Οι απόλυτοι της Super League

Οι κορυφαίοι παίκτες της σεζόν 2021-22

Ήρθε η ώρα των παικτών. Η κανονική διάρκεια της Super League Interwetten ολοκληρώθηκε για το 2021-22 και ήδη κάναμε μια πολύ μεγάλη ανάλυση των ομάδων.

Περνάμε στους παίκτες. Πάντα με βάση τα στοιχεία της Opta, θα δούμε τους πιο απειλητικούς παίκτες του πρωταθλήματος, εκείνους που εκτελούσαν πιο συχνά, αλλά κι αυτούς που είχαν τις πιο επικίνδυνες τελικές.

Θα δούμε τους κορυφαίους δημιουργούς, είτε στο open play είτε από στημένες φάσεις.

Θα εξετάσουμε την εκατόμβη των τερματοφυλάκων και για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε τους παίκτες που ξεχώρισαν κάνοντας μέτρα με την μπάλα στο γήπεδο.

Χάρις στα στοιχεία της Opta μπορούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να δούμε τι κάνουν οι παίκτες που τρέχουν με την μπάλα στα πόδια τους.

Ποιοι την κουβαλάνε πολύ προς κάθε κατεύθυνση, ποιοι φροντίζουν να την προωθούν προς τα μπροστά και ποιοι έχουν την ικανότητα να φτιάχνουν ευκαιρία στο φινάλε της προσπάθειάς τους.

Αρχίζουμε με μια ματιά στα κουβαλήματα μπάλας και σε εκείνα που προωθούσαν την μπάλα μπροστά.

Όσο πιο δεξιά είναι ένας παίκτης, τόσο πιο πολλά carries έκανε.

Κι όσο πιο πάνω βρίσκεται, τόσο περισσότερα ήταν τα progressive carries. Τα κουβαλήματα δηλαδή που προώθησαν την μπάλα 5+ μέτρα στο γήπεδο.

Σημειώνουμε πως έχουμε εξαιρέσει τους αμυντικούς, διότι εκείνοι λόγω θέσης κάνουν τα περισσότερα carries, αλλά πολύ χαμηλά στο γήπεδο και συνήθως χωρίς καμία πίεση.

Βασιλιάδες ο Σίτο και ο Βιγιαφάνιες.

Ο άσος του Παναθηναϊκού ήταν ο Νο1 παίκτης του πρωταθλήματος στα carries, ο μοναδικός με 16+ κουβαλήματα μπάλας ανά αγώνα.

Ο Σίτο ήταν εκπληκτικός για τον Αστέρα, αφού ήταν 2ος πίσω από τον Βιγιαφάνιες στα carries και 1ος, μακράν του δεύτερου, στα προωηθητικά μέτρα με την μπάλα.

Κανένας παίκτης δεν πλησιάζει τα 9.7 progressive carries που είχε ο Σίτο ανά αγώνα.

Εμβιλά και Γκάμα ήταν οι επόμενοι με πολλά carries, με τον Λιβάι Γκαρσία να παίρνει οριακά από τον Μπίσεσβαρ τη 2η θέση στα progressive carries.

Η ΑΕΚ είχε και 2ον παίκτη, τον Άμραμπατ, ενώ ο Άρης είχε και τον δικό του στο πρόσωπο του Μαντσίνι.

Σπουδαίος ο Μεντόζα για τον Παναιτωλικό και ο Νέιρα για τον ΟΦΗ, ενώ Πέρεθ και Μαντί Καμαρά έτρεχαν πολύ με την μπάλα για τους αιώνιους, χωρίς όμως να το κάνουν πολύ προς τα μπροστά.

Ο Εμβιλά ήταν εκείνος με τα περισσότερα progressive carries για τον Ολυμπιακό, που έχασε πολλά σ'αυτόν τον τομέα από την απουσία του Φορτούνη.

Πάμε τώρα να δούμε ποιοι συνδύασαν τα progressive carries με τη δημουργία ευκαιριών.

Προς τα δεξιά θα δούμε τους παίκτες με τα περισσότερα progressive carries και προς τα πάνω εκείνους που στο τέλος της ενέργειάς τους έφτιαχναν ευκαιρία για τους συμπαίκτες τους.

Ασυναγώνιστο το δίδυμο Σίτο και Λιβάι Γκαρσία.

Ο εξτρέμ της ΑΕΚ μπορεί να χάνει στην ποσότητα των progressive carries, αλλά ήταν αυτός που έφτιαξε τις περισσότερες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του με τα μέτρα που έκανε με την μπάλα, μια διαρκής απειλή.

Ο Γκάμα παίρνει τη 2η θέση στη δημιουργία μετά από μέτρα με την μπάλα, με τον Μέντες να έχει εξαιρετική παρουσία και τον Αγκιμπού να είναι ο κορυφαίος του Ολυμπιακού.

Ο Τσούμπερ είχε carries με μεγαλύτερο "αποτέλεσμα" από εκείνα του Άμραμπατ, ενώ είναι πολύ σημαντικές οι θέσεις του Ρόμανιτς και του Μπαρτόλο.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στο χορτάρι.

Πάμε να δούμε τα γραφήματα των κορυφαίων, του Σίτο και του Λιβάι, αλλά και αυτό του Αγκιμπού Καμαρά, του 20χρονου που έλαμψε φέτος στον Ολυμπιακό.

Αυτά είναι τα κουβαλήματα μπάλας που έκανε ο Σίτο, που έβαψε κόκκινη την αριστερή πλευρά για τον Αστέρα.

Την ίδια δουλειά έκανε περισσότερο στα δεξιά για την ΑΕΚ ο Λιβάι Γκαρσία.

Η εικόνα για τον Καμαρά είναι διαφορετική. Ο Αγκιμπού κινήθηκε σε όλο το πλάτος του γηπέδου, δεν άφησε χώρο που να μην πάτησε τρέχοντας με την μπάλα στα πόδια.

Κλείνουμε με τα γραφήματα που δείχνουν το αποτέλεσμα των ενεργειών των τριών παικτών.

Με κίτρινο χρώμα είναι τα 15 κουβαλήματα μπάλας που έκανε ο Σίτο πριν φτιάξει ευκαιρία για τους συμπαίκτες του και οι δύο ασίστ που προήλθαν από αυτά.

Με κόκκινοι είναι οι πέντε φορές που ο Σίτο τελείωσε ο ίδιος τη φάση, χωρίς ωστόσο να βρει δίχτυα.

Ο Γκαρσία έφτιαξε 14 ευκαιρίες στην ΑΕΚ, κυρίως "μπουκάροντας" από τα δεξιά, ενώ κι αυτός τελείωσε πέντε φορές την ενέργειά του, χωρίς να σκοράρει.

Ο Αγκιμπού είχε λιγότερα κουβαλήματα που κατέληξαν σε ευκαιρία, αλλά τρεις ασίστ.

Ο 20χρονος του Ολυμπιακού προτιμούσε να τελειώνει ο ίδιος τις φάσεις που έτρεχε με την μπάλα στα πόδια.

Το έκανε 12 φορές και πέτυχε δύο γκολ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Πάμε στους επιθετικούς και τη λίστα των πιο απειλητικών παικτών, εκείνων δηλαδή που είχαν περισσότερα xGoals ανά 90', χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε τα πέναλτι.

Το όριο συμμετοχής είναι τα 1.000 αγωνιστικά λεπτά.

Κι όμως. Έστω και στους δεκαδικούς, ο Νίκος Καρέλης ήταν ο πιο απειλητικός παίκτης της φετινής Super League, με 0.45 xG ανά ματς.

Οριακά πίσω του, ο Ελ Αραμπί, με τον Μαροκινό να έχει μεγάλη πτώση από το 0.65 που του έδωσε την πρώτη θέση πέρυσι, και τον Αραούχο που έκανε εξαιρετική χρονιά για την ΑΕΚ: το φετινό 0.45 του Αργεντινού είναι πάνω από το 0.38 που είχε πέρυσι ο Ανσαριφάρντ.

Ο Άκπομ με 0.36 στην 4η θέση, με επίδοση μακριά από το 0.55 που είχε πέρυσι ο Σβιντέρσκι.

Ο Ολυμπιακός με τον Τικίνιο είχε και τον 2ο φορ του στη λίστα, ενώ την ερυθρόλευκη τριάδα συμπληρώνει ο Μασούρας, κάτω βέβαια από το περσινό του 0.49.

Ο Παλάσιος βρίσκει θέση ψηλά και ήταν ο πιο απειλητικός εξτρέμ του πρωταθλήματος, ενώ Φαν Βερτ και Περέα ήταν οι καλύτεροι εκτός του Big-5.

Αφήνουμε τα xG ανά ματς και πάμε να δούμε τις τελικές, την ποσότητα και την ποιότητα.

Γιατί δεν αρκεί να εκτελείς συχνά, αλλά πρέπει να βρίσκεις εκτελέσεις από καλές θέσεις, να φροντίζεις ώστε να είναι επικίνδυνες οι τελικές σου.

Αυτό δθα δούμε και στο γράφημα. Όσο πιο δεξιά είναι ένας παίκτης, τόσο περισσότερες ήταν οι τελικές που έκανε ανά αγώνα. Κι όσο πιο πάνω βρίσκεται, τόσο πιο επικίνδυνες ήταν κατά μέσο όρο αυτές οι τελικές.

Ο Αραούχο είχε τις περισσότερες τελικές ανά αγώνα, με τον Καρέλη να βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τον Αργεντινό, αλλά με ελάχιστα πιο επικίνδυνες τελικές.

Ο Ελ-Αραμπί μπορεί φέτος να μην είχε τον ίδιο αριθμό τελικών, κράτησε όμως την ικανότητά του να πηγαίνει σε καλές εκτελέσεις και αυτός ήταν ο παίκτης του πρωταθλήματος με τις πιο επικίνδυνες τελικές.

Φοβερή η παρουσία του Περέα. Παίζοντας στον ΠΑΣ δεν είχε την δυνατότητα να πηγαίνει σε πολλές τελικές, αλλά ο Κολομβιανός ήταν ο φορ που έκανε τις πιο επικίνδυνες τελικές μετά τον Ελ Αραμπί, σπουδαία επίδοση στα 22 του.

Ο Άκπομ 3ος στην ποιότητα των τελικών, αλλά αρκετά πίσω στην ποσότητα, ενώ ο Τικίνιο πλησίασε τα τρία σουτ ανά αγώνα, αλλά στην ποιότητα ήταν πίσω από Καρλίτος, Παλάσιος, Φαν Βερτ και τον Μασούρα.

Κλείνουμε με τους παίκτες που εκτελούσαν πολύ συχνά, αλλά με χαμηλής ποιότητας τελικές.

Λάμπρου, Σόνι και Κουλούρης ήταν οι "εκτελώ όποτε μου δοθεί η ευκαιρία", ενώ παρόμοια ήταν και η συμπεριφορά του Τσούμπερ στην ΑΕΚ.

Χάρις στα στοιχεία της Opta, μπορούμε να αξιολογούμε τις ευκαιρίες που φτιάχνουν οι δημιουργοί για τους συμπαίκτες τους, με των Expected Assists.

Όπως τα xGoals μετράνε την ποιότητα των τελικών, έτσι οι xAssists μετράνε την ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργεί ένας παίκτης.

Αυτοί είναι οι 15 κορυφαίοι παίκτες της φετινής Super League στις xAssists ανά 90'.

Πρώτος ο Ζίβκοβιτς, με 0.29 xAssists, πάνω από το 0.24 με το οποίο τελείωσε πέρυσι ο Σέρβος του ΠΑΟΚ, λίγο κάτω από το 0.33 που είχε ο περσινός πρωτοπόρος, Φορτούνης

Ο Γκάμα είχε την μπαγκέτα και φέτος στον Άρη, ενώ ο Μάνταλος συμπληρώνει την τριάδα των παικτών που είχαν 0.20+ xAssists: στο περσινό πρωτάθλημα είχαμε επτά παίκτες πάνω από αυτό το νούμερο.

Ο αναγεννημένος Αϊτόρ πήρε τη θέση του Χατζηγιοβάνη ως κορυφαίος δημιουργός του Παναθηναϊκού, ενώ ο Λάμπρου έκανε τα πάντα στον ΟΦΗ, και εκτέλεση και δημιουργία.

Αξιοσημείωτο πως ο Λιβάι Γκαρσία και ο Άμραμπατς ήταν έστω και οριακά πάνω από τον Τσούμπερ, για την ΑΕΚ που ήταν η μοναδική ομάδα που είχε τέσσερις παίκτες στην πρώτη 15άδα.

Πάμε να δούμε και τον τρόπο της δημιουργίας.

Όσο πιο δεξιά βρίσκεται ένας παίκτης, τόσο περισσότερες ευκαιρίες φτιάχνει στην κανονική ροή των αγώνων, στο open play.

Όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο περισσότερες ευκαιρίες δημιουργεί με εκτελέσεις στημένων, φάουλ και κόρνερ.

Κάτω δεξιά, ο Λιβάι Γκαρσία, που ήταν ο κορυφαίος στη δημιουργία στην κανονική ροή του αγώνα, με 2.0 open play chances ανά 90'.

Πιο πάνω απ'όλους ο Μάνταλος, κορυφαίος στη δημιουργία από στημένες φάσεις, με 1.6 ευκαιρίες από set play ανά ματς.

Και ο Ζίβκοβιτς ήταν ο Νο1 παίκτης στο να συνδυάζει και τα δύο.

Από κοντά και ο Γκάμα, με τον Μουνίθ να είναι ο 3ος στη δημιουργία από στημένες φάσεις και τον Νέιρα με τον Μπαρτόλο να παίρνουν σημαντικές θέσεις στη δημιουργία στο open play.

Τελευταίοι οι τερματοφύλακες, αλλά όχι λιγότερο σημαντικοί. Η δική τους παρουσία επηρεάζει τη βαθμολογική θέση εξίσου με εκείνη των επιθετικών, σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο

Για να τους αξιολογήσουμε δεν μετράμε φυσικά τα γκολ που έφαγαν, ούτε το ποσοστό στις αποκρούσεις.

Τα Expected Goals on Target από την Opta αξιολογούν τις τελικές που βρήκαν εστία σύμφωνα με το πόσο επικίνδυνες ήταν για τον τερματοφύλακα. Μετράει φυσικά η απόσταση, αλλά συνοπολογίζεται η δύναμη του σουτ και η στόχευση στην εστία, αν η μπάλα πχ πήγε δυνατά στη γωνία ή αδύναμα πάνω στον τερματοφύλακα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε πως τα πήγαν οι τερματοφύλακες σε σχέση με τις τελικές που πήγαν στην εστία τους, αν έφαγαν περισσότερα ή λιγότερα γκολ σε σχέση με αυτά που έτρωγε ο μέσος τερματοφύλακας.

Αρχίζουμε με τις κόκκινες μπάρες, που δείχνουν πόσα γκολ λιγότερα από τον μέσο τερματοφύλακα δέχθηκαν οι γκολκίπερ στο φετινό πρωτάθλημα

Σημειώνουμε ότι δεν υπολογίζονται τα πέναλτι.

Ναι, μόνο αυτοί είναι.

Μόνος αυτός δηλαδή, ο Βατσλίκ. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν ο μοναδικός που τα πήγε σημαντικά καλύτερα από τον μέσο όρο, αφού δέχθηκε 1.6 γκολ λιγότερα από αυτά που θα έτρωγε ένας μέσος τερματοφύλακας με τις ίδιες τελικές.

Παπαδόπουλος και Επασί απλώς βρέθηκαν οριακά πάνω από τον μέσο όρο.

Εκατόμβη.

Όλοι οι υπόλοιποι που έπαιξαν φέτος πάνω από 1.000 λεπτά έφαγαν λίγο ή πολύ περισσότερα γκολ από έναν μέσο τερματοφύλακα.

Ο Τσιφτσής έφαγε οκτώ(!) περισσότερα, ο Πασχαλάκης πέρασε τα τέσσερα, ο Μπρινιόλι ξεκίνησε καλά αλλά βρέθηκε στο +3.5, ενώ ο Τσιντώτας δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε με τον τραυματισμό του Στάνκοβιτς.


Data: Opta/Stats Perform
Data analysis, infographics: Θέμης Καίσαρης
Art Director: Κωνσταντίνος Μπαντούνας
Photo credits: Eurokinissi, INTIME