Οι αλήθειες της Super League

Η απόλυτη ανάλυση της κανονικής διάρκειας

Πόσο καλύτερος από τους υπόλοιπους ήταν ο Ολυμπιακός που έκοψε και φέτος πρώτος το νήμα στην κανονική διάρκεια της Super League Interwetten;

Ποια ήταν τα ζητήματα που αντιμετώπισαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και έμειναν τόσο πίσω; Τι έφταιξε στον φετινό Άρη; Πώς γίνεται ο Παναθηναϊκός να βελτιώθηκε με τον Γιοβάνοβιτς και να τερμάτισε 5ος;

Ο καθένας έχει την άποψή του. Όμως, εκτός από τις απόψεις, υπάρχουν και τα γεγονότα. Κι αυτά θα δούμε στην απόλυση ανάλυση του 1ου γύρου της Super League Interwetten.

Γεγονότα, όχι απόψεις. Με αυτό το μότο άλλωστε το SPORT24 συνεργάζεται για δεύτερη σερί χρονιά με την Opta/Stats Perform, την κορυφαία εταιρεία στατιστικής αθλητικών γεγονότων στον κόσμο, για την κάλυψη του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι κορυφαίοι μας δίνουν τα αδιάσειστα στοιχεία και εμείς σας παρουσιάζουμε τις αλήθειες του πρωταθλήματος.

Πράγματα πέρα από τη βαθμολογία, τις νίκες και τις ήττες, τα γκολ υπέρ και κατά. Θα σας δείξουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης ο,τι αφορά την ομάδα σας και τους αντιπάλους της.

Την επιθετική της απειλή και την αμυντική της επίδοση. Το πόσο καλή ήταν στο γήπεδό της και την εικόνα μακριά από την έδρα της. Θα πάρουμε απαντήσεις σε κλασικά ερωτήματα που μέχρι σήμερα έμεναν στη θεωρία.

Ποια ομάδα πίεσε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά ψηλά στο γήπεδο; Ποια ομάδα κυκλοφόρησε πιο πολύ την μπάλα και ποια απείλησε άμεσα από το δικό της μισό;

Ποια ομάδα πάτησε περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και ποια δημιούργησε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες;

Επίσης, για πρώτη φορά, θα πάρουμε τις ίδιες απαντήσεις από την ανάποδη. Θα δούμε τι έκαναν οι ομάδες χωρίς την μπάλα. Πόσες μεγάλες ευκαιρίες δέχθηκαν, πόσο συχνά έμπαιναν οι αντίπαλοι στην περιοχή τους, πόσα κλεψίματα τους έκαναν ψηλά στο γήπεδο.

Τέλος, φέτος έχουμε και ξεχωριστό section για κάθε ομάδα του Big-5. Αφού δείτε την εικόνα όλων των ομάδων, μπορείτε μετά να δείτε πως τα πήγαν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης και Παναθηναϊκός σε σχέση με τις δικές τους επιδόσεις τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Θα τα δείτε όλα με τη σειρά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το section που σας ενδιαφέρει από το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης.

Ξεκινάμε με τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες και τη σύγκριση με την περσινή τους εικόνα.

Σ'αυτήν την εικόνα θα τα δούμε όλα. Στον οριζόντιο άξονα είναι η επίθεση, τα xGoals υπέρ, και στον κάθετο η άμυνα, τα xGoals κατά.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η η επιθετική της απειλή. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται, τόσο καλύτερη είναι η αμυντική της λειτουργία.

Προσοχή: Οι "ουρές" στα σήματα των ομάδων "δείχνουν" το που ήταν στο περσινό πρωτάθλημα.

Μπορείτε έτσι με μια ματιά να δείτε ταυτόχρονα την εικόνα των ομάδων στη φετινή Super League Interwetten και τη σύγκριση με τις περσινές επιδόσεις τους.

Παρά τη μεγάλη του πτώση σε σχέση πέρυσι, ο Ολυμπιακός ήταν και φέτος (έστω και οριακά) η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος και εκείνη με την πιο καλή αμυντική λειτουργία.

Η ΑΕΚ έμεινε σχεδόν στα ίδια όσον αφορά την επίθεση, αλλά με μεγάλη επιδείνωση στην άμυνα.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη χειροτέρευσε και στα δύο. Ο Δικέφαλος είχε πτώση ανάλογη με αυτήν του Ολυμπιακού στην επίθεση, αλλά τη συνδύασε με ακόμα χειρότερη αμυντική λειτουργία.

Ο Παναθηναϊκός έχασε έδαφος στην επίθεση, αλλά φέτος ήταν τρομερά βελτιωμένος στην άμυνα και τελείωσε την κανονική περίοδο με επίδοση ίδια με του Ολυμπιακού.

Ο Άρης είχε χειρότερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι και σε άμυνα και σε επίθεση, ενώ ο Αστέρας είχε μικρή βελτίωση επιθετικά και πολύ μεγάλη αμυντικά.

Ο ΠΑΣ ήταν κοντά στην περσινή του εικόνα, ο Βόλος βελτιώθηκε σε όλα.

Ο ΟΦΗ με καλύτερη αμυντική λειτουργία, αλλά λιγότερο απειλητικός στην επίθεση, ενώ ο Ατρόμητος ξεκίνησε άθλια, όμως κατάφερε στο φινάλε να φτιάξει τους δείκτες του.

Ο Παναιτωλικός με τον Αναστασίου βελτιώθηκε απίστευτα, με καλύτερη αμυντική λειτουργία και άλμα προς τα μπροστά στην επίθεση.

Η πραγματική κατάταξη

Πάμε να δούμε άμυνα και επίθεση μαζί, χωρίς "ουρές"που συνδέουν το φέτος με το πέρυσι.

Αν πρέπει να διαλέξουμε μόνο έναν αριθμό για να αξιολογήσουμε μια ομάδα, αυτός είναι η Expected Goals Difference.

Το νούμερο του xGoalsDifference προκύπτει όταν από τον μέσο όρο των xGoals Υπέρ κάθε ομάδας αφαιρέσουμε αυτόν των xGoals Κατά.

Η πράξη μας δίνει το xGoalsDifference κάθε ομάδας, δηλαδή το πόσο καλύτερη/χειρότερη ήταν κάτα μέσο όρο στα παιχνίδια της.

Οι ομάδες που κατά μέσο όρο απειλούν τον αντίπαλο περισσότερο απ'όσο απειλούνται θα έχουν θετικό xGoalsDifference, ενώ εκείνες που δεν πάνε καλά στο χορτάρι, θα έχουν αρνητικό xGoalsDifference.

Αυτή είναι η κατάταξη των 14 ομάδων με βάση την απόδοσή τους, δηλαδή το πόσο καλύτερες ή χειρότερες ήταν κατά μέσο όρο στα παιχνίδια τους στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Με κόκκινες μπάρες θα δείτε τις ομάδες που είναι καλύτερες από τον αντίπαλο, με μπλε αυτές που είναι χειρότερες.

Ξεκινάμε με τις ομάδες που είχαν θετικό πρόσημο.

Ο Ολυμπιακός πάνω από όλους και με απόσταση, αφού καμία ομάδα δεν πλησιάζει το 0.68 των ερυθρόλευκων.

Ακολουθούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους και την ομάδα του Γιοβάνοβιτς να κερδίζει στο νήμα τη 2η θέση.

Την πεντάδα συμπληρώνουν ΠΑΟΚ, Αστέρας και Άρης, με τον Δικέφαλο να βρίσκεται στην 4η θέση, παρότι τερμάτισε 2ος πίσω από τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία.

Πάμε και στις ομάδες που είχαν αρνητικό συντελεστή.

Ο ΠΑΣ ήταν σχεδόν στο ίσα βάρκα, ίσα πανιά, απειλούσε όσο απειλούνταν στα παιχνίδια του.

Ο ΟΦΗ με τον Βόλο ακολουθούν, ο Ιωνικός είχε εξαιρετική παρουσία στην επιστροφή του, ενώ ο Παναιτωλικός μεγάλη βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.

Ο Ατρόμητος πήγαινε πολύ χειρότερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν και έφτιαξε την εικόνα του στο τελευταίο διάστημα, η Λαμία ήταν απογοητευτική και ο Απόλλων η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Πάμε τώρα να ρίξουμε την ίδια ματιά χωρίζοντας τους αγώνες σε εντός και εκτός.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε εικόνα από την παρουσία των ομάδων στο γήπεδό τους και τη δυναμική που είχαν στις εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Ο Ολυμπιακός απόλυτος κυρίαρχος στο γήπεδό του και με διαφορά. Καμία ομάδα δεν τον πλησιάζει, η ομάδα του Μαρτίνς ήταν κατά 1.21 xG ανώτερη από τον αντίπαλο στο Φάληρο.

Ο Παναθηναϊκός παίρνει και εδώ τη 2η θέση, με το 0.66 xG να είναι σημαντικά ανώτερο από τις επιδόσεις των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αστέρα και Άρη που ακολουθούν.

Η έδρα ήταν όπλο και φέτος για ΠΑΣ και ΟΦΗ, ενώ Ατρόμητος, Ιωνικός και Παναιτωλικός είχαν έστω και οριακά θετικό πρόσημο.

Ολοκληρώνουμε με τη ματιά στα εκτός έδρας, εκεί που τα πράγματα είναι δύσκολα.

Αυτή ήταν η εικόνα των 14 ομάδων στους αγώνες μακριά από το γήπεδό τους.

Μόνο τρεις ομάδες με θετικό πρόσημο.

Η ΑΕΚ είχε την καλύτερη εικόνα στα εκτός, επίδοση που έχει άμεση σχέση με το αγωνιστικό της στιλ.

Δεύτερος ο Ολυμπιακός, ενώ ίσως ξενίζει η παρουσία του Παναθηναϊκού στην τρίτη θέση, έστω και με το οριακό 0.09 xG.

Εδώ αποτυπώνεται το γεγονός πως οι Πράσινοι μπορεί να είχαν πολύ άσχημα αποτελέσματα εκτός έδρας, αλλά αυτό δεν οφειλόταν αποκλειστικά στο γεγονός πως είχαν κακή απόδοση.

Ο Παναθηναϊκός έκανε ήττες σε παιχνίδια που ήταν ισορροπημένα, ακόμα και σε ματς που ήταν αρκετά ανώτερος.

ΠΑΟΚ, Αστέρας και Άρης ήταν στα ίσια μακριά από το γήπεδό τους και ο Βόλος σχετικά ανταγωνιστικός.

Η αλήθεια των τελικών

Πάμε να εστιάσουμε σε επίθεση και άμυνα με μια ματιά στις τελικές.

Η ποσότητα των τελικών από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Δύο σουτ από τα 30 μέτρα δεν είναι είναι το ίδιο με δύο σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η συνολική στατιστική τα βλέπει ίδια.

Με τη βοήθεια των xGoals όμως γνωρίζουμε το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε τελική κι έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε και την ποιότητα των τελικών που κάνει κάθε ομάδα, αλλά και αυτές που δέχεται.

Ξεκινάμε από την επίθεση, στην ποσότητα των τελικών που κάνει κάθε ομάδα και στο πόσο καλές είναι αυτές οι ευκαιρίες.

Όσο πιο δεξιά βρίσκεται μια ομάδα, τόσο περισσότερες τελικές έκανε και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο πιο επικίνδυνη ήταν κατά μέσο όρο κάθε τελική της.

Η ΑΕΚ είχε την ποσότητα, με τις περισσότερες τελικές, αλλά ο Ολυμπιακός συνδύασε τις δικές του φάσεις με ποιότητα, αφού οι τελικές των ερυθρόλευκων ήταν πιο επικίνδυνες.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται κι αυτός στο κομμάτι των ομάδων με πολλές και καλές τελικές, όμως αυτές του Δικεφάλου ήταν λιγότερες και πιο ακίνδυνες.

Ο Παναθηναϊκός παίρνει από τον Ολυμπιακός έστω και οριακά την πρώτη θέση ως η ομάδα που έκανε τις πιο επικίνδυνες τελικές, αλλά η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν κάτω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος στην ποσότητα, με 10.6 τελικές ανά αγώνα.

Ο Άρης ήταν 4ος στην ποσότητα και ο ΟΦΗ ήταν 5ος, αλλά οι τελικές των κίτρινων δεν ήταν αρκετά επικίνδυνες, ενώ οι Κρητικοί έκαναν κατά μέσο όρο τις πιο ακίνδυνες τελικές του πρωταθλήματος.

Ιδού το μυστικό του ΠΑΣ. Μόνο ο Απόλλωνας έκανε λιγότερες τελικές από την ομάδα του Μεταξά, όμως ο ΠΑΣ ήταν πολύ ψηλά στην επικινδυνότητα των ευκαιριών του.

Ο Παναιτωλικός ήταν έστω και οριακά πάνω από τον μέσο όρο στην επικινδυνότητα, ενώ Απόλλων, Λαμία, Ιωνικός και Ατρόμητος ακίνδυνοι σε όλα.

Πάμε και στην άμυνα, στις τελικές που δέχονται οι ομάδες. Εδώ το γράφημα λειτουργεί αντίστροφα.

Όσο πιο αριστερά βρίσκεται μια ομάδα, τόσο λιγότερες τελικές δέχθηκε ανά αγώνα. Κι όσο πιο χαμηλά βρίσκεται, τόσο πιο ακίνδυνες ήταν κατά μέσο όρο αυτές οι τελικές.

Οι αιώνιοι δίπλα - δίπλα στον χώρο με τις καλύτερες επιδόσεις.

Ο Ολυμπιακός οριακά δέχθηκε λιγότερες τελικές από τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δέχθηκε οριακά πιο ακίνδυνες, ενώ ο Αστέρας ήταν η 3η καλύτερη αμυντική λειτουργία του πρωταθλήματος.

Εδώ φαίνονται τα προβλήματα.

Ο Άρης ήταν η ομάδα που δέχθηκε τις λιγότερες τελικές μετά από τους αιώνιους, αλλά αυτές ήταν πολύ πιο επικίνδυνες.

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που δέχθηκε κατά μέσο όρο τις πιο επικίνδυνες τελικές του Big-5, την ώρα που η Ένωση είχε θέμα και με την ποσότητα των ευκαιριών που δέχθηκε και με το πόσο καλές ευκαιρίες ήταν.

Ο Ατρόμητος δέχθηκε τις κατά μέσο όρο πιο επικίνδυνες τελικές, η μοναδική ομάδα πάνω από τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΣ επέτρεψε αρκετές τελικές, αλλά αυτές ήταν οι πιο ακίνδυνες τους πρωταθλήματος

Big-5: Aποτελεσματικότητα

Είδαμε την απόδοση όλων των ομάδων σε άμυνα και επίθεση, ήρθε η ώρα της αποτελεσματικότητας.

Άλλο πράγμα οι ευκαιρίες που είχες κι άλλο τα γκολ που έβαλες με αυτές. Με τον ίδιο τρόπο, άλλο πράγμα το πόσο απειλείσαι κι άλλο το πόσο συχνά μαζεύεις την μπάλα από τα δίχτυα σου.

Στα επόμενα γραφήματα θα δούμε αυτό ακριβώς, τα xGoals και τα γκολ. Αυτά δηλαδή που "έπρεπε" να βάλουν οι ομάδες του Big-5 με βάση τις ευκαιρίες που είχαν κι αυτά που έβαλαν τελικά.

Μία απαραίτητη σημείωση: στα γκολ σε επίθεση και άμυνα δεν υπολογίζουμε αυτά που μπήκαν με πέναλτι/αυτογκόλ. Μετράνε μόνο τα γκολ που μπήκαν με "κανονικές" τελικές από τις ομάδες.

Ξεκινάμε από την επίθεση.

Οι κόκκινες μπάρες δείχνουν τα γκολ που θα "έπρεπε" να βάλει κάθε ομάδα με βάση τις ευκαιρίες που είχε στην κανονική διάρκεια της Super League Interwetten.

Ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες για 34 γκολ, ένα περισσότερο από τη 2η πιο απειλητική ομάδα, την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ 3ος με ευκαιρίες για 28 γκολ, μπροστά από τον Παναθηναϊκό και τον Άρη.

Αυτή ήταν η απειλή τους, ας δούμε και πόσα γκολ έβαλαν τελικά.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο βασιλιάς του overperfomance για το Big-5. Η ομάδα του Λουτσέσκου έβαλε επτά γκολ περισσότερα από τα expected κι ανέβηκε από τα 28 στα 35.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ έβαλαν έξι περισσότερα, πέντε παραπάνω είχε ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Άρης ήταν η μοναδική ομάδα του Big-5 με underperfomance.

Οι Κίτρινοι έβαλαν τρία γκολ λιγότερα από το προσδοκώμενα, ενώ μάλιστα στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Η ώρα της άμυνας. Εδώ οι κόκκινες μπάρες δείχνουν το σύνολο των γκολ που θα "έπρεπε" να δεχθεί κάθε ομάδα με βάση τις τελικές που είχαν οι αντίπαλοί της στο πρωτάθλημα.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δέχθηκαν τη μικρότερη απειλή, με ευκαιρίες για να φάνε 16 γκολ.

ΟΙ αντίπαλοι της ΑΕΚ είχαν ευκαιρίες για 24 γκολ, περισσότερα από τα 22 του ΠΑΟΚ και τα 20 του Άρη.

Ολυμπιακός και Άρης ήταν οι δύο ομάδες του Big-5 με overperformance, οι μόνες που δέχτηκαν λιγότερα γκολ από τα expected.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έφαγαν αυτά που "έπρεπε", ενώ ο Παναθηναϊκός δέχθηκε δύο γκολ περισσότερα απ'αυτά που θα "έπρεπε" με βάση τις ευκαιρίες που είχαν οι αντίπαλοί του.

Τι έκαναν με την μπάλα

Αφήνουμε τα γκολ και τα xGoals, τις τελικές υπέρ και κατά και πάμε να δούμε πράγματα που αφορούν το αγωνιστικό στιλ των ομάδων.

Χάρις στα στοιχεία της Opta, είμαστε σε θέση θέση να γνωρίζουμε ποιες ομάδες έφτιαξαν τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες και ποιες πατούσαν πιο συχνά στην αντίπαλη περιοχή.

Θα δούμε τις ομάδες που πίεζαν και έκλεβαν περισσότερο την μπάλα ψηλά στο γήπεδο, αυτές που κυκλοφορούσαν περισσότερο την μπάλα, αλλά και εκείνες που αρέσκονταν στο να μεταφέρουν γρήγορα την μπάλα στην επίθεση από το δικό τους μισό.

Το SPORT24 και η Opta σας έχουν τις απαντήσεις.

Αρχίζουμε με την παρουσία στη μεγάλη περιοχή, με τις ενέργειες που είχαν οι ομάδες με την μπάλα μέσα στο "κουτί".

Υπενθυμίζουμε ότι η κάθετη διακεκομμένη γραμμή υποδηλώνει τον μέσο όρο του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ την πρωτιά, η ΑΕΚ τη 2η θέση, με σχετικά μεγάλη απόσταση από τον 3ο Ολυμπιακό.

Ακολουθούν Άρης και Παναθηναϊκός, οι μοναδικές ομάδες πάνω από τον μέσο όρο.

Πάμε στις μεγάλες ευκαιρίες.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να πατάς περιοχή κι άλλο να μετουσιώνεις την παρουσία σου σε μεγάλες ευκαιρίες.

Ανατροπή σε σχέση με το προηγούμενο γράφημα.

Ο Ολυμπιακός ήταν 3ος στις ενέργειες στην περιοχή, αλλά κερδίζει άνετα τη μάχη στις μεγάλες ευκαιρίες με 47.

Ο ΠΑΟΚ, που είχε τις περισσότερες ενέργειες στην περιοχή, είναι τόσο χαμηλά στις μεγάλες ευκαιρίες που έχει λιγότερες ακόμα κι από τον Βόλο και είναι κάτω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ 2η και στις ενέργειες και στις μεγάλες ευκαιρίες, ο Παναθηναϊκός στην 3η θέση, ενώ ο Άρης είναι κάτω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος, παρότι ήταν 4ος στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Συνεχίζουμε με τα high turnovers. Ως high turnovers η Opta ορίζει τις κατοχές που ξεκινάει μια ομάδα 40 ή λιγότερα μέτρα από την αντίπαλη εστία.

Με λίγα λόγια, τις φορές που μια ομάδα κλέβει την μπάλα ψηλά, αρχίζει μια νέα επίθεση ψηλά στο γήπεδο.

Ισοπαλία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην κορυφή, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει την 3η θέση στους δεκαδικούς και την ΑΕΚ να συμπληρώνει την τετράδα των ομάδων που ήταν οι μοναδικές με 6+ high turnovers ανά αγώνα.

Πάμε στις κατοχές με 10+ πάσες ανά αγώνα. Στις φάσεις δηλαδή που μια ομάδα αλλάζει 10 και περισσότερες πάσες στην κανονική ροή του παιχνιδιού.

Ο ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση, με 13 κατοχές με 10+ πάσες ανά αγώνα.

Οι αιώνιοι συμπληρώνουν την τριάδα των ομάδων με 12+ τέτοιες επιθέσεις ανά ματς.

Αξιοσημείωτη η 4η θέση του ΟΦΗ, που με τον Νιόπλια ήθελε να έχει την πρωτοβουλία, ενώ είναι απολύτως ενδεικτικό για το φετινό ποδόσφαιρο της ΑΕΚ το γεγονός πως είχε μόλις 7.5 κατοχές με 10+ πάσες, ελάχιστα πάνω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος.

Κλείνουμε με τις άμεσες επιθέσεις.

Ως τέτοιες ορίζονται οι φορές που μια ομάδα μεταφέρει κάθετα την μπάλα από το δικό της μισό του γηπέδου στην επίθεση και φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Να η ΑΕΚ στην πρώτη θέση. Με τον Γιαννίκη στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν στον πάγκο, η Ένωση ήταν χαμηλά στους δείκτες της κυκλοφορίες της μπάλας, αλλά και η πρώτη ομάδα στις άμεσες επιθέσεις.

Ακολουθούν Ιωνικός και ΠΑΣ, που περίμεναν κάτω από τη σέντρα για να φύγουν μπροστά.

Τι έκαναν χωρίς την μπάλα

Είδαμε τι έκαναν οι ομάδες με την μπάλα, πάμε τώρα και στην άλλη πλευρά του παιχνιδιού.

Αφήνουμε την μπάλα στον αντίπαλο και χρησιμοποιούμε τα στοιχεία της Opta να δούμε τι έκαναν οι ομάδες χωρίς αυτήν.

Θα δούμε τα ίδια στοιχεία με πριν, αλλά αυτή τη φορά αυτά που δέχθηκαν οι ομάδες στην κανονική διάρκεια της φετινής Super League.

Οι ομάδες που επέτρεψαν τις λιγότερες ενέργειες στην περιοχή τους και αυτές που δέχθηκαν τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες.

Αυτές που δέχθηκαν τα λιγότερα κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο, αυτές που "επέτρεπαν" τις λιγότερες κατοχές με 10+ πάσες και εκείνες που δέχθηκαν τις λιγότερες άμεσες επιθέσεις.

Αρχίζουμε με τις ενέργειες που επέτρεψαν ανά αγώνα οι ομάδες στην περιοχή τους.

Ο Άρης στην πρώτη θέση.

Η ομάδα του Μάντζιου κερδίζει στους δεκαδικούς τον Ολυμπιακό και παίρνει την πρωτιά, αφού επέτρεπε στον αντίπαλο μόλις 11.5 ενέργειες στη μεγάλη περιοχή του.

Από κοντά ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Αστέρας κατάφερε να έχει καλύτερη επίδοση από την ΑΕΚ.

Σημαντική η παρουσία του ΠΑΣ, που μπορεί μεν να περίμενε τον αντίπαλο πίσω από την μπάλα, αλλά δεν ήταν εύκολο να μπεις στην περιοχή του.

Είδαμε πριν τις μεγάλες ευκαιρίες που είχαν ομάδες, πάμε τώρα να δούμε κι αυτές που δέχθηκαν από τους αντιπάλους τους.

Στην κορυφή οι αιώνιοι. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ήταν οι δύο ομάδες που δέχθηκαν τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες.

Φοβερή η επίδοση του Αστέρα στην 3η θέση, αλλά και του ΠΑΣ στην 4η.

Ο Άρης ήταν η ομάδα που δέχθηκε τις λιγότερες ενέργειες στην περιοχή του, αλλά οι αντίπαλοι του είχαν 23 μεγάλες ευκαιρίες και είναι στην 5η θέση.

Κάκιστη η εικόνα για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Η Ένωση δέχθηκε 30 μεγάλες ευκαιρίες και θυμίζουμε πως η ίδια είχε 40.

Ο Δικέφαλος τελείωσε το πρωτάθλημα με την τραγική επίδοση των 33 μεγάλων ευκαιριών κατά, ενώ οι υπέρ του μεγάλες ευκαιρίες ήταν 26.

Αφήνουμε τις μεγάλες ευκαιρίες και τις ενέργειες στην περιοχή και πάμε στα κλεψίματα ψηλά.

Τώρα δεν κοιτάμε αυτά που έκαναν οι ομάδες, αλλά αυτά που έκαναν οι αντίπαλοί τους στα παιχνίδια.

Πρώτος κι εδώ ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Μαρτίνς δεχόταν μόλις 3.4 κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο ανά αγώνα, πολύ μπροστά από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που ακολουθούν.

Πάμε και στις κατοχές με δέκα και περισσότερες πάσες.

Η ΑΕΚ και ο Άρης ήταν οι ομάδες με την πιο agrressive λογική, που επέτρεπαν στον αντίπαλο μόνο 4.2 κατοχές με 10+ πάσες ανά αγώνα.

Από κοντά ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέποντας 5.8 τέτοιες κατοχές ανά αγώνα.

Ο ΠΑΣ ήταν η ομάδα που "ενοχλούσε" λιγότερο τον αντίπαλο στο passing game και εστίαζε στο να προστατέψει την περιοχή του.

Κλείνουμε με τις άμεσες επιθέσεις.

Με τις φάσεις που δηλαδή που δέχθηκαν οι ομάδες μετά από γρήγορη μεταφορά μπάλας από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο.

Πρώτος ο ΠΑΣ. Κλασική ομάδα που περίμενε στο δικό της μισό του γηπέδου, ήταν πολύ δύσκολο να την πιάσεις στον χώρο.

Ακολουθούν Παναθηναϊκός και Άρης, με σημαντικές επιδόσεις αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν ομάδες που είχαν την πρωτοβουλία και βρίσκονταν ψηλά στο γήπεδο.

Κάκιστη η επίδοση της ΑΕΚ. Η Ένωση δεχόταν κατά μέσο όρο 1.5 άμεσες επιθέσεις ανά αγώνα, επίδοση πάνω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός

Αφήνουμε τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος και πάμε στους μεγάλους του Big-5.

Τέρμα η σύγκριση με τους άλλους, τώρα θα δούμε τι έκαναν οι ομάδες σε σχέση με τις δικές τους επιδόσεις, με αυτά που έκαναν πέρυσι και πρόπερσι.

Αρχίζουμε από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να κόψει ξανά πρώτος το νήμα και με σημαντική διαφορά από τον 2ο ΠΑΟΚ.

Είδαμε τι έκαναν φέτος οι ερυθρόλευκοι στα xGoals υπέρ και κατά, ας δούμε τώρα πως τα πήγαν σε σχέση με τον εαυτό τους στις δύο τελευταίες σεζόν

Το 1.29 στα xGoals Υπέρ ήταν φέτος η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (οριακά μπροστά από την ΑΕΚ), αλλά επίδοση πολύ χαμηλή σε σχέση με το 1.69 που είχε το 2019-20 ο Ολυμπιακός και το 1.71 που είχε πέρυσι.

Όμως, η αμυντική λειτουργία της ομάδας του Μαρτίνς παρέμεινε στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα. Και δείτε πως το 0.68 του Ολυμπιακού μπορεί να ήταν η κορυφαία φετινή επίδοση στη διαφορά των xGoals, αλλά είναι πολύ κάτω από το 1.12 που είχαν (εντυπωσιακά) σταθερά οι ερυθρόλευκοι τις δύο τελευταίες σεζόν.

Πάμε να κάνουμε το ίδιο και στους άλλους δείκτες.

Οι 12.6 κατοχές με 10+ πάσες που είχε φέτος ο Ολυμπιακός ήταν η 2η επίδοση του πρωταθλήματος (πίσω από το 13 του ΠΑΟΚ), αλλά πολύ πιο κάτω από το 15.6 που είχε πέρυσι.

Οι επιθέσεις με build up έμειναν στα ίδια επίπεδα, αλλά σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε η διάθεση του Ολυμπιακού να πέσει πιο χαμηλά στο γήπεδο και να χτυπήσει στον χώρο.

Στο ύψος της αρχής των κατοχών είναι σαφές πως φέτος η ομάδα του Μαρτίνς βρισκόταν στο γήπεδο πιο χαμηλά από ποτέ την τελευταία διετία.

Στα κλεψίματα ψηλά είδαμε πως ο Ολυμπιακός ήταν φέτος η κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα όμως οι ερυθρόλευκοι είχαν πτώση σε σχέση με τα 7+ κλεψίματα των δύο τελευταίως σεζόν.

Με τον ίδιο τρόπο υπήρξε και μικρή πτώση στα σουτ που ήρθαν από τέτοια κλεψίματα.

Έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της σεζόν πως ο Μαρτίνς έκανε διαχείριση της κούρασης που κουβαλούσαν κομβικοί παίκτες της ομάδας από τη σεζόν του pandemic football.

Ο Πορτογάλος ήξερε πως η ομάδα του δεν είχε τα ίδια "μπορώ" σε δυνάμεις, ένταση, πίεση και aggressive συμπεριφορά στο γήπεδο και έβαλε στόχο να πάρει τις νίκες, έστω και με εικόνα που δεν έμοιαζε με εκείνη των δύο προηγούμενων σεζόν.

Κλείνουμε μια ματιά στους χώρους δημιουργίας. Όσο πιο σκούρο είναι το μπλε, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ευκαιριών που έφτιαξε ο Ολυμπιακός από κάθε χώρο του γηπέδου.

Η ομάδα του Μαρτίνς πήρε φέτος τον μεγαλύτερο όγκο των ευκαιριών της από τα άκρα. Χωρίς τον Φορτούνη ή μεταγραφή στη θέση του και με την πτώση του Μαντί Καμαρά, ο Ολυμπιακός δεν πήρε πολλά από τη Zone14, τον χώρο δηλαδή έξω από το ημικύκλιο της περιοχής.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ είχε περίεργη σεζόν. Ξεκίνησε άσχημα, κάλυψε το έδαφος με νίκες σε ματς που δεν τις άξιζε, δέχθηκε ισχυρό χαστούκι στην ήττα από τον Ιωνικό, αλλά η παρουσία του Λουτσέσκου κράτησε τον Δικέφαλο.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να ξέφυγε, αλλά ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στη 2η θέση της κανονικής περιόδου, έστω και από απόσταση που κάνει απαγορευτική την όποια συζήτηση για διεκδίκηση του τίτλου.

Είδαμε τι έκανε ο Δικέφαλος σε σχέση με τους αντιπάλους του, πάμε να δούμε τη σύγκριση με τον εαυτό τους τις δύο τελευταίες σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ είχε πτώση σε όλα. Από την εξαιρετική επίδοση των 1.71 xGoals υπέρ που είχε με τον Φερέιρα και περσινό 1.54, ο ΠΑΟΚ φέτος έπεσε στο 1.08.

Την ίδια ώρα η αμυντική του επίδοση χειροτέρευσε και έφτασε να δέχεται 0.83 xGoals κατά ανά αγώνα. Όπως είδαμε και νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε φέτος 33 μεγάλες ευκαιρίες, ενώ η περσινή του επίδοση ήταν 21.

Κάπως έτσι, μια ομάδα που για δύο χρόνια ήταν κοντά στο να έχει 1.0 xGoals διαφορά από τον αντίπαλό της έπεσε στο 0.24. Ή για να το πούμε αλλιώς, ο φετινός ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα που συνήθιζε να δίνει οριακά ματς, δύσκολα κατάφερνε να είναι πολύ ανώτερος από τον αντίπαλό της.

Πάμε να δούμε και τους άλλους δείκτες.

Είναι οξύμωρο, αλλά ο ΠΑΟΚ φέτος είχε τέτοια πτώση στην επίθεση, παρότι προσπάθησε να παίξει περισσότερο με την μπάλα. Ο Δικέφαλος είχε περισσότερες κατοχές με 10+_ πάσες, περισσότερες επιθέσεις με build up, αλλά και περισσότερες άμεσες σε σχέση με πέρυσι.

Ο ΠΑΟΚ φέτος ξεκινούσε τις επιθέσεις του πιο χαμηλά στο γήπεδο. Με 6.3 κλεψίματα ήταν μαζί με τον Ολυμπιακό στην κορυφή, αλλά και ο Δικέφαλος είχε πτώση σε σχέση με πέρυσι.

Πάμε και στους χώρους δημιουργίας.

Ο Δικέφαλος πήρε τον μεγαλύτερο όγκο των ευκαιριών του στα αριστερά και ψηλά, πάνω από την ευθεία της γραμμής της μεγάλης περιοχής.

Δεύτεροι πόλοι δημιουργίας για τον ΠΑΟΚ ήταν η αντίστοιχη πλευρά δεξιά και η Zone14, στο ημικύκλιο της περιοχής.

ΑΕΚ

Η Ένωση άλλαξε δύο φορές προπονητή και πλέον μπαίνει στα playoffs με τον Οφρυδόπουλο.

Και με τον Μιλόγεβιτς στην αρχή και με τον Γιαννίκη στη συνέχεια, το πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν μόνιμο: η αμυντική λειτουργία.

Πάμε να δούμε τη σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι.

Η ΑΕΚ φέτος ήταν πολύ κοντά στην επιθετική επίδοση του Ολυμπιακού. Αυτό όμως έγινε διότι έπεσαν προς τα κάτω οι ερυθρόλευκοι, όχι γιατί έγινε πιο επιθετική η Ένωση.

Το φετινό 1.28 στα xGoals είναι στην ουσία ίδια επίδοση με το περσινό 1.29 και το προπέρσινο 1.30. Η μεγάλη αλλαγή έγινε στην άμυνα.

Η απειλή που δεχόταν η ΑΕΚ ανά αγώνα εκτοξεύτηκε από το περσινό 0.72 στο φετινό 0.92. Κάπως έτσι, η Ένωση που για δύο χρόνια ήταν σταθερά στο 0.50+ στη διαφορά των xGoals έπεσε φέτος στο 0.36.

Οριακή διαφορά και οριακά αποτελέσματα. Στο ξεκίνημα του Γιαννίκη η ΑΕΚ πήρε νίκες σε ματς που δεν τις άξιζε (ΠΑΣ εκτός έδρας, ντέρμπι εντός με Άρη και Παναθηναϊκό) και στη συνέχερια ήρθε η άλλη όψη.

"Άδικες" και σκληρές ήττες από τον ΟΦΗ, τον Παναιτωλικό, τον Βόλο και τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Πάμε και στους άλλους δείκτες.

Η Ένωση ήταν λίγο πιο κάτω στους δείκτες των κατοχών με 10+ πάσες και των επιθέσεων με build up. Μεγάλη η άνοδος στις άμεσες επιθέσεις, σαφές δείγμα των προθέσεων του Γιαννίκη για παιχνίδι στο χώρο.

Η Ένωση φέτος ήταν πιο χαμηλά στο γήπεδο, ενώ τα 6.2 κλεψίματα ψηλά ήταν καλή επίδοση για φέτος, αλλά κάτω από το περσινό 7.3

Κλείνουμε με τους χώρους δημιουργίας.

Και η ΑΕΚ πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι της δημιουργίας από τα αριστέρα, εκεί που κινήθηκαν σε μεγάλο διάστημα της σεζόν ο Τσούμπερ και ο Μάνταλος.

Παράλληλα η Ένωση ήταν η ομάδα του Big-5 με το μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργίας από τη Zone14.

Επιθετικά ήταν σχετικά εντάξει η ΑΕΚ, την αμυντική της λειτουργία δεν κατάφερε να φτιάξει ποτέ.

Άρης

Ο Άρης είχε μια περίεργη και δύσκολη σεζόν. Του χάλασε το μυαλό και την ψυχολογία η αφαίρεση των έξι βαθμών, που τον κρατούσε χαμηλά στη βαθμολογία.

Ταυτόχρονα, δεν λύθηκε ποτέ το περσινό πρόβλημα της αποτελεσματικότητας στην επίθεση.

Πάμε να δούμε την εικόνα του Άρη σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι.

Η επίθεση σε πτώση, αλλά η πραγματικά επιζήμια αλλαγή ήταν στην άμυνα. Από το περσινό 0.60, ο Άρης φέτος δεχόταν 0.74 xGoals κατά ανά αγώνα. Κι έτσι η διαφορά των xGoals από το περσινό 0.39 έπεσε στο 0.18.

Ο Άρης ενισχύθηκε στο κέντρο της άμυνας, αλλά τελικά έφτασε να απειλείται περισσότερο. Γιατί; Γιατί μπροστά η μπάλα δεν έμπαινε και η ομάδα του Μάντζιου ήταν αναγκασμένη να αφήνει χώρους.

Πάμε και στους υπόλοιπους δείκτες.

Ο Άρης προσπάθησε (ή αναγκάστηκε) φανερά να παίξει πολύ περισσότερο με την μπάλα. Οι κατοχές με 10+ πάσες ανέβηκαν στις 10, οι επιθέσεις με build up ανέβηκαν στις 1.8 ανά αγώνα.

Το ύψος των κατοχών έπεσε λίγο, όπως παρόμοια ήταν η πτώση στα κλεψίματα ψηλά, με άνοδο όμως στις τελικές από τέτοια κλεψίματα.

Πάμε και στους χώρους δημιουργίας.

Χάρις στους καλούς μεσοεπιθετικούς του, ο Άρης κατάφερε να πάρει τον μεγαλύτερο όγκο των ευκαιριών του από τη "δύσκολη" περιοχή, τη Zone14.

Παναθηναϊκός

Κλείνουμε με τον Παναθηναϊκό. Το αίνιγμα. Πώς η ομάδα που παρουσιάσαμε ως 2η καλύτερη του πρωταθλήματος πίσω από τον Ολυμπιακό τερμάτισε 5η στην κανονική διάρκεια της Super League;

Απαντήσεις υπάρχουν. Πάμε πρώτα να δούμε πως τα πήγε ο φετινός Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι.

Η επίθεση του Παναθηναϊκού ήταν λίγο πεσμένη, αλλά κοντά στα επίπεδα των τελευταίων σεζόν. Η μεγάλη βελτίωση των πράσινων ήρθε στην άμυνα, εκεί που από το 0.88 έπεσε στο 0.61, την καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος μαζί με τον Ολυμπιακό.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της βελτίωσης, αρκεί να σκεφτεί το εξής. Ο φετινός Παναθηναϊκός δέχθηκε 14 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ. Ο περσινός Παναθηναϊκός (που με τον Μπόλονι έπαιζε μαζική άμυνα) δέχθηκε 30.

Πάμε και στους άλλους δείκτες.

Όλα προς τα πάνω. Οι κατοχές με 10+ πάσες υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, σχεδόν το ίδιο έγινε με τις επιθέσεις με build up, ενώ ανέβηκαν και οι άμεσες επιθέσεις.

Ο Παναθηναϊκός ανέβηκε πιο ψηλά στο γήπεδο, αύξησε κατά πολύ την πίεσή του και διπλασίασε τις τελικές που βρίσκει από κλεψίματα ψηλά.

Γιατί έμεινε 5ος; Γιατί είχε μεγάλο πρόβλημα να πάρει βαθμούς μακριά από τη Λεωφόρο.

Στην αρχή η εικόνα του την άσχημη εκτός έδρας. Ακόμα όμως κι όταν αυτή βελτιώθηκε, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς γνώρισε ήττες σε ματς που στη χειρότερη ήταν ισοδύναμη με τον αντίπαλο, ενώ σε αρκετά ήταν ανώτερη.

Ατυχία, χαρακτήρας, ψυχολογία, λεπτομέρειες. Τέτοια πράγματα έχουν στερήσει βαθμούς που θα μπορούσαν να έχουν τον Παναθηναϊκό στην 3η θέση, πάνω από την ΑΕΚ.

Κλείνουμε με τους χώρους δημιουργίας.

Και ο Παναθηναϊκός πήρε το μεγαλύτερο όγκο των ευκαιριών από τα αριστερά. Από τις ομάδες του Big-5, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν εκείνη που πήρε το χαμηλότερο ποσοστό των ευκαιριών από τη Zone14.

Πολύ παιχνίδι από τα άκρα, αλλά όχι κάθετα, τομέας που σίγουρα χρειάζεται βελτίωση.

Data: Opta/Stats Perform
Data analysis, infographics: Θέμης Καίσαρης
Art Director: Κωνσταντίνος Μπαντούνας
Photo credits: Eurokinissi, INTIME