Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός για το Βελιγράδι

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι φίλοι του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στο Βελιγράδι για το Final Four της EuroLeague

Μετάβαση στο Βελιγράδι

Πώς, πού και, κυρίως, πόσο. Η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four της EuroLeague γέννησε θεμελιώδη ερωτήματα για όσους επιθυμούν να κάνουν το ταξίδι στο Βελιγράδι και να ζήσουν από κοντά, εντός ή εκτός γηπέδου, την τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων:

Πώς θα φτάσω στη σερβική πρωτεύουσα και πώς θα μπω στο γήπεδο; Πού θα μείνω και πόσο θα μου κοστίσει; Για αρχή, πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, γυρίστε τα ρολόγια μία ώρα πίσω και τσεκάρετε ότι τα διαβατήρια είναι σε ισχύ.

Κρατήστε επίσης κατά νου πως στη Stark Arena θα εισέλθουν περί τους 15.500 θεατές (80% πληρότητα), όπως είχε ανακοινώσει η EuroLeague.

Προφανέστατα καθένας εξ όσων προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Σερβίας θα θέλουν να απολαύσουν την ατμόσφαιρα μέσα από το γήπεδο. Αν δεν ανήκουν σ' εκείνους που έχουν ήδη μεριμνήσει να προμηθευτούν κάποιο εισιτήριο από εκείνα που βγήκαν προς πώληση τον Μάρτιο από την EuroLeague (από 110€ έως 552€ για τους τέσσερις αγώνες), οι εναλλακτικές είναι οι εξής:

1) Να απευθυνθούν στους διοργανωτές μέσω της σχετικής διεύθυνσης της επίσημης ιστοσελίδας ή κυρίως να προλάβουν κάποιο/α από τα 600 εισιτήρια που δικαιούνται οι τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των οπαδών τους. Είναι εισιτήρια με εξασφαλισμένη παρουσία στον πυρήνα των οπαδών, αλλά χωροταξικά όχι στο καλύτερο σημείο του γηπέδου.

2) Nα δημιουργήσουν λογαριασμό στo Fan to Fan Marketplace της EuroLeague, μήπως και καταφέρουν να αγοράσουν εισιτήριο από ανθρώπους που έχουν ήδη προμηθευτεί, αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε και θέλουν να λάβουν πίσω το ποσό που κατέβαλαν.

3) Να απευθυνθούν σε (αξιόπιστες και μόνο) εταιρίες που πωλούν διαδικτυακά μεμονωμένα κομμάτια ή πακέτα εισιτηρίων. Οι τιμές κατ' άτομο (μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές) κυμαίνονταν πάνω από τα 240 ευρώ.

4) Να πληρώσουν ένα -αν μη τι άλλο υψηλό- αντίτιμο στην EuroLeague και να "αγοράσουν" το αποκλειστικό VIP προϊόν (Bench Platinum Hospitality Package) πίσω από τους πάγκους των ομάδων. Το "πρώτο τραπέζι πίστα" κοστολογείται από τη λίγκα με 4.600€ και η δεύτερη σειρά πίσω από τους πάγκους με 3.000€. Οι κάτοχοι τέτοιων θέσεων έχουν δικαίωμα παρουσίας στο παιχνίδι της Πέμπτης 19 Μαΐου μεταξύ των πρεσβευτών της διοργάνωσης - δημοφιλείς παλαίμαχους και πρόσβαση στους VIP χώρους διασκέδασης με φαγητό, ποτό, μουσική.

5) Να κλείσουν ένα πακέτο διαμονής - εισιτηρίων - άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες μέσα από το επίσημο πρακτορείο της EuroLeague (Tripoki by DETUR). Υπολογίστε ότι απαιτούνται σχεδόν 700€ για τρεις βραδιές σ' ένα από τα προσφερόμενα ξενοδοχεία (χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή το κόστος των εισιτηρίων).

6) Να έχουν πρόσβαση σε κάποια από τις προσκλήσεις που προορίζονται για τις ανάγκες των χορηγών της διοργάνωσης ή άλλες Αρχές. Σ' αυτήν την περίπτωση οι γνωριμίες ευνοούν.

Πληροφοριακά, οι ορισθείσες τιμές από τη διοργανώτρια αρχή είναι οι υψηλότερες της σύγχρονης περιόδου, με προφανή στόχο να καλυφθούν ζημίες που προκλήθηκαν την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο;

Με το εισιτήριο ή όχι ανά χείρας, οι ταξιδιώτες καλούνται να επιλέξουν τον τρόπο άφιξης στο Βελιγράδι. Αν δηλαδή θα κανονίσουν να μεταβούν με μια από τις προγραμματισμένες πτήσεις ή θα προτιμήσουν ένα road trip με ιδιόκτητο ή ναυλωμένο όχημα. Πάμε λοιπόν να δούμε τις εναλλακτικές και πώς αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες για τον καθένα, ανάλογα με τη διάθεση και το πορτοφόλι.

Το αεροπλάνο

Η Αθήνα με το Βελιγράδι συνδέονται με καθημερινές πτήσεις, είτε απευθείας από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" προς το "Nikola Tesla Airport" (διάρκειας 90 με 100 λεπτά), είτε με ενδιάμεσους σταθμούς (Βιέννη, Βουκουρέστι, Φρανκφούρτη, Κωνσταντινούπολη κλπ) ανάλογα την αεροπορική εταιρία.

Φυσικό είναι κάθε μέρα που περνά, το κόστος να ανεβαίνει -μπορεί πλέον να ξεπεράσει τα 200€ κατ' άτομο. Δεν συζητάμε για απευθείας πτήσεις, διότι εκεί πάμε σε άλλες τιμές. Για λίγους.

Οδικώς στο Βελιγράδι με ΙΧ

Εκείνοι που θα δοκιμάσουν να καλύψουν την απόσταση των 1.100 χιλιομέτρων και των σχεδόν 11 ωρών μέσω του οδικού άξονα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος καυσίμου (με την τιμή της βενζίνης να υπερβαίνει τα 2.00€/lt) θα ξεπεράσει τα 160 ευρώ. Ποσό που συνδυαστικά με τα διόδια ως τα σύνορα θα αγγίξει τα 200€ στο σύνολό του.

Η χρήση οχημάτων που κινούνται με πετρέλαιο (πάνω από 1.80€/lt) μειώνει σημαντικά το κόστος, βολεύοντας όσους έχουν οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ ταξιδιού, την ώρα που οι κινητήρες υγραερίου (πάνω από 1.10€/lt) το κατεβάζουν σχεδόν στο μισό.

Ο υπολογισμός αφορά την απόσταση μεταξύ της Αθήνας και του Βελιγραδίου μέσω του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων και της διέλευσης έξω από τον περιφερειακό δρόμο των Σκοπίων. Υπάρχει επίσης, η επιλογή του Προμαχώνα, μέσω δηλαδή της Βουλγαρίας και όχι δυτικότερα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά τα συνολικά χιλιόμετρα μέχρι τον τελικό προορισμό είναι περισσότερα με ανάλογη αύξηση του κόστους. Επειδή στη Σερβία και στη Βόρεια Μακεδονία η τιμή της βενζίνης εκτιμάται στο 1.47€ με 1.50€, το "φουλάρισμα" του ντεπόζιτου για την επιστροφή την Ελλάδα θα στοιχίσει λιγότερα. Το ντίζελ είναι πιο ακριβό (από 1.50€ ως 1.70€.

Τα διόδια εντός χώρας για τον αυτοκινητόδρομο Α1 που οδηγεί στο Βελιγράδι είναι 6.5€. Αρκετά φθηνότερη η διέλευση από τους αυτοκινητόδρομους της Βόρειας Μακεδονίας.

Αν επιλεγεί η διανυκτέρευση κατά τη διαδρομή, οικονομικότερο είναι να γίνει αμέσως μετά από τη διέλευση των συνόρων, με τη Γευγελή να είναι μια value go money σταθερά.

Οδικώς με πούλμαν

Το τουριστικό λεωφορείο θα ήταν, επίσης, μια λύση για όσους αντέχουν για ώρες σ' ένα στενό κάθισμα. Αρκεί πάντα ο ενδιαφερόμενος να έχει αρκετές ημέρες μπροστά του αφού το συγκεκριμένο ταξίδι διαρκεί περισσότερο σε σχέση με εκείνο του ιδιωτικού οχήματος. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο ταξιδιωτικών πρακτορείων μια διαδρομή μετ' επιστροφής κοστίζει γύρω στα 120€.

Με τρένο

Η χρήση της σιδηροδρομικής γραμμής είναι κι αυτή μια εναλλακτική. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο ταξιδιώτης προς το Βελιγράδι καλείται να κλείσει εισιτήριο για τη Θεσσαλονίκη κι από 'κει να αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Σερβίας με νέο συρμό. Το συνολικό κόστος των ναύλων ανέρχεται περίπου στα 170€.

Από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 18 Μαΐου, το τρένο αναχωρεί στις 21:00 και φτάνει το επόμενο πρωί στις 7:30, ανήμερα δηλαδή των ημιτελικών του Final Four. Την Κυριακή 22 Μαΐου η επιστροφή είναι προγραμματισμένη στις 19:30, προτού αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη δέκα ώρες αργότερα (6:30 το πρωί της Δευτέρας).

Είναι κατανοητό πως οι υπολογισμοί στην τιμή μεταβάλλονται εφόσον η αφετηρία είναι διαφορετική.

Διαμoνή στο Βελιγράδι

Ως μια μητρόπολη με πληθυσμό που (συνδυαστικά με τα προάστια) ξεπερνά το 1.5 εκατομμύριο κατοίκους, το Βελιγράδι προσφέρει ενοικιαζόμενα για κάθε πορτοφόλι, ανάλογα με τον χώρο που βρίσκονται και όσα παρέχουν στους επισκέπτες.

Είναι δυνατόν να βρεθεί δωμάτιο με λιγότερα από 25€ για κάθε ημέρα διαμονής, αλλά ταυτόχρονα το δίκλινο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, σε κεντρικό σημείο και πλούσιες υπηρεσίες, δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 400€ για κάθε βράδυ.

Δεν είναι παράξενο (ή παράλογο) το γεγονός πως η διαμονή σε καταλύματα που βρίσκονται στην περιοχή του γηπέδου του Final Four δεν είναι παράξενο πως είναι τσιμπημένη, αφού οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Ευκαιρίες πάντα παρουσιάζονται, αλλά απαιτείται τύχη, σ' ένα διαρκές χρηματιστήριο τιμών που εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση! Στην εκδοχή των γύρω από το γήπεδο λεωφόρων - δρόμων είναι πιο συμφέρον ένα ολόκληρο διαμέρισμα παρά ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Όσο πάντως περισσότερο απομακρύνεται ο ενδιαφερόμενος από το hotspot τόσο πέφτει το ενοίκιο (ή ημερήσιο κόστος διαμονής, πείτε το όπως θέλετε), ακόμη και για ολόκληρες κατοικίες - διαμερίσματα.

Stark Arena: Το γήπεδο του Final Four της EuroLeague

Η Stark Arena (ή Belgrade Arena) είναι το πιο σύγχρονο κλειστό γήπεδο στο Βελιγράδι. Εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2004 για να φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις (αθλητικές και μη) και κόστισε περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ -ως ιδιοκτήτης καταγράφεται ο Δήμος Βελιγραδίου.

Σε κεντρικό σημείο της πόλης, ανάμεσα στους ποταμούς Δούναβη και Σάβa, απέχει ένα τέταρτο οδικώς από τον διεθνή αερολιμένα και μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό σταθμό των τρένων. Άρα η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη και σχετικά γρήγορη από κάθε σημείο της σερβικής πρωτεύουσας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μετακίνησης με το τραμ ή μια σειρά από γραμμές αστικών συγκοινωνιών που ενώνουν τα προάστια με το κέντρο. Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μια βολική επιλογή καθώς η σχετική δαπάνη ανέρχεται περί τα 30€ ημερησίως.

Οι τιμές για τις διαδρομές με ταξί κυμαίνονται σε αυτές της Αθήνας.

Θυμίζουμε πως το Final Four είχε φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο το 2018, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου σε βάρος της Φενέρμπαχτσε.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό

Τι γίνεται όμως με τη διατροφή; Τα καλύτερα στέκια και τα μέρη που μπορεί ο καθένας να απολαύσει το γεύμα του; Οι επιλογές είναι δεκάδες, δεδομένου πως το Βελιγράδι μοιάζει αρκετά με την Αθήνα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία των εστιατορίων.

Για εκείνους που δεν έχουν ψάξει ή ασχοληθεί σχετικώς, το SPORT24 έκανε μία… έρευνα αγοράς και σας παρουσιάζει δέκα (10) μέρη που θα πρέπει να έχετε υπόψη. Από gourmet επιλογές, μέχρι πίτσα, παραδοσιακή σερβική κουζίνα, αλλά και ένα εστιατόριο για τους vegan της παρέας.

Ιδού τα 10 εστιατόρια στο Βελιγράδι που αξίζει να επισκεφθείτε.

PRIME RESTAURANT - ΓΚΟΥΡΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΓΕΜΑΤΕΣ ΓΕΥΣΗ
Πού βρίσκεται: Vladimira Popovica 10, Belgrade 11070 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 2.3 χιλιόμετρα
Τιμή: 17-45 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Ανατολικοευρωπαϊκή
Με λίγα λόγια: Ένα γκουρμέ μέρος. Κάθε πιάτο φτιάχνεται προσεκτικά και μοιάζει με έργο τέχνης. Οι μερίδες δεν είναι μεγάλες, αλλά σίγουρα είναι γευστικές

NEW RESET - ΜΕ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ
Πού βρίσκεται: Gospodar Jovanova 42 ugao Kneginje ljubice i Gospodar Jovanove, Belgrade 11000 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 4 χιλιόμετρα
Τιμή: 18-25 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Μεσογειακή, γαλλική
Με λίγα λόγια: Σερβική κουζίνα με γαλλικές επιρροές, ή γαλλική κουζίνα με σερβικές επιρροές. Όπως και να το πει κάποιος θα πέσει μέσα για το συγκεκριμένο εστιατόριο, το οποίο έχει μενού και για vegan.

GRADSKA - ΕΝΑΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Πού βρίσκεται: Mike Alasa 54 Pancicev park, Belgrade 11000 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 6.5 χιλιόμετρα
Τιμή: 2-9 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Σερβική
Με λίγα λόγια: Η αποθέωση της σερβικής κουζίνας. Αρκετοί επισκέπτες θεωρούν το μέρος ένα κρυμμένο θησαυρό στο Βελιγράδι, αφού απέχει περίπου 15-20 λεπτά περπάτημα από το κέντρο της πόλης. Το μενού περιλαμβάνει κρέας, σούπες, αλλά και τοπικά εδέσματα, ενώ το εστιατόριο είναι vegan friendly

SALON 5 - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ "ΠΑΛΙΑ"
Πού βρίσκεται: Avijaticharski Trg 5, Belgrade 11080 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 3.6 χιλιόμετρα
Τιμή: 3-20 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Ευρωπαϊκή
Με λίγα λόγια: Στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο από το 1960, από τις εποχές της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, έχει επιλογές από ιταλική, γαλλική και ευρωπαϊκή κουζίνα.

FRANS - ΟΜΟΡΦΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΕΣ
Πού βρίσκεται: Bulevar Oslobodjenja 18a, Belgrade 11000 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 6 χιλιόμετρα
Τιμή: 15-25 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Σερβική, ιταλική, μεσογειακή
Με λίγα λόγια: Μεγάλος χώρος σε όμορφο σημείο. Υπάρχουν ιταλικές επιρροές με αρκετές επιλογές σε ζυμαρικά, ενώ υπάρχουν ακόμα επιλογές με ριζότο και, φυσικά, κρέας.

RESTORAN CIRIBU CIRIBA - ΕΝΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
Πού βρίσκεται: Masarikov Trg 6, Zemun, Belgrade 11080 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 5 χιλιόμετρα
Τιμή: 3-8 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Σερβική
Με λίγα λόγια: Ο ορισμός του σερβικού εστιατορίου. Το μενού περιλαμβάνει σούπες και πολλά παραδοσιακά σερβικά φαγητά, καλές μερίδες και όλα είναι σε καλές τιμές.

PIZZERIA RESTAURANTS - ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Πού βρίσκεται: Zrenjaninski Put 191, Borca, Belgrade 11000 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 16 χιλιόμετρα
Τιμή: 4-8 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Ιταλική
Με λίγα λόγια: Θεωρείται μία από τις καλύτερες πιτσαρίες στο Βελιγράδι, έχοντας πάντως και κάποια σερβικά πιάτα.

VRH BEOGRADA - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Πού βρίσκεται: Volgina 18b, Belgrade 11060 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 9 χιλιόμετρα
Τιμή: 10-20 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Σερβική
Με λίγα λόγια: Εστιατόριο με σερβική κουζίνα. Γκουρμέ, έχει ωραίες επιλογές σε κρέας.

BUCKO - ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΕΣ ΠΕΙΝΕΣ
Πού βρίσκεται: Beogradska 56, Belgrade Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 5 χιλιόμετρα
Τιμή: 2-10 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Ιταλική
Με λίγα λόγια: Πιτσαρία. Έχει πίτσες και σαλάτες. Δεν γεμίζει το μάτι στην αρχή, αλλά θεωρείται καλό μέρος: Bonus: Το μέρος είναι ανοιχτό μέχρι τις 2:00 το βράδυ

MAYKA - ΓΙΑ ΤΟΥΣ VEGAN
Πού βρίσκεται: Nikole Spasica 5, Belgrade 11000 Serbia
Πόσο κοντά είναι στην Stark Arena: 5 χιλιόμετρα
Τιμή: 10-25 ευρώ το άτομο
Κουζίνα: Vegan
Με λίγα λόγια: Σε μία πόλη - και χώρα - που κυριαρχεί το κρέας, το Mayka αποτελεί την επιλογή για τους ανθρώπους που προτιμούν την vegan κουζίνα.