Οι αλήθειες της
Stoiximan Super League

Η απόλυτη ανάλυση του πρωταθλήματος

Μόλις ολοκληρώθηκε η πιο συναρπαστική regular season στην ιστορία της Stoiximan Super League.

Μπροστά μας έχουμε μια μάχη που δεν έχουμε ζήσει ποτέ ξανά, με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να παλεύουν μεταξύ τους για τον τίτλο στα play-offs.

Εκεί θα κριθούν όλα και μέχρι τότε εμείς μπορούμε να πάρουμε απαντήσεις.

Πώς κατάφερε ο Παναθηναϊκός να τερματίσει πρώτος; Τι κάνει διαφορετικά και καλύτερα από τους υπόλοιπους η ΑΕΚ;

Ποιες είναι οι αρετές του Ολυμπιακού, πόσο βελτιώθηκε μέσα στη σεζόν ο ΠΑΟΚ, γιατί έμεινε τόσο πίσω ο Άρης;

Ποιοι παίκτες αξίζουν αποθέωση γι'αυτά που κάνουν στο χορτάρι; Ποιοι προσφέρουν εκτελέσεις, ποιοι φτιάχνουν ευκαιρίες και ποιοι χτίζουν τις επιθέσεις;

Ο καθένας έχει την άποψή του. Όμως, εκτός από τις απόψεις, υπάρχουν και τα γεγονότα. Κι αυτά θα δούμε στην απόλυτη ανάλυση της regular season της Super League.

Γεγονότα, όχι απόψεις. Με αυτό το μότο άλλωστε το SPORT24 συνεργάζεται για τρίτη σερί χρονιά με την Opta/Stats Perform, την κορυφαία εταιρεία στατιστικής αθλητικών γεγονότων στον κόσμο, για την κάλυψη του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι κορυφαίοι μας δίνουν τα αδιάσειστα στοιχεία και εμείς σας παρουσιάζουμε τις αλήθειες του πρωταθλήματος.

Πράγματα πέρα από τη βαθμολογία, τις νίκες και τις ήττες, τα γκολ υπέρ και κατά. Θα σας δείξουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης ο,τι αφορά την ομάδα σας και τους αντιπάλους της.

Την επιθετική της απειλή και την αμυντική της επίδοση. Το πόσο καλή ήταν στο γήπεδό της και την εικόνα μακριά από την έδρα της. Θα πάρουμε απαντήσεις σε κλασικά ερωτήματα που μέχρι σήμερα έμεναν στη θεωρία.

Ποια ομάδα πίεσε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά ψηλά στο γήπεδο; Ποια ομάδα κυκλοφόρησε πιο πολύ την μπάλα και ποια απείλησε άμεσα από το δικό της μισό;

Ποια ομάδα πάτησε περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και ποια δημιούργησε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες;

Ποια ομάδα δεν αφήνει τον αντίπαλο να μπει στην περιοχή της και ποια δεν δέχεται με τίποτα μεγάλη ευκαιρία;

Πως τα πήγαν οι μεγάλοι του Big-5 σε σχέση με τις επιδόσεις τους τις δύο προηγούμενες σεζόν;

Θα τα δείτε όλα με τη σειρά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το section που σας ενδιαφέρει από το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης.

Ξεκινάμε με τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες.

Σ'αυτήν την εικόνα θα τα δούμε όλα. Στον οριζόντιο άξονα είναι η επίθεση, τα xGoals Υπέρ, και στον κάθετο η άμυνα, τα xGoals Κατά.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η η επιθετική της απειλή. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται, τόσο καλύτερη είναι η αμυντική της λειτουργία.

Η ΑΕΚ στην πινέζα. Η ¨Ένωση τελείωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ως η ομάδα που απειλεί περισσότερο και ως εκείνη που απειλείται λιγότερο από τους αντιπάλους της.

Μάλιστα, το 0.41 που είχε η ΑΕΚ στην άμυνα, στα xGoals Κατά, είναι η καλύτερη επίδοση που είχε ομάδα από το καλοκαίρι του 2019, από τότε δηλαδή που η Opta καλύπτει τη Super League.

Ο Ολυμπιακός είχε τη 2η καλύτερη παρουσία στην επίθεση, αλλά οι ερυθρόλευκοι είναι τέτερτοι, πίσω από ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στην αμυντική λειτουργία.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είχε όπλο την άμυνα, αλλά επιθετικά ήταν 4ος. Ο ΠΑΟΚ ήταν τρίτος σε όλα, και στην επίθεση και στην άμυνα, ενώ ο Άρης ήταν επίσης πέμπτος και στις δύο κατηγορίες.

Ξεκάθαρα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Καμία από τις υπόλοιπες εννιά ομάδες δεν βγήκε από το "κουτί" της "Κακής επίθεσης, Κακής άμυνας".

Αστέρας και Ατρόμητος είχαν καλή εικόνα επιθετικά, ο ΠΑΣ είχε όπλο την παραδοσιακή του σκληράδα.

ΟΦΗ, Λαμία, Παναιτωλικός, Βόλος κινήθηκαν σε κοντινά επίπεδα, ο Λεβαδειακός ήταν η λιγότερο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος και ο Ιωνικός είχε τη χειρότερη αμυντική λειτουργία.

Η κατάταξη της απόδοσης

Πάμε να δούμε άμυνα και επίθεση μαζί.

Αν πρέπει να διαλέξουμε μόνο έναν αριθμό για να αξιολογήσουμε μια ομάδα, αυτός είναι η Expected Goals Difference.

Το νούμερο του xGoalsDifference προκύπτει όταν από τον μέσο όρο των xGoals Υπέρ κάθε ομάδας αφαιρέσουμε αυτόν των xGoals Κατά.

Η πράξη μας δίνει το xGoalsDifference κάθε ομάδας, δηλαδή το πόσο καλύτερη/χειρότερη ήταν κάτα μέσο όρο στα παιχνίδια της.

Οι ομάδες που κατά μέσο όρο απειλούν τον αντίπαλο περισσότερο απ'όσο απειλούνται θα έχουν θετικό xGoalsDifference, ενώ εκείνες που δεν πάνε καλά στο χορτάρι, θα έχουν αρνητικό xGoalsDifference.

Αυτή είναι η κατάταξη των 14 ομάδων με βάση την απόδοσή τους, δηλαδή το πόσο καλύτερες ή χειρότερες ήταν κατά μέσο όρο στα παιχνίδια τους.

Με κόκκινες μπάρες θα δείτε τις ομάδες που είναι καλύτερες από τον αντίπαλο, με μπλε αυτές που είναι χειρότερες.

Ξεκινάμε με τις ομάδες που είχαν θετικό πρόσημο.

Η ΑΕΚ ήταν πρώτη και στον 1ο γύρο, αλλά βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο. Ανέβηκε από το 0.67 στο 0.93, πήρε ξεκάθαρη απόσταση από τους υπόλοιπους.

ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν και οι τρεις σημαντική άνοδο στον 2ο και τερμάτισαν με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους, ενώ ο Άρης ήταν ξεκάθαρα μακριά από το επίπεδο της πρώτης τετράδας.

Ο Βόλος συνολικά δεν ήταν καλός, γιατί είχε πολύ κακή εικόνα στα ματς με τους μεγάλους και οφείλει την είσοδό του στα play-offs στα παιχνίδια με τους υπόλοιπους.

Αστέρας, Ατρόμητος, ΠΑΣ και ΟΦΗ έκαναν ο,τι μπορούσαν, ο Παναιτωλικός χειροτέρευσε στον 2ο και πλησίασε τους σταθερά χειρότερους του πρωταθλήματος, Λεβαδειακό και Ιωνικό.

Πάμε τώρα να ρίξουμε την ίδια ματιά χωρίζοντας τους αγώνες σε εντός και εκτός.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε εικόνα από την παρουσία των ομάδων στο γήπεδό τους και τη δυναμική που είχαν στις εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Η ΑΕΚ πήρε μεγάλη ώθηση από την OPAP Arena και είναι κι εδώ αρκετά μπροστά.

Ο Ολυμπιακός οριακά παίρνει τη 2η θέση από τον Παναθηναϊκό, ο Άρης κερδίζει στους δεκαδικούς τον ΠΑΟΚ και ο Αστέρας ήταν η μοναδική ομάδα εκτός Big-5 με θετικό πρόσημο στο γήπεδό της.

Ολοκληρώνουμε με τη ματιά στα εκτός έδρας, εκεί που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Αυτή ήταν η εικόνα των 14 ομάδων στους αγώνες μακριά από το γήπεδό τους.

Και πάλι πρώτη η ΑΕΚ, πάλι με διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ανεβασμένος ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τον πρώτο γύρο, μεγάλη πτώση ο Παναθηναϊκός.

Ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την εικόνα του μακριά από το Φάληρο, ενώ ο Άρης ήταν απογοητευτικός.

Έτσι φτιάχτηκε η βαθμολογία

"Κι αφού αυτές είναι οι επιδόσεις των ομάδων, τότε πως φτιάχτηκε η βαθμολογία;

"Πως κατάφερε ο Παναθηναϊκός να τερματίσει μπροστά από την εντυπωσιακή ΑΕΚ, αλλά και να περάσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με τους οποίους ήταν κοντά στο xGoalsDifference;"

Καλές ερωτήσεις. Γιατί μέχρι στιγμής εξετάζουμε την απόδοση, αλλά υπάρχει και η αποτελεσματικότητα. Άλλο πράγμα το πόσο καλά παίζεις κι άλλο τι πετυχαίνεις στο χορτάρι, τι βαθμούς μαζεύεις.

Πάμε λοιπόν να δούμε πάρουμε απαντήσεις. Θα δούμε τι συνέβη στους αγώνες των ομάδων του Big-5. Μέσω των xGoals χωρίσαμε τα ματς που έδωσαν σε τρεις κατηγορίες.

Σε αυτά που θεωρούμε ότι μια ομάδα ήταν "ανώτερη" από τον αντίπαλό της, όταν δηλαδή είχε υπέρ της διαφορά τουλάχιστον 0.40 xGoals, ένα ματς πχ που τα xG ήταν 1.30 - 0.60.

Με τον ίδιο τρόπο, θεωρούμε πως ήταν "χειρότερη" όταν ο αντίπαλος είχε υπέρ του τέτοια διαφορά στα xG, ένα ματς του 0.60 - 1.10.

Τέλος, υπάρχουν και οι ισοδύναμοι αγώνες, τα ματς που τα xG ήταν σχετικά ισορροπημένα, ένας αγώνας πχ στο 0.70-0.90.

Τα αποτελέσματα των ομάδων σε κάθε κατηγορία θα μας δώσουν τις απαντήσεις που θέλουμε για την εικόνα της βαθμολογίας στις πρώτες θέσεις.

Αρχίζουμε με τους αγώνες που οι ομάδες του Big-5 ήταν "ανώτερες" από τον αντίπαλο.

Όταν δηλαδή τα xGoals υπέρ τους ήταν 0.40 και περισσότερο, ματς πχ που ήταν στο 1.10 - 0.50.

Στην πρώτη στήλη βλέπουμε τον αριθμό των αγώνων και μετά τα αποτέλεσμάτα κάθε ομάδας σε αυτούς, τους βαθμούς που πήρε, αλλά και τους βαθμούς που άφησε.

Ιδού το μυστικό του Παναθηναϊκού.

Οι πράσινοι ήταν ανώτεροι σε 16 παιχνίδια (λιγότερα από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό), αλλά είχαν εξαιρετική αποτελεσματικότητα: 14 νίκες και δύο ισοπαλίες, μόνο τέσσερις χαμένοι βαθμοί.

Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη σε 20 από τα 26 παιχνίδια, αλλά γνώρισε τρεις ήττες (Βόλος, ΠΑΣ, ΠΑΟΚ), πήρε μόνο το 82% των βαθμών και άφησε 11.

Ακόμα χειρότερα τα πήγαν ως ανώτεροι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, που πληγώθηκαν από τις ισοπαλίες και άφησαν 13 και 16 βαθμούς αντίστοιχα.

Τέλος, ο Άρης ήταν ανώτερος μόνο σε 14 από τα 26 παιχνίδια του και έτσι δεν λέει κάτι πως είχε το δεύτερο καλύτερο ποσοστό συγκομιδής πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Πάμε τώρα στους αγώνες που οι ομάδες του Big-5 ήταν "χειρότερες".

Τα ματς δηλαδή που τα xGoals ήταν πχ 0.70 - 1.20 υπέρ του αντιπάλου τους.

Όχι, δεν έχει γίνει λάθος. Η ΑΕΚ τελείωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος χωρίς να είναι ξεκάθαρα χειρότερη ούτε σε ένα ματς.

(Για όσους αναρωτιούνται, τα xG ήταν ισορροπημένα στην ήττα στη Λεωφόρο και στο 1-3 με τον Ολυμπιακό).

Ο Παναθηναϊκός ήταν χειρότερος στα δύο ντέρμπι αιωνίων, αλλά πήρε δύο ισοπαλίες, και έχασε καθαρά από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρα από "κάτω" στα δύο ματς στη Θεσσαλονίκη, πήρε βαθμό στην Τούμπα και έχασε στο "Βικελίδης".

Ο ΠΑΟΚ τα πήγε καλύτερα απ'όλους σε τέτοια ματς, αφού πήρε διπλό στο Φάληρο και νίκησε την ΑΕΚ εντός, ενώ έχασε από την Ένωση στη Φιλαδέλφεια.

Ο Αρης κατάφερε ως χειρότερος να περάσει από την Τρίπολη και έχασε ως τέτοιος στην Τούμπα και στα δύο ματς με την ΑΕΚ.

Κλείνουμε με τους ισοδύναμους αγώνες, αυτούς δηλαδή που καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε υπέρ της διαφορά άνω των 0.40 xGoals, ματς που ήταν στο 0.60 - 0.80.

Αρκετά από τα ματς είναι τα μεταξύ τους ντέρμπι, εκεί που δύσκολα υπάρχει ξεκάθαρα ανώτερη ομάδα.

Ο Ολυμπιακός τα πήγε καλύτερα στα αμφίρροπα ματς, πήρε το 81% των βαθμών, η μοναδική ομάδα που δεν έκανε ήττα. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν ΟΦΗ, Λαμία, Λεβαδειακό, Άρη και ΑΕΚ, ενώ έφεραν Χ με την Ένωση στο Φάληρο και με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα.

Ο Παναθηναϊκός είχε 3/3 νίκες στα αμφίρροπα ματς του 1ου γύρου, κέρδισε τα ντέρμπι με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ¨Αρη. Στον 2ο είχε τέσσερα τέτοια παιχνίδια, νίκησε Λεβαδειακό και Άρη, αλλά έχασε από ΑΕΚ και Αστέρα.

Η ΑΕΚ τα έχει πάει άσχημα στα ισοδύναμα ματς, αφού νίκησε ΠΑΣ, Παναθηναϊκό και Ιωνικό, έφερε ισοπαλία στο "Καραϊσκάκης" και έχασε από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε Ατρόμητο και Λαμία, ήρθε 0-0 στο Βικελίδης και έχασε από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Τέλος, ο Άρης "κατάφερε" κάτι πολύ δύσκολο, αφού είχε τα περισσότερα αμφίρροπα ματς απ'όλους και δεν έκανε έστω μία νίκη σε αυτά.

Έτσι παίζουν με την μπάλα

Είδαμε την εικόνα των ομάδων σε άμυνα κι επίθεση, είδαμε και τι έκαναν οι μεγάλοι του Big-5 στους αγώνες τους.

Πάμε τώρα στο αγωνιστικό στιλ των ομάδων, αρχίζοντας με αυτά που κάνουν όταν έχουν την μπάλα.

Θα δούμε ποια ομάδα παίζει πιο ψηλά στο γήπεδο, ποια ομάδα κυκλοφορεί περισσότερο την μπάλα και επιτίθεται με πολλές πάσες ή ποια αρέσκεται στη γρήγορη μεταφορά μπάλας.

Ποια ομάδα πατάει περισσότερο στην περιοχή και ποια έχει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες;

Το SPORT24 και η Opta σας έχουν τις απαντήσεις.

Αρχίζουμε με το μέσο ύψος έναρξης κατοχών.

Το πόσο ψηλά στο γήπεδο αρχίζουν κατά μέσο όρο οι κατοχές κάθε ομάδας, που μας δείχνει το πόσο ψηλά της αρέσει να παίζει.

Δύο κόσμοι. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες πάνω από τα 43 μέτρα και πολύ κοντά μεταξύ τους, ο Άρης δύο μέτρα πιο πίσω και οι υπόλοιποι αρκετά πιο χαμηλά.

Πάμε στις κατοχές με 10+ πάσες ανά αγώνα.

Στις φάσεις δηλαδή που μια ομάδα αλλάζει 10 και περισσότερες πάσες στην κανονική ροή του παιχνιδιού, στο open play.

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που κάνει τις περισσότερες κατοχές με 10+ πάσες, μόνο οι ερυθρόλευκοι και ο Παναθηναίκός έχουν πάνω από 13 τέτοιες κατοχές.

Λίγο πιο πίσω ο ΠΑΟΚ, ακολουθεί ο Άρης, ενώ η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα του Big-5 που δεν περνάει τις 10 τέτοιες κατοχές, δείγμα πως η ομάδα του Αλμέιδα αρέσκεται να παίζει πιο άμεσα.

Πάμε στις επιθέσεις με build up.

Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα αλλάζει 10+ πάσες και μέσω αυτών φτάνει σε τελική ή έστω σε ενέργεια στην μεγάλη περιοχή.

Καλή η κυκλοφορία, αλλά το θέμα είναι να μετουσιώνεται σε απειλή.

Ο Ολυμπιακός μακράν πρώτος, με 3.1 επιθέσεις μετά από 10+ πάσες, η μοναδική ομάδα με μέσο όρο πάνω από τρεις επιθέσεις με build up.

Ακολουθούν Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης με μικρές διαφορές μεταξύ τους, ενώ πιο χαμηλά από τις ομάδες του Big-5 είναι η ΑΕΚ, γιατί κι εδώ φαίνεται η αμεσότητα στο ποδόσφαιρό της.

Συνεχίζουμε με τις άμεσες επιθέσεις.

Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα ξεκινάει από το δικό της μισό του γηπέδου και κάθετα, με μακρινή πάσα ή γρήγορη εναλλαγή, φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Ιδού το στιλ της ΑΕΚ, που παίρνει άνετα την πρώτη θέση, η μοναδική ομάδα με 2+ άμεσες επιθέσεις ανά αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ είναι στην 4η θέση, ενώ όλες οι υπόλοιπες θέσεις ψηλά ανήκουν σε Ατρόμητο, Λαμία, ΟΦΗ, ΠΑΣ, ομάδες που προφανώς παίζουν στην κόντρα.

Είδαμε πως παίζουν, πως κυκλοφορούν την μπάλα, πως επιτίθενται.

Πάμε να δούμε και το αποτέλεσμα, το πόσο συχνά δηλαδή πατάνε περιοχή, έχουν ενέργειες με την μπάλα στο "κουτί".

Εδώ βέβαια προσμετρώνται και οι στημένες φάσεις.

Η ΑΕΚ μακράν πρώτη, με το ασύλληπτο νούμερο των 30 ενεργειών στην αντίπαλη περιοχή, τη μεγαλύτερη επίδοση που είχε ποτέ ομάδα από το 2019 μέχρι και σήμερα.

Ο ΠΑΟΚ παίρνει ξεκάθαρα τη 2η θέση, ακολουθούν οι αιώνιοι, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την 4η θέση, όταν είναι η ομάδα με περισσότερες κατοχές με 10+ πάσες και τις περισσότερες επιθέσεις με build-up.

Και κλείνουμε με την κατάληξη όλων των παραπάνω, δηλαδή τις μεγάλες ευκαιρίες που είχαν οι ομάδες.

Πρώτη η ΑΕΚ, με οκτώ μεγάλες ευκαιρίες περισσότερες από τον 2ο ΠΑΟΚ, που κέρδισε στα σημεία τον Ολυμπιακό.

Απίστευτο ή όχι, Άρης, Παναθηναϊκός και Ατρόμητος τελείωσαν την κανονική περιόδο με τον ίδιο αριθμό μεγάλων ευκαιριών.

Αυτά κάνουν χωρίς την μπάλα

Είδαμε τι έκαναν οι ομάδες με την μπάλα, πάμε τώρα και στην άλλη πλευρά του παιχνιδιού.

Αφήνουμε την μπάλα στον αντίπαλο και χρησιμοποιούμε τα στοιχεία της Opta να δούμε τι έκαναν οι ομάδες χωρίς αυτήν.

Θα μάθουμε ποιες ομάδες πιέζουν περισσότερο την ανάπτυξη του αντιπάλου και ποιες περιμένουν πιο χαμηλά.

Ποιες εμποδίζουν την κυκλοφορία με πολλές πάσες και ποιες δεν επιτρέπουν τις άμεσες επιθέσεις.

Το SPORT24 και η Opta θα σας πουν ποια ομάδα δεν αφήνει τον αντίπαλο να μπαίνει στην περιοχή της και ποια έχει δεχθεί τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες.

Αρχίζουμε με το περίφημο PPDA, Passes Per Defensive Action. Τι είναι αυτό;

Το PPDA μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν μια ομάδα "παρέμβει" με αμυντική ενέργεια, κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.

Στην ουσία όσο πιο χαμηλό είναι το PPDA μιας ομάδας, τόσο περισσότερο πιέζει ψηλά στο γήπεδο.

Μακράν πρώτη η ΑΕΚ.

Η Ένωση είναι η βασίλισσα του πρες, με το απίστευτα χαμηλό 7.7, τόσες δηλαδή είναι οι πάσες που "επιτρέπει" κατά μέσο όρο στην ανάπτυξη του αντιπάλου της

Αρκετά πιο πίσω και με κοντινές επιδόσεις οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Άρης, ενώ από τους υπόλοιπους μόνο ο ΟΦΗ μπορεί να θεωρηθεί ομάδα που προσπαθεί να πιέσει ψηλά.

Πάμε να δούμε τη συνολική αμυντική συμπεριφορά.

Τις φορές σε κάθε ματς που μια ομάδα "επιτρέπει" στον αντίπαλο να αλλάξει 10+ πάσες.

Προφανώς πάλι πρώτη η ΑΕΚ, ξανά με διαφορά.

Η Ένωση είναι η μοναδική ομάδα που επιτρέπει στον αντίπαλο λιγότερες από δύο(!) κατοχές με 10+ πάσες.

Αξιοσημείωτη η 5η θέση του Ολυμπιακού, η μοναδική ομάδα του Big-5 που "δίνει" στον αντίπαλο σχεδόν έξι κατοχές με δέκα ή περισσότερες πάσες.

Πάμε και στις επιθέσεις με build up που δέχονται οι ομάδες, στις φορές δηλαδή που ο αντίπαλος αλλάζει 10+ πάσες και φτάνει με αυτές σε τελική ή έστω σε ενέργεια μέσα στην περιοχή τους

Πρώτη η ΑΕΚ, που δέχθηκε όλες κι όλες μόνο πέντε τέτοιες επιθέσεις σε όλο το πρωτάθλημα.

Δεύτερος ο Ολυμπιακός, παρότι ήταν πιο χαμηλά στις προηγούμενες κατηγορίες. Με λίγα λόγια, οι ερυθρόλευκοι δεν πιέζουν ψηλά, αφήνουν την κυκλοφορία, αλλά δεν είναι εύκολο να τους απειλήσεις με αυτήν.

Και πάλι ο ΟΦΗ είναι η ομάδα που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Συνεχίζουμε με τις άμεσες επιθέσεις. Τις φορές δηλαδή που οι αντίπαλοι φτάνουν σε τελική ή στην περιοχή σε φάση που έχει ξεκινήσει από το δικό τους μισό.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην απόλυτη ισοβαθμία στην πρώτη θέση, από κοντά και ο Παναιτωλικός, που προφανώς δεν δέχεται άμεσες επιθέσεις γιατί είναι σχεδόν πάντα χαμηλά στο γήπεδο.

Πάμε και στις ενέργειες στην περιοχή που "επιτρέπει" κάθε ομάδα στον αντίπαλό της.

Πρώτη η ΑΕΚ, μοναδική ομάδα με μέσο όρο κάτω από τις 10 ενέργειες στην περιοχή της, από πολύ κοντά ο Ολυμπιακός.

Λίγο πιο "ευάλωτοι" Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, αρκετά πιο πίσω ο Άρης.

Κλείνουμε τη ματιά στις ομάδες με τις μεγάλες ευκαιρίες που είχαν οι αντίπαλοί τους στο πρωτάθλημα.

Πρώτος ο Παναθηναϊκός, που δέχθηκε μόλις 11 μεγάλες ευκαιρίες.

Εξαιρετική η επίδοση του ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ θα ήθελε να τα έχει πάει καλύτερα από τη στιγμή που είναι τόσο καλή στους δείκτες του πρες.

Προβληματική η εικόνα του Ολυμπιακού, που δέχθηκε 26 μεγάλες ευκαιρίες σε 26 ματς, περισσότερες κι από τον ΠΑΣ.

Οι κορυφαίοι

Ομάδες τέλος, πάμε και στους πρωταγωνιστές στους παίκτες.

Οι επιδόσεις του βέβαια επηρεάζονται από το αγωνιστικό στιλ κάθε ομάδας, αλλά από την άλλη τα δικά τους προσόντα είναι αυτά που υπηρετούν αυτό το στιλ.

Με τη βοήθεια της Opta θα δούμε πράγματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο σε αυτές τις αναλύσεις βλέπουμε τους παίκτες που απειλούν με τις τελικές τους και αυτούς που διαπρέπουν στο κομμάτι της δημιουργίας, που δίνουν την τελευταία πάσα.

Για πρώτη φορά φέτος θα προστεθούν στην κουβέντα κι αυτούς που βρίσκονται λίγο πιο πίσω.

Τους παίκτες που δεν κάνουν ούτε το σουτ, ούτε την τελευταία πάσα, αλλά έχουν συμμετοχή πιο πριν, στο χτίσιμο της φάσης στην κανονική ροή.

Για να αναδείξουμε έτσι κι άλλους πρωταγωνιστές εκτός από αυτούς με τα γκολ και τις ασίστ, αλλά και για να αποθεώσουμε αυτούς που τα κάνουν όλα: και σουτ και τελική πάσα και συμμετοχή στο χτίσιμο της φάσης.

Αρχίζουμε με τους 11 παίκτες που είχαν συνολικά τις περισσότερες συμμετοχές σε επιθέσεις στο open play.

Οι κόκκινες μπάρες δείχνουν τα σουτ κάθε παίκτη, οι μπλε τις τελικές πάσες που έχει δώσει και οι γκρι τις φορές που συμμετείχε πιο πριν, είχε πάσα δηλαδή στο χτίσιμο της επίθεσης.

Απόλυτος κυρίαρχος ο Αραούχο.

Ο Αργεντινός όχι μόνο είχε τα περισσότερα σουτ απ'όλους, αλλά ταυτόχρονα την ικανότητα να είναι "παρών" και στην τελική πάσα και στο χτίσιμο των επιθέσεων πιο χαμηλά, με σχεδόν ισόποση συνεισφορά.

Ο Πινέδα παίρνει τη 2η θέση, λίγο μπροστά από τον Χουάνγκ, που μαζί με τον Πέρεθ και τον Εμβιλά είναι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των παικτών που χτίζουν τις φάσεις πριν έρθει η τελευταία πάσα και η εκτέλεση.

Εξαιρετικός ο Μαντσίνι, με ισορροπία στην προσφορά του, ο Λιβάι έχει τεράστιο όγκο εκτελέσεων αλλά και καλή παρουσία και στις άλλες δύο κατηγορίες, ενώ ο Ρότα είναι ο μοναδικός αμυντικός της λίστας, κυρίως χάρις στην προσφορά του στο χτίσιμο των επιθέσεων.

Όμως δεν έχουν πάρει όλοι οι παίκτες τον ίδιο χρόνο συμμετοχής.

Οπότε αφήνουμε το σύνολο κάθε παίκτη και πάμε να δούμε τον μέσο όρο, τις επιδόσεις ανά 90', για να δούμε ποιοι δεν ήταν ψηλά στο προηγούμενο γράφημα επειδή έχουν παίξει λιγότερο.

Ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι το 50% των αγώνων, δηλαδή μίνιμουμ 1.170 λεπτά.

Ο Αραούχο κρατάει την πρώτη θέση, ο Γκατσίνοβιτς οριακά πίσω του και Άμραμπατ συμπληρώνει την ΑΕΚτζήδικη τριάδα χάρις στις πάσες για τελική και τη συμμετοχή του στο build-up.

Ο Χάμες παίρνει την μοναδική θέση της πρώτης εξάδας που δεν ανήκει σε παίκτη της ΑΕΚ, ενώ ο Κωνσταντέλιας έχει απίστευτα ισορροπημένη παρουσία στα 19 του χρόνια.

Πάμε να τα δούμε όλα αυτά υπό το πρίσμα των xGoals.

Είδαμε τι δίνουν οι παίκτες με τους τρεις τρόπους, αλλά μπορούμε να δούμε και πόσο απειλητική είναι η παρουσία τους, πόσο καλές είναι οι φάσεις που οι ίδιοι εκτελούν, πασάρουν ή χτίζουν από χαμηλά.

Το xGChain κάνει αυτό ακριβώς. Προσθέτει όλες τις τελικές που συμμετείχε ένας παίκτης (με όλους τους τρόπους) και του αποδίδει την απειλή την οποία "έφτιαξε".

Ιδού οι παίκτες με τη μεγαλύτερη απειλή, ενώ θυμίζουμε ότι ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι τα 1.170 λεπτά.

¨Έστω και στους δεκαδικούς, ο Μπακαμπού κλέβει την πρώτη θέση από τον Αραούχο. Ο φορ του Ολυμπιακού δεν έχει την ποσότητα ή τη συχνότητα, αλλά βρίσκει τις μεγάλες ευκαιρίες που τον φέρνουν ψηλά.

Ο απίστευτος Κωνσταντέλιας έχει τέτοια παρουσία στο χορτάρι που η συνολική του προσφορά τον έχει φέρει στα 19 του στους πιο απειλητικούς παίκτες του πρωταθλήματος στο open play.

Για το κλείσιμο, πάμε να δούμε το εξής.

Αφαιρούμε την τελική και την πάσα, εξετάζουμε μόνο τη συμμετοχή των παικτών στο χτίσιμο των open play επιθέσεων.

Αυτό κάνει το xGBuildUp που μας λέει πόσα xG έχει προσθέσει κάθε παίκτης ανά 90' με τη συμμετοχή του στο χτίσιμο της φάσης, χωρίς τελική ή key pass.

Δικαίωση του Χουάνγκ, ο Κορεάτης είναι ο παίκτης που χτίζει τις πιο απειλητικές φάσεις του πρωταθλήματος.

Μικρές οι αποστάσεις από την 1η στην 11η θέση, αναγνώριση μέσων σαν τον Ετεμπό, τον Ντάντας, τον Πέρεθ και τον Εμβιλά.

Αφήνουμε τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος και πάμε στους μεγάλους του Big-5.

Τέρμα η σύγκριση με τους άλλους, τώρα θα δούμε τι έκαναν οι ομάδες σε σχέση με τις δικές τους επιδόσεις, με αυτά που έκαναν πέρυσι και πρόπερσι.

Αρχίζουμε από τον Παναθηναϊκό, που κατάφερε κάτι που λίγοι θα φαντάζονταν το καλοκαίρι, να τερματίσει πρώτος μετά από 26 αγωνιστικές.

Είδαμε τι έκανε φέτος η ομάδα του Γιοβάνοβιτς στα xGoals Υπέρ και Κατά, ας δούμε τώρα πως τα πήγε σε σχέση με τον εαυτό της στις δύο τελευταίες σεζόν.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει την 4η καλύτερη επιθετική παρουσία του πρωταθλήματος, αλλά σε σχέση με τα δικά του στάνταρ το 1.12 στα xGoals Υπέρ είναι σαφής άνοδος σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η βελτίωση στην άμυνα, αφού από την περσινή καλή επίδοση του 0.61 ο Παναθηναϊκός κατέβηκε φέτος στο εξαιρετικό 0.46, που ήταν πίσω μόνο από το 0.41 της ΑΕΚ.

Κάπως έτσι, στη διαφορά των xGoals καθρεφτίζεται απόλυτα η γεωμετρική πρόοδος με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο: από το άθλιο 0.21 οι πράσινοι ανέβηκαν πέρυσι στο 0.38 και φέτος σκαρφάλωσαν στο 0.66.

Το αν η ΑΕΚ είναι ακόμα καλύτερη είναι κάτι που ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να ελέγξει. Οι ομάδες μπορούν μόνο να ελέγξουν τη δική τους εικόνα και αυτό συνέβη, οι πράσινοι έκαναν άλματα προς τα μπροστά.

Πάμε να κάνουμε το ίδιο και στους άλλους δείκτες, αρχίζοντας με τις επιδόσεις με την μπάλα στα πόδια.

Άνοδος και ρεκόρ τριετίας σχεδόν παντού. Ο Παναθηναϊκός ανέβηκε πιο ψηλά στο γήπεδο, κράτησε περισσότερο την μπάλα, έμαθε να επιτίθεται με μεγάλες κατοχές και άφησε πίσω τις ντροπιαστικές επιδόσεις της σεζόν 2020-21 με τον Μπόλονι στον πάγκο.

Οι άμεσες επιθέσεις μειώθηκαν φέτος, αλλά δείτε το άλμα στην παρουσία στην αντίπαλη περιοχή: από το 14 του Μπόλονι και το περσινό 17.8, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο 22.7.

Πάμε και στην εικόνα χωρίς την μπάλα.

Ρεκόρ τριετίας παντού και πάλι. Ο φετινός Παναθηναϊκός πίεσε περισσότερο ψηλά στο γήπεδο, επέτρεψε λιγότερες κατοχές με 10+ πάσες και επιθέσεις με build-up, δέχθηκε λιγότερες επισκέψεις στην περιοχή του και μεγάλες ευκαιρίες.

Μόνο στις άμεσες επιθέσεις υπάρχει καλύτερη επίδοση την τελευταία τριετία κι αυτό γιατί η ομάδα του Μπόλονι ήταν παθητική, άφηνε την μπάλα στον αντίπαλο και έπαιζε πολύ πιο χαμηλά στο γήπεδο.

Οπότε το θέμα δεν είναι μόνο η πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Είναι τεράστιο επίτευγμα του Παναθηναϊκού, αλλά ταυτόχρονα εξαρτάται κι από τους άλλους: θα μπορούσαν με 1-2 διαφορετικά αποτελέσματα να την πάρουν η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός.

Η καθαρή ματιά οφείλει να δει κυρίως τι κάνει ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, όχι να τον συγκρίνει με τους άλλους μεγάλους, ειδικά από τη στιγμή που οι πράσινοι έχουν το 4ο μπάτζετ της κατηγορίας.

Και η ματιά λέει ο Παναθηναϊκός κάνει αυτό που πρέπει και το κάνει με το παραπάνω: βήματα προς τα μπροστά, σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, που είναι άλματα αν δει κανείς που ήταν τη σεζόν 2020-21.

Ναι, ο κόσμος του θέλει το πρωτάθλημα. Θα κριθεί στις λεπτομέρειες και οι αντίπαλοι είναι πολύ ισχυροί.

Η τελική έκβαση στα play-offs δεν θα πρέπει να μας κάνει να αγνοήσουμε την σπουδαία πρόοδο του Παναθηναϊκού χάρις στη δουλειά του Γιοβάνοβιτς.

Είναι ήδη σαφές από όσα είδαμε πως η φετινή ΑΕΚ είναι εντυπωσιακή, με πρωτιές σε πολλές κατηγορίες, αρκετές φορές με μεγάλη απόσταση από τους άλλους.

Πάμε να το δούμε και υπό το πρίσμα της σύγκρισης με τον εαυτό της, με την εικόνα που είχε τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Η εντυπωσιακή βελτίωση δεν είναι στην επίθεση, αλλά στην άμυνα. Από το μέτριο 0.72 του 2020-21 και το τραγικό περσινό 0.92, ο Αλμέιδα κατέβασε την ΑΕΚ στο 0.41 xGoals Κατά, την καλύτερη επίδοση από τότε που η Opta καλύπτει τη Super League.

Έτσι εκτοξεύτηκε η ΑΕΚ στο 0.93 στο xGoalsDifference, μακράν την καλύτερη φετινή επίδοση.

Πάμε και στις επιδόσεις με την μπάλα.

Ρεκόρ τριετίας παντού. Η Ένωση ανέβηκε πιο ψηλά στο γήπεδο, κράτησε περισσότερο και καλύτερα την μπάλα (άσχετα αν αυτό δεν είναι το στιλ της) και κατάφερε να "κατασκηνώσει" στις περιοχές των αντιπάλων της.

Πάμε και στην εικόνα χωρίς μπάλα, εκεί που η ΑΕΚ έγραψε ιστορία.

Η ΑΕΚ πίεσε ψηλά στο γήπεδο όσο καμία άλλη ομάδα την τελευταία τετραετία, με το 7.7 να είναι η κορυφαία επίδοση στο PPDA από το 2019.

Από χαρά των αντιπάλων, η Ένωση έγινε ομάδα που "πνίγει" τον αντίπαλο με πρες, που δεν τον αφήνει να αλλάξει 10 πάσες και να επιτεθεί οργανωμένα, να πατήσει περιοχή και να βρει μεγάλες ευκαιρίες.

Η ΑΕΚ εκτόξευσε την απόδοσή της με έναν τρόπο που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το καλοκαίρι.

Οι αρχές του παιχνιδιού του Αλμέιδα μεταμόρφωσαν την ομάδα και βελτίωσαν θεαματικά τους παίκτες, με την Ένωση να έχει πάμπολλους πρωταγωνιστές: δεν μπορείς να διαλέξεις ποιος είναι πιο εντυπωσιακός, ο Αραούχο ή ο Λιβάι, ο Γκατσίνοβιτς ή ο Άμραμπατ.

Προφανώς ο κόσμος της ομάδας θέλει όλα αυτά να συνδυαστούν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Όμως, όπως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, δεν θα πρέπει να περιμένουμε την τελική έκβαση για να σημειώσουμε πως ο Αλμέιδα έκανε θαύματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ούτε θα πρέπει να παραγνωριστεί πως χάρις στον Αργεντινό η ΑΕΚ συνδύασε την επιστροφή της στη φυσική της έδρα και στην ολοκαίνουργια OPAP Arena με την ικανοποίηση πως στο χορτάρι βλέπει μια ομάδα αντάξια του ονόματος και της ιστορίας της Ένωσης.

Αμέτρητες μεταγραφές, μεγάλα ονόματα, τεράστια ποσά, τρεις προπονητές.

Η πορεία του Ολυμπιακού από την αρχή των προκριματικών μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδο έχει τόσα γεγονότα που σε κάνει να νομίζεις ότι έχουν χωρέσει τρεις σεζόν σε μία.

Είδαμε που βρίσκονται οι ερυθρόλευκοι σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, πάμε να δούμε τη σύγκριση με τον εαυτό τους, με τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Ο Ολυμπιακός ανέβηκε επιθετικά στον 2ο γύρο και έκλεισε τη σεζον με 1.23 xGoals Υπέρ: κοντά στο περσινό 1.29, πολύ μακριά από το 1.71 του 2020-21.

Βελτίωση ήρθε στον 2ο γύρο και στην αμυντική λειτουργία, με την τελική επίδοση να είναι στα στάνταρ των δύο προηγούμενων σεζόν.

Η σούμα της διαφοράς των xGoals λέει πως ο Ολυμπιακός είναι λίγο πιο κάτω από τον περσινό του εαυτό και ταυτόχρονα πολύ μακριά από την εικόνα που είχε το 2020-21.

Δεν είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει κι άλλη πτώση μετά την περσινή: το ζήτημά του φέτος είναι πως έμεινε στάσιμος ενώ ταυτόχρονα βελτιώθηκαν ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ.

Πάμε και στις επί μέρους κατηγορίες, αρχίζοντας με αυτές με την μπάλα στα πόδια.

Ο Ολυμπιακός ανέβηκε πιο ψηλά στο γήπεδο, απείλησε περισσότερο με build-up και πήγε σε πολλές κατοχές με 10+ πάσες, όχι βέβαια στα επίπεδα του 2020-21.

Οι ερυθρόλευκοι πάτησαν περισσότερο την αντίπαλη περιοχή, αλλά στις μεγάλες ευκαιρίες έμειναν στα περσινά επίπεδα, μακριά από αυτά του 2020-21.

Πάμε και στην εικόνα χωρίς την μπάλα.

Οι ερυθρόλευκοι φέτος πίεσαν ψηλά περισσότερο από πέρυσι, αλλά όχι στα επίπεδα της καλής σεζόν με τον Μαρτίνς και επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να κάνουν περισσότερες κατοχές με 10+ πάσες.

Οξύμωρο ή όχι, ο Ολυμπιακός προστάτευσε φέτος καλύτερα την περιοχή του, αλλά δέχθηκε και περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να κριθούν από ένα συγκεκριμένο πρίσμα: Ο Ολυμπιακός φέτος έχει χρησιμοποιήσει στη Super League 42 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές και 38 από αυτούς έχουν ξεκινήσει βασικοί έστω και σε ένα παιχνίδι του πρωταθλήματος.

Οι αριθμοί καθεφτίζουν όλα όσα έκανε ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα, αλλά ποιος Ολυμπιακός; Με ποια σύνθεση στην άμυνα, με ποιους παίκτες στο κέντρο ή στην επίθεση;

Οι ερυθρόλευκοι πέταξαν ως εδώ με ένα αεροπλάνο που το συναρμολογούσαν στον αέρα, εν πτήσει.

Και στη στάση για ανεφοδιασμό, πριν μπουν στα play-offs, βρήκαν τη μεγάλη νίκη.

Το 3-1 στην OPAP Arena ήταν τα πάντα. Όχι μόνο η πρώτη μεγάλη νίκη των ερυθρόλευκων στη σεζόν, όχι μόνο η πρώτη ήττα της ΑΕΚ στην OPAP Arena, αλλά πάνω απ'όλα το αποτέλεσμα που έκοψε τα φτερά της Ένωσης και τα κόλλησε στην πλάτη της ομάδας του Μίτσελ.

Ο,τι κι αν συνέβη μέχρι τώρα, η έναρξη βρίσκει τον Ολυμπιακό μέσα στο κόλπο του τίτλου, κάτι που φάνταζε δύσκολο στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν.

Μουδιασμένο ξεκίνημα, ξεκαθάρισμα, γκάζι στον 2ο γύρο και Κωνσταντέλιας.

Μ'αυτήν την πρόταση μπορεί κανείς να συνοψίσει τη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στην Super League.

Το υποστηρίζουν και οι αριθμοί. Η ομάδα του Λουτσέσκου έκλεισε τον πρώτο γύρο με 0.39 xGoalsDifference και το φινάλε της κανονικής περιόδου τη βρήκε στο 0.67, με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις ομάδες του Big-5.

Πάμε να δούμε την εικόνα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Μικρή άνοδος στην επίθεση σε σχέση με πέρυσι, τεράστια βελτίωση στην άμυνα. Στα xGoals Κατά ο ΠΑΟΚ κατέβηκε από το περσινό 0.83 στο 0.49 και εκεί βρήκε την ώθηση για το άλμα από το περσινό 0.24 της διαφοράς των xGoals στο φετινό 0.67.

Πάμε να δούμε και την εικόνα στους τομείς του παιχνιδιού με την μπάλα.

Ο ΠΑΟΚ επανάκτησε τη θέση του ψηλά στο γήπεδο, έκανε ίδιες κατοχές με 10+ πάσες, αλλά πιο αποτελεσματικές, αφού έφτιαξε περισσότερες επιθέσεις με build up.

Οι ενέργειες στην περιοχή ανέβηκαν χωρίς βέβαια να φτάσουν τα επίπεδα του 2020-21, το έκαναν αυτό όμως οι μεγάλες ευκαιρίες των παικτών του Λουτσέσκου.

Πάμε και στην εικόνα χωρίς την μπάλα.

Στους περισσότερους τομείς, ο ΠΑΟΚ είχε μικρή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι και τεράστια στις μεγάλες ευκαιρίες.

Οι αντίπαλοι του Δικεφάλου είχαν 33 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ πέρυσι, φέτος είχαν 20 λιγότερες, 13.

Στο τέλος του Οκτωβρίου ο ΠΑΟΚ έχασε από την ΑΕΚ στην Αθήνα. Ήταν η τελευταία φορά που ξεκίνησε ως βασικός ο Κούρτιτς, ήταν η πρώτη φορά που ο Κωνσταντέλιας ήταν στην βασική ενδεκάδα.

Μέχρι τότε, η xGoalsDifference του ΠΑΟΚ ήταν μόλις 0.23. Έκτοτε, η xGoalsDifference της ομάδας του Λουτσέσκου είναι 0.94(!) και ο Δικέφαλος είναι αήττητος.

Μπορεί να μοιάζει ως υπεραπλούστευση, αλλά είναι η πραγματικότητα. Χωρίς τον Κούρτιτς ο ΠΑΟΚ βρήκε πολύ καλύτερη ισορροπία και με τον Κωνσταντέλια βρήκε πολλά περισσότερα: όχι απλώς τον μικρό που θέλει να βλέπει ο κόσμος, αλλά το σημείο αναφοράς στην επίθεση της ομάδας.

Ο Κωνσταντέλιας δεν είναι το μέλλον, αλλά το παρόν. Κουβαλάει την μπάλα, πατάει περιοχή, φτιάχνει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες, έρχεται ο ίδιος σε καλές θέσεις για γκολ.

Ο ΠΑΟΚ άργησε λίγο, αλλά ο Λουτσέσκου βρήκε την άκρη, ο Δικέφαλος πάτησε γκάζι και θα ήταν πιο γερά στο κόλπο του τίτλου αν δεν είχε πάρει μόλις το 72% των βαθμών στα παιχνίδια που ήταν ανώτερος.

Και να σκεφτεί κανείς πως το καλοκαίρι ο Άρης εξέφραζε τη θέληση να κάνει πρωταθλητισμό.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι αυτές οι σκέψεις αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες, αλλά ότι ο Άρης δεν βρήκε καν ένα στοιχειωδώς καλό διάστημα μέσα στη σεζόν.

Οι κίτρινοι δεν έκαναν ποτέ τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα. Πάμε να δούμε τη σύγκριση σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι.

Ναι, στα χαρτιά ο φετινός Άρης ήταν πιο απειλητικός από τις δύο προηγούμενες σεζόν και απειλήθηκε λιγότερο από πέρυσι.

Όμως, το 0.44 στη διαφορά των xGoals ήταν μακριά από τις επιδόσεις των άλλων μεγάλων.

Και υπάρχει και κάτι ακόμα, που δεν το λέει το γράφημα: οι μέσοι όροι του Άρη επηρεάστηκαν θετικά από κάποια μεμονωμένα πολύ καλά ματς, αλλά οι κίτρινοι δεν είχαν σταθερότητα, συνέπεια.

Ο Άρης έβαλε 38 γκολ, όσα και ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός, όμως οι κίτρινοι δεν βρήκαν δίχτυα σε εννέα από τα 26 ματς.

Ο Άρης έβαλε τρία ή περισσότερα γκολ σε επτά ματς, ο Παναθηναϊκός το κατάφερε μόνο σε δύο, αλλά ξέρετε ποια από τις δύο ομάδες μάζεψε περισσότερους βαθμούς.

Ο ¨Άρης έπεσε πιο χαμηλά στο γήπεδο και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να γίνει ομάδα που κυκλοφορεί καλύτερα και περισσότερο την μπάλα, πατάει περιοχή και βρίσκει καλές ευκαιρίες, άσχετα αν οι μέσοι όροι του ήταν πίσω από των άλλων μεγάλων.

Ο Άρης πίεσε λιγότερο από πέρυσι, έγινε πολύ πιο εύκολος στο να πατήσεις στην περιοχή του και δέχθηκε περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες από πέρυσι και πρόπερσι.

Οι κίτρινοι είχαν επιθετικές αρετές, αλλά δεν βρήκαν ποτέ ισορροπία και συνέπεια. Ο Άρης κράτησε το μηδέν στην άμυνα μόνο σε 10 από 26 παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Data: Opta/Stats Perform
Data analysis, Infographics: Θέμης Καίσαρης
Art Director: Κωνσταντίνος Μπαντούνας
Photo credits: Eurokinissi, INTIME