Αλήθειες και ψέματα
για τον 1ο γύρο
Η απόλυτη ανάλυση της Super League
Πόσο καλύτερος ήταν από τους υπόλοιπους και τι έκανε τόσο καλά ο Παναθηναϊκός που βγήκε πρωταθλητής χειμώνα με αυτό το εκπληκτικό 12-1-0;
Γιατί αξίζει χειροκρότημα στην αγωνιστική συμπεριφορά της ΑΕΚ του Αλμέιδα;
Πώς έμειναν τόσο πίσω ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Άρης;
Ποιοι παίκτες αξίζουν αποθέωση γι'αυτά που κάνουν στο χορτάρι; Ποιοι προσφέρουν εκτελέσεις, ποιοι φτιάχνουν ευκαιρίες και ποιοι χτίζουν τις επιθέσεις;
Ο καθένας έχει την άποψή του. Όμως, εκτός από τις απόψεις, υπάρχουν και τα γεγονότα. Κι αυτά θα δούμε στην απόλυτη ανάλυση του 1ου γύρου της Super League.
Γεγονότα, όχι απόψεις. Με αυτό το μότο άλλωστε το SPORT24 συνεργάζεται για τρίτη σερί χρονιά με την Opta/Stats Perform, την κορυφαία εταιρεία στατιστικής αθλητικών γεγονότων στον κόσμο, για την κάλυψη του ελληνικού πρωταθλήματος.
Οι κορυφαίοι μας δίνουν τα αδιάσειστα στοιχεία και εμείς σας παρουσιάζουμε τις αλήθειες του πρωταθλήματος.
Πράγματα πέρα από τη βαθμολογία, τις νίκες και τις ήττες, τα γκολ υπέρ και κατά. Θα σας δείξουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης ο,τι αφορά την ομάδα σας και τους αντιπάλους της.
Την επιθετική της απειλή και την αμυντική της επίδοση. Το πόσο καλή ήταν στο γήπεδό της και την εικόνα μακριά από την έδρα της. Θα πάρουμε απαντήσεις σε κλασικά ερωτήματα που μέχρι σήμερα έμεναν στη θεωρία.
Ποια ομάδα πίεσε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά ψηλά στο γήπεδο; Ποια ομάδα κυκλοφόρησε πιο πολύ την μπάλα και ποια απείλησε άμεσα από το δικό της μισό;
Ποια ομάδα πάτησε περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και ποια δημιούργησε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες;
Ποια ομάδα δεν αφήνει τον αντίπαλο να μπει στην περιοχή της και ποια δεν δέχεται με τίποτα μεγάλη ευκαιρία;
Θα τα δείτε όλα με τη σειρά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το section που σας ενδιαφέρει από το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης.
Ξεκινάμε με τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες και τη σύγκριση με την περσινή τους εικόνα.
Σ'αυτήν την εικόνα θα τα δούμε όλα. Στον οριζόντιο άξονα είναι η επίθεση, τα xGoals Υπέρ, και στον κάθετο η άμυνα, τα xGoals Κατά.
Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η η επιθετική της απειλή. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται, τόσο καλύτερη είναι η αμυντική της λειτουργία.
Η ΑΕΚ κόβει πρώτη το νήμα στην επίθεση, είναι η πιο απειλητική ομάδα του πρώτου γύρου.
Ο Παναθηναϊκός έχει με άνεση την καλύτερη αμυντική λειτουργία, έχει απειληθεί λιγότερο από όλους, αυτό είναι το μεγάλο του όπλο.
Ο Ολυμπιακός απειλεί περισσότερο από τον Παναθηναϊκό, αλλά απειλείται περισσότερο και από την ΑΕΚ και από την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, με τον ΠΑΟΚ να ακολουθεί.
Ο Άρης έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην απειλή πίσω από την ΑΕΚ, εκμεταλλεύομενος τα τελευταία του καλά ματς, αλλά έχει τη χειρότερη αμυντική λειτουργία του Big-5.
Ο Αστέρας έχει εξαιρετική παρουσία επιθετικά, αλλά δεν έχει καταφέρει να τη συνδυάσει με αμυντική ασφάλεια.
Ο Βόλος είναι η μοναδική ομάδα από τις υπόλοιπες με σχετική αμυντική ασφάλεια, ενώ ο Ατρόμητος έχει την καλύτερη εικόνα όσον αφορά την επίθεση.
ΟΦΗ, Λεβαδειακός, Λαμία και ΠΑΣ έχουν μικρές διαφορές, ο Ιωνικός το παλεύει επιθετικά, αλλά έχει τη χειρότερη αμυντική λειτουργία του πρώτου γύρου, ενώ ο Λεβαδειακός είναι η λιγότερο επιθετική ομάδα του πρωταθλήματος.
Η κατάταξη της απόδοσης
Πάμε να δούμε άμυνα και επίθεση μαζί.
Αν πρέπει να διαλέξουμε μόνο έναν αριθμό για να αξιολογήσουμε μια ομάδα, αυτός είναι η Expected Goals Difference.
Το νούμερο του xGoalsDifference προκύπτει όταν από τον μέσο όρο των xGoals Υπέρ κάθε ομάδας αφαιρέσουμε αυτόν των xGoals Κατά.
Η πράξη μας δίνει το xGoalsDifference κάθε ομάδας, δηλαδή το πόσο καλύτερη/χειρότερη ήταν κάτα μέσο όρο στα παιχνίδια της.
Οι ομάδες που κατά μέσο όρο απειλούν τον αντίπαλο περισσότερο απ'όσο απειλούνται θα έχουν θετικό xGoalsDifference, ενώ εκείνες που δεν πάνε καλά στο χορτάρι, θα έχουν αρνητικό xGoalsDifference.
Αυτή είναι η κατάταξη των 14 ομάδων με βάση την απόδοσή τους, δηλαδή το πόσο καλύτερες ή χειρότερες ήταν κατά μέσο όρο στα παιχνίδια τους στον πρώτο γύρο.
Με κόκκινες μπάρες θα δείτε τις ομάδες που είναι καλύτερες από τον αντίπαλο, με μπλε αυτές που είναι χειρότερες.
Ξεκινάμε με τις ομάδες που είχαν θετικό πρόσημο.
Η ΑΕΚ κόβει πρώτη το νήμα, με το 0.67 να κερδίζει το 0.58 του Παναθηναϊκού, που είχε πτώση τις τελευταίες αγωνιστικές.
Ο Ολυμπιακός είναι στην 3η θέση, ο Άρης πήρε την 4η από τον ΠΑΟΚ με την εικόνα του την τελευταία αγωνιστική στα Γιάννενα.
Ο Αστέρας είναι η τελευταία ομάδα με, έστω μικρό, θετικό πρόσημο και πάμε στις ομάδες που είχαν αρνητικό συντελεστή.
Ο Βολός είναι οριακά "από κάτω", ενώ Λαμία, Ατρόμητος και ΠΑΣ έχουν παρόμοια εικόνα.
Ο Παναιτωλικός με τον ΟΦΗ είναι στα ίδια, παρά τη διαφορά που έχουν στη βαθμολογία, ενώ ο Ιωνικός είναι μπροστά απο τον Λεβαδειακό στη "μάχη" για τον τίτλο της χειρότερης ομάδας του πρώτου γύρου
Πάμε τώρα να ρίξουμε την ίδια ματιά χωρίζοντας τους αγώνες σε εντός και εκτός.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε εικόνα από την παρουσία των ομάδων στο γήπεδό τους και τη δυναμική που είχαν στις εκτός έδρας αναμετρήσεις.
Κι όμως, ο Άρης πήρε από την ΑΕΚ την πρώτη θέση όσον αφορά την εικόνα των ομάδων στο γηπεδό τους.
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ακολουθούν αφήνοντας τον Παναθηναϊκό στην 5η θέση, ενώ Αστέρας, Βόλος και ΠΑΣ είναι οι υπόλοιπες ομάδες με θετικό πρόσημο στην έδρα τους.
Ολοκληρώνουμε με τη ματιά στα εκτός έδρας, εκεί που τα πράγματα είναι δύσκολα.
Αυτή ήταν η εικόνα των 14 ομάδων στους αγώνες μακριά από το γήπεδό τους.
Ο Παναθηναϊκός στην πρώτη θέση και με άνεση, σε πλήρη αντιστροφή των θεμάτων που είχε πέρυσι μακριά από τη Λεωφόρο.
Εντυπωσιακή η 2η θέση της ΑΕΚ, αν υπολογίσει κανείς πως είχε μόνο ένα ντέρμπι στο γήπεδό της και τέσσερα εκτός έδρας, κάτι που ισχύει και για τον ΠΑΟΚ.
Ο Ολυμπιακός στην 3η θέση με απόσταση από τους δύο, ενώ ο Άρης είναι στο "ίσα βάρκα-ίσα πανιά", καμία σχέση με την εικόνα που έχει στο γήπεδό του.
Έτσι φτιάχτηκε η βαθμολογία
"Κι αφού αυτές είναι οι επιδόσεις των ομάδων, τότε πως φτιάχτηκε η βαθμολογία;
"Γιατί είναι πρώτος με τέτοια διαφορά ο Παναθηναϊκός; Γιατί είναι τόσο πίσω ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Άρης;"
Καλές ερωτήσεις. Γιατί μέχρι στιγμής εξετάζουμε την απόδοση, αλλά υπάρχει και η αποτελεσματικότητα. Άλλο πράγμα το πόσο καλά παίζεις κι άλλο τι πετυχαίνεις στο χορτάρι, τι βαθμούς μαζεύεις.
Πάμε λοιπόν να δούμε πάρουμε απαντήσεις. Θα δούμε τι συνέβη στους αγώνες των ομάδων του Big-5. Μέσω των xGoals χωρίσαμε τα ματς που έδωσαν σε τρεις κατηγορίες.
Σε αυτά που θεωρούμε ότι μια ομάδα ήταν "ανώτερη" από τον αντίπαλό της, όταν δηλαδή είχε υπέρ της διαφορά τουλάχιστον 0.40 xGoals, ένα ματς πχ που τα xG ήταν 1.30 - 0.60.
Με τον ίδιο τρόπο, θεωρούμε πως ήταν "χειρότερη" όταν ο αντίπαλος είχε υπέρ του τέτοια διαφορά στα xG, ένα ματς του 0.60 - 1.10.
Τέλος, υπάρχουν και οι ισοδύναμοι αγώνες, τα ματς που τα xG ήταν σχετικά ισορροπημένα, ένας αγώνας πχ στο 0.70-0.90.
Τα αποτελέσματα των ομάδων σε κάθε κατηγορία θα μας δώσουν τις απαντήσεις που θέλουμε για την εικόνα της βαθμολογίας στις πρώτες θέσεις.
Αρχίζουμε με τους αγώνες που οι ομάδες του Big-5 ήταν "ανώτερες" από τον αντίπαλο.
Όταν δηλαδή τα xGoals υπέρ τους ήταν 0.40 και περισσότερο, ματς πχ που ήταν στο 1.10 - 0.50.
Στην πρώτη στήλη βλέπουμε τον αριθμό των αγώνων και μετά τα αποτέλεσμάτα κάθε ομάδας σε αυτούς, τους βαθμούς που πήρε, αλλά και τους βαθμούς που άφησε.
Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο ήταν ανώτερος από τον αντίπαλό σε εννέα από τα 13 παιχνίδια του 1ου γύρου, αλλά κατάφερε και το πιο σημαντικό: τα πήρε όλα, έκανε το 9/9 και μάζεψε 27 βαθμούς, το 100%.
Η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τα περισσότερα ματς ως ανώτερη από τον αντίπαλο, αλλά άφησε πέντε βαθμούς στην ήττα από τον Βόλο και την ισοπαλία με τον Αστέρα στην Τρίπολη.
Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος σε επτά ματς, αλλά έμεινε στην ισοπαλία και άφησε έξι βαθμούς απέναντι στον ΟΦΗ, τον Λεβαδειακό και τον Αστέρα.
Κι ιδού το "θέμα" του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι έχουν πάρει μόλις το 63% των βαθμών από τα ματς που θα "έπρεπε" να κερδίσουν, αφού έμειναν στο Χ απέναντι σε Βόλο και Αστέρα, ενώ έχασαν και στο Φάληρο από τον ΠΑΟΚ.
Ο Άρης έχει χάσει μόλις δύο βαθμούς ως ανώτερος, αλλά η ομάδα του Πάρντιου ήταν "ανώτερη" μόνο σε έξι ματς, τα λιγότερα του Big-5.
Πάμε τώρα στους αγώνες που οι ομάδες του Big-5 ήταν "χειρότερες".
Τα ματς δηλαδή που τα xGoals ήταν πχ 0.70 - 1.20 υπέρ του αντιπάλου τους.
Ναι, δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που έκλεισε τον πρώτο γύρο χωρίς να είναι χειρότερη από τον αντίπαλο σε κάποιο ματς.
Ο Παναθηναϊκός ήταν σε ένα, αλλά πήρε στο τέλος την ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ενώ οι ερυθρόλευκοι έχασαν από τον Άρη στο "Βικελίδης" στον μοναδικό δικό τους αγώνα ως "χειρότεροι¨".
Τα δύο ματς του ΠΑΟΚ είναι στην Αττική, η νίκη στο Φάληρο και η ήττα στην OPAP Arena.
Τα δύο ματς του Άρη είναι η νίκη επί του Αστέρα στην Τρίπολη και η ήττα από την ΑΕΚ στο γήπεδό του.
Κλείνουμε με τους ισοδύναμους αγώνες, αυτούς δηλαδή που καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε υπέρ της διαφορά άνω των 0.40 xGoals, ματς που ήταν στο 0.60 - 0.80.
Αρκετά από τα ματς είναι τα μεταξύ τους ντέρμπι, εκεί που δύσκολα υπάρχει ξεκάθαρα ανώτερη ομάδα.
Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι ο μόνος με το απόλυτο των βαθμών. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έκανε το 9/9 ως ανώτερη, έκανε και το 3/3 στα αμφίρροπα ματς, κερδίζοντας τα ντέρμπι με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη.
Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΣ, πήρε ισοπαλία από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και έχασε στη Λεωφόρο, πήρε μόνο το 44% των βαθμών.
Ο ΠΑΟΚ νίκησε Ατρόμητο και Λαμία, ήρθε 0-0 στο Βικελίδης και έχασε από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.
Ο Ολυμπιακός νίκησε ΟΦΗ, Λαμία και Λεβαδειακό, ενώ έφερε Χ με την ΑΕΚ.
Ο Άρης είναι η ομάδα με τη χειρότερη συγκομιδή στα αμφίρροπα ματς, αφού σ'αυτά τα πέντε παιχνίδια δεν έχει νίκη και έχει δύο ισοπαλίες (ΠΑΟΚ, Ατρόμητος) και τρεις ήττες (Παναιτωλικός, Βόλος και Παναθηναϊκός).
Έτσι παίζουν με την μπάλα
Είδαμε την εικόνα των ομάδων σε άμυνα κι επίθεση, είδαμε και τι έκαναν οι ομάδα του Big-5 στους αγώνες τους.
Πάμε τώρα στο αγωνιστικό στιλ των ομάδων, αρχίζοντας με αυτά που κάνουν όταν έχουν την μπάλα.
Θα δούμε ποια ομάδα παίζει πιο ψηλά στο γήπεδο, ποια ομάδα κυκλοφορεί περισσότερο την μπάλα και επιτίθεται με πολλές πάσες ή ποια αρέσκεται στη γρήγορη μεταφορά μπάλας.
Ποια ομάδα πατάει περισσότερο στην περιοχή και ποια έχει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες;
Το SPORT24 και η Opta σας έχουν τις απαντήσεις.
Αρχίζουμε το μέσο ύψος έναρξης κατοχών.
Το πόσο ψηλά στο γήπεδο αρχίζουν κατά μέσο όρο οι κατοχές κάθε ομάδας, που μας δείχνει το πόσο ψηλά της αρέσει να παίζει.
Δύο κόσμοι. Οι ομάδες του Big-5 πάνω από τα 42 μέτρα, όλες οι υπόλοιπες κάτω από τα 40.
Ο Παναθηναϊκός παίρνει την πρωτιά, μοναδική ομάδα πάνω από τα 44 μέτρα, με ΑΕΚ και Ολυμπιακό να ακολουθούν, αμφότεροι πάνω από τα 43.
Πάμε στις κατοχές με 10+ πάσες ανά αγώνα.
Στις φάσεις δηλαδή που μια ομάδα αλλάζει 10 και περισσότερες πάσες στην κανονική ροή του παιχνιδιού, στο open play.
Πρώτος ο ΠΑΟΚ, που έκλεψε την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική.
Την πήρε από τον Ολυμπιακό, που υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο Φάληρο και η Ένωση δεν τον άφησε ούτε μία φορά να αλλάξει δέκα πάσες.
Τρίτος ο Παναθηναϊκός, αρκετά πιο κάτω Άρης και ΑΕΚ.
Η ¨Ένωση είναι η μοναδική ομάδα του Big-5 με μέσο όρο κάτω από 10 τέτοιες κατοχές δείγμα πως η ομάδα του Αλμέιδα αρέσκεται να παίζει πιο άμεσα.
Πάμε στις επιθέσεις με build up.
Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα αλλάζει 10+ πάσες και μέσω αυτών φτάνει σε τελική ή έστω σε ενέργεια στην μεγάλη περιοχή.
Καλή η κυκλοφορία, αλλά το θέμα είναι να μετουσιώνεται σε απειλή.
Ο Ολυμπιακός μακράν πρώτος, με 3.6 επιθέσεις μετά από 10+ πάσες, η μοναδική ομάδα με μέσο όρο πάνω από τρεις επιθέσεις με build up.
Δεύτερος ο ΠΑΟΚ, τρίτος ο Παναθηναϊκός, ενώ πιο χαμηλά από τις ομάδες του Big-5 είναι η ΑΕΚ, γιατί κι εδώ φαίνεται η αμεσότητα στο ποδόσφαιρό της.
Συνεχίζουμε με τις άμεσες επιθέσεις.
Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα ξεκινάει από το δικό της μισό του γηπέδου και κάθετα, με μακρινή πάσα ή γρήγορη εναλλαγή, φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.
Ιδού το στιλ της ΑΕΚ, που παίρνει άνετα την πρώτη θέση, η μοναδική ομάδα με 2+ άμεσες επιθέσεις ανά αγώνα.
Ο ΠΑΟΚ είναι στην τρίτη θέση, ενώ όλες οι υπόλοιπες θέσεις ψηλά ανήκουν σε Ατρόμητο, Λαμία, Βόλο, Παναιτωλικό, ομάδες που προφανώς παίζουν στην κόντρα.
Είδαμε πως παίζουν, πως κυκλοφορούν την μπάλα, πως επιτίθενται.
Πάμε να δούμε και το αποτέλεσμα, το πόσο συχνά δηλαδή πατάνε περιοχή, έχουν ενέργειες με την μπάλα στο "κουτί".
Εδώ βέβαια προσμετρώνται και οι στημένες φάσεις.
Η ΑΕΚ μακράν πρώτη, με 27 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή. Η Ένωση είναι τόσο καλή σε αυτό, που είχε 25 ενέργειες στην περιοχή του Ολυμπιακού, σε ντέρμπι εκτός έδρας.
Οι υπόλοιποι του Big-5 έχουν μέσο όρο κάτω από τις 24 ενέργειες στην περιοχή.
Και κλείνουμε με τις μεγάλες ευκαιρίες που είχαν οι ομάδες στον πρώτο γύρο.
Πρώτη η ΑΕΚ, με τέσσερις περισσότερες από τον ΠΑΟΚ και πέντε περισσότερες από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.
Ο Άρης θα πρέπει να βελτιωθεί, ενώ ο Ατρόμητος είναι η μοναδική ομάδα εκτός Big-5 που είναι πάνω από το μέσο όρο του πρωταθλήματος.
Αυτά κάνουν χωρίς την μπάλα
Είδαμε τι έκαναν οι ομάδες με την μπάλα, πάμε τώρα και στην άλλη πλευρά του παιχνιδιού.
Αφήνουμε την μπάλα στον αντίπαλο και χρησιμοποιούμε τα στοιχεία της Opta να δούμε τι έκαναν οι ομάδες χωρίς αυτήν.
Θα μάθουμε ποιες ομάδες πιέζουν περισσότερο την ανάπτυξη του αντιπάλου και ποιες περιμένουν πιο χαμηλά.
Ποιες εμποδίζουν την κυκλοφορία με πολλές πάσες και ποιες δεν επιτρέπουν τις άμεσες επιθέσεις.
Το SPORT24 και η Opta θα σας πουν ποια ομάδα δεν αφήνει τον αντίπαλο να μπαίνει στην περιοχή της και ποια έχει δεχθεί τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες.
Αρχίζουμε με το περίφημο PPDA, Passes Per Defensive Action. Τι είναι αυτό;
Το PPDA μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν μια ομάδα "παρέμβει" με αμυντική ενέργεια, κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.
Στην ουσία όσο πιο χαμηλό είναι το PPDA μιας ομάδας, τόσο περισσότερο πιέζει ψηλά στο γήπεδο.
Μακράν πρώτη η ΑΕΚ.
Η Ένωση είναι η βασίλισσα του πρες, με το πάρα πολύ χαμηλό 8.6, τόσες δηλαδή είναι οι πάσες που "επιτρέπει" κατά μέσο όρο στην ανάπτυξη του αντιπάλου της
Καλές οι επιδόσεις ΠΑΟΚ και Άρη, ενώ αξιοσημείωτη είναι η 5η θέση του Ολυμπιακού: οι ερυθρόλευκοι το 2020-21 ήταν πρώτοι, με επίδοση ισάξια με της φετινής ΑΕΚ.
Πάμε να δούμε τη συνολική αμυντική συμπεριφορά.
Τις φορές σε κάθε ματς που μια ομάδα "επιτρέπει" στον αντίπαλο να αλλάξει 10+ πάσες.
Προφανώς πάλι πρώτη η ΑΕΚ, ξανά με διαφορά.
Η Ένωση είναι η μοναδική ομάδα που επιτρέπει λιγότερες από τρεις κατοχές με 10+ πάσες.
Αξιοσημείωτη η 6η θέση του Ολυμπιακού, η μοναδική ομάδα του Big-5 που "δίνει" στον αντίπαλο πάνω από έξι κατοχές με δέκα ή περισσότερες πάσες.
Πάμε και στις επιθέσεις με build up που δέχονται οι ομάδες, στις φορές δηλαδή που ο αντίπαλος αλλάζει 10+ πάσες και φτάνει με αυτές σε τελική ή έστω σε ενέργεια μέσα στην περιοχή τους.
Πρώτη η ΑΕΚ, που έχει δεχθεί όλες κι όλες μόνο δύο τέτοιες επιθέσεις σε όλο τον πρώτο γύρο.
Δεύτερος ο Ολυμπιακός, παρότι ήταν πιο χαμηλά στις προηγούμενες κατηγορίες. Με λίγα λόγια, οι ερυθρόλευκοι δεν πιέζουν ψηλά, αφήνουν την κυκλοφορία, αλλά δεν είναι εύκολο να τους απειλήσεις με αυτήν.
Εξαιρετικές οι επιδόσεις Παναθηναϊκού και Άρη, λίγο πιο ευάλωτος ο ΠΑΟΚ.
Συνεχίζουμε με τις άμεσες επιθέσεις. Τις φορές δηλαδή που οι αντίπαλοι φτάνουν σε τελική ή στην περιοχή σε φάση που έχει ξεκινήσει από το δικό τους μισό.
Ο Παναθηναϊκός στην πρώτη θέση. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν πολύ ψηλά στους δείκτες της πίεσης, αλλά η εξαιρετική οργάνωση της επιτρέπει να μην δέχεται άμεση απειλή.
Από κοντά ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός κι ομάδες σαν τον Λεβαδειακό και τον Παναιτωλικό που δεν δέχονται άμεσες επιθέσεις γιατί αμύνονται πολύ χαμηλά.
Αξιοσημείωτη η θέση της ΑΕΚ, που είναι λίγο ευάλωτη στις άμεσες επιθέσεις, ακριβώς λόγω της πίεσης που ασκεί.
Πάμε και στις ενέργειες στην περιοχή που "επιτρέπει" κάθε ομάδα στον αντίπαλό της.
Πρώτη η ΑΕΚ με μόλις δέκα, από πολύ κοντά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.
Η αλήθεια είναι πως πριν την τελευταία αγωνιστική πρώτος ήταν ο Ολυμπιακός, που δεχόταν μόνο εννέα ενέργειες στην περιοχή του, αλλά πήγε η ΑΕΚ στο Φάληρο και του έκανε 25.
Κλείνουμε τη ματιά στις ομάδες με τις μεγάλες ευκαιρίες που είχαν οι αντίπαλοί τους στον πρώτο γύρο.
Φοβερός Παναθηναϊκός, έχει δεχθεί μόνο τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες στα 13 ματς του πρώτου γύρου.
Ακολουθούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, ενώ η ΑΕΚ έχει δεχθεί 12 μεγάλες ευκαιρίες (όσες και ο Άρης), δείγμα πως είναι λίγο ευάλωτη όταν σπάει το πρες ή στα στημένα.
Ομάδες τέλος, πάμε και στους πρωταγωνιστές στους παίκτες.
Οι επιδόσεις του βέβαια επηρεάζονται από το αγωνιστικό στιλ κάθε ομάδας, αλλά από την άλλη τα δικά τους προσόντα είναι αυτά που υπηρετούν αυτό το στιλ.
Με τη βοήθεια της Opta θα δούμε πράγματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο σε αυτές τις αναλύσεις βλέπουμε τους παίκτες που απειλούν με τις τελικές τους και αυτούς που διαπρέπουν στο κομμάτι της δημιουργίας, που δίνουν την τελευταία πάσα.
Για πρώτη φορά φέτος θα προστεθούν στην κουβέντα κι αυτούς που βρίσκονται λίγο πιο πίσω.
Τους παίκτες που δεν κάνουν ούτε το σουτ, ούτε την τελευταία πάσα, αλλά έχουν συμμετοχή πιο πριν, στο χτίσιμο της φάσης στην κανονική ροή.
Για να αναδείξουμε έτσι κι άλλους πρωταγωνιστές εκτός από αυτούς με τα γκολ και τις ασίστ, αλλά και για να αποθεώσουμε αυτούς που τα κάνουν όλα: και σουτ και τελική πάσα και συμμετοχή στο χτίσιμο της φάσης.
Αρχίζουμε με τους 11 παίκτες που είχαν συνολικά τις περισσότερες συμμετοχές σε επιθέσεις στο open play.
Οι κόκκινες μπάρες δείχνουν τα σουτ κάθε παίκτη, οι μπλε τις τελικές πάσες που έχει δώσει και οι γκρι τις φορές που συμμετείχε πιο πριν, είχε πάσα δηλαδή στο χτίσιμο της επίθεσης.
Απόλυτος κυρίαρχος ο Αραούχο.
Ο φοβερός Αργεντινός όχι μόνο έχει κάνει τα περισσότερα σουτ απ'όλους, αλλά έχει προσθέσει 22 φορές που έχει δώσει την μπάλα σε συμπαίκτη του να εκτελέσει κι άλλες 15 φορές που συμμετείχε πιο χαμηλά στο χτίσιμο της φάσης.
Με ανάλογες επιδόσεις ο Λιβάι και ο Γκατσίνοβιτς, συμπληρώνουν το τρίγωνο που κάνει τα πάντα για την ΑΕΚ.
Χουάνγκ, Πινέδα και Πέρεθ βρίσκονται ψηλά χάρις στην τρομερή συνεισφορά τους στο build up, στο χτίσιμο φάσεων που άλλοι "τελειώνουν" στη συνέχεια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Εμβιλά.
Ο Μαντσίνι με ισορροπημένη προσφορά και στις τρεις κατηγορίες, ο Μάντζης δίνει μάχη στον Ιωνικό.
Φοβερός Ρότα, ο μοναδικός ακραίος μπακ της λίστας, ενώ ο Σπόραρ δίνει την απειλή που ο Παναθηναϊκός δεν έπαιρνε ποτέ από Μακέντα ή Καρλίτος.
Όμως δεν έχουν πάρει όλοι οι παίκτες τον ίδιο χρόνο συμμετοχής.
Οπότε αφήνουμε το σύνολο κάθε παίκτη και πάμε να δούμε τον μέσο όρο, τις επιδόσεις ανά 90', για να δούμε ποιοι δεν ήταν ψηλά στο προηγούμενο γράφημα επειδή έχουν παίξει λιγότερο.
Ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι το 50% των αγώνων, δηλαδή μίνιμουμ 585 λεπτά.
Το τρίγωνο της ΑΕΚ σταθερά ψηλά, με μεγάλες επιδόσεις και στις τρεις κατηγορίες. Ο Αραούχο εκτελεί περισσότερο από όλους και ταυτόχρονα χάνει μόνο από τον Ζίβκοβιτς στις πάσες για τελική.
Ακολουθεί το δίδυμο του Άρη, με τον Πάλμα να δείχνει γιατί πρέπει να παίζει περισσότερο.
Χούανγκ και Κουρμπέλης είναι οι top στο χτίσιμο των επιθέσεων, Μασούρας και Πινέδα είναι σταθερά "εκεί" στο build up.
Ο Ζίβκοβιτς είναι και φέτος φοβερός στο να φτιάχνει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, ενώ ο Χάμες μοιάζει έτοιμος να ανέβει όταν οι ομάδες επιστρέψουν στη δράση.
Πάμε να τα δούμε όλα αυτά υπό το πρίσμα των xGoals.
Είδαμε τι δίνουν οι παίκτες με τους τρεις τρόπους, αλλά μπορούμε να δούμε και πόσο απειλητική είναι η παρουσία τους, πόσο καλές είναι οι φάσεις που οι ίδιοι εκτελούν, πασάρουν ή χτίζουν από χαμηλά.
Το xGChain κάνει αυτό ακριβώς. Προσθέτει όλες τις τελικές που συμμετείχε ένας παίκτης (με όλους τους τρόπους) και του αποδίδει την απειλή την οποία "έφτιαξε".
Ιδού οι παίκτες με τη μεγαλύτερη απειλή, ενώ θυμίζουμε ότι ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι τα 585 λεπτά.
Ο Μπακαμπού ήρθε από το κάγκελο και πήρε την πρώτη θέση από Λιβάι και Αραούχο που περιμέναμε να δούμε πρωτοπόρους.
Ο φορ του Ολυμπιακού πέρασε οριακά το όριο της μίνιμουμ συμμετοχής (588 λεπτά). Έχει μόλις 16 τελικές, 8 key passes και τρεις συμμετοχές σε build up, αλλά με αυτές έχει δώσει 0.72 xG ανά 90'.
Η θέση του Αϊτόρ καθρεφτίζει όσα στερείται ο Παναθηναϊκός από τότε που τον έχασε, ενώ ο Γκρέι είναι ο φορ που έψαχνε ο Άρης.
Τι δουλειά έχει ο Λύρατζης πάνω από τον Χουάνγκ; Πάμε και στο τελευταίο γράφημα.
Για το κλείσιμο, πάμε να δούμε το εξής.
Αφαιρούμε την τελική και την πάσα, εξετάζουμε μόνο τη συμμετοχή των παικτών στο χτίσιμο των open play επιθέσεων.
Αυτό κάνει το xGBuildUp που μας λέει πόσα xG έχει προσθέσει κάθε παίκτης ανά 90' με τη συμμετοχή του στο χτίσιμο της φάσης, χωρίς τελική ή key pass.
Όπως ο Μπακαμπού ήρθε από το κάγκελο να πάρει την πρωτιά από Λιβάι-Αραούχο, έτσι κι ο Λύρατζης με 0.42 βγήκε μπροστά από αυτούς που περιμέναμε, Χουάνγκ και Εμβιλά.
Ο Κουρμπέλης δίνει περισσότερα από όσα του αναγνωρίζονται, ο Ντάντας είναι κλάση και ο Πινέδα η "βάση" για την μπροστινή τριάδα της ΑΕΚ.
Ο Γκονζάλεθ του Ατρομήτου είναι ο μοναδικός παίκτης εκτός Big-5, ο Σωκράτης ο μοναδικός στόπερ της λίστας.
Data: Opta/Stats Perform
Data analysis, Infographics: Θέμης Καίσαρης
Art Director: Κωνσταντίνος Μπαντούνας
Photo credits: Eurokinissi, INTIME