Ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα

Η φωνή στις πρωταγωνίστριες

Το ποδόσφαιρο γυναικών κι όχι γυναικείο ποδόσφαιρο, όπως τεχνηέντως επικοινωνείται χάριν υποβάθμισής του, μάχεται καθημερινά με ενθουσιασμό και πείσμα να κερδίσει τη θέση που του αρμόζει σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο. Μία σκληρή μάχη για την ισότητα των φύλων, προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες κλωτσάνε την μπάλα και το κάνουν καλά.

Οι γυναίκες μέσω του πιο δυνατού κοινωνικά φαινομένου παγκοσμίως, επιθυμούν να ταράξουν τα νερά της καθεστηκυίας τάξης κάνοντας ακόμα ένα βήμα προς την ολική αθλητική τους χειραφέτηση.

Στον αθλητισμό και δη στον επαγγελματικό, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών εντοπίζονται κυρίως στις μισθολογικές διακρίσεις, στις εγκαταστάσεις, στη διαφήμιση και στην προβολή από τα ΜΜΕ (σύμφωνα με έρευνα του 2022 μόλις το 4% της κάλυψης των σπορ παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στα αθλήματα γυναικών, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ναι μεν έχουν γίνει άλματα προόδου, αλλά το ποσοστό απέχει πολύ από το να ακουμπήσει διψήφιο νούμερο).

Το ποδόσφαιρο γυναικών τυγχάνει συστημικής διάκρισης και καταπίεσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη χώρα που το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται ως θρησκεία, Βραζιλία, το άθλημα δεν αποτελούσε και εξακολουθεί -έως έναν βαθμό- να μην αποτελεί αποδεκτή δραστηριότητα για τις γυναίκες, καθώς δεν θεωρείται συμβατό με τη "γυναικεία φύση" τους, ενώ μέχρι και το 1979 δεν είχαν δικαίωμα να αγωνίζονται και να προπονούνται.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στον πρόσφατο τελικό του πρωταθλήματος Βραζιλίας ανάμεσα στην Κορίνθιανς και τη Σάο Πάολο σημειώθηκε νέο ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα γυναικών στη Νότια Αμερική, καθώς στις κερκίδες της “Neo Quimica Arena”, έδρα της πρώτης, βρέθηκαν περισσότεροι από περίπου 44.000 θεατές.

Στη χώρα που για πολλούς "γεννήθηκε" το δημοφιλέστερο άθλημα, Αγγλία, η απαγόρευση του οργανωμένου ποδοσφαίρου γυναικών άρθηκε το 1971. Προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της στερεοτυπικής "αρρενωπότητας" που βιώνει σήμερα ο "Βασιλιάς των Σπορ", καίριο ρόλο έπαιξε η απαγόρευση του ποδοσφαίρου γυναικών από το 1920 μέχρι και το 1970 στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη.

Η FIFA διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών μόλις το 1991, το αντίστοιχο τουρνουά για τους άντρες υπάρχει από το 1930, ενώ στον κατάλογο των ολυμπιακών αθλημάτων συμπεριλήφθηκε 5 χρόνια αργότερα.

Παρότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναφέρει στο τέταρτο άρθρο του καταστατικού της ότι πρέπει να συμπεριφέρεται το ίδιο σε άνδρες σε γυναίκες, το χάσμα για την ώρα παραμένει αγεφύρωτο. Κι εξηγούμαστε.

Στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού επιλέχθηκαν διαιτήτριες για να σφυρίξουν αγώνες, ενώ οι γυναίκες βοηθοί ήταν μόλις τρεις από το σύνολο των 64. Εξίσου σημαντική διαφορά παρατηρείται και στους μισθούς μεταξύ αντρών και γυναικών.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2023 που διεξήχθη από κοινού σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, η FIFA διένειμε μεταξύ των 32 εθνικών ομάδων ένα ποσό που αγγίζει τα 100.000.000 ευρώ, σημαντική αύξηση συγκριτικά με τα 27.000.000 ευρώ του 2019, ενώ το αντίστοιχο στο Μουντιάλ των ανδρών έναν χρόνο νωρίτερα έφτασε τα 400.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, η τροπαιούχος στις γυναίκες, Ισπανία, έλαβε 9.500.000 ευρώ με μόνο τα 5,5 εκατ. ευρώ να μοιράζονται οι παίκτριες και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην ομοσπονδία, ενώ η πρωταθλήτρια στους άνδρες, Αργεντινή, πήρε τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα, 38.000.000 ευρώ.

Βήματα για την εξίσωση των μισθολογικών διακρίσεων και γενικά των χρημάτων που επενδύονται σε άνδρες και γυναίκες γίνονται, είναι ενθαρρυντικά και προς τη σωστή βάση, όμως ακόμη το χάσμα είναι τεράστιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ιλιγγιώδεις διαφορές στις ακριβότερες μεταγραφές και στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες ανάμεσα στο ποδόσφαιρο των δύο φύλων.

Στην πρώτη περίπτωση, το μεγαλύτερο ποσό για την αγορά ποδοσφαιριστή παραμένει τα 222.000.000 ευρώ που έβγαλε από τα ταμεία της η Παρί το καλοκαίρι του 2017 για να αποκτήσει τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα, ενώ το αντίστοιχο ποσό στις γυναίκες είναι τα 750.000 ευρώ που ξόδεψε η αμερικανική Μπέι για να πάρει τη Ραχήλ Κουντανάντζι από τη CFF Μαδρίτης.

Την ώρα που ο Κριστιάνο Ρονάλντο παίρνει στην Αλ Νασρ περίπου 200.000.000 ευρώ ετησίως, η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια αυτή τη στιγμή στον κόσμο και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, Αϊτάνα Μπονμάτι, ανανέωσε στο συμβόλαιό της με τους Μπλαουγκράνα μέχρι το 2028.

Συμφωνία που με βάση το ESPN την τοποθετεί στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβοπληρωμένες παίκτριες στην ιστορία του αθλήματος, με ένα ποσό όμως που φτάνει το 1.000.000 ευρώ, μία διαφορά της τάξης του 2.000%, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι πρότινος το buy out της ήταν μόλις 3-3,5 εκατ. ευρώ.

Η εγκαθίδρυση της ισότιμης αμοιβής και η στρατηγική της UEFA

Το 1975 κανένα άθλημα δεν περιελάμβανε ίσες απολαβές για τα δύο φύλα. Το 2022, βάσει ερευνών, το "Equal Play, Equal Pay" είναι γεγονός σε τουλάχιστον 20 αθλήματα, ενώ πολλές εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου (Βραζιλία, Ισπανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Αγγλία) ανακοίνωσαν προσφάτως ισότιμες συλλογικές συμβάσεις εργασίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ενώ το στρατηγικό πλάνο της FIFA είναι να ισοσκελιστούν τα χρηματικά έπαθλα στις διοργανώσεις της μέχρι το 2027.

Χάος παρατηρείται και σε κλάδους όπως η διαφήμιση, με τα στοιχεία που προκύπτουν σύμφωνα με μελέτες να είναι το λιγότερο ανησυχητικά. Μόλις το 1%(!) της συνολικής διαφημιστικής επένδυσης του παγκόσμιου αθλητισμού φτάνει στον γυναικείο αθλητισμό, κάτι που όμως αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, ο στόχος της FIFA για να διπλασιάσει μέχρι το 2026 τον αριθμό του γυναικείου πληθυσμού που παίζουν ποδόσφαιρο παγκοσμίως φτάνοντας τα 60 εκατομμύρια, από μόνος τους δε φτάνει. Πρέπει να παρθούν πιο δραστικά μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα.

Με τη σειρά της, η UEFA προσπαθεί να “καβαλήσει το κύμα” της επόμενης μέρας του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίως, που ακούει στο όνομα ποδόσφαιρο γυναικών, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι αποτελεί τάμπουλα ράσα.

Έναν άγραφο καμβά πάνω στον οποίο μπορεί να “ζωγραφίσει ” νέα σχέδια. Τηλεόραση, διαφημιστές και χορηγοί τα τελευταία χρόνια κάνουν στροφή στις γυναίκες, θέλοντας να φέρουν την εμπορική επανάσταση σε έναν χώρο, όπως αυτός του ποδοσφαίρου, που δείχνει να έχει “βαλτώσει” και να ψάχνει διεξόδους περαιτέρω προβολής, έχοντας ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα τελείως διαφορετικό κοινό.

FIFA και UEFA κλείνουν τη μία χορηγική συμφωνία πίσω από την άλλη, με τον αριθμό των τηλεθεατών να αυξάνεται κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο. Η έκρηξη του αθλήματος σε συνδυασμό με τη στρατηγική ανάπτυξη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών έφερε για πρώτη φορά την ίδρυση της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης για τις γυναίκες στην Ευρώπη, καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο το Champions League.

Την ίδια στιγμή που στο ποδόσφαιρο ανδρών υπάρχουν τρεις διοργανώσεις εδώ και χρόνια, με τη δεύτερη μάλιστα να αριθμεί πάνω από 60 χρόνια ζωής με διάφορες τροποποιήσεις στο format της.

Όπως δήλωσε κι η διευθύνουσα σύμβουλος της UEFA, Ναντίν Κέσλερ, στόχος στο ποδόσφαιρο γυναικών είναι να “οικοδομηθεί μια ισχυρή και ανοιχτή ευρωπαϊκή πυραμίδα”.

Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα

Σε αντίθεση με όλα αυτά, το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε βρεφονηπιακή μορφή.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Women’s Football League δεν υπάρχει μέριμνα για τηλεοπτική στέγη ολόκληρου του πρωταθλήματος, ενώ πέρυσι μεταδίδονταν μόλις ένα από τα επτά παιχνίδια κάθε αγωνιστικής σε δημόσιο κανάλι.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και τα μεγάλα ματς διεξάγονται μεταξύ συγγενών και φίλων, σε γηπεδικές εγκαταστάσεις μάλιστα που οι πλείστες εξ αυτών δεν αρμόζουν σε επίπεδο Α’ εθνικής κατηγορίας.

Μάλιστα, ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία ερευνών του ΠΣΑΠΠ για τις συνθήκες προπονήσεων, τις απολαβές των παικτριών και τον συνδυασμό της μητρότητας με τον πρωταθλητισμό.

Η Women’s Football League διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΠΟ από τη σεζόν 1992-93, ενώ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 1989, με τον ΠΑΟΚ να είναι ο πολυνίκης του θεσμού με 19 κατακτήσεις σε αυτά τα 36 χρόνια.

Το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 25η θέση στο UEFA Country Ranking, κάτι που σημαίνει ότι για μόλις μία θέση η Ελλάδα θα χάσει του χρόνου το δεύτερο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

To πρωτάθλημα είναι ενιαίο, με τη συμμετοχή 12 ομάδων (ΑΕΚ, Αγιά Παρασκευή, Αστέρας Τρίπολης, Δόξα 2016, Καστοριά, Κηφισιά, Νέες Ατρομήτου, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΡΕΑ, Τρίκαλα), ενώ στο τέλος της χρονιάς θα υποβιβαστούν οι δύο τελευταίες της βαθμολογίας.

Κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει τμήμα υποδομών, το οποίο μάλιστα θα συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ17

Το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η Εθνική. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας η “γαλανόλευκη“ βρίσκεται στα playoffs για την πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, εν προκειμένω στο Euro 2025.

Όμως, για να το καταφέρει αυτό έπρεπε να αφήσει πίσω της το κακό (πέντε ήττες και μία νίκη σε έξι επίσημα παιχνίδια στο Nations League πέφτοντας μάλιστα στη League C) ημερολογιακό έτος 2023 και να γυρίσει τον διακόπτη το 2024, που μετράει πέντε νίκες και μία μόλις ήττα στον προκριματικό όμιλο του Euro.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά την έφεραν στην 61 η θέση του FIFA World Ranking, στέλνοντάς τη στα playoffs να αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες (25 και 29 Οκτωβρίου) το 18ο στην κατάταξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Βέλγιο.

Βεατρίκη Σαρρή - Έβερτον

Πραγματοποιείς μια μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Πού κρίνεις ότι εστιάζονται οι διαφορές του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης;

"Είμαι στο εξωτερικό από μικρή ηλικία και όσο να’ ναι βιώνω τις διαφορές σε σχέση με το πώς ήταν σε σχέση με όταν έπαιζα στην Ελλάδα. Θεωρώ πως υπάρχουν αρκετές διαφορές, κυρίως στο κομμάτι των υποδομών, της οργάνωσης και της χρηματοδότησης στο ποδόσφαιρο γυναικών. Ωστόσο, πιστεύω επίσης ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται και από την Εθνική, η οποία αυτή τη στιγμή διεκδικεί την πρόκριση στο Euro μέσω των playoffs. Αυτό δείχνει ότι οι Ελληνίδες παίκτριες είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Άσχετα με το ότι πολλές ομάδες, ίσως να μην τους παρέχουν όσα ουσιαστικά χρειάζονται".

H Εθνική έχει μπροστά της δύο παιχνίδια με το Βέλγιο με φόντο το Euro. Θα λέγαμε πως είστε μια χρυσή φουρνιά για το ποδόσφαιρο γυναικών. Ποια η σημασία μιας ενδεχόμενης πρόκρισης σε μια μεγάλη διοργάνωση για εσάς και το άθλημα στην Ελλάδα;

"Πραγματικά νομίζω ότι είναι το όνειρο όλων των παικτριών που βρίσκονται στην Εθνική, που είχαν βρεθεί παλαιότερα ή που θα βρεθούν στο μέλλον. Είναι και προσωπικά όνειρο να μπορέσω να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε ένα πάρα πολύ καλό σύνολο, ταλαντούχες παίκτριες οι οποίες τα δίνουν όλα καθημερινά στο να βελτιώνονται. Επίσης, έχουμε μια Εθνική που δουλεύει σε καλό επίπεδο με έναν προπονητή που μας βοηθάει και έχουμε μεγάλη βελτίωση το τελευταίο διάστημα".

Στην Αγγλία βλέπουμε ότι γεμίζουν τα γήπεδα για αγώνες γυναικών: το Άνφιλντ, το Όλντ Τράφορντ κ.α. Πόσο μακριά είμαστε από το να δούμε και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο;

"Θα ήταν πραγματικά ιδανικό. Στο εξωτερικό το βλέπουμε λίγο παραπάνω. Το κοινό παρακολουθεί και δίνει το παρών και στα παιχνίδια του ποδοσφαίρου γυναικών. Στην Ελλάδα θεωρώ ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα, πάλι με την Εθνική, όταν παίξαμε στο Ηράκλειο που είχαμε ρεκόρ προσέλευσης σε ματς της Εθνικής Γυναικών Ποδοσφαίρου. Οπότε έχει γίνει το πρώτο βήμα, ο κόσμος έχει αρχίσει και παρακολουθεί την Εθνική γυναικών και στην τηλεόραση που δείχνουν όλα μας τα παιχνίδια. Οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου το πότε και οι ομάδες του πρωταθλήματος θα έχουν ανάλογο κοινό, που πιστεύω ότι ήδη έχουν. Απλά πρέπει να ανέβει κι άλλο και να το μάθει ακόμα περισσότερο ο κόσμος”.

Τι σχέση έχουν οι ομάδες ανδρών και γυναικών στην Αγγλία; Προπονείστε σε κοινά προπονητικά κέντρα και πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος;

“Σε όλους τους συλλόγους που έχω βρεθεί στην πορεία μου στην Αγγλία το πιο σημαντικό ήταν η νοοτροπία ως προς την ομάδα γυναικών. Δεν υπάρχει διαχωρισμός, η ομάδα γυναικών είναι πολύ σημαντικό μέρος του σωματείου. Σε όλους τους συλλόγους οι εγκαταστάσεις ήταν ίδιες με των ανδρών, οπότε αυτό λέει πολλά για το πώς αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο γυναικών, τουλάχιστον στην Αγγλία που το έχω ζήσει και το βιώνω καθημερινά”.

Άρα εάν σου έλεγα να διαλέξεις ένα πράγμα από το ποδόσφαιρο γυναικών στην Αγγλία και να το φέρεις στην Ελλάδα θα ήταν η νοοτροπία;

"Ναι, θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ βασικό. Είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει την εκκίνηση για να βελτιωθούν πολλά πράγματα. Να δουν όλες οι ομάδες στην Ελλάδα πόσο μέλλον έχει το ποδόσφαιρο γυναικών παίρνοντας παράδειγμα από άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Να το δουν ως ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της ομάδας τους. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ και μετά εάν γίνει αυτό, θα επενδύσουν και ανάλογα στο τμήμα γυναικών"

Η Μίλαν ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα ανανεώνει αυτόματα τα συμβόλαια των παικτριών της που κυοφορούν. Στην Αγγλία υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη ώστε να μπορούν και οι μητέρες να συνεχίζουν να αγωνίζονται;

“Από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σαν αυτό που έχει κάνει η Μίλαν. Όμως έχω συμπαίκτρια στην Έβερτον η οποία είναι έγκυος και η ομάδα την έχει βοηθήσει και την έχει στηρίξει πάρα πολύ. Και θεωρώ ότι θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει να παίζει εάν λήξει το συμβόλαιό της. Οπότε θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια οι παίκτριες έχουμε μια μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς αυτό το κομμάτι γιατί είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό”.

Ελένη Μάρκου - Ουνιόν Βερολίνου

Γιατί παραμένει τόσο υποβαθμισμένο το ποδόσφαιρο γυναικών στη χώρα μας;

"Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι υποβαθμισμένο, διότι είναι ένα άθλημα που δεν έχει μεγάλη υποστήριξη και δεν προσελκύει την προσοχή και τα βλέμματα πολλών. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο έχει γίνει επιχείρηση και το συγκεκριμένο προϊόν ας το θέσουμε έτσι δεν ‘πουλάει‘. Αυτό είναι απόρροια πολλών πραγμάτων: ένα από αυτά είναι ότι το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι τόσο οικείο όσο θα έπρεπε, καθώς υπάρχουν ακόμα στερεότυπα και προκαταλήψεις, ενώ γεγονός είναι η συνεχόμενη σύγκρισή του με το ποδόσφαιρο ανδρών, δυο όμοια αθλήματα αλλά με πολλές διάφορες σε πολλούς τομείς.

Έτσι, η τηλεοπτική στέγη, καθώς και οι συζητήσεις για μισθούς είναι πολύ μακριά από αυτό που θα έπρεπε ήδη να ισχύει. Επίσης, η νοοτροπία που καλλιεργείται είναι λάθος Ακόμα επικρατεί η θεωρία ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι αθλήτριες ποδοσφαίρου στην χώρα μας. Για να μπορέσει να ανθίσει κάτι χρειάζεται η κατάλληλη νοοτροπία αρχικά, έπειτα να τεθούν στόχοι  και μέσω σωστής οργάνωσης να χτιστεί η βάση που είναι οι υποδομές και η ανάπτυξη του αθλήματος στις μικρές ηλικίες".

Έχετε παίξει πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Πόσο απέχει η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα από τις χώρες που έχετε αγωνιστεί;

"Στο εξωτερικό τα πράγματα εξελίσσονται απίστευτα γρήγορα και το άθλημα ανθίζει μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Άπειρες φορές έχω συναντήσει ανθρώπους να μου λένε ότι δεν είχαν ιδέα πόσο ωραίο είναι να παρακολουθείς αγώνες γυναικών ενώ είχαν την αντίθετη άποψη. Στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται σε πολύ αργούς ρυθμούς. Εννοείται ότι υπάρχουν προσπάθειες που γίνονται και την δεδομένη στιγμή οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ με βάση το πως ήταν στο παρελθόν, όμως σκοπός είναι να πιάσουμε η έστω να πλησιάσουμε το επίπεδο του εξωτερικού.

Σε επίπεδο ταλέντου θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι στο ίδιο με του εξωτερικού, όμως η διαφορά μας είναι ότι οι άλλες χώρες εκμεταλλεύονται αυτόν τον τομέα, ενώ εμείς αφήνουμε ταλέντα να σβήσουν λόγω των συνθηκών . Παίκτριες σε μικρές ηλικίες στο εξωτερικό γίνονται επαγγελματίες, ενώ σε εμάς σταματάνε γιατί δεν μπορούν να συνδυάσουν αθλητισμό , σπουδές η να πληρώνουν για διαμονή, οδοιπορικά κτλ.

Για ποια νοοτροπία να μιλήσουμε; Οι κοπέλες παλεύουν μόνες τους γι’ αυτό και εκτιμάνε το παραμικρό που μπορεί να τους δοθεί στην πορεία. Επιπλέον, το επίπεδο εμπορικότητας και υποδομών στην χώρα μας δεν είναι αυτό που του αρμόζει, ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να δούμε πραγματικά αποτελέσματα ανάπτυξης”. 

Το τελευταίο διάστημα είπαν αντίο από την ενεργό δράση μεγάλα ονόματα όπως για παράδειγμα η Άλεξ Μόργκαν, η Ράπινοου και η Μάρτα. Ποια είναι η γνώμη σας για όσες αθλήτριες βοήθησαν την εξέλιξη του ποδοσφαίρου γυναικών;

“Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Μεγάλωσα βλέποντας τις αθλήτριες αυτές. Ξυπνούσα 5 το πρωί για να παρακολουθήσω αγώνα τους, γιατί έχουμε διαφορά ώρας η Ευρώπη με την Αμερική. Να σημειωθεί ότι η αγαπημένη μου ήταν η Άλεξ Μόργκαν. Και τα τρία ονόματα είναι πυλώνες της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών χρόνια τώρα και με τις αθλητικές τους ικανότητες, όπως επίσης και με όσα πρεσβεύουν η καθεμία ξεχωριστά ως άνθρωποι μέσω του τρόπου ζωής τους.

Για να είσαι κορυφαία αθλήτρια πρέπει να έχεις και προσωπικότητα, δεν μπορείς να φτάσεις τόσο ψηλά χωρίς αυτό. Εκτός από τις νίκες τους στον αγωνιστικό χώρο, χρησιμοποιούσαν αυτό σαν όπλο απέναντι σε όσους πολεμούσαν το άθλημα. Πρέπει όλες μας σε αυτό το επίπεδο να είμαστε ενεργές στο κοινωνικό πλαίσιο, ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλό και να παραδώσουμε το άθλημα στις επόμενες γενιές με προοπτικές. Πολλές φορές θα χρειαστεί να κανείς άβολες συζητήσεις ή να επαναστατήσεις για τα δικαιώματα σου, όπως το έκαναν με επιτυχία αυτές οι κυρίες και έθεσαν το παράδειγμα”.

 

Η Εθνική έχει φέρει τον εαυτό της στη διεκδίκηση μιας πρόκρισης σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Τι θα σημαίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο γυναικών μια ενδεχόμενη πρόκριση;

“Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση έβλεπα τις αθλήτριες αυτές να αγωνίζονται σε τέτοιου είδους τουρνουά και πάντα με θυμάμαι να κάνω εικόνα τον εαυτό μου να είναι μέρος όλου αυτού. Αυτή την στιγμή η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας είναι κάτι περισσότερο από τεράστια. Στις πλάτες μας δεν κουβαλάμε μόνο την πατρίδα μας, τον σταυρό στη σημαία, τις οικογένειες μας, τους φίλους μας, τον γεμάτο σάκο με όνειρα που θέσαμε όλες μικρές, αλλά διακυβεύεται επίσης το γόητρο της Ελληνίδας ποδοσφαιρίστριας.

Είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε ότι με αυτά τα λίγα που έχουμε μπορούμε όταν είμαστε ενωμένοι και Προετοιμασμένοι να τα κάνουμε πολλά και να χτυπήσουμε όποιον βρεθεί απέναντι μας. Είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε το ταλέντο την σκληρή δουλειά και την πίστη που πάντα είχαμε στον εαυτό μας σε ότι και να βρέθηκε μπροστά μας. Δεν μιλάω μόνο για τις παίκτριες, αλλά και για όλους όσους στελεχώνουν την ομάδα. Το άθλημα θα πάει από το 10 στο 100 με μια τέτοια επιτυχία”.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα όσον αφορά την εκγύμναση των αθλητριών, τη διατροφή τους, βασικά αγαθά όπως η διαμονή, καθώς και η νοοτροπία των παραγόντων;

"Υπάρχει λίγο καλύτερη προσέγγιση του θέματος αυτού πλέον, λόγω της δουλειάς που γίνεται στην εθνική ομάδα. Όποιες παίκτριες θέλουν να στελεχώσουν την Εθνική ή όποιες ομάδες αντίστοιχα θέλουν να στέλνουν τις παίκτριες τους στο ομοσπονδιακό συγκρότημα θα πρέπει να ακολουθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα διατροφής εκγύμνασης, προπόνησης και νοοτροπίας.

Είναι ζωτικής σημασίας για τις αθλήτριες να βρίσκονται σε όσο καλύτερο ποδοσφαιρικό περιβάλλον γίνεται. Όσον αφορά την διαμονή, είναι αυτονόητο το ποσό σημαντικό είναι και θα πρέπει να είναι βασικό προνόμιο  των παικτριών.

Η νοοτροπία των παραγόντων θα πρέπει να κινείται ξεκάθαρα με βάση των αναγκών των ποδοσφαιριστριών που την απαρτίζουν. Η αντίληψή τους τα χρόνια που ήμουν εγώ στην χώρα είναι κάτι που πρέπει να εκλείψει".

Τέλος, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να θίξετε;

"Θα ήθελα να προσθέσω το πόσο σημαντικό είναι να έχεις τον κόσμο μαζί σου όταν αγωνίζεσαι. Αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι στην Γερμανία και το γήπεδο σε κάθε εντός έδρας αγώνα γεμίζει. Η ενέργεια που σου δίνει όλο αυτό δεν περιγράφεται. Θα ήθελα να ζητήσω τη στήριξη του κόσμου στον αγώνα ενάντια στο Βέλγιο (25/10) για την πρόκριση μας στο Εuro".

Αριάνα Παπαγιάννη και Χρήστος Στάικος - Υπεύθυνοι για το ποδόσφαιρο γυναικών στον ΠΣΑΠΠ

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρίστριες στην Ελλάδα;

"Όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα είναι πολλά και θεμελιώδη. Θα αναφερθώ σε μερικά που είναι και αυτά που αναφέρουν πιο συχνά οι ποδοσφαιρίστριες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΣΑΠΠ, περίπου το 70% των παικτριών δεν είναι ικανοποιημένο με τις εγκαταστάσεις των γηπέδων, τα αποδυτήρια (ορισμένες ομάδες χρησιμοποιούν κοντέινερ για αποδυτήρια), μπορεί να μην υπάρχει θέρμανση αλλά και μπάλες.

Πολλές ομάδες προπονούνται με διαφορετική μπάλα από αυτή του αγώνα. Επίσης, 1 στις 3 ποδοσφαιρίστριες έχει αντιμετωπίσει είτε η ίδια είτε κάποια συμπαίκτριά της προβληματική συμπεριφορά, τόσο από τον προπονητή της ή παράγοντα της ομάδας, όσο και από συμπαίκτριά της.

Και τέλος, το 80% των παικτριών απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη της ομάδας για διαφοροποίηση της προπόνησης (ένταση, διαφορετικές ασκήσεις) ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, παράβλεψη που πολλές φορές οδηγεί μέχρι και σε τραυματισμούς.

Στο ποδόσφαιρο γυναικών η μητρότητα αντί να θεωρείται το ομορφότερο πράγμα στη ζωή μιας γυναίκας, αντιθέτως αντιμετωπίζεται ως αγκάθι στην καριέρα της και φρένο για τη μελλοντική της εξέλιξη και πορεία στο άθλημα. Η Μίλαν έγινε η πρώτη ομάδα που θέσπισε την πολιτική μητρότητας για την αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου στις εγκυμονούσες παίκτριές της. Στην Ελλάδα τι ισχύει γύρω από το θέμα μητρότητα; Υπάρχει κάποιος όρος στα συμβόλαια όταν μια παίκτρια μένει έγκυος; Εννοώ καλύπτει κανονικά το συμβόλαιό της η ομάδα και περιμένει να γυρίσει, έχει το δικαίωμα να διακόψει μονομερώς το συμβόλαιό της χωρίς να την καλύψει οικονομικά, τι ακριβώς ισχύει;

Ας πούμε τι ίσχυε έως τώρα. Οι ομάδες συνήθιζαν να έχουν ως ορό στα συμφωνητικά την άμεση παύση της ισχύς του αν η ποδοσφαιρίστρια μείνει έγκυος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της FIFA. Ο ΠΣΑΠΠ ενημέρωσε τις ομάδες που γνωρίζαμε ότι είχαν αυτόν τον όρο και πλέον οι περισσότερες δεν τον περιλαμβάνουν στα συμφωνητικά που κάνουν με τις αθλήτριες.  Σύμφωνα με έρευνα του ΠΣΑΠΠ ,στην πρώτη εθνική κατηγορία, μόνο το 1% των παικτριών έχουν παιδί ή παιδιά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει η μητρότητα να αποτελεί εμπόδιο για καμία αθλήτρια.

 Σας παραθέτω παρακάτω ορισμένα από τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστριών που μένουν έγκυες και έχουν ιδ. συμφωνητικό. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά) 

Οι παίκτριες δικαιούνται μίνιμουν 14 εβδομάδες άδεια και η ποδοσφαιρίστρια μπορεί να επιστρέψει το νωρίτερο 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Για το διάστημα που είναι σε άδεια μητρότητας, η αθλήτρια πληρώνεται τα 2/3 του μισθού της.

Όταν η παίκτρια επιστρέψει στις προπονήσεις το σωματείο οφείλει να της παρέχει ιατρική υποστήριξη και διευκόλυνση στο κομμάτι του θηλασμού, εφόσον η παίκτρια θηλάζει. Ο όρος της FIFA υπερισχύει του όρου οποιουδήποτε συμφωνητικού έχει κάνει η αθλήτρια με τον σύλλογο".

  Έχετε αρχίσει να κάνετε επισκέψεις σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας για να ενημερώσετε τις παίκτριες για τις δράσεις του ΠΣΑΠΠ και τις παροχές του συνδέσμου. Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνετε από τις παίκτριες, τα τεχνικά σταφ και τους παράγοντες, καθώς επίσης και πόσο ενήμερες βρήκατε τις αθλήτριες για τα δικαιώματά τους;

"Η αλήθεια είναι πως τα κορίτσια μας υποδέχονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν ενημερωθεί ξανά από κάποιον φορέα σχετικά με τα δικαιώματά τους. Οι παροχές του ΠΣΑΠΠ είναι πολλές και το σημαντικό είναι πως πλέον, σε ό,τι αφορά τον σύνδεσμο, είναι ίδιες σε άντρες και γυναίκες.

Βλέπουν πολύ θετικά (τόσο οι παίκτριες ,όσο και οι παράγοντες – προπονητές) τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ασφάλεια υγείας που τους παρέχει ο ΠΣΑΠΠ σε περίπτωση τραυματισμού, καθώς και τη νομική κάλυψη που παρέχει ο σύνδεσμος σε όλες τις ποδοσφαιρίστριες δωρεάν".

Μετά την ενημέρωσή των μελών των 12 ομάδων της Women’s Football League θα περάσετε και στις ακαδημίες αυτών των συλλόγων, προκειμένου να μάθουν από νεαρή ηλικία οι επίδοξες επαγγελματίες παίκτριες τα δικαιώματά τους;

"Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τις πρώτες ομάδες γυναικών στην Ελλάδα (είναι περίπου 90 ομάδες στις α-β-γ εθνικές κατηγορίες.) Στις πρώτες ομάδες αγωνίζονται αρκετές ανήλικες κοπέλες, επομένως γίνεται η σχετική ενημέρωση".

Πέραν της ενημέρωσης στις παίκτριες, ποιες άλλες δράσεις πραγματοποιεί ή σκοπεύει να πραγματοποιήσει ο ΠΣΑΠΠ όσον αφορά το ποδόσφαιρο γυναικών και πού αποσκοπούν;

"Ο ΠΣΑΠΠ πραγματοποιεί δράσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο γυναικών ενεργά από το 2019 και μετά που άλλαξε το καταστατικό και μπήκαν  οι ποδοσφαιρίστριες στον σύλλογο. Μερικές από αυτές είναι τα βραβεία του ΠΣΑΠΠ (δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση), όπου από πέρυσι βραβεύονται και οι καλύτερες ποδοσφαιρίστριες της χρονιά που πέρασε, θέλοντας με αυτό το τρόπο να αναδείξουμε ότι άντρας και γυναίκα στο ποδόσφαιρο είναι το ίδιο και να κάνουμε ένα βήμα προς την ισότητα στο ποδόσφαιρο.

 Κοινωνικές δράσεις, όπως αυτή για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που διοργανώθηκε ένα φιλικό με άντρες και γυναίκες περνώντας το μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα. (δείτε εδώ το VIDEO του αγώνα)

Αλλά και κατά των γυναικοκτονιών που δυστυχώς ακούμε πλέον καθημερινά. (δείτε εδώ τη δράση του ΠΣΑΠΠ)

Έρχονται πολλά και μεγάλα πρότζεκτ στο άμεσο μέλλον, ένα από αυτά είναι το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του ΠΣΑΠΠ για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα".

Ποιες είναι οι παροχές του ΠΣΑΠΠ προς τις παίκτριες και γιατί μία επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια είναι αναγκαίο να εγγραφεί στον ΠΣΑΠΠ και να αποτελεί ενεργό μέλος του;

"Ο ΠΣΑΠΠ παρέχει σε όλα τα μέλη του ασφαλιστική κάλυψη υγείας με ένα ομαδικό ασφαλιστήριο το οποίο καλύπτει ιατρικά έξοδα μέχρι 3.500 ευρώ ανά αθλήτρια σε περίπτωση τραυματισμού στην προπόνηση ή στον αγώνα. Υπάρχει τμήμα νομικής προστασίας που παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια – εκπροσώπηση προς τα μέλη του.

Φυσικά υπάρχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα (είτε πλήρης υποτροφία, είτε ο ΠΣΑΠΠ καλύπτει κάποιο μέρος του προγράμματος), δωρεάν ξένες γλώσσες (Αγγλικά και Ελληνικά) και τέλος παρέχεται δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά) σε όσες αθλήτριες το επιθυμούν. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι παραπάνω για το λόγο που πρέπει όλες οι ποδοσφαιρίστριες να γίνουν μέλη του ΠΣΑΠΠ.

Πριν μερικές μέρες ο ΠΣΑΠΠ προχώρησε στην ανακοίνωση της συνεργασίας με ιδιωτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου τα μέλη του συνδέσμου να έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν το ποδόσφαιρο με τις σπουδές. Πείτε μας μερικά λόγια για αυτή τη δράση και την έννοια "Dual Career", πού αποσκοπεί, τι προσδοκά να επιτύχει ο ΠΣΑΠΠ μέσα από αυτή τη νέα παροχή και πόσο εύκολο είναι στη χώρα μας που το ποδόσφαιρο γυναικών είναι ακόμα ερασιτεχνικό, μία αθλήτρια να συνδυάσει σπουδές, πρωταθλητισμό και μία –έστω- δουλειά ημιαπασχόλησης για να βιοποριστεί;

Τα τελευταία 2 χρόνια ο ΠΣΑΠΠ παρέχει στις ποδοσφαιρίστριες τη δυνατότητα να σπουδάσουν μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχολών που συνεργαζόμαστε. Τα ιδρύματα αυτά είτε παρέχουν πλήρη υποτροφία είτε ο ΠΣΑΠΠ καλύπτει κάποιο μέρος των διδάκτρων.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, και το δείχνουμε έμπρακτα, το "Dual Career" καθώς πιστεύουμε ότι ο αθλητής ολοκληρώνεται ως άνθρωπος μέσα από τη μάθηση και την εκπαίδευση και φυσικά, ειδικά στο ποδόσφαιρο γυναικών που οι αμοιβές δεν σου εξασφαλίζουν το μέλλον σου, είναι ένα εφόδιο για να έχεις επαγγελματική αποκατάσταση.

Μάλιστα εμείς παρακινούμε τις παίκτριες να σπουδάζουν παράλληλα με την αθλητική τους καριέρα και όχι με το πέρας αυτής. Αρκετές κοπέλες εργάζονται παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαίο. Στην πρόσφατη έρευνα του ΠΣΑΠΠ για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα βγήκε ότι περίπου 1 στις 2 ποδοσφαιρίστριες εργάζεται ενώ αγωνίζεται σε ομάδα της πρώτης Εθνικής".

Ελένη Κακαμπούκη - ΠΑΟΚ

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ;

"Επειδή έζησα αρκετά χρόνια στον ΠΑΟΚ και κατέκτησα πολλά πρωταθλήματα και Κύπελλα θα πω ότι θα θέλαμε (και θέλουμε για του χρόνου) μια καλύτερη πορεία στην Ευρώπη. Πρώτα η υγεία. Είναι εύκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά δύσκολο να διατηρηθείς.

Ο ΠΑΟΚ το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια με τις διαδοχικές κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Βέβαια στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί μια νέα διοργάνωση που μας δίνει άλλο ένα μονοπάτι, γιατί το Champions League όπως είναι η δομή του είναι λίγο άδικο, δεν δίνει την ευκαιρία για μεγάλες εκπλήξεις".

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ποδόσφαιρο γυναικών; Έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν.

"Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση στο πρωτάθλημα. Πολλά κομμάτια, όπως το κομμάτι της ασφάλειας των αθλητριών, το συμφωνητικό, το γεγονός ότι οι αθλήτριες παίρνουν πιο εύκολα το δελτίο από μια ομάδα. Τα πιο πολλά σωματεία (αν όχι όλα) έχουν τους δικούς τους γιατρούς και φυσικοθεραπευτές. Πιο παλιά μια αθλήτρια μπορεί να τραυματιζόταν και να μην έπαιζε ποδόσφαιρο.

Στον ΠΑΟΚ χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις τους και είναι πιο εύκολη η δουλειά μας. Γενικά το ταμπού ότι οι γυναίκες δεν παίζουν ποδόσφαιρο αρχίζει να εξαλείφεται. Ως αθλήτρια έχω υπάρξει τυχερή, δεν χρειάστηκε να δουλέψω. Παλιά πολλές φορές δεν καλύπταν ούτε τα οδοιπορικά. Πλέον έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τα μπάτζετ και αυτό μας έχει βοηθήσει".

Τι έχετε να πείτε για τη μισθολογική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και αρχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα;

"Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ ότι μια γυναίκα θα παίρνει την αμοιβή του Μέσι ή του Ρονάλντο ή ακόμα και χαμηλότερου βεληνεκούς. Σίγουρα θα είναι πιο μεγάλοι οι μισθοί. Η Αϊτάνα Μπονμάτι έφτασε να παίρνει δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο παράδειγμα. Βέβαια θεωρώ ότι στο μέλλον λίγες ποδοσφαιρίστριες δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι μετά το ποδόσφαιρο για να έχουν λεφτά. Λίγες θα το πετύχουν".

Τι προβλέπεται για μια γυναίκα που μένει έγκυος;

"Εξαρτάται το συμφωνητικό που έχει υπογράψει κάθε παίκτρια. Σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρξει όρος σε συμφωνητικό που να λέει ότι αν μια αθλήτρια μείνει έγκυος η ομάδα μπορεί να τη διώξει. Για εμένα θα έπρεπε να συνεχίσει το συμφωνητικό όπως είναι. Μιλάμε για συμφωνητικό γιατί δεν υπάρχουν συμβόλαια. Να ανήκει κανονικά στην ομάδα όπως στο εξωτερικό και να της συμπεριφέρονται όπως σε έναν άνδρα".

Η Εθνική έχει μια πρόκληση μπροστά της. Αυτό θα βοηθήσει τον κόσμο να έρθει ακόμα πιο κοντά στο ποδόσφαιρο γυναικών και πόσο απέχουμε από το να δούμε ένα γεμάτο γήπεδο για την Εθνική;

"Απέχουμε αρκετά. Σίγουρα μια πρόκριση θα μας βοηθήσει και ίσως τραβήξει πιο πολύ τον κόσμο. Η προβολή υπάρχει. Στην Κρήτη γέμισε το γήπεδο, αλλά παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Έρχεται περισσότερος κόσμος στο γήπεδο. Αυτό που είδα στο Γεντί Κουλέ δεν το είδα ποτέ στην Ελλάδα και μου έκανε ευχάριστη εντύπωση. Μόνο στο εξωτερικό το είχα ζήσει.

Αν οι ομάδες γυναικών συνδεθούν με αυτές των ανδρών, να είναι μαζί στην ΠΑΕ θα βοηθήσει στο να λυθούν προβλήματα, έχοντας ζήσει και το εξωτερικό.

Στη Λάτσιο το έζησα αυτό, το γυναικείο τμήμα είναι στην αντίστοιχη ΠΑΕ. Εδώ είναι στον ερασιτέχνη. Ήμασταν επαγγελματίες. Αν ήταν και εδώ το τμήμα στην ΠΑΕ θα ήταν κάπως πιο κοντά τα πράγματα. Θα πηγαίναμε σε κοινές εκδηλώσεις οι αρχηγοί και θα υπήρχε άλλη προβολή. Πώς το βλέπουμε στην Μπαρτσελόνα ή ομάδες της Αγγλίας".

Θαλής Θεοδωρίδης - Προπονητής ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει χτίσει μια δυναστεία στο ποδόσφαιρο γυναικών και εσείς τη συνεχίσατε με επιτυχία. Πώς το βιώσατε αυτό;  

"Πρωτίστως είναι τιμητικό να εργάζεσαι για τον ΠΑΟΚ σε κάθε τμήμα. Η ομάδα γυναικών του ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει μια δυναστεία με συνεχείς κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Πριν από 1-1.5 χρόνο παρέλαβα την ομάδα σε μια περίοδο που αλλάζουν πολλά στο ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα. Κατακτήσαμε το νταμπλ πέρυσι σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ίσως το καλύτερο των τελευταίων ετών, γιατί πολλές ομάδες που είναι διαχρονικές αξίες για το πρωτάθλημα ήταν σε καλό επίπεδο, ενώ υπάρχουν και ομάδες που έχουν πολύ κόσμο πίσω τους, όπως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ ενώ "έρχεται" και ο Ολυμπιακός. Η έλευσή τους θα φέρει και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα.

Ποιοι είναι οι στόχοι για φέτος; Η δημιουργία δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης από την UEFA είναι μια ευκαιρία και για τον ΠΑΟΚ;

¨"Κρυφός μας στόχος είναι να κάνουμε το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη αλλά είναι δύσκολο. Το ποδόσφαιρο γυναικών στις ευρωπαϊκές χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, αλλά και στην Ιταλία και την Ισπανία είναι ανεπτυγμένο. Υπάρχουν καλές υποδομές, έχουν επενδυθεί χρήματα και έχουν γίνει βήματα μπροστά. Ο ΠΑΟΚ είναι σε καλό επίπεδο, κάναμε καλή προσπάθεια, αλλά χάσαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε την πρόκριση στα playoffs -λόγω διαιτητικών αποφάσεων- από τη Σερβέτ, μια πολύ καλή ομάδα.

Η παρουσία της νέας διοργάνωσης είναι κι αυτή σημαντική, θα μας έδινε μια ευκαιρία να συνεχίζαμε στην Ευρώπη, επομένως θεωρώ ότι ναι και για τον ΠΑΟΚ αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεδομένα θα είναι κάτι ωφέλιμο. Ως προς την Ελλάδα θέλουμε να κατακτήσουμε το νταμπλ, παίζοντας όμως καλό ποδόσφαιρο, αλλά και να δημιουργήσουμε παίκτριες που να μπορούν να σταθούν σε ψηλό επίπεδο. Το πρωτάθλημα μας οδηγεί στο Champions League είναι η δίοδος. Έχουμε δημιουργήσει ένα καλό δίκτυο ακαδημιών και θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δίνουμε διαρκώς ευκαιρίες στα νέα κορίτσια που αξίζουν να παίρνουν χρόνο συμμετοχής, σε συνδυασμό με τις πιο έμπειρες Ελληνίδες αλλά και κάποιες ξένες.

Πόσο απέχει το ελληνικό κοινό από το να γεμίσει ένα μεγάλο γήπεδο για αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών;

"Απέχουμε πολύ. Είμαστε μια χώρα συντηρητική με διαφορετικές απόψεις για το ποδόσφαιρο γυναικών. Στην Ευρώπη είναι αλλιώς, δεν προκαλεί εντύπωση του να βλέπουν έναν αγώνα 20-30 χιλιάδες. Εμείς έχουμε την παρουσία των οπαδών μας σε πάρα πολλά παιχνίδια και εκτός έδρας. Θέλαμε να είναι γεμάτο το γήπεδο που παίζουμε και μακάρι να γίνει και στην Τούμπα. Θέλει χρόνο γιατί πιστεύω ότι αξίζει για ένα δίωρο, θα του προσφέρει όμορφο θέαμα ένας αγώνας του ΠΑΟΚ.
Έχουμε ένα υψηλό επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα.

Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε χιλιάδες φιλάθλους στους αγώνες μας, αλλά δυστυχώς για γεμάτα γήπεδα απέχουμε. Σε αυτό θεωρώ μεγάλο ρόλο παίζουν και τα Μέσα. Πέρυσι είχαμε το ACTION 24 που κάλυψε παιχνίδια, συν το κανάλι του ΠΑΟΚ για εμάς. Θα ήθελα το κρατικό κανάλι να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με το πρωτάθλημά μας. Δεν θα πάρει πολύ χρόνο να πουν για 2-3 λεπτά τα αποτελέσματα, τη βαθμολογία, την επόμενη αγωνιστική και τους σκόρερ. Η NOVA το κάνει σε εκπομπές της. Είναι σημαντικό και για τα κορίτσια και τις οικογένειές τους, να αφιερώνεται λίγος παραπάνω χρόνος στο ποδόσφαιρο γυναικών. Αυτό θα ήταν ένα από τα κλειδιά για να στραφεί ο κόσμος στο πρωτάθλημά μας"

Κατά γενική ομολογία υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών, το οποίο προσπαθούν να γεφυρώσουν η UEFA, ο ΠΣΑΠΠ και η ΕΠΟ. Σε τι βαθμό έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

"Υπάρχει χαώδης διαφορά, αλλά γίνεται προσπάθεια από τον ΠΣΑΠΠ, είναι κοντά στις παίκτριες. Συνδράμει και η ΕΠΟ σε αυτό, είχε κάνει εξαιρετική οργάνωση για τον τελικό Κυπέλλου, αν και δεν είχε κόσμο υπό το φόβο επεισοδίων. Κατ' εμέ είναι ενθαρρυντικά βήματα, αλλά πρέπει το πρωτάθλημα να γίνει επαγγελματικό και οι ομάδες να περάσουν στον έλεγχο των ΠΑΕ για να υπάρξουν παροχές.

Εμείς κάνουμε προπονήσεις στη Μεσημβρία και υπάρχει αλληλεπίδραση των δύο ομάδων και εμάς μας βοηθάει για να κάνουμε βήματα ψηλότερα. Ο Λουτσέσκου με τον Καρυπίδη είχαν έρθει μια φορά και μίλησαν στις παίκτριες μας πριν από ευρωπαϊκό ματς, ενώ συχνά όποτε το επιτρέπει το πρόγραμμά μας είμαστε σε επαφή ως επιτελεία. Και οι παίκτες των ανδρών βλέπουν πολλές φορές τις προπονήσεις μας. Ο Τάισον καμιά φορά μας παρακολουθεί, έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Νόιχαους. Έχουμε χημεία σαν αυτή που βλέπουμε στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες".

Σε τι βαθμό τα κορίτσια πηγαίνουν στην ακαδημία για ποδόσφαιρο. Έχει φύγει η ιδέα ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για τους άνδρες;

"Μια από τις διαφορές του ΠΑΟΚ σε σχέση με τις άλλες ομάδες είναι ότι έχει πολύ καλές Ελληνίδες παίκτριες και στη δεύτερη ομάδα, αλλά και στις ακαδημίες. Προσωπικά προσπαθώ ώστε να προωθούνται κορίτσια και στην πρώτη ομάδα. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας. Το κοριτσάκι που του αρέσει το ποδόσφαιρο ως άθλημα ασχολείται. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες στις κορασίδες κατά τόπους".

Έχετε προπονήσεις ομάδες ανδρών αλλά και γυναικών. Τι διαφορές υπάρχουν ως προς την προετοιμασία τους;

"Στο τακτικό κομμάτι οι γυναίκες είναι καλύτεροι δέκτες από τους άνδρες σε όσα προσπαθούμε να τους μεταδώσουμε. Η εκγύμνανση είναι το ίδιο σκληρή και το ίδιο απαιτητική. Οι κανόνες που αφορούν τους άνδρες ισχύουν και για τις γυναίκες. Προφανώς οι άνδρες υπερτερούν σε ταχύτητα και δύναμη".

Νικόλ Ριμπάνσκα - ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πρωταγωνιστεί. Ποιοι είναι οι στόχοι φέτος;

"Οι στόχοι μας είναι πάντα οι υψηλότεροι ως ομάδα. Και προσπαθούμε πάντα να προοδεύουμε τόσο ατομικά όσο και ομαδικά".

Στο εξωτερικό βλέπουμε γεμάτα γήπεδα σε πολλά παιχνίδια. Στην Ελλάδα, ειδικά στον ΟΦΗ, ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται στις κερκίδες. Είναι μακριά από το εξωτερικό;

"Κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα και ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το ποδόσφαιρο γυναικών. Θα ήθελα επίσης να καλέσω τον κόσμο στον πρώτο μας αγώνα που θα γίνει την Κυριακή στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο στις 11:30".

Μισθολογικά, οι γυναίκες ποδοσφαιριστές παίρνουν πολύ λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες. Πώς βιώνετε αυτήν την "αδικία";

"Όλοι ξέρουμε για τους υψηλούς μισθούς έχουν οι άνδρες στο ποδόσφαιρο. Δεν συγκρίνεται με εμάς τις γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι δεν το κάνουμε μόνο για χρήματα. Κάνουμε ό,τι μας αρέσει, αγαπάμε το ποδόσφαιρο".

Τις τελευταίες δύο χρονιές αναδείχθηκες κορυφαία σκόρερ του πρωταθλήματος. Πού θέτεις φέτος τον πήχη;

"Ναι, ήμουν η κορυφαία σκόρερ στο πρωτάθλημα για δύο συνεχόμενες χρονιές. Ειλικρινά δεν επικεντρώθηκα σε αυτόν τον στόχο, έπαιζα κυρίως για την ομάδα. Για μένα η ομαδική επιτυχία είναι κάτι περισσότερο από προσωπική επιτυχία, αλλά φυσικά είμαι χαρούμενη που η ομάδα μου με βοήθησε πολύ να κερδίσω αυτό το βραβείο. Άρα πάντα πρώτα έρχεται η ομάδα και μετά τα ατομικά επιτεύγματα. Καλή επιτυχία λοιπόν για εμάς, ως ομάδα και… πάμε ΟΦΗ".

Αναστασία Σπυριδωνίδου - Παναθηναϊκός

Ποιοι είναι οι στόχοι του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν; Η UEFA πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ανοίγει αυτή η κίνηση την πόρτα στις ελληνικές ομάδες για να αγωνιστούν εκτός συνόρων;

"Κάθε ομάδα μπαίνει στο πρωτάθλημα για να πρωταγωνιστήσει. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πολλά χρόνια που είναι σε λειτουργία, όμως θέλουμε να είμαστε μια ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικήσει τίτλους, όπως και για κάθε ομάδα. Βέβαια, σημασία έχει να δείξουμε καλό αγωνιστικό πρόσωπο για τη φανέλα και τον σύλλογο. Η νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελεί κι αυτή ένα έξτρα δέλεαρ. Δείχνει ότι γενικώς αναπτύσσεται το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ευρώπη και δίνει ευκαιρίες σε ομάδες που δεν κατακτούν το πρωτάθλημα για να διεκδικήσουν μια διάκριση".

Πόσο θεωρείς ότι έχουν γίνει βήματα για να εξαλειφθούν οι διαφορές του ποδοσφαίρου ανδρών και των γυναικών;

"Έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζεται ακόμα προσπάθεια. Είτε μιλάμε στο οικονομικό σκέλος, είτε στην αντίληψη του κόσμου προς μια ποδοσφαιρίστρια, μιας και ένα μεγάλο κομμάτι θεωρούσε παράξενο το γεγονός ότι μια γυναίκα παίζει ποδόσφαιρο. Σίγουρα σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα από τον ΠΣΑΠΠ, την ΕΠΟ και τις ομάδες αλλά και πανευρωπαϊκά. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσα χρειάζονται ακόμα για να υπάρξει μια σχετική ισορροπία".

Τα μικρά κορίτσια σε τι βαθμό ασχολούνται σήμερα στο ποδόσφαιρο και ποια είναι τα πρότυπά τους. Είναι οι άνδρες ποδοσφαιριστές ή οι γυναίκες;

"Εγώ μεγάλωσα στις αλάνες παίζοντας μπάλα σε μια περίοδο που δεν ασχολούνταν τόσο τα κορίτσια με το ποδόσφαιρο. Τώρα βλέπω περισσότερα κορίτσια να ασχολούνται με αυτό και να μην ντρέπονται γι' αυτό. Ένα συναίσθημα που δημιουργεί ο κόσμος, καθώς δεν είναι εξοικειωμένος με την ιδέα ότι μια γυναίκα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο.

Εμένα το περιβάλλον μου με αγκάλιασε, παίζοντας ποδόσφαιρο. Ο μπαμπάς μου είναι προπονητής και ήταν επόμενο να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Πλέον πιο εύκολα τα κορίτσια ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς τα σχόλια που θα λάβει ένα κορίτσι που παίζει ποδόσφαιρο".

Η ευκαιρία της Εθνικής να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διοργάνωση θα φέρει περισσότερο κόσμο στο πρωτάθλημά σας;

"Έχουν γίνει ήδη βήματα, θα γίνουν ακόμα περισσότερα ως προς αυτό. Σίγουρα θα βοηθήσει, γιατί θα τραβήξει κόσμο που δεν ασχολείται. Ήδη αυξάνεται ο αριθμός προσέλευσης φιλάθλων στα παιχνίδια της Εθνικής. Απέναντι στην Ουκρανία το Γεντί Κουλέ είχε πολύ κόσμο, δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό και μας έκανε θετική εντύπωση. Θα είναι μια μεγάλη διάκριση αν τα καταφέρουμε και θεωρώ ότι το αξίζουμε".

Πώς βιώνετε τις τεράστιες διαφορές στο οικονομικό ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα;

"Δεν θέλω να πω πολλά. Απλά θα ευχηθώ να αλλάξει αυτό. Όχι απαραίτητα να παίρνουν τόσα χρήματα, αλλά να παίρνουν έναν αξιόλογο μισθό για να μη δουλεύουν και μετά να πηγαίνουν για προπόνηση. Είναι επίπονο. Εγώ ευτυχώς δεν εργάζομαι, αλλά κάποιες κοπέλες αναγκάζονται γιατί δεν γίνεται διαφορετικά".

Ντράγκαν Κνέζεβιτς - Προπονητής Παναθηναϊκού

Ποιος είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού για φέτος;

"Ο Παναθηναϊκός έχει υψηλούς στόχους. Έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ, ήρθα και εγώ φέτος στην ομάδα. Χρειαζόμαστε χρόνο, αλλά δουλεύουμε καλά για να έχουμε καλές εμφανίσεις και διάρκεια. Η αποστολή δεν θα είναι εύκολη. Έχουν ενισχυθεί πολύ οι άλλες ομάδες και περιμένουμε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε σχέση με πέρυσι. Να έχουμε την υγειά μας και θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό, είτε στο Champions League ως πρωταθλητές είτε στη νέα διοργάνωση".

Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι υποβαθμισμένο σε σχέση με των ανδρών, ποιες ενέργειες γίνονται για να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά;

"Έχουν γίνει βήματα. Πριν από πέντε χρόνια μπήκα στο ποδόσφαιρο γυναικών και δεν συγκρίνεται η κατάσταση του τότε με του σήμερα. Υπάρχει πρόοδος. Η Εθνική είναι κοντά στην πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση, αρκετές Ελληνίδες πήγαν στο εξωτερικό και αποφάσισαν να επιστρέψουν. Πέρυσι για πρώτη φορά υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη. Κατ' εμέ όλες οι ομάδες πρέπει να ξεκινούν από τις βελτιωμένες υποδομές για το αύριο του ποδοσφαίρου. Να δοθεί βάση στις ακαδημίες.

Έχουν γίνει βήματα μένουν και άλλα για να ανέβει το ποδόσφαιρο γυναικών και να φτάσει των ανδρών. Τα κορίτσια δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον. Αρκετές ομάδες έχουν φτιάξει ακαδημίες γυναικών και όλο και αυξάνονται. Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Πέρυσι δυστυχώς πολλές ομάδες έπαιζαν σε ακατάλληλους (για μένα) αγωνιστικούς χώρους".

Το πρωτάθλημα είναι ερασιτεχνικό. Είναι και οι παροχές ή οι ομάδες λειτουργούν διαφορετικά;

"Είναι ερασιτεχνικό αλλά οι ομάδες λειτουργούν επαγγελματικά. Πέρυσι που ήμουν στον Αστέρα όλες οι λειτουργίες και οι συνθήκες ήταν σε επαγγελματικά επίπεδα. Το ίδιο και ο Παναθηναϊκός φέτος, προσφέρονται υψηλές παροχές σε μένα και την ομάδα μου. Τώρα δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες ομάδες".

Για το αν τον προβληματίζει το μισθολογικό χάσμα που υπάρχει σε ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών;

"Είναι τεράστια η διαφορά. Πρέπει να γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες στην Ευρώπη για να γεφυρωθεί. Εδώ είναι μεγάλο το χάσμα. Αν θέλουμε ένα υψηλό επίπεδο πρέπει οι παίκτριες να ζουν από αυτό. Δεν μπορεί πρώτα να πηγαίνουν στη δουλειά τους και μετά να έρχονται για προπόνηση είναι δύσκολο. Για το τι χρειάζεται ακριβώς, θα πω απλώς ότι πολλά τα βήματα. Πρέπει όμως να το δουν σοβαρά, γιατί θα βελτιωθεί πολύ το επίπεδο και θα υπάρξει μια στοιχειώδης δικαιοσύνη".

Πόσο πιστεύετε ότι απέχουμε από το να δούμε από το να βλέπουμε γεμάτα γήπεδα στην Ελλάδα για έναν αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών;

"Παρόλο που έχει αλλάξει η αντίληψη του κόσμου για το ποδόσφαιρο γυναικών απέχουμε πολύ. Πιστεύω ότι η προσπάθεια της Εθνικής θα βοηθήσει πολύ στο να στραφεί ο κόσμος προς το πρωτάθλημά μας αλλά και την Εθνική".

Καλλιόπη Κωνσταντοπούλου - Αστέρας Τρίπολης

Θέλω να μου μιλήσεις λίγο για το επίπεδο του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα, βλέπεις μια ανάπτυξη σε σχέση με το παρελθόν;

"Θεωρώ ότι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι εμφανής. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αφενός θεωρώ ότι η ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας είναι πολύ θετικό σημάδι για όλους μας και αφετέρου γιατί είμαστε ακόμη στη διαδικασία της εξέλιξης και θα δούμε στο μέλλον πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το γυναικείο ποδόσφαιρο".

Τι περιβάλλον βρήκες στον Αστέρα, επειδή είναι οργανισμός που συνδέεται με την ΠΑΕ και την τοπική κοινότητα;

"Ο Αστέρας είναι ένα πολύ οργανωμένο σωματείο. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να έρθω στην ομάδα. Επιπλέον, μετά από ένα χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικού χώρου ένιωσα ασφάλεια, κατανόηση και ήταν αυτό που χρειαζόμουν".

Ποια είναι τα βήματα παραπάνω που πρέπει να γίνουν στο ποδόσφαιρο γυναικών για την περαιτέρω ανάπτυξη του στην Ελλάδα;

"Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για τις αθλήτριες σε όλες τις ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται και οι τραυματισμοί. Επίσης, θα πρέπει σε όλες τις ομάδες να υπάρχει πιο οργανωμένο και πιο επαγγελματικό σταφ με τους βασικούς ρόλους, γιατί έτσι νιώθουν και οι παίκτριες μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ακριβώς αυτό που συνάντησα στον Αστέρα. Επιπλέον, η στήριξη από τον φίλαθλο κόσμο είναι πολύ σημαντική και για τις γυναίκες, έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά προσωπικά θα ήθελα το κάτι παραπάνω. Για τον αθλητή αυτό είναι απερίγραπτο συναίσθημα!"

Πρότυπο μπορούν να αποτελέσουν ανεπτυγμένα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Βρισκόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση; Παίρνοντας ως παράδειγμα και τον Αστέρα.

"Ο Αστέρας είναι πολύ οργανωμένο σωματείο και βαδίζει στα πρότυπα ευρωπαϊκών συλλόγων. Για να συμβεί συνολικά στην Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνο, δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Νομίζω όμως ότι είμαστε στον σωστό δρόμο".

Ελευθερία Δαφέρμου - ΡΕΑ

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρίστριες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το άθλημα είναι ακόμα ερασιτεχνικό;

"Δεν ξέρω αν αξίζει στην παρούσα φάση να απαριθμήσω τις δυσκολίες. Μεγάλη η λίστα. Πριν μερικά, όχι πολλά χρόνια, αυτές οι δυσκολίες φάνταζαν σε μεγάλο βαθμό αξεπέραστες. Αρκετές από αυτές, σήμερα πια, έχουν αμβλυνθεί. Ο κόσμος αγκαλιάζει όλο και περισσότερο το άθλημα, υπάρχουν φίλαθλοι που το υποστηρίζουν και το ακολουθούν και δεν είναι πια μόνο οι γονείς των αθλητριών.

Για πολύ καιρό παλεύαμε με οπισθοδρομικές απόψεις και νοοτροπίες. Ευτυχώς είμαστε κάποια βήματα μπροστά σε αυτό το κομμάτι και καλό θα ήταν να μη γυρνάμε πίσω.
Ούτως ή άλλως για να αλλάξει τρόπο σκέψης η κοινωνία και για να ξεπεράσει στερεότυπα που βρίσκονται κυριολεκτικά περασμένα στα γονίδιά της, απαιτείται πολύς χρόνος, υπομονή και επιμονή.

Δεν έχουν πάψει να υπάρχουν δυσκολίες, ούτε υποστηρίζω, σε καμία περίπτωση ότι το τοπίο είναι ρόδινο. Οι υποδομές, η απαιτούμενη στήριξη από την Ομοσπονδία (όχι μόνο οικονομική), η οργάνωση ο προγραμματισμός είναι μερικά από εκείνα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα και προαπαιτούμενα, αλλά εμείς βρισκόμαστε ακόμα στη φάση να τα διαπραγματευόμαστε και να τα διεκδικούμε.

Τα νέα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο έχουν σαφώς να αντιμετωπίσουν εμπόδια και δυσκολίες, αλλά είναι πολύ πιο ευοίωνες πια οι συνθήκες. Και επειδή καλό θα ήταν να κοιτάμε μπροστά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται".

Τι θα λέγατε σε έναν γονέα που δεν αφήνει την κόρη του να παίξει ποδόσφαιρο γιατί στο μυαλό του αυτό το άθλημα είναι ανδρικό ή γιατί δεν θα μπορεί να βιοποριστεί από αυτό στο μέλλον;

"Η άποψη ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα αντρικό και μόνο άθλημα δεν μας αφορά πια. Την αντιμετωπίζαμε με πείσμα και σθένος πριν μερικά χρόνια, αλλά την έχουμε αφήσει πίσω μας μαζί με πολλές άλλες τέτοιου είδους αντιλήψεις.

Εγώ προσωπικά, σήμερα, το 2024, δεν θα μπω σε καμία τέτοια συζήτηση με γονέα, ούτε θα προσπαθήσω να του αλλάξω γνώμη για το αυτονόητο. Το αν μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και μάλιστα καλής ποιότητας, το αποδεικνύουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια μέσα στα γήπεδα.

Φυσικά δεν εξασφαλίζει σε ένα νέο κορίτσι η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο καμία επαγγελματική αποκατάσταση. Ποιο άλλο άθλημα εξάλλου, είτε στα αγόρια είτε στα κορίτσια υπόσχεται κάτι τέτοιο; Το ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα για μία επαγγελματική καριέρα που θα αρκεί για να βιοποριστεί κάποια κοπέλα, θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ μα πάρα πολύ κοντινό.

Ήδη στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (και όχι μόνο)αγωνίζονται ξένες παίκτριες με επαγγελματικά συμβόλαια, αλλά κι Ελληνίδες αντίστοιχα, πράγμα που ανεβάζει τον πήχη, δημιουργεί ανταγωνιστική διάθεση και προϋποθέσεις για πραγματικά επαγγελματικές επιδόσεις".

Έχετε στην ομάδα σας ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο του ποδοσφαίρου γυναικών στη χώρα μας, Αγγελική Παντερή, και την πρώτη Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια που καλεί η Μπαρτσελόνα για δοκιμαστικό. Τι σημαίνει αυτό για τη ραγδαία πρόοδο του αθλήματος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και πώς μία ενδεχόμενη μεταγραφή της Αγγελικής ή καλή εντύπωση στους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα μπορεί να βοηθήσει ή ακόμα καλύτερα να εκτοξεύσει το εγχώριο ποδόσφαιρο γυναικών;

"Η εξέλιξη αυτή μόνο χαρά και ενθουσιασμό μπορεί να φέρει σε όλους μας και πρωτίστως στην ίδια την Αγγελική. Θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις της, αλλά κυρίως να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες που θα τη συνοδεύουν στην συνέχεια της ζωής της και όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Το ότι η Μπαρτσελόνα κάλεσε για δοκιμαστικό μια νεαρή Ελληνίδα δεν είναι (προφανώς ένα τυχαίο γεγονός). Είναι το αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς, που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Δεν ξέρω αν το πολλά υποσχόμενο αυτό ταξίδι της Αγγελικής στην Ισπανία θα εκτοξεύσει το εγχώριο ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά είναι σίγουρα η απόδειξη ότι έχουμε γυρίσει επιτέλους σελίδα στην υπόθεση ποδόσφαιρο γυναικών. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλά κορίτσια στο άμεσο μέλλον που θα ζήσουν αντίστοιχες εμπειρίες και αυτό είναι και το ζητούμενο".

Πλέον, με την προκήρυξη της ΕΠΟ για το ποδόσφαιρο γυναικών, κάθε ομάδα από τις 12 που συμμετέχουν στη Women’s Football League υποχρεούνται να έχουν ένα τουλάχιστον τμήμα υποδομής και να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα της ηλικιακής κατηγορίας Κ17. Πόσο σημαντική είναι αυτή η κίνηση για την εξέλιξη και τη βελτίωση του αθλήματος στην Ελλάδα και γιατί άργησε τόσο αυτό το αυτονόητο βήμα στις γυναίκες, την ώρα που εδώ και πολλά χρόνια οι άνδρες έχουν αντίστοιχα πρωταθλήματα στις ηλικιακές κατηγορίες Κ15, Κ17, Κ19;

"Η υποχρεωτική ύπαρξη τμημάτων υποδομών, καθώς κι η συμμετοχή σε πρωταθλήματα Κ17 είναι ένα ακόμα βήμα προς την εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα.
Δεν είναι βέβαια και πολύ λογικό να συζητάμε και πόσο μάλλον να επιβραβεύουμε κινήσεις που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Επειδή όμως κοιτάζοντας πίσω μπορούμε να θυμηθούμε πώς ήταν η κατάσταση μόλις πριν λίγα χρόνια, ακόμα και αυτό το αυτονόητο μας δίνει ικανοποίηση.

Άργησε να συμβεί, αλλά αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε έστω κι ένα βήμα προόδου που έχει γίνει αβίαστα και στην ώρα του, δε νομίζω ότι θα βρούμε πολλά".

Πριν λίγα χρόνια ρωτούσες τα κοριτσάκια που έπαιζαν ποδόσφαιρο και σου έλεγαν μου αρέσει ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, τώρα σου λένε για την Μπονμάτι, την Πουτέγιας και η λίστα είναι μακρά. Τι έχει αλλάξει και πλέον οι μικρές ταυτίζονται με παίκτριες;

"Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο εξωτερικό, έφερε την απαιτούμενη προβολή τόσο του ίδιου του αθλήματος γενικά, όσο και συγκεκριμένων αθλητριών ειδικότερα. Ανέδειξε ταλέντα και προσωπικότητες και άρχισε να δημιουργεί πρότυπα.

Επομένως, είναι πλέον αρκετά εύκολο για ένα κορίτσι που του αρέσει το ποδόσφαιρο να παραδειγματιστεί, να επηρεαστεί και ίσως ακόμα και να ταυτιστεί με ποδοσφαιρίστριες κι όχι μόνο πια με ποδοσφαιριστές".

Ο ρόλος σας είναι διπλός στη ΡΕΑ, καθώς εκτός από αρχηγός της πρώτης ομάδας των γυναικών, είστε και προπονήτρια στις ακαδημίες του συλλόγου. Από όσα έχετε δει στο εξωτερικό και από τις συναναστροφές σας, έχουν να ζηλέψουν οι Ελληνίδες παίκτριες σε ταλέντο ή μόνο το γεγονός ότι το άθλημα είναι ακόμα ερασιτεχνικό τις πηγαίνει πίσω;

"Ταλέντο όχι απλά υπάρχει, αλλά και περισσεύει θα έλεγα. Οι υποδομές, η οργάνωση και κυρίως η νοοτροπία θα έπρεπε να μας απασχολούν. Σίγουρα έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
Το ταλέντο από μόνο του δε φτάνει, αυτό το ξέρουμε όλοι. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, όραμα και στόχοι. Στόχοι μακροπρόθεσμοι που θα στηρίζονται σε σαφή και ξεκάθαρα βήματα.

Αυτό που πρωτίστως είναι αναγκαίο και, κατά τη γνώμη μου, προηγείται όλων, είναι η πρόθεση. Από τους αρμόδιους, από την Ομοσπονδία, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Το ότι το άθλημα είναι ερασιτεχνικό δε θα ισχύει απ’ ότι φαίνεται για πολύ ακόμα.
Οπότε, καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε για μια επόμενη μέρα που θα έχουμε ένα επαγγελματικό ποδόσφαιρο γυναικών και τότε θα φανεί αν είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε σωστά".

Σοφία Κόγγουλη - ΑΕΚ

Γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο υποβαθμισμένο (από άποψη μισθών, τηλεοπτικής στέγης, υποδομών, εγκαταστάσεων, νοοτροπίας) το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα;

"Δεν υπάρχει χρήμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια, αυτό ξεκινάει από τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις και τις ακαδημίες. Για να φτάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να έχεις ακαδημίες.

Δεν μπορεί ένα παιδί 13 ετών να το βάζεις να παίξει στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας με παίκτριες που είναι για παράδειγμα 30 ή 35 χρονών. Εκεί θέλεις πρωταθλήματα για την κάθε ηλικιακή κατηγορία.

Σίγουρα, όμως, παίζει μεγάλο ρόλο και ότι η νοοτροπία στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί μια γυναίκα να μην παίζει ποδόσφαιρο. Γιατί το λένε αυτό για το ποδόσφαιρο και όχι για το μπάσκετ. Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται ανδροκρατούμενο άθλημα το ποδόσφαιρο και όχι το μπάσκετ.

Έχουμε κολλήσει θεωρώ μόνο στο ποδόσφαιρο. Μιλάμε συνεχώς για θέμα δύναμης. Συμφωνώ ότι το ποδόσφαιρο ανδρών από αυτό των γυναικών διαφέρουν κυριολεκτικά μόνο στο θέμα της δύναμης. Σε τρόπο σκέψης, σε τεχνική και στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού δεν διαφέρει. Ωστόσο, η δύναμη υπάρχει και στο μπάσκετ".

Πόσες είναι οι παίκτριες στην Ελλάδα που μπορούν να ζήσουν μόνο με τα λεφτά που τους προσφέρει το ποδόσφαιρο γυναικών;

"Είναι μετρημένες αυτές οι αθλήτριες. Δυστυχώς στην Ελλάδα που ακόμη το άθλημα είναι ερασιτεχνικό οι περισσότερες παίκτριες αναγκάζονται να πηγαίνουν το πρωί για δουλειά και μετά να έρχονται στην προπόνηση ή το αντίστροφο.

Αυτό έχει ως συνέπεια η απόδοσή τους να μην είναι αυτή που θα έπρεπε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Αν θέλουμε να γίνει το πρωτάθλημα επαγγελματικό θα πρέπει κι οι οικονομικές καλύψεις για τα κορίτσια να είναι τέτοιες που θα τους επιτρέπουν να μην δουλεύουν και αλλού".

Πώς αισθάνεται μια ποδοσφαιρίστρια όταν βλέπει μισθούς 3,5 και 4.000.000 ευρώ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πού έγκειται αυτή η χαώδης μισθολογική διαφορά;

"Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ισότητα, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν φέρει και το ποδόσφαιρο γυναικών στο γήπεδο 30 και 40.000 χιλιάδες κόσμο. Για παράδειγμα, ο Έρικ Λαμέλα και ο Αντονί Μαρσιάλ παίρνουν τόσα λεφτά, αλλά έρχονται στην OPAP Arena 32.500 φίλαθλοι για να τους δούνε.

Πώς γίνεται εγώ να πάρω τόσα χρήματα όταν στο γήπεδο έρχονται 100 άτομα και αυτό συνδέεται με τη νοοτροπία, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που είπαμε προηγουμένως. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, είναι ελάχιστες οι ομάδες που έχουν υιοθετήσει το Equal Play, Equal Pay. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα είτε παίζουν οι άνδρες, είτε παίζουν οι γυναίκες το γήπεδό τους είναι γεμάτο.

Τι ισχύει στο εξωτερικό, είναι οι ομάδες γυναικών μέρος των εκάστοτε επαγγελματικών ομάδων των ανδρών και εάν ναι γιατί δεν γίνεται το ίδιο και στην Ελλάδα;

"Στην Ιταλία που αγωνίστηκα για 8 περίπου χρόνια όλες οι ομάδες γυναικών είναι μέρος των αντίστοιχων επαγγελματικών συλλόγων των ανδρών. Στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω είναι μόνο ο Αστέρας Τρίπολης από τις 12 ομάδες που συμμετέχουν στη Women’s Football League.

Τώρα το γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και στο εγχώριο πρωτάθλημα δεν το γνωρίζω. Μάλιστα, το κόστος για τις ΠΑΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να συντηρούν και τμήμα γυναικών, δεν είναι τίποτα μπροστά στα μπάτζετ που ήδη έχουν. Πιστέψτε με, εάν ασχοληθούν σοβαρά με το ποδόσφαιρο γυναικών δεν θα βάλουν χρήματα, αλλά αντιθέτως θα βγάλουν λεφτά, γιατί πλέον υπάρχουν πολλές επιδοτήσεις. Η UEFA στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο γυναικών".

Χρήστος Χριστόπουλος - Τεχνικός διευθυντής ΑΕΚ

Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι από φέτος στην προκήρυξη του πρωταθλήματος έχει συμπεριληφθεί ειδική ενότητα που υποχρεώνει όλες τις ομάδες της να έχουν τουλάχιστον ένα τμήμα υποδομών, ενώ και με βάσει τους κανόνες της UEFA για να πάρει μία ομάδα άδεια για να συμμετάσχει στο Champions League για να πάρει μία ομάδα άδεια για να συμμετάσχει στο είναι προαπαιτούμενο να έχει δύο τμήματα υποδομών;

"Το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή κάθε παιδιού. Είναι πολύ σημαντική η εξέλιξη αυτή γιατί δείχνει ότι το ποδόσφαιρο γυναικών χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται. Σιγά σιγά πρέπει όλες οι ομάδες να δημιουργήσουν τα δικά τους φυτώρια. Η δέσμευση αυτή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει".

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα συστήνεται πρωτάθλημα για τα τμήματα υποδομών (17), την ώρα που εδώ και πολλά χρόνια οι άνδρες έχουν αντίστοιχα πρωταθλήματα στις ηλικιακές κατηγορίες Κ15, Κ17, Κ19. Γιατί άργησε τόσο αυτό το αυτονόητο βήμα στις γυναίκες, ενώ θα έπρεπε να είναι δεδομένο για την εξέλιξη του αθλήματος στη χώρα μας;

"Δεν θέλω να στέκομαι στο τι δεν έχει γίνει αλλά στο τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το ποδόσφαιρο γυναικών να μην διαφέρει από το αντίστοιχο των ανδρών. Πέρυσι δημιουργήθηκε το στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μικτών Ομάδων Ενώσεων της ΕΠΟ. Φέτος ξεχωριστό πρωτάθλημα Κ-17.Παρατηρούμε ότι χρόνο με το χρόνο υπάρχει διάθεση από τους υπεύθυνους ώστε να αναβαθμιστούν όλα τα πρωταθλήματα".

Από τον Ιούνιο του 2023 η ΑΕΚ διαθέτει Β’ ομάδα, που αγωνίζεται μάλιστα στη Γ’ Εθνική κατηγορία με παίκτριες από τα τμήματα υποδομής, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ερασιτεχνικής; Μετά από έναν χρόνο, πώς κρίνεται αυτό το εγχείρημα, ποια είναι τα πρώτα δείγματα γραφής και ποια μηνύματα λαμβάνετε από τις αθλήτριες και γενικά την ποδοσφαιρική κοινότητα του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα για το γεγονός ότι θέλετε να δουλεύετε σε επαγγελματικά πρότυπα κορυφαίων ομάδων του εξωτερικού;

"Κατά την περσινή περίοδο αποφασίσαμε κατόπιν εισήγησης της ΕΠΟ να δημιουργήσουν όλες οι ομάδες που αγωνίζονται στην Α Εθνική αντίστοιχα τμήματα όπου θα πλαισίωναν τις αντίστοιχες Β' ομάδες. Φιλοσοφία της ομάδας και της διοίκησης συνολικά ήταν να ξεκινήσουμε με αθλήτριες μέσα από την διαδικασία των δοκιμαστικών. Δεν θέλαμε την δουλειά που είχαν κάνει ακαδημίες που βρίσκονταν περισσότερα χρόνια από εμάς στο χώρο να την εκμεταλλευτούμε. Όλες οι αθλήτριες μας στην ΑΕΚ Β' είτε έπαιζαν για πρώτη φορά ποδόσφαιρο είτε προέρχονταν από μικτά τμήματα αγοριών. Την ίδια φιλοσοφία έχουμε και φέτος.

Δεν κάνουμε επιλογή με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αθλητριών. Δίνουμε το δικαίωμα στην προσπάθεια και την θέληση κάθε κοριτσιού να φτάσει ψηλά. Να τονίσω ότι την περσινή χρονιά οκτώ αθλήτριές μας επιλέχθηκαν να αγωνιστούν στην Μικτή Κορασίδων και μία αποτελεί αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής Κορασίδων. Φέτος προβήκαμε στον δανεισμό τεσσάρων αθλητριών σε σωματεία Β' εθνικής, ώστε οι αθλήτριες μας να πάρουν αγώνες και εμπειρίες για την ομαλή ένταξή τους στην ομάδα γυναικών της ΑΕΚ που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία. Στόχος μας είναι η εξέλιξη σε βάθος χρόνου, ώστε η ομάδα γυναικών να έχει τις δικές αθλήτριες προερχόμενες από τα σπλάχνα της ομάδας".

Ποια είναι τα επόμενα βήματα των ακαδημιών της ΑΕΚ και πώς οραματίζεστε το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι βρίσκετε ακόμα σε νηπιακή μορφή σε σχέση με τα αντίστοιχα πρωταθλήματα του εξωτερικού;

"Σιγά σιγά θέλουμε να φτιάξουμε τμήματα ίδιας ηλικιακής κατηγορίας ώστε να μπορέσουμε να εξελίξουμε την προπονητική μας διδασκαλία προς όφελος των αθλητριών. Θα πρέπει να έχουμε σαν πρότυπο το ποδόσφαιρο του εξωτερικού, προκειμένου με σταθερά βήματα να πάμε όλοι μαζί το ποδόσφαιρο γυναικών όσο πιο ψηλά μπορούμε".

Γιατί πιστεύετε ότι το ποδόσφαιρο γυναικών είναι τόσο υποβαθμισμένο στην Ελλάδα (από άποψη μισθών, αφού είναι ερασιτεχνικό και λίγες παίκτριες μπορούν να βιοποριστούν από αυτό, από άποψη υποδομών, εγκαταστάσεων, παροχών στις αθλήτριες, τηλεοπτικής στέγης);

"Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια το ποδόσφαιρο γυναικών θα πάρει επαγγελματική μορφή. Όλοι οραματιζόμαστε γεμάτα γήπεδα ,παροχές ίδιες με το ποδόσφαιρο των ανδρών και επαγγελματική καθημερινότητα ώστε οι αθλήτριες να μην αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον δουλειές για να βιοπορίζονται".

Καλομοίρα Κοντομίχη - Προπονήτρια Νέων Ατρομήτου

Σε τι επίπεδο επαγγελματισμού βρίσκεται το ποδόσφαιρο γυναικών στη χώρα μας όσον αφορά την εκγύμναση των αθλητριών, τη διατροφή τους, βασικά αγαθά όπως η διαμονή, τους μισθούς, την προβολή του αθλήματος μέσω τηλεοπτικών καναλιών, καθώς και τη νοοτροπία των παραγόντων;

"Η αλήθεια είναι ότι λίγα χρόνια πίσω η αναφορά και μόνο την λέξης επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο γυναικών, θα ηχούσε στα αυτιά ενός γνωστή του χώρου σαν ανέκδοτο.

Ωστόσο, η περσινή σεζόν αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων και αυτό γιατί μεγάλα αθλητικά σωματεία της χώρας όπως ΠΑΟ ,ΑΕΚ ,Αστέρας Τρίπολης εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, δημιουργώντας επαγγελματικά περιβάλλοντα για τις αθλήτριες και τους προπονητές, με στόχο να αμφισβήτηση της κυριαρχίας του ΠΑΟΚ που ήταν μέχρι τότε η μόνη ομάδα με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Ο ΟΦΗ κι η ΡΕΑ που προϋπήρχαν στο χώρο ακολούθησαν και έτσι δημιουργήθηκε μια πρώτη  ημιεπαγγελματική βάση. Οι υπόλοιποι προσπαθούμε με αντικειμενικές δυσκολίες και χαμηλότερα μπάτζετ να ανταποκριθούμε.

Έχει λοιπόν διαμορφωθεί μια ελίτ αθλητριών που έχουν όλες τις επαγγελματικές παροχές στις οποίες αναφέρεστε στη ερώτηση, μια δεύτερη ενδιάμεση κατηγορία αθλητριών, οι οποίες παράλληλα με τις εργασιακές-ακαδημαϊκές υποχρεώσεις έχει πρόσβαση με μικρότερους μισθούς και παροχές, καθώς και μια τρίτη που αποτελείται από τις αθλήτριες που ασχολούνται ακόμα ερασιτεχνικά και συμπληρώνουν τα ρόστερ τον μικρότερων ομάδων". 

Έχετε περάσει και από τον ρόλο της παίκτριας και τώρα από της προπονήτριας. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παίκτριες στην Ελλάδα και τι έχει αλλάξει σε σχέση με πριν μερικά χρόνια που αγωνιζόσασταν εσείς εντός γηπέδου;

"Παραπάνω περιέγραψα το γενικό πλαίσιο της τωρινής κατάστασης για τις αθλήτριες, τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα στην εποχή μας και αυτή είναι μια καλή βάση για την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα.

Παλιότερα οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες, προσωπικά σαν αθλήτρια στα φοιτητικά μου χρόνια εκτός από τις υποχρεώσεις της σχολής έπρεπε να εργάζομαι για να ανταπεξέλθω και το βράδυ πήγαινα στη προπόνηση της ομάδας.

Έπαιζα σε μια δυνατή ομάδα της εποχής και ήμουν μέλος της εθνικής γυναικών για μια επταετία με τις περισσότερες συμπαίκτριές μου να έχουν παρόμοιες συνθήκες ζωής.

Οι αθλήτριες της εποχής μας οφείλουν να δείχνουν επαγγελματισμό, να φροντίζουν το σώμα τους, να δουλεύουν αδυναμίες στη μεταβατική περίοδο, τη νοοτροπία τους και έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά προβλήματα που μπορεί να αφορούν την αξιοπιστία των συμφωνιών τους για παράδειγμα.

Θεωρώ επίσης κρίσιμη συνθήκη το να φροντίσουν για το μέλλον τους μετά το ποδόσφαιρο, καθώς οι απολαβές τους δεν συγκρίνονται με άλλων επαγγελματιών αθλητών". 

Υπάρχουν 12 ομάδες στη φετινή Womens’ Football League, όμως είστε η μόνη προπονήτρια. Γιατί συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχουν γυναίκες που να ασχολούνται με την προπονητική, είναι αξιοκρατικά τα κριτήρια επιλογής των ανδρών γιατί είναι ενδεχομένως πιο καταρτισμένοι, δεν τις εμπιστεύονται οι διοικήσεις;

"Υπάρχουν γυναίκες προπονήτριες, αλλά σαφώς είναι λιγότερες αριθμητικά συγκριτικά με τους άνδρες συναδέλφους.

Τα τελευταία χρόνια μπήκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών προπονητές προερχόμενοι από ανδρικά πρωταθλήματα εκτοπίζοντας ίσως κάποιους παλαιότερους, άνδρες και γυναίκες, όμως είναι φυσιολογικό κομμάτι της δουλειάς μας κι ο χρόνος θα δείξει την εξέλιξη.

 Οι προπονητές πλέον, άνδρες και γυναίκες, είναι καταρτισμένοι, τα προγράμματα των σχολών και οι δάσκαλοί μας εκεί φροντίζουν γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται από το έργο, τα αποτελέσματα, στην καλύτερη περίπτωση στη δουλειά μας από το συνδυασμό τους.

Όσον αναφορά το σκέλος της εμπιστοσύνης των διοικήσεων στις προπονήτριες θεωρώ ότι ούτε για αυτό υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Προσωπικά, είμαι πολλά χρόνια στην ομάδα μου, συνέβαλα στη δημιουργία, την εξέλιξη, τη σταθερή πορεία της σε βάθος χρόνου, αλλά δεν έχω βρεθεί στην αγορά εργασίας, έτσι γνωρίζω μόνο την εμπιστοσύνη της διοίκησης της δικής μου ομάδας και όχι αν θα με εμπιστευόταν κάποια άλλη διοίκηση.

Καταλήγοντας δεν έχω σκεφτεί το γεγονός ότι τυχαίνει να είμαι τη παρούσα στιγμή η μόνη γυναίκα προπονήτρια στο πρωτάθλημα, κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ με γνώμονα πάντα την πορεία και την εξέλιξη της ομάδας". 

Πόσο δύσκολο είναι και πώς καταφέρνει μία αθλήτρια να ισορροπήσει ανάμεσα στον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της μάνας, της αδερφής, πολλές φορές της εργαζόμενης, αφού το άθλημα είναι ερασιτεχνικό στην Ελλάδα και της παίκτριας σε επαγγελματικά πρότυπα;

"Κατά βάση, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν επιλέξει να διαμορφώσουν ένα τρόπο ζωής σύμφωνο με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις του. Ο πρωταθλητισμός είναι πιο σύνθετη υπόθεση, σίγουρα τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο στο δικό μας άθλημα, καθώς τις περισσότερες φορές τα όρια μεταξύ αθλητισμού και πρωταθλητισμού μπερδεύονται.

Δυσκολίες πάντα υπάρχουν και ανάλογα με τους ρόλους που έχει μια παίκτρια στη προσωπική της ζωή απαιτείται προσαρμογή σε προγράμματα και προτεραιότητες, ωστόσο πάντα υπάρχει τρόπος και άνθρωποι στις ζωές των παικτριών πρέπει να γνωρίζουν και να συμβάλουν".

Έρχεται ένα τζίνι και σας λέει ότι έχετε τρεις ευχές για να τις αξιοποιήσετε μόνο προς όφελος του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα. Ποιες θα ήταν και γιατί;

"Η πρώτη ευχή θα ήταν σίγουρα να είχαν όλες οι ομάδες το γήπεδό τους, τους εξοπλισμούς, τους γιατρούς, τους φυσικοθεραπευτές, φροντιστές και γενικά να είχαν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα στις παίκτριες και τους προπονητές.  Η ύπαρξη κινήτρων και διευκολύνσεων για τις διοικήσεις θα ήταν χρήσιμα επίσης.

Η δεύτερη, να υπήρχε δυνατότητα δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής διοικητικής διαχείρισης του ποδοσφαίρου γυναικών αποτελούμενη από καταρτισμένους, ακέραιους και αμερόληπτους ανθρώπους με όραμα, που θα είχαν τις γνώσεις, τους πόρους, θα αμείβονται για τη δουλειά τους, θα είχαν μετρήσιμους στόχους, δεν θα προέρχονταν από τις ομάδες και γενικά θα έκτιζαν από την αρχή το οικοδόμημα.

Η τρίτη ευχή, θα αφορούσε την εθνική ομάδα και τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου μιας νέα γενιάς αθλητριών που θα ετοιμαστούν από μικρή ηλικία σε όλα τα επίπεδα, αθλητικό, ψυχοπνευματικό, τεχνικό και τακτικό,

Αυτονόητη είναι η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, προπονητών, γυμναστών, ψυχολόγων, διοικητικών παραγόντων και φυσικοθεραπευτών".

Αλέξανδρος Κατηκαρίδης - Προπονητής Εθνικής Ελλάδας

Η Εθνική Γυναικών έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου και μάλιστα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Πώς αξιολογείτε αυτή την εξέλιξη και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν;

"Η εξέλιξη της Εθνικής ήταν και σύμφωνα με το πλάνο. Η οποία εξέλιξη ήταν αρκετά μεγάλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αποδείχθηκε ότι αυτά που έχω πει κατά καιρούς και για τις Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες, αλλά και για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές γενικώς ότι: ικανότητες υπάρχουν, εξαιρετικές ικανότητες θα έλεγα, με πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, απλά θα πρέπει να καθοδηγηθούν σε συγκεκριμένα τακτικά κομμάτια σε συνδυασμό με την αθλητική εκπαίδευση και πάντα με αρχές όπως η πειθαρχία, το θάρρος, το πλάνο, οι φιλοδοξίες, τα όνειρα. Όλα αυτά να συνδυαστούν, να συνεργαστούν, να καθοδηγηθούν για να οδηγήσουν σε εξέλιξη.

Για μένα είναι φυσιολογικό, το είχα πει και μετά την ισοπαλία με το Μαυροβούνιο ότι η ομάδα μας θα βγει πρώτη, ήταν ένα ρίσκο για άλλους προπονητές, οι οποίοι "με μάλωσαν". Εγώ είμαι έτσι ως άνθρωπος και αυτό που πιστεύω προσπαθώ να το περάσω και στις παίκτριές μου ότι αυτό που πιστεύουμε για την ομάδα μας, για τον εαυτό μας θα κάνουμε τα πάντα, θα το υποστηρίξουμε για να τα καταφέρουμε.

Ευοδώθηκαν οι προσπάθειές μας, πλην όμως δημιουργούνται έτσι περισσότερες υποχρεώσεις. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο, να εξελιχθούμε κι άλλο αλλά αναμένω ταυτόχρονα και την εξέλιξη του ελληνικού πρωταθλήματος.

Θα πρέπει αυτά τα πράγματα να συμβαδίσουν. Θα χρειαστούμε τη συνεργασία όλων των παραγόντων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γυναικών, προπονητών, παραγόντων, αθλητριών, όλων πανελληνίως. Να έχουμε ένα κοινό πλάνο το οποίο βασίζεται περισσότερο πάνω στην οργανωμένη, δομημένη λειτουργία μιας ομάδας, εκπαιδευτική κυρίως.

Να τη συνδυάσουμε με την ανάπτυξη αρχών, με την ανάπτυξη μιας ταυτότητας ο καθένας για την ομάδα του. Με ποδόσφαιρο το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό, γιατί μπορούν να το κάνουν πιο ελκυστικό το ποδόσφαιρο γυναικών. Αυτό προϋποθέτει οργανωμένη, δομημένη εκπαιδευτική διαδικασία.

Από εκεί και έπειτα όλα τα υπόλοιπα συνεπικουρούν, όπως οι υποδομές, οι συνθήκες πρέπει να βελτιωθούν. Έχουν βελτιωθεί, αλλά χρήζουν περεταίρω βελτίωσης. Ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα εξελίσσεται, ίσως νέο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο να έχει γνώσεις, διάθεση, φιλοδοξίες, χαρά. Παράγοντες οι οποίοι δεν θα βλέπουν μπροστά τους έναν μόνο τίτλο, αλλά θα βλέπουν μακροπρόθεσμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ομοσπονδία έχει βοηθήσει πάρα πολύ, προσπαθεί, θέλει και δείχνει τη διάθεση να εξελίξει το ποδόσφαιρο γυναικών. Παγκοσμίως όλοι συνεχίζουν να δείχνουν ακόμη περισσότερη διάθεση να το εξελίξουν. Αυτό σημαίνει ότι και εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουμε πάρα πολύ πίσω.

Έγιναν βήματα βελτίωσης, έγιναν βήματα προόδου, έδειξε η ομάδα ότι μπορούν οι Ελληνίδες αθλήτριες να έχουν ταυτότητα στην ομάδα τους και να έχουν ένα ποδόσφαιρο το οποίο βγάζει θάρρος, αποφασιστικότητα, πλάνο. Θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι από αυτό, θα πρέπει να βελτιωθούμε όλοι μας, πρώτοι από όλους εμείς οι προπονητές".

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Εθνική Ομάδα των γυναικών και πώς ονειρεύεστε να τη δείτε εσείς την ομάδα αυτή;

"Ο απώτερος στόχος όλων μας είναι η παρουσία σε μια τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Το επόμενο βήμα είναι οι αγώνες με το Βέλγιο, που θα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε ακόμα καλύτερα ομάδες υψηλότερου -θεωρητικά- επιπέδου. Ήμασταν ανταγωνιστικοί με την Πολωνία, τη Σερβία, με την Ουκρανία, την οποία και καταφέραμε να κερδίσουμε.

Το Βέλγιο θεωρητικά είναι καλύτερη ομάδα από αυτές, αλλά και εμείς τώρα είμαστε καλύτερη ομάδα. Θα πρέπει να δείξουμε ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσουμε οποιαδήποτε πιθανότητα έχουμε να περάσουμε από αυτή τη φάση και να πάμε στην επόμενη.

Βήματα μπροστά, αυτός είναι ο στόχος ο δικός μου, αυτός είναι ο στόχος όλων φαντάζομαι: να κάνουμε βήματα μπροστά. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεδομένων αρκετών απουσιών. Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά, γιατί όλες σχεδόν έχουν αγωνιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα και έχουν δείξει όσες φορές αγωνίζονται, ακόμα και παιδιά τα οποία έχουν λιγότερο χρόνο, ότι έχουν αποκτήσει τη νοοτροπία του νικητή, τη νοοτροπία του ότι "είμαι καλή αθλήτρια, παίζω σε μια πολύ καλή ομάδα και θα αποδώσω ποδόσφαιρο όμορφο, συνδυαστικό με θάρρος".

Είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο, εγώ που είμαι ένας δύσκολος άνθρωπος σε αυτά, είμαι πολύ αυστηρός και με τον εαυτό μου και με την ομάδα μου, είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Αλλά θα πρέπει να το κάνουμε καλύτερο.

Καλύτερος γίνεσαι μόνο με την πρόοδο, γίνεσαι με εμφανίσεις καλές και αποτελέσματα. Άρα το επόμενο βήμα θα είναι να αντιμετωπίσουμε το Βέλγιο, να προσπαθήσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση και να φτάσουμε κάποια στιγμή, όσο πιο σύντομα γίνεται, σε μια τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Απλά θέλω να πω ξανά ότι θα πρέπει και στο εγχώριο πρωτάθλημα οι ομάδες να ακολουθήσουν. Δηλαδή φανταστείτε τώρα η Εθνική Ομάδα να είναι σε μια τελική φάση Euro και το πρωτάθλημά μας να μην έχει ανέβει επίπεδο. Έχει βελτιωθεί, αλλά θα πρέπει και συλλογικά πλέον να έχουμε διακρίσεις. Και φυσικά να επενδύσουμε στις Ελληνίδες αθλήτριες όσο περισσότερο μπορούμε".

Έχοντας πλέον αρκετούς αγώνες απέναντι σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, σε τί κατάσταση βλέπετε το ελληνικό ποδόσφαιρο γυναικών σε σχέση με εκείνο στα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη και ποιες είναι οι διαφορές οι οποίες – στο πλαίσιο του δυνατού- μπορούν να γεφυρωθούν;

"Όσον αφορά το τακτικό κομμάτι εμείς είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι. Πολύ πιο εύκολα βρίσκουμε λύσεις μέσα στο παιχνίδι. Αλλά αυτά όλα απαιτούν αθλητικές ικανότητες. Υπάρχουν γύρω από μια αθλήτρια και την απόδοσή της ένα σωρό πράγματα που την υποστηρίζουν. Το ότι εγώ θα φτιάξω ένα τακτικό πλάνο το οποίο θα εξυπηρετήσει την ομάδα μου με βάση τα χαρακτηριστικά των αθλητριών μου, ναι, αυτό είναι δουλειά μου να το κάνω.

Αλλά για να αποκτήσουμε και μια μεγάλη δεξαμενή αθλητριών θα πρέπει ο επαγγελματισμός όσον αφορά την προπονητική διαδικασία τόσο για τους προπονητές όσο και για τις αθλήτριες να υπάρχει από μικρές ηλικίες. Δε νοείται παίκτρια να ξεκινάει την προετοιμασία και να μην έχει μια βασική υποδομή.

Είχαμε θέματα στο ποδόσφαιρο των γυναικών με αγώνες οι οποίες είχαμε το καλοκαίρι. Όμως τους εξηγήσαμε ότι θα έχουμε αγώνες Ιούλιο που είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ελληνίδα αθλήτρια και τα πρωταθλήματά μας διαφέρουν σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη ως προς τις ημερομηνίες διεξαγωγής και ήρθαν έτοιμες, σε πολύ καλό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι από εμάς εξαρτάται αν θα τις καθοδηγήσουμε σωστά, ώστε να δουλεύουν επαγγελματικά όλον τον χρόνο. Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει να τους προσφέρουμε και τα απαραίτητα. Δεν μπορούμε να ζητάμε διακρίσεις από οποιαδήποτε ομάδα είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο, όταν εμείς δεν προσφέρουμε γύρω από τις αθλήτριές μας όλες τις συνθήκες που θα τις βοηθήσουν να είναι επαγγελματίες όλο τον χρόνο.

Γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, προσωπικό το οποίο θα τις υποστηρίξει εξειδικευμένο, υποστηρικτικά γιατρούς, ψυχολόγους, θεραπευτές, βοηθοί προπονητών, προπονητές τερματοφυλάκων, προπονητές φυσικής κατάστασης.

Πρέπει να έχουμε απαιτήσεις, το δέχομαι, αλλά να δημιουργούμε και ένα περιβάλλον το οποίο θα δώσει ένα κίνητρο στις κοπέλες να είναι επαγγελματίες, ακόμα και οι οικονομικές απολαβές που είναι πολύ σημαντικό. Να δημιουργήσουμε το περιβάλλον γύρω από τις κυρίες οι οποίες έδειξαν ότι είναι ικανές και όλοι το έχουν καταλάβει. Αντιμετωπίσαμε σπουδαίες ομάδες με παίκτριες που αγωνίζονται σε εξαιρετικά πρωταθλήματα, μεγάλα ονόματα τα οποία αναγνώρισαν την ποιότητα των Ελληνίδων παικτριών.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά από την εθνική Ομάδα. Να έρχονται δηλαδή οι κοπέλες στην Εθνική για δέκα-δεκαπέντε μέρες να ακολουθούν ένα τακτικό πλάνο και να αποδίδουν. Όχι, αυτό θα πρέπει να γίνεται μακροπρόθεσμα, να γίνει μόνιμο αυτό, να γίνει σταθερό, να υπάρχει ένα περιβάλλον σταθερό γύρω από όλες τις Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες, ώστε να τις κάνουν αθλήτριες, να τις κάνουν πραγματικά επαγγελματίες. Γιατί η διαφορά μας με τις παίκτριες του εξωτερικού δεν έγκειται στο νοητικό ή στο τακτικό κομμάτι.

Εκπαιδεύονται, προπονούνται σε άλλες συνθήκες από πολύ μικρή ηλικία. Τους προσφέρονται τα πάντα, κι όμως απέναντι σε τέτοιου είδους αθλήτριες, οι Ελληνίδες που πολλές από αυτές ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο στα 14 τους ή μέσα από μια ακαδημία αγοριών χάνοντας εκπαιδευτικές διαδικασίες, τις κοιτάζουν στα μάτια και τις ανταγωνίζονται.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει με τις ομάδες που αντιμετωπίζουμε εμείς, που αντιμετωπίσαμε στο Nations League. Η εκτίμηση των αντιπάλων στις δηλώσεις τους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για μένα σε σχέση με τις εγχώριες δηλώσεις.

Οι αντίπαλοί μας αναγνώρισαν. Είπαν πως η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική ομάδα. Αυτό και μόνο φτάνει. Άρα μπορούν οι Ελληνίδες αθλήτριες, άρα πρέπει να τους προσφέρουμε συνθήκες ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο της απόδοσής τους. Θα πρέπει ο στόχος όλων μας να είναι να μεγιστοποιούμε την απόδοση των αθλητών μας. Είτε στο αθλητικό κομμάτι που δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην Εθνική. Εδώ μπορεί να γίνει μόνο το φορμάρισμα.

Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ούτε τη δύναμη ούτε την ταχύτητά τους. Μπορούμε να τις φέρουμε στις κατάλληλες σωματικές συνθήκες ώστε να αποδώσουν στις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Αυτό γίνεται στις ομάδες τους. Φυσικά στην Εθνική υπάρχει το τακτικό κομμάτι, το οποίο γίνεται εξειδικευμένα και ανάλογα με τον αντίπαλο.

Άρα μπορούμε να ανταγωνιστούμε με τις δυνατότητές μας υψηλού επιπέδου ομάδες. Θα πρέπει όμως να προσφερθούν όλα τα υπόλοιπα για να είναι επαγγελματίες, να είναι αθλήτριες και να είναι ευτυχισμένες".

Γιώργος Παπακώστας - Προπονητής Εθνικής Νεανίδων/Κορασίδων

Ποιο είναι το πλάνο της Ομοσπονδίας για την εξέλιξη της Ελληνίδας ποδοσφαιρίστριας, τόσο στο αναπτυξιακό κομμάτι όσο και στο επίπεδο των "μικρών" Εθνικών;

"Θα ξεκινήσω από το αναπτυξιακό κομμάτι, το οποίο θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό. Η σημασία του αποδεικνύεται κοιτάζοντας τις ανεπτυγμένες ομοσπονδίες, ομοσπονδίες που είναι πολύ ψηλά στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Το πλάνο αυτό εστιάζεται στις προεθνικές ομάδες, δηλαδή σε ηλικίες κοριτσιών που είναι 13-14-15 χρονών και ίσως πιο χαμηλά. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν θεωρώ ότι η ομοσπονδία δίνει ένα σημαντικό βάρος μετά και από την Επιτροπή Εθνικών Ομάδων και της Επιτροπής Γυναικών που καθίσαμε, συζητήσαμε και είπαμε ότι εκεί θα πρέπει να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος.

Υπό την έννοια του να μπορέσει σε πέντε χρόνια η εθνική ομάδα να έχει ένα πλάνο στο οποίο να πατήσει έτσι ώστε φτάνοντας και στις μεγαλύτερες ηλικίες των Εθνικών, των Κορασίδων και των Νεανίδων και στη συνέχεια φυσικά και των γυναικών να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τις ποδοσφαιρίστριες στις απαιτητικές ανάγκες που πλέον υπάρχουν.

Όλες οι χώρες, ακόμα και αυτές που στο ποδόσφαιρο γυναικών ήταν ‘ανύπαρκτες’, έχουν αρχίσει να βελτιώνονται με βάση το γεγονός ότι η UEFA δίνει μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ευρώπη, αλλά και η FIFA παγκοσμίως.

Θέσαμε εκείνες τις βάσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούμε. Και βέβαια αυτό γίνεται και με τη συμβολή του κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου, του νέου τεχνικού διευθυντή που ανέλαβε από το καλοκαίρι και θέλει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών.

Θεωρώ λοιπόν πως το κομμάτι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γινόταν μέχρι τώρα, θέλουμε να το κάνουμε ακόμη περισσότερο εξειδικευμένο, να μπορέσουν έτσι οι Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες να καταγραφούν ήδη από αυτή την μικρή ηλικία των 12-13-14 χρονών, να παρακολουθούνται από τους ανθρώπους και τους προπονητές των εθνικών ομάδων. Να βλέπουμε την εξέλιξή τους, να βλέπουμε τα ταλέντα τους και αντιστοίχως να λειτουργούμε. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Το δεύτερο κομμάτι είναι οι εθνικές ομάδες των Κορασίδων και των Νεανίδων. Το να μπορέσουμε να το βελτιώσουμε αυτό το κομμάτι σίγουρα περνάει και μέσα από τον σωματειακό αθλητισμό. Μέσα από τους συλλόγους του ποδοσφαίρου γυναικών. Με αυτό ασχολείται περισσότερο η Επιτροπή Γυναικών της Ομοσπονδίας, όπως και η Ένωση Γυναικών που έχουν την ευθύνη του πρωταθλήματος αυτού.

Μέσα από μια αναδιοργάνωση που θα κάνουν, η οποία ξεκινά από φέτος, αλλάζοντας τους ομίλους θέλουν να κάνουν το πρωτάθλημα ανταγωνιστικότερο στην Α’ Εθνική κάνοντας τις ομάδες δώδεκα και μέσα σε ένα βάθος τριετίας να μπορέσουν να κάνουν πιο ανταγωνιστική και τη Β’ Κατηγορία και τη Γ’.

Και βέβαια ξεκίνησαν και ένα πρωτάθλημα Κ17, το οποίο θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό στο κομμάτι της ανάπτυξης μιας και μαζί με τις μικτές ομάδες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από πέρσι, θα μπορέσουν να δώσουν ανά νομό και ανά περιφέρεια την εμπειρία στις παίκτριες, αλλά και στους προπονητές των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων και γενικότερα στο ποδόσφαιρο των γυναικών την αίσθηση και την αντίληψη που χρειάζεται.

Βλέποντας αυτά τα κορίτσια να μπορούν να τα ξεχωρίζουν και από κει και πέρα σε εμάς τους προπονητές της Ομοσπονδίας και βέβαια και στον τεχνικό διευθυντή είναι να μπορέσουμε αυτά τα κορίτσια να τα βλέπουμε και να τα εξελίσσουμε, ώστε να φτάσουν σε ένα επίπεδο να μπορούν να παίζουν ανταγωνιστικά πλέον.

Ανταγωνιστικά σε σχέση με τις ομάδες του εξωτερικού, τις άλλες Εθνικές δηλαδή σε επίπεδο υψηλό. Άλλωστε ήδη οι Κορασίδες και οι Νεανίδες είναι στη League A, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι αν δεν μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να πατήσουμε γερά και να χτίσουμε πάνω σε αυτές.

Στη συνέχεια να τις εξελίξουμε και να σταθεροποιήσουμε μια απόδοση και να ανεβαίνουμε παραπάνω. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και σε επίπεδο αναπτυξιακό και σε επίπεδο Εθνικών σε ότι αφορά την Κ19 και την Κ17. Και βέβαια αυτό να περάσει και στις γυναίκες, οι οποίες θεωρώ ήδη είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Άλλωστε τέλη Οκτωβρίου έχουν το ζευγάρωμα με το Βέλγιο για να κάνουμε την προσπάθεια και να βρεθούμε στην τελική φάση του Euro 2025. Μια τελική φάση στην οποία δεν έχουμε πάει ποτέ.

Υπάρχει ταλέντο στη "δεξαμενή" των νεαρών Ελληνίδων παικτριών;

"Έχει αρκετό ταλέντο η Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια και αυτό σας το λέω είναι κάτι που το αποκομίζουμε σε όλες μας τις δραστηριότητες, είτε είναι φιλικά παιχνίδια είτε είναι επίσημοι αγώνες, είτε είναι ακόμη και κάποιοι μάνατζερ που παρακολουθούν τις παίκτριες. Οι παίκτριές μας αρχίζουν και βγαίνουν και στο εξωτερικό, σε ανεπτυγμένα πρωταθλήματα, σε χώρες που το ποδόσφαιρο γυναικών το έχουν πολύ ψηλά και ανεπτυγμένο.

Θεωρώ λοιπόν ότι εκείνο που μένει πλέον σε εμάς και εννοώ ως Ομοσπονδία είναι να μπορέσουμε αυτό το ταλέντο της Ελληνίδας ποδοσφαιρίστριας να το αναπτύξουμε, να το βάλουμε σε σωστές βάσεις, με επιστημονικό τρόπο, με ανθρώπους οι οποίοι το θα πλαισιώσουν διοικητικά και προπονητικά.

Να δώσει η Ομοσπονδία και γενικά η Γ.Γ.Α. τα εφόδια στην Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια και στο ποδόσφαιρο γυναικών γιατί σίγουρα χρειάζεται όλοι μας να βοηθήσουμε. Από την πολιτεία, την Ομοσπονδία, το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται και δεν εννοώ μόνο τις εθνικές ομάδες, εννοώ και τους προπονητές και τις διοικήσεις των ομάδων μια και μέσα από τα σωματεία θα σημειωθεί εξέλιξη. Όσο πιο οργανωμένα είναι τα σωματεία, όσο καλύτερα πρωταθλήματα έχουμε τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να ανέβει".

Εν κατακλείδι...

Tο ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα είναι μία άγονη και ανεξερεύνητη γη που τα τελευταία χρόνια φυτεύεται σιγά σιγά, αλλά με σταθερά βήματα, ο σπόρος της εξέλιξης και της επιτυχίας, με στόχο στο άμεσο μέλλον να μετατραπεί από αμιγώς ερασιτεχνικό άθλημα σε επαγγελματικό, βασιζόμενο στα πρότυπα των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

ΑΕΚ

Η ομάδα γυναικών της ΑΕΚ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2021. Η περσινή σεζόν ήταν η πρώτη της στη μεγάλη κατηγορία και τερμάτισε στην 6η θέση, έχοντας συγκεντρώσει 36 βαθμούς.

Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή δημιουργήθηκε το 2009 και αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της στην Α' Εθνική. Την περσινή σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη β' κατηγορία.

Αστέρας Τρίπολης

O Aστέρας Τρίπολης ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία την σεζόν 2022/23. Μάλιστα, πέρσι ήταν από τις δυνατές ομάδες της Football League, καθώς τερμάτισε στην 4η θέση με 47 πόντους.

ΔΟΞΑ 2016

H Δόξα ιδρύθηκε το 2016 και εδρεύει στην Δράμα. Την σεζόν 2020/21 κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση της πρώτης κατηγορίας, στην οποία και επέστρεψε τη φετινή σεζόν.

Καστοριά

Η Καστοριά συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Πέρσι τερμάτισε στην 8η θέση με 33 βαθμούς.

Κηφισιά

Ο Λεοντικός έγινε Κηφισιά Ποδοσφαιρική Ένωση Γυναικών και συνδέεται πλέον με την ΠΑΕ των βορείων προαστίων. Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, μέσα σε δύο χρόνια.

Νέες Ατρομήτου

Οι Νέες Ατρομήτου είναι η μοναδική ομάδα που έχει γυναίκα προπονητή στον πάγκο. Την περσινή σεζόν απέφυγε τον υποβιβασμό, τερματίζοντας στην 9η θέση με 33 βαθμούς.

ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ είναι από τις ομάδες που συνδέονται με έναν σύλλογο με τεράστια ιστορία. Πέρσι τερμάτισε στην 2η θέση και ο πήχης μπαίνει ψηλά για τα 100 χρόνια των Κρητικών.

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του Ερασιτέχνη. Το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών ανασυστάθηκε το 2021 και πέρσι αγωνίστηκε στην μεγάλη κατηγορία, τερματίζοντας στην 3η θέση με 60 βαθμούς πίσω από ΠΑΟΚ και ΟΦΗ.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο όνομα της Women's Football League. Έχει κατακτήσει 19 πρωταθλήματα, ενώ έχει συμμετάσχει και στο Champions League.

ΡΕΑ

Ο ΑΟ ΡΕΑ αποσχίστηκε το 2022 από τον Αστέρα Ρεθύμνου και συνέχισε στην πρώτη κατηγορία, με εξαιρετικές μάλιστα επιδόσεις. Το 2023 η ρεθυμνιακή ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση, ενώ πέρσι κατάφερε να αναδειχθεί 5η.

ΑΟ Τρίκαλα 2011

O ΑΟ Τρίκαλα 2011 συνεχίζει να αγωνίζεται ακάθεκτος στην πρώτη κατηγορία. Είναι μία από τις σταθερές ομάδες της Women's Football League. Την περσινή σεζόν τερμάτισε στην 7η θέση με 34 βαθμούς.

Women's Football League: Τα τρόπαια

ΠΑΟΚ (19): 2002, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
Δόξα Πειραιά (4): 1991, 1992, 1994, 1995
Αίγινα (3): 2003, 2004, 2005
Καβάλα (2): 1993, 2001
Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης 96 (2): 1996, 1998
Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης 80 (1): 1990
Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης (1): 1997
Δόξα- Άρτεμις 97 (1): 1999
Φιλυριακός Φλώρινας (1): 2000
Αμαζόνες Δράμας (1): 2014

Womens' Football League: Το πρόγραμμα

1η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - Αστέρας Τρίπολης
  • ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
  • ΟΦΗ - Κηφισιά
  • Αγία Παρασκευή - Θεόνη Τρίκαλα
  • Καστοριά - Νέες Ατρομήτου
  • ΠΑΟΚ - ΡΕΑ

2η αγωνιστική

  • ΑΕΚ - ΔΟΞΑ 2016
  • Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ
  • Παναθηναϊκός - Αγία Παρασκευή
  • Κηφισιά - Καστοριά
  • Θεόνη Τρίκαλα - ΠΑΟΚ
  • ΡΕΑ - Νέες Ατρομήτου

3η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - ΟΦΗ
  • Αγία Παρασκευή - ΑΕΚ
  • Καστοριά - Αστέρας Τρίπολης
  • ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός
  • ΡΕΑ - Κηφισιά
  • Νέες Ατρομήτου - Θεόνη Τρίκαλα

4η αγωνιστική

  • Αγία Παρασκευή - ΔΟΞΑ 2016
  • ΟΦΗ - Καστοριά
  • ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
  • Κηφισιά - Αγία Παρασκευή
  • Παναθηναϊκός - Νέες Ατρομήτου
  • Θεόνη Τρίκαλα - Κηφισιά

5η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - Καστοριά
  • ΠΑΟΚ - Αγία Παρασκευή
  • ΡΕΑ - ΟΦΗ
  • Νέες Ατρομήτου - ΑΕΚ
  • Θεόνη Τρίκαλα - Αστέρας Τρίπολης
  • Κηφισιά - Παναθηναϊκός

6η αγωνιστική

  • ΠΑΟΚ - ΔΟΞΑ 2016
  • Καστοριά - ΡΕΑ
  • Αγία Παρασκευή - Νέες Ατρομήτου
  • ΟΦΗ - Θεόνη Τρίκαλα
  • ΑΕΚ - Κηφισιά
  • Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός

7η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - ΡΕΑ
  • Νέες Ατρομήτου - ΠΑΟΚ
  • Θεόνη Τρίκαλα - Καστοριά
  • Κηφισιά - Αγία Παρασκευή
  • Παναθηναϊκός - ΟΦΗ
  • Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ

8η αγωνιστική

  • Νέες Ατρομήτου - ΔΟΞΑ 2016
  • ΡΕΑ - Θεόνη Τρίκαλα
  • ΠΑΟΚ - Κηφισιά
  • Καστοριά - Παναθηναϊκός
  • Αγία Παρασκευή - Αστέρας Τρίπολης
  • ΟΦΗ - ΑΕΚ

9η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - Θεόνη Τρίκαλα
  • Κηφισιά - Νέες Ατρομήτου
  • Παναθηναϊκός- ΡΕΑ
  • Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ
  • ΑΕΚ - Καστοριά
  • ΟΦΗ - Αγία Παρασκευή

10η αγωνιστική

  • Κηφισιά - ΔΟΞΑ 2016
  • Θεόνη Τρίκαλα - Παναθηναϊκός
  • Νέες Ατρομήτου - Αστέρας Τρίπολης
  • ΡΕΑ - ΑΕΚ
  • ΠΑΟΚ - ΟΦΗ
  • Καστοριά - Αγία Παρασκευή

11η αγωνιστική

  • Παναθηναϊκός - ΔΟΞΑ 2016
  • Αστέρας Τρίπολης - Κηφισιά
  • ΑΕΚ - Θεόνη Τρίκαλα
  • ΟΦΗ - Νέες Ατρομήτου
  • Αγία Παρασκευή - ΡΕΑ
  • Καστοριά - ΠΑΟΚ

12η αγωνιστική

  • Αστέρας Τρίπολης - ΔΟΞΑ 2016
  • Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
  • Κηφισιά - ΟΦΗ
  • Θεόνη Τρίκαλα - Αγία Παρασκευή
  • Νέες Ατρομήτου - Καστοριά
  • ΡΕΑ - ΠΑΟΚ

13η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - ΑΕΚ
  • ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης
  • Αγία Παρασκευή - Παναθηναϊκός
  • Καστοριά - Κηφισιά
  • ΠΑΟΚ - Θεόνη Τρίκαλα
  • Νέες Ατρομήτου - ΡΕΑ

14η αγωνιστική

  • ΟΦΗ - ΔΟΞΑ 2016
  • ΑΕΚ - Αγία Παρασκευή
  • Αστέρας Τρίπολης - Καστοριά
  • Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
  • Κηφισιά - ΡΕΑ
  • Θεόνη Τρίκαλα - Νέες Ατρομήτου

15η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - Αγία Παρασκευή
  • Καστοριά - ΟΦΗ
  • ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
  • Αγία Παρασκευή - Κηφισιά
  • Νέες Ατρομήτου - Παναθηναϊκός
  • Κηφισιά - Θεόνη Τρίκαλα

16η αγωνιστική

  • Καστοριά - ΔΟΞΑ 2016
  • Αγία Παρασκευή - ΠΑΟΚ
  • ΟΦΗ - ΡΕΑ
  • ΑΕΚ - Νέες Ατρομήτου
  • Αστέρας Τρίπολης - Θεόνη Τρίκαλα
  • Παναθηναϊκός - Κηφισιά

17η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - ΠΑΟΚ
  • ΡΕΑ - Καστοριά
  • Νέες Ατρομήτου - Αγία Παρασκευή
  • Θεόνη Τρίκαλα - ΟΦΗ
  • Κηφισιά - ΑΕΚ
  • Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης

18η αγωνιστική

  • ΡΕΑ - ΔΟΞΑ 2016
  • ΠΑΟΚ - Νέες Ατρομήτου
  • Καστοριά - Θεόνη Τρίκαλα
  • Αγία Παρασκευή - Κηφισιά
  • ΟΦΗ - Παναθηναϊκός
  • ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης

19η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - Νέες Ατρομήτου
  • Θεόνη Τρίκαλα - ΡΕΑ
  • Κηφισιά - ΠΑΟΚ
  • Παναθηναϊκός - Καστοριά
  • Αστέρας Τρίπολης - Αγία Παρασκευή
  • ΑΕΚ - ΟΦΗ

20η αγωνιστική

  • Θεόνη Τρίκαλα - ΔΟΞΑ 2016
  • Νέες Ατρομήτου - Κηφισιά
  • ΡΕΑ - Παναθηναϊκός
  • ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης
  • Καστοριά - ΑΕΚ
  • Αγία Παρασκευή - ΟΦΗ

121η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - Κηφισιά
  • Παναθηναϊκός - Θεόνη Τρίκαλα
  • Αστέρας Τρίπολης - Νέες Ατρομήτου
  • ΑΕΚ - ΡΕΑ
  • ΟΦΗ - ΠΑΟΚ
  • Αγία Παρασκευή - Καστοριά

22η αγωνιστική

  • ΔΟΞΑ 2016 - Παναθηναϊκός
  • Κηφισιά - Αστέρας Τρίπολης
  • Θεόνη Τρίκαλα - ΑΕΚ
  • Νέες Ατρομήτου - ΟΦΗ
  • ΡΕΑ - Αγία Παρασκευή
  • ΠΑΟΚ - Καστοριά

Συνεντεύξεις: Δημήτρης Μητσαράς, Σταύρος Λιώσης, Θωμάς Τζουβάρας, Κώστας Αυγουστάκης
Art Director: Κωνσταντίνος Μπαντούνας
Photo credits: Eurokinissi, INTIME, AP, Αsteras AKTOR, ΡΕΑ