Ο απόλυτος οδηγός των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού είναι προ των πυλών. Το βράδυ της Παρασκευής (26/07, 20:30) το Παρίσι θα φορέσει τα καλά του για να δοθεί και επισήμως η έναρξη των 30ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Για 17 μέρες, 26 Ιουλίου με 11 Αυγούστου, όλα τα βλέμματα παγκοσμίως θα είναι στραμμένα στην Πόλη του Φωτός.

Κι όχι μόνο, καθώς η "καρδιά" των αγώνων θα χτυπάει και σε Μπορντό, Λιόν, Λιλ, Νίκαια, Σεντ-Ετιέν, Σατουρού και φυσικά στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, εκεί που καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού θα διεξαχθεί το αγώνισμα του σερφ.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που το Παρίσι διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 100 χρόνια μετά την τελευταία (1924) και 124 μετά την πρώτη (1900), ενώ η διοργάνωση επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από 12 χρόνια και θα γίνει ξανά με κόσμο ύστερα από το Τόκιο το 2021, που οι Αγώνες λόγω κορωνοϊού διεξήχθησαν χωρίς την παρουσία κοινού.

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 100 μέλη (41 γυναίκες και 59 άνδρες), για πρώτη φορά τριψήφιο αριθμό μετά από το Λονδίνο το 2012, σημαντικά αυξημένος από τα 83 άτομα που είχαν συμμετάσχει στο Τόκιο το 2021.

Για την ώρα οι 436 αθλητές και αθλήτριες που είχαν λάβει μέρος στην Αθήνα το 2004 είναι άπιαστο όνειρο.

Νεότερο μέλος της "γαλανόλευκης" αποστολής είναι ο 16χρονος κολυμβητής Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας, ενώ γηραιότερο ο Παναγιώτης Γκιώνης.

0 44χρονος παίκτης πινγκ πονγκ πιάνει και ένα ορόσημο, αφού γίνεται ο τέταρτος Έλληνας αθλητής (Άγη Κασούμη, Τάσος Μπουντούρης και Ευαγγελία Ψάρρα οι άλλοι τρεις) με έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τρεις είναι οι αθλητές που πήραν τα ισάριθμα ελληνικά μετάλλια στα ατομικά αγωνίσματα στο Τόκιο το 2021 [Στέφανος Ντούσκος (χρυσό), Μίλτος Τεντόγλου (χρυσό) και Λευτέρης Πετρούνιας (ασημένιο)], ενώ παρών δηλώνει κι η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών που είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Πρώτη χρονικά το “εισιτήριό” της για το Παρίσι έκλεισε η χρυσή ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη, ενώ τελευταία η Επίσημη Αγαπημένη μετά την κατάκτηση του Προολυμπιακού Τουρνουά, που διεξήχθη στο ΣΕΦ.

Τη σκυτάλη των Λευτέρη Πετρούνια και Άννας Κορακάκη όσον αφορά τους σημαιοφόρους στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πάρουν οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το μπάσκετ έχει εκπρόσωπο στη φαντασμαγορική εκδήλωση, ενώ για τον στίβο η 44χρονη αθλήτρια βάδην θα είναι η 13η διαφορετική εκπρόσωπος.

Τα 100 μέλη της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι

  • Κολύμβηση (17 αθλητές και αθλήτριες): Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ. ελεύθερο), Στέργιος Μπίλας (50μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών), Απόστολος Χρήστου (100μ. ύπτιο, 200μ. ύπτιο, 4Χ100μ. μεικτή ομαδική mixed), Απόστολος Σίσκος (200μ. ύπτιο), Ευάγγελος Μακρυγιάννης (100μ. ύπτιο), Δημήτρης Μάρκος (800μ. ελεύθερο, 1500μ. ελεύθερο, 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών), Απόστολος Παπαστάμος (200μ. μεικτή ατομική, 400μ. μεικτή ατομική), Οδυσσέας Μελαδίνης (4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών), Παναγιώτης Μπολάνος (4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών), Ανδρέας Βαζαίος (4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών, 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών), Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης (4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών), Κωνσταντίνος Στάμος (4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών), Άννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα, 4Χ100μ. μεικτή ομαδική mixed), Άλκης Κυνιγάκης (10χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα), Γεωργία Δαμασιώτη (100μ. πεταλούδα, 200μ. πεταλούδα), Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. μεικτή ομαδική mixed), Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας (4Χ100μ. μεικτή ομαδική mixed).
  • Στίβος (14 αθλητές και αθλήτριες): Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (100μ., 200μ.), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην), Τατιάνα Γκούσιν (άλμα εις ύψος), Παναγιώτα Δόση (άλμα εις ύψος), Κατερίνα Στεφανίδη (άλμα επί κοντώ), Ελένη Πόλακ (άλμα επί κοντώ), Αριάδνη Αδαμοπούλου (άλμα επί κοντώ), Σταματία Σκαρβέλη (σφυροβολία), Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός), Μίλτος Τεντόγλου (άλμα εις μήκος), Εμμανουήλ Καραλής (άλμα επί κοντώ), Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφυροβολία), Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία).
  • Εθνική ομάδα πόλο ανδρών (13 αθλητές): Μάνος Ζερδεβάς, Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Νίκος Γκίλλας, Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης, Νίκος-Σπύρος Παπανικολάου, Κώστας Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Παναγιώτης Τζωρτζάτος.
  • Εθνική ομάδα πόλο γυναικών (13 αθλήτριες): Σταματοπούλου Ιωάννα, Πλευρίτου Ελευθερία, Χυδηριώτη Ιωάννα, Ελευθεριάδου Νικολέτα, Πλευρίτου Μαργαρίτα, Ξενάκη Ελένη, Ασημάκη Αλεξάνδρα, Πάτρα Μαρία, Νίνου Ειρήνη, Πλευρίτου Βάσω, Γιαννοπούλου Αθηνά, Μυριοκεφαλιτάκη Μαρία, Διαμαντοπούλου Χρυσούλα.
  • Μπάσκετ ανδρών (12 αθλητές): Τόμας Γουόκαπ, Νικ Καλάθης, Δημήτρης Μωραΐτης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Βασίλης Τολιόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ντίνος Μήτογλου, Νίκος Χουγκάζ, Γιώργος Παπαγιάννης.
  • Κωπηλασία (7 αθλητές και αθλήτριες): Στέφανος Ντούσκος (σκιφ), Χριστίνα Μπούρμπου - Ευαγγελία Αναστασιάδου (δίκωπος γυναικών), Ζωή Φίτσιου - Μιλένα Κοντού (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών), Αντώνης Παπακωνσταντίνου - Πέτρος Γκαϊδατζής (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών).
  • Σκοποβολή (5 αθλητές και αθλήτριες): Άννα Κορακάκη (10μ. αεροβόλο πιστόλι, 25μ. αεροβόλο πιστόλι), Χριστίνα Μόσχη (10μ. αεροβόλο πιστόλι), Εμμανουέλα Κατζουράκη (σκιτ), Μάκης Μίτας (σκιτ), Μπάμπης Χαλκιαδάκης (σκιτ)
    *Η Ελλάδα συμμετέχει και στο μεικτό ομαδικό σκιτ με τη συμμετοχή της Εμμανουέλας Κατζουράκη και του Μάκη Μίτα.
  • Τένις (4 αθλητές και αθλήτριες): Στέφανος Τσιτσιπάς (μονό ανδρών, διπλό ανδρών, διπλό μεικτού), Μαρία Σάκκαρη (μονό γυναικών, διπλό γυναικών, διπλό μεικτού), Πέτρος Τσιτσιπάς (διπλό ανδρών), Δέσποινα Παπαμιχαήλ (διπλό γυναικών)
    *Στέφανος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη (διπλό μεικτού), Στέφανος Τσιτσιπάς – Πέτρος Τσιτσιπάς (διπλό ανδρών), Μαρία Σάκκαρη – Δέσποινα Παπαμιχαήλ (διπλό γυναικών).
  • Ιστιοπλοΐα (4 αθλητές και αθλήτριες): Βύρωνας Κοκκαλάνης (IQFoil), Κάμερον Μαραμενίδης (formula kite), Αριάδνη Σπανάκη - Οδυσσέας Σπανάκης (470 μεικτό).
  • Πάλη (3 αθλητές και αθλήτριες): Γιώργος Κουγιουμτσίδης (86 κιλά ελευθέρας), Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (74 κιλά ελευθέρας), Μαρία Πρεβολαράκη (53 κιλά ελευθέρας).
  • Τζούντο (2 αθλητές και αθλήτριες): Ελισάβετ Τελτσίδου (-70 κιλά), Θόδωρος Τσελίδης (-90 κιλά).
  • Καλλιτεχνική κολύμβηση (2 αθλήτριες): Ευαγγελία Πλατανιώτη - Σοφία Μαλκογεώργου (ντουέτο).
  • Γυμναστική (1 αθλητής): Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι).
  • Πινγκ Πονγκ (1 αθλητής): Παναγιώτης Γκιώνης (μονό ανδρών).
  • Ξιφασκία (1 αθλήτρια): Δώρα Γκουντούρα (σπάθη).
  • Ποδηλασία (1 αθλητής): Γιώργος Μπούγλας (δρόμου).
  • Ιππασία (1 αθλήτρια): Ιόλη Μυτιληναίου (υπερπήδηση εμποδίων).

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Στον αστερισμό του Γιάννη θα κινηθεί η Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι αδίκως. Στο Προολυμπιακό Τουρνουά έδωσε μια πρώτη γεύση του τι μπορεί να κάνει ως ηγέτης της “γαλανόλευκης”, μετρώντας 22.7 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ σε τρία παιχνίδια. Ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης στο Παρίσι αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερες στροφές επί γαλλικού εδάφους, αποζητώντας διακαώς μια διάκριση με την Επίσημη Αγαπημένη, η οποία θα τον βάλει στο πάνθεον του ελληνικού μπάσκετ.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Το απόλυτο παράδειγμα του "μην σταματάς να κυνηγάς τα όνειρά σου και κάποια στιγμή θα ανταμειφθείς". Από την οικογενειακή της επιχείριση (τσιπουράδικο) στην Καρδίτσα, στην ύψιστη τιμή για έναν αθλητή, αυτή του να μπαίνει στο Ολυμπιακό στάδιο κρατώντας τη σημαία της χώρας του.
Στο Παρίσι η 40χρονη βαδίστρια θα συμμετάσχει για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τις χρονιές 2022 και 2023 να είναι αναμφίβολα οι κορυφαίες της καριέρας της, κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια στα 20χλμ και 35χλμ βάδην στο Ευρωπαϊκό στίβου του Μονάχου και ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Μίλτος Τεντόγλου

Ο αθλητής που ενσαρκώνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τη νοοτροπία "refuse to lose", καθώς διατηρεί αήττητο σερί σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2022, μετρώντας παράλληλα 13 μετάλλια σε επίπεδο ανδρών (όλα πλην ενός είναι χρυσά). Ο "Air Μίλτος" προέρχεται από τον καλύτερο αγώνα της ζωής του, πιάνοντας στον τελικό της 8ης Ιουνίου στην Ρώμη τρομακτική απόδοση.
Έκανε ατομικό ρεκόρ με άλμα στα 6,65μ., ενώ για μόλις ένα χιλιοστό δεν κατάφερε να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα. Στο Παρίσι θα κληθεί να υπερασπιστεί το στέμμα του, Για την ώρα κατέχει όλους τους τίτλους στο αγώνισμα (Ολυμπιονίκης, Ευρωπαίος και Παγκόσμιος πρωταθλητής).

Λευτέρης Πετρούνιας

Ο "Μίδας των κρίκων", αυτό είναι το παρατσούκλι του βραχύσωμου θρύλου της ενόργανης γυμναστικής. Στην τρίτη του διαδοχική παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες (χρυσό στο Ρίο το 2016 και χάλκινο στο Τόκιο το 2021) ο Πετρούνιας θα προσπαθήσει να γράψει εκ νέου ιστορία.
Στο Παρίσι θα επιδιώξει να γίνει ο μοναδικός Έλληνας τρις Ολυμπιονίκης της Γυμναστικής, αλλά και ο πρώτος σπεσιαλίστας των κρίκων που θα φτάσει τα τρία Ολυμπιακά μετάλλια σε ολόκληρη την ιστορία του αγωνίσματος.
Το παλμαρέ του κοσμούν εννέα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και πολλά σε Παγκόσμια Κύπελλα και πρωταθλήματα.

Άννα Κορακάκη

Η 28χρονη έβαλε ξανά τη σκοποβολή στον ελληνικό αθλητικό χάρτη, καθώς μόλις στα 20 της κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τη χώρα μας μετά από 96 έτη.
Είναι μία από τις κορυφαίες σκοπεύτριες παγκοσμίως και η μόνη Ελληνίδα που έχει ισοφαρίσει το ρεκόρ του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα (1908, 1912), κατακτώντας δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο (χρυσό στα 25μ και χάλκινο στα 10μ με πιστόλι).
Η Κορακάκη διανύει εξαιρετική σεζόν, αφού έχει ήδη κατακτήσει ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου.

Στέφανος Ντούσκος

Ο 27χρονος Γιαννιώτης είναι ένας από τους δύο αθλητές της ελληνικής αποστολής (ο Μίλτος Τεντόγλου ο άλλος) που θα υπερασπιστούν το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησαν στο Τόκιο το 2021.
Ο Ντούσκος έγινε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ο πρώτος Έλληνας αθλητής κωπηλασίας που κατακτά μετάλλια σε μονό αγώνισμα (συγκεκριμένα στο σκιφ ανδρών), καθώς μέχρι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τα τρία ελληνικά μετάλλια είχαν προέλθει από ομαδικές προσπάθειες.
Στις τελευταίες δύο μεγάλες διοργανώσεις που συμμετείχε, κατετάγη 4ος στο Παγκόσμιο, ενώ στο Ευρωπαϊκό της Ουγγαρίας ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Κατερίνα Στεφανίδη

Η "Βασίλισσα των αιθέρων" και συνάμα η μεγαλύτερη αθλήτρια επί κοντώ που έβγαλε ο ελληνικός αθλητισμός.
Η 34χρονη άλτρια δείχνει να έχει αφήσει για τα καλά πίσω της τους τραυματισμούς που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια και θα επιδιώξει στο Παρίσι να επιστρέψει στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς μετά το χρυσό στο Ρίο το 2016, στο Τόκιο πέντε χρόνια αργότερα έμεινε οριακά στην 4η θέση.
Καλύτερο φετινό άλμα για την Στεφανίδη είναι τα 4.73μ. που σημείωσε στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού της Ρώμης, επίδοση που της έδωσε το ασημένιο μετάλλιο.

Εμμανουήλ Καραλής

"Fly Manolo fly". Αυτό θα είναι το σύνθημα όλων των Ελλήνων που θα συντροφεύει τον αθλητή του άλματος επί κοντώ στο Παρίσι.
Ο 24χρονος διανύει μία εξωφρενική χρονιά, αναμφίβολα την καλύτερη της καριέρας του. Σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων τον περασμένο Ιούνιο κέρδισε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό ανοικτού της Ρώμης, ενώ κατέρριψε και δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ.
Με άλμα στα 5,93μ. κατέχει την πέμπτη καλύτερη φετινή επίδοση παγκοσμίως, όντας ένα από τα φαβορί για τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω από την 4η θέση στο Τόκιο.

Στέφανος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη

Με διαφορά οι δύο κορυφαίοι Έλληνες τενίστες στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Οι Τσιτσιπάς και Σάκκαρη εκπροσωπούν αντάξια τα "γαλανόλευκα" χρώματα παγκοσμίως, έχοντας πανηγυρίσει συνολικά 13 τρόπαια στην καριέρα τους. Ο Στέφανος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Μαρία στην 8η.
Αμφότεροι θα συμμετάσχουν στο μονό και στο διπλό ανδρών και γυναικών αντιστοίχως, ενώ όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, στο Παρίσι θα λάβουν μέρος στο διπλό μεικτό, με στόχο αυτή τη φορά να φτάσουν ένα βήμα πέρα από τα προημιτελικά που αποκλείστηκαν στο Τόκιο.

Εθνική ομάδα πόλο ανδρών

Η πιο επιτυχημένη Εθνική σε ομαδικό άθλημα, καθώς μετράει 15 μετάλλια και 17 -μαζί με το Παρίσι- παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι 12 εκ των οποίων είναι συνεχόμενες αρχής γενομένης από τη διοργάνωση του 1980 στη Μόσχα.
Τα τελευταία 10 χρόνια, διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της ο Θοδωρής Βλάχος, έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου, με μεγαλύτερες επιτυχίες το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021 και το αργυρό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα το 2023.
Τι είναι αυτό που λείπει από το πόλο ανδρών; Μα φυσικά το χρυσό, για το οποίο έχει βάλει πλώρη στη Γαλλία.

Εθνική ομάδα πόλο γυναικών

Τα τρομερά κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου κατάφεραν με την απόδοσή τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν τον περασμένο Ιανουάριο (κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο) να επιστρέψουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.
Μάλιστα, μόλις έναν μήνα αργότερα και δη τον Φεβρουάριο του 2024, το κράμα των ταλαντούχων με των έμπειρων αθλητριών που υπάρχει στην ομάδα, οδήγησε την Εθνική στις κορυφαίες τέσσερις ομάδες στο Παγκόσμιο της Ντόχα μετά από 13 χρόνια, δείγμα ότι η Ελλάδα δικαίως ονειρεύεται ακόμα μία ιστορική "πτήση".
Όπως εκείνη στην Αθήνα το 2004 που της έδωσε το ασημένιο μετάλλιο.

Μπάσκετ, το μεγάλο απωθημένο

Η Ελλάδα θεωρείται κι είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου μπάσκετ, έχοντας κερδίσει δύο φορές το χρυσό μετάλλιο σε EuroBasket (1987, 2005) κι έχοντας φτάσει τρεις φορές στην τετράδα των οκτώ τελευταίων MundoBasket, με καλύτερη διάκριση το αργυρό μετάλλιο του 2006 στη Σαϊτάμα. 

Σε επίπεδο, όμως, Ολυμπιακών Αγώνων η επίσημη αγαπημένη δεν έχει καταφέρει ποτέ να ανέβει στο βάθρο.

Για την ακρίβεια, αυτή θα είναι η 5η φορά που η Εθνική Ανδρών θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ καμία από τις προηγούμενες δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει ένα μετάλλιο.

Το 1952 η Ελλάδα πήρε τη 17η θέση, ενώ το 1996, το 2004 και το 2008 τερμάτισε 5η. Φέτος θα προσπαθήσει να σπάσει αυτή την "κατάρα".

Για να το κάνει, βέβαια, αυτό θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον όμιλο του θανάτου, όπου έχει κληρωθεί μαζί με τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ισπανία.

Όσο πιο ψηλά τερματίσει στον όμιλο, τόσο πιο εύκολο δρόμο θα έχει στη συνέχεια, προκειμένου να επιχειρήσει φέτος να ικανοποιήσει ένα μεγάλο εθνικό απωθημένο.

Η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στην άκρη του πάγκο και αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ, δύο ανθρώπων που φημίζονται για το winning mentality τους, είναι ίσως ο μαγικός συνδυασμός για να ξεκλειδώσει και αυτή η πίστα.

Οι όμιλοι

Group A

  1. Αυστραλία
  2. Ελλάδα
  3. Καναδάς
  4. Ισπανία

Group B

  1. Γαλλία
  2. Γερμανία
  3. Ιαπωνία
  4. Βραζιλία

Group C

  1. Σερβία
  2. Νότιο Σουδάν
  3. Πουέρτο Ρίκο
  4. ΗΠΑ

Το σύστημα διεξαγωγής

Οι 12 ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους. Από κάθε όμιλο προκρίνονται στα προημιτελικά οι δύο πρώτοι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι.

Στη συνέχεια, αυτές οι οκτώ ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας ανάλογα με την απόδοσή τους και το ρεκόρ τους στη φάση των ομίλων, προκειμένου μετά να γίνει κλήρωση για να προκύψουν τα ζευγάρια που θα μονομαχήσουν στα προημιτελικά.

Οι ομάδες του πρώτου γκρουπ θα παίξουν με εκείνες του τέταρτου, ενώ το δεύτερο γκρουπ θα διασταυρωθεί με το τρίτο.

Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση, δεν μπορούν να κληρωθούν αντιμέτωπες στα προημιτελικά.

Υπενθυμίζεται ότι η η φάση των ομίλων θα διεξαχθεί στη Λιλ και συγκεκριμένα στο Pierre Mauroy Stadium, ενώ τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός θα λάβουν χώρα στο Παρίσι, δηλαδή στην Accor Arena.

Το πρόγραμμα της Εθνικής

Σάββατο 27 Ιουλίου

  • Ελλάδα - Καναδάς (22:00)

Τρίτη 30 Ιουλίου

  • Ισπανία - Ελλάδα (12:00)

Παρασκευή 2 Αυγούστου

  • Αυστραλία - Ελλάδα (14:30)

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών

Σάββατο 27 Ιουλίου

Κωπηλασία

  • 10:00 προκριματικά σκιφ ανδρών - Στέφανος Ντούσκος

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 100μ πεταλούδα γυναικών - Αννα Ντουντουνάκη, Γεωργία Δαμασιώτη
  • 12:00 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών - Στέργιος Μπίλας / Ανδρέας Βαζαίος / Κριστιάν Γκολομέεβ / Οδυσσέας Μελαδίνης ή Παναγιώτης Μπολάνος
  • 21:30 ημιτελικά 100μ πεταλούδα γυναικών - Αννα Ντουντουνάκη, Γεωργία Δαμασιώτη (εφόσον προκριθεί)
  • 22:34 τελικός 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών Στέργιος Μπίλας / Ανδρέας Βαζαίος / Κριστιάν Γκολομέεβ / Οδυσσέας Μελαδίνης ή Παναγιώτης Μπολάνος (εφόσον προκριθούν)

Ενόργανη γυμναστική

  • 12:00 προκριματικά κρίκων - Λευτέρης Πετρούνιας

Τένις

  • 13:00 1ος γύρος απλού ανδρών και γυναικών (θα γίνει κλήρωση) - Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη
  • 13:00 1ος γύρος διπλού ανδρών και γυναικών (θα γίνει κλήρωση) - Στέφανος Τσιτσιπάς / Πέτρος Τσιτσιπάς - Μαρία Σάκκαρη / Δέσποινα Παπαμιχαήλ

Σκοποβολή

  • 13:30 προκριματικά 10μ πιστόλι γυναικών - Αννα Κορακάκη, Χριστίνα Μόσχη

Πινγκ Πονγκ

  • 16:00 προκριματικά απλού ανδρών - Παναγιώτης Γκιώνης

Ενόργανη γυμναστική

  • 16:30 προκριματικά κρίκων - Λευτέρης Πετρούνιας

Πόλο γυναικών

  • 16:35 1η αγωνιστική Β’ Ομίλου: Ελλάδα - ΗΠΑ

Ενόργανη γυμναστική

  • 21:00 προκριματικά κρίκων - Λευτέρης Πετρούνιας

Μπάσκετ ανδρών

  • 22:00 1η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ελλάδα - Καναδάς
Κυριακή 28 Ιουλίου

Κωπηλασία

  • 11:30 προκριματικά δικώπου γυναικών - Χριστίνα Μπούρμπου / Ευαγγελία Αναστασιάδου
  • 12:30 προκριματικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών - Ζωή Φίτσιου / Μιλένα Κοντού
  • 13:00 προκριματικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών - Αντώνης Παπακωνσταντίνου / Πέτρος Γκαϊδατζής

Πινγκ Πονγκ

  • 11:00 Γύρος των 64 – Παναγιώτης Γκιώνης

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 400μ μεικτή ανδρών - Απόστολος Παπαστάμος
  • 12:00 100μ ύπτιο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Βαγγέλης Μακρυγιάννης
  • 21:30 τελικός 400μ μιεκτή ανδρών - Απόστολος Παπαστάμος (εφόσον προκριθεί)
  • 21:40 τελικός 100μ πεταλούδα γυναικών - Άννα Ντουντουνάκη, Γεωργία Δαμασιώτη
  • 22:10 ημιτελικά 100μ ύπτιο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Βαγγέλης Μακρυγιάννης (εφόσον προκριθούν)

Τένις

  • 13:00 1ος γύρος απλού ανδρών και γυναικών (θα γίνει κλήρωση) - Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη
  • 13:00 1ος γύρος διπλού ανδρών και γυναικών (θα γίνει κλήρωση) - Στέφανος Τσιτσιπάς / Πέτρος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη / Δέσποινα Παπαμιχαήλ

Σκοποβολή

  • 13:00 τελικός 10μ πιστόλι γυναικών - Άννα Κορακάκη , Χριστίνα Μόσχη (εφόσον προκριθούν)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 1η μέρα IQFoil ανδρών - Βύρωνας Κοκκαλάνης

Επιτραπέζια αντισφαίριση

  • 21:00 Γύρος των 64 - Παναγιώτης Γκιώνης

Πόλο ανδρών

  • 22:05 1η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ρουμανία - Ελλάδα
Δευτέρα 29 Ιουλίου

Ξιφασκία

  • 10:30 Γύρος των 64 σπάθης γυναικών - Δώρα Γκουντούρα
  • 20:00 ημιτελικά σπάθης γυναικών - Δώρα Γκουντούρα (εφόσον προκριθεί)
  • 21:50 μικρός τελικός σπάθης γυναικών - Δώρα Γκουντούρα (εφόσον δεν προκριθεί στον μεγάλο τελικό)
  • 22:45 τελικός σπάθης γυναικών - Δώρα Γκουντούρα (εφόσον προκριθεί στον μεγάλο τελικό)

Κωπηλασία

  • 10:30 ή 10:42 ημιτελικά σκιφ ανδρών - Στέφανος Ντούσκος (εφόσον προκριθεί)

Πινγκ Πονγκ

  • 11:00 Γύρος των 64 - Παναγιώτης Γκιώνης
  • 21:00 Γύρος των 32 - Παναγιώτης Γκιώνης (εφόσον προκριθεί)

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 800μ ελεύθερο ανδρών - Δημήτρης Μάρκος
  • 22:19 τελικός 100μ ύπτιο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Βαγγέλης Μακρυγιάννης (εφόσον προκριθούν)

Τένις

  • 13:00 1ος γύρος μεικτού (θα γίνει κλήρωση) - Μαρία Σάκκαρη / Στέφανος Τσιτσιπάς

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 2η μέρα IQFoil ανδρών - Βύρωνας Κοκκαλάνης
Τρίτη 30 Ιουλίου

Κωπηλασία

  • 11:10 προημιτελικά σκιφ ανδρών - Στέφανος Ντούσκος (εφόσον προκριθεί)

Μπάσκετ ανδρών

  • 12:00 2η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ισπανία – Ελλάδα

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 4Χ200μ ελεύθερο ανδρών - Δημήτρης Μάρκος / Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης / Κωνσταντίνος Στάμου /Ανδρέας Βαζαίος
  • 22:02 τελικός 800μ ελεύθερο ανδρών - Δημήτρης Μάρκος (εφόσον προκριθεί)
  • 23:01 τελικός 4Χ200μ ελεύθερο ανδρών - Δημήτρης Μάρκος / Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης / Κωνσταντίνος Στάμου /Ανδρέας Βαζαίος (εφόσον προκριθούν)

Τένις

  • 13:00 1ος γύρος μεικτού (θα γίνει κλήρωση) - Μαρία Σάκκαρη / Στέφανος Τσιτσιπάς

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 3η μέρα IQFoil ανδρών - Βύρωνας Κοκκαλάνης

Πόλο ανδρών

  • 20:30 2η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Μαυροβούνιο - Ελλάδα
Τετάρτη 31 Ιουλίου

Κωπηλασία

  • 10:30 τελικός διπλού σκιφ ελαφρών ανδρών - Αντώνης Παπακωνσταντίνου / Πέτρος Γκαϊδατζής (εφόσον προκριθούν)
  • 10:42 τελικός διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών - Ζωή Φίτσιου / Μιλένα Κοντού (εφόσον προκριθούν)
  • 10:54 ή 11:04 ημιτελικά σκιφ ανδρών - Στέφανος Ντούσκος (εφόσον προκριθεί)

Τζούντο

  • 11:00 1ος γύρος γυναικών -70κ - Ελισάβετ Τελτσίδου
  • 11:00 1ος γύρος ανδρών -90κ - Θόδωρος Τσελίδης

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 200μ ύπτιο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος
  • 12:00 200μ πεταλούδα γυναικών - Γεωργία Δαμασιώτη
  • 21:43 200μ πεταλούδα γυναικών - Γεωργία Δαμασιώτη (εφόσον προκριθεί)
  • 22:37 ημιτελικά 200μ ύπτιο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος (εφόσον προκριθούν)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 4η μέρα IQFoil ανδρών - Βύρωνας Κοκκαλάνης

Πινγκ Πονγκ

  • 16:00 Γύρος των 16 - Παναγιώτης Γκιώνης (εφόσον προκριθεί)

Πόλο γυναικών

  • 21:05 2η αγωνιστική γυναικών Β’ Ομίλου: Ισπανία - Ελλάδα
Πέμπτη 1 Αυγούστου

Στίβος

  • 10:20 τελικός 20χλμ βάδην γυναικών - Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Κωπηλασία

  • 10:50 ή 11:0 ημιτελικά σκιφ ανδρών - Στέφανος Ντούσκος (εφόσον προκριθεί)

Πόλο ανδρών

  • 11:30 3η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ελλάδα - ΗΠΑ

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 50μ ελεύθερο ανδρών - Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας
  • 12:00 προκριματικά 200μ μεικτή ανδρών - Απόστολος Παπαστάμος
  • 21:30 τελικός 200μ. πεταλούδα γυναικών - Γεωργία Δαμασιώτη (εφόσον προκριθεί)
  • 21:37 τελικός 200μ ύπριο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος (εφόσον προκριθούν)
  • 21:44 ημιτελικός 50μ ελεύθερο ανδρών - Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας (εφόσον προκριθεί)
  • 22:35 ημιτελικός 200μ μεικτή ανδρών - Απόστολος Παπαστάμος (εφόσον προκριθεί)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 5η μέρα IQFoil ανδρών - Βύρωνας Κοκκαλάνης
Παρασκευή 2 Αυγούστου

Σκοποβολή

  • 10:00 1η ημέρα προκριματικών σκιτ ανδρών - Μάκης Μίτας, Μπάμπης Χαλκιαδάκης

Κωπηλασία

  • 10:30 ή 10:54 ή 11:18 τελικός σκιφ ανδρών - Στέφανος Ντούσκος (εφόσον προκριθεί)
  • 10:42 τελικός δίκοπου γυναικών - Χριστίνα Μπούρμπου / Ευαγγελία Αναστασιάδου (εφόσον προκριθούν)
  • 11:42 ή 12:30 τελικός ελαφρών βαρών ανδρών - Αντώνης Παπακωνσταντίνου / Πέτρος Γκαϊδατζής (εφόσον προκριθούν)
  • 11:54 ή 12:42 τελικός ελαφρών βαρών γυναικών - Ζωή Φίτσιου / Μιλένα Κοντού (εφόσον προκριθούν)

Στίβος

  • 11:10 προκριματικά Α’ γκρουπ σφυροβολίας ανδρών - Μιχάλης Αναστασάκης, Χρήστος Φραντζεσκάκης
  • 11:15 προκριματικά άλματος εις ύψους γυναικών - Τατιάνα Γκούσιν, Παναγιώτα Δόση
  • 11:50 προκριματικά 100μ γυναικών - Πολυνίκη Εμμανουηλίδου
  • 12:35 προκριματικά Β’ γκρουπ σφυροβολίας ανδρών - Μιχάλης Αναστασάκης, Χρήστος Φραντζεσκάκης

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 4Χ100μ μεικτή ομαδική mixed - Άννα Ντουντουνάκη / Νόρα Δράκου / Απόστολος Χρήστου/ Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας
  • 21:30 τελικός 50μ ελεύθερο ανδρών - Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας (εφόσον προκριθούν)
  • 21:43 τελικός 200μ. μεικτή ανδρών - Απόστολος Παπαστάμος (εφόσον προκριθεί)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 1η ημέρα 470 μεικτού - Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης
  • 15:23 IQFoil ανδρών - Βύρωνας Κοκκαλάνης (εφόσον προκριθεί)

Μπάσκετ ανδρών

  • 14:30 3η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Αυστραλία – Ελλάδα

Πόλο γυναικών

  • 16:35 3η αγωνιστική Β’ Ομίλου: Ελλάδα - Ιταλία
Σάββατο 3 Αυγούστου

Σκοποβολή

  • 10:00 2η ημέρα προκριματικών σκιτ ανδρών - Μάκης Μίτας / Μπάμπης Χαλκιαδάκης
  • 10:00 1η ημέρα προκριματικών σκιτ γυναικών - Εμμανουέλα Κατζουράκη

Σκοποβολή

  • 10:30 τελικός 25μ. πιστόλι γυναικών - Άννα Κορακάκ (εφόσον προκριθεί)

Κωπηλασία

  • 10:42 ή 11:06 ή 11:30 σκιτ ανδρών - Στέφανος Ντούσκος (εφόσον προκριθεί)

Στίβος

  • 11:10 προκριματικά άλματος επί κοντώ ανδρών - Εμμανουήλ Καραλής
  • 20:50 ημιτελικά 100μ γυναικών - Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (εφόσον προκριθεί)
  • 22:20 τελικός 100μ γυναικών - Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (εφόσον προκριθεί)

Κολύμβηση

  • 12:00 προκριματικά 50μ ελεύθερο γυναικών - Νόρα Δράκου
  • 12:00 προκριματικά 1.500μ ελεύθερο ανδρών - Δημήτρης Μάρκος
  • 21:37 ημιτελικά 50μ ελεύθερο γυναικών - Νόρα Δράκου (εφόσον προκριθεί)
  • 22:34 τελικός 4Χ100 μεικτή ομαδική mixed - Άννα Ντουντουνάκη / Νόρα Δράκου / Απόστολος Χρήστου/ Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας (εφόσον προκριθούν)

Ποδηλασία

  • 12:00 ποδηλασία δρόμου ανδρών - Γιώργος Μπούγλας

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 2η ημέρα 470 μεικτού - Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης

Πόλο ανδρών

  • 13:05 4η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Κροατία - Ελλάδα
Κυριακή 4 Αυγούστου

Σκοποβολή

  • 10:30 2η ημέρα προκριματικών σκιτ γυναικών - Εμμανουέλα Κατζουράκη

Στίβος

  • 11:20 προκριματικά Α’ γκρουπ σφυροβολίας γυναικών - Σταματία Σκαρβέλη
  • 11:55 προκριματικά 200μ γυναικών - Πολυνίκη Εμμανουηλίδου
  • 12:00 προκριματικά μήκους ανδρών - Μίλτος Τεντόγλου
  • 12:45 προκριματικά Β’ γκρουπ σφυροβολίας γυναικών - Σταματία Σκαρβέλη
  • 20:50 τελικός άλματος εις ύψος γυναικών - Τατιάνα Γκούσιν, Παναγιώτα Δόση (εφόσον προκριθούν)
  • 21:30 τελικός σφυροβολίας - Χρήστος Φραντζεσκάκης, Μιχαήλ Αναστασάκης (εφόσον προκριθούν)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 3η μέρα 470 μεικτού - Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης
  • 13:00 1η μέρα formula kite - Κάμερον Μαραμενίδης

Ενόργανη Γυμναστική

  • 16:00 τελικός κρίκων - Λευτέρης Πετρούνιας (εφόσον προκριθεί)
  • 19:36 τελικός 1500μ ελεύθερο ανδρών - Δημήτρης Μάρκος (εφόσον προκριθεί)

Κολύμβηση

  • 19:30 τελικός 50μ ελεύθερο γυναικών - Νόρα Δράκου (εφόσον προκριθεί)

Πόλο γυναικών

  • 21:05 4η αγωνιστική Β’ Ομίλου: Γαλλία - Ελλάδα
Δευτέρα 5 Αυγούστου

Σκοποβολή

  • 10:30 προκριματικά μεικτού σκιτ - Μάκης Μίτας / Εμμανουέλα Κατζουράκη
  • 16:00 τελικός μεικτού σκιτ - Μάκης Μίτας / Εμμανουέλα Κατζουράκη (εφόσον προκριθούν)

Στίβος

  • 11:40 προκριματικά άλματος επί κοντώ γυναικών - Κατερίνα Στεφανίδη, Ελένη Πόλακ, Αριάδνη Αδαμοπούλου
  • 20:00 τελικός άλματος επί κοντώ ανδρών - Εμμανουήλ Καραλής (εφόσον προκριθεί)
  • 21:45 ημιτελικά 200μ γυναικών - Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (εφόσον προκριθεί)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 4η μέρα 470 μεικτού - Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης
  • 13:00 2η μέρα formula kite – Κάμερον Μαραμενίδης

Ιππασία

  • 15:00 προκριματικά υπερπήδησης εμποδίων γυναικών - Iόλη Μυτιληναίου

Πόλο ανδρών

  • 16:10 5η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ελλάδα - Ιταλία
Τρίτη 6 Αυγούστου

Ιππασία

  • 11:00 τελικός υπερπήδησης εμποδίων γυναικών - Ιόλη Μυτιλναίου (εφόσον προκριθεί)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 5η μέρα 470 μεικτού - Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης
  • 13:00 3η μέρα formula kite - Κάμερον Μαραμενίδης
    Στίβος
  • 20:55 τελικός σφυροβολίας γυναικών - Σταματία Σκαρβέλη (εφόσον προκριθεί)
  • 21:15 τελικός άλματος εις μήκος ανδρών - Μίλτος Τεντογλου (εφόσον προκριθεί)
  • 22:40 τελικός 200μ γυναικών - Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (εφόσον προκριθεί)
Τετάρτη 7 Αυγούστου

Στίβος

  • 11:25 προκριματικά Α’ γκρουπ ακοντισμού γυναικών - Ελίνα Τζένγκο
  • 12:50 προκριματικά Β’ γκρουπ ακοντισμού γυναικών - Ελίνα Τζένγκο
  • 20:00 τελικός άλματος επί κοντώ γυναικών - Κατερίνα Στεφανίδη, Ελένη Πόλακ, Αριάδνη Αδαμοπούλου (εφόσον προκριθούν)

Πάλη

  • 12:30 1ος γύρος 53κ ελευθέρας γυναικών - Μαρία Πρεβολαράκη
  • 13:50 προημιτελικά 53κ ελευθέρας γυναικών - Μαρία Πρεβολαράκη (εφόσον προκριθεί)
  • 19:55 ή 20:05 ημιτελικά 53κ ελευθέρας γυναικών - Μαρία Πρεβολαράκη (εφόσον προκριθεί)

Ιστιοπλοΐα

  • 13:00 4η μέρα formula kite - Κάμερον Μαραμενίδης
Πέμπτη 8 Αυγούστου

Πάλη

  • 12:30 1ος γύρος 86κ ελευθέρας ανδρών - Νταουρέν Κουρουγκλίεφ
  • 13:50 προημιτελικά 86κ ελευθέρας ανδρών - Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (εφόσον προκριθεί)
  • 19:35 ή 19:45 ημιτελικά 86κ ελευθέρας ανδρών - Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (εφόσον προκριθεί)
  • 21:50 ή 22:00 μικρός τελικός 53κ ελευθέρας γυναικών - Μαρία Πρεβολαράκη (εφόσον αποκλειστεί)
  • 22:15 τελικός 53κ ελευθέρας γυναικών - Μαρία Πρεβολαράκη (εφόσον προκριθεί)
Παρασκευή 9 Αυγούστου

Μαραθώνια κολύμβηση

  • 08:30 10χλμ ανδρών - Αλκης Κυνηγάκης

Πάλη

  • 12:30 1ος γύρος 74κ ελευθέρας ανδρών - Γιώργος Κουγιουμτσίδης
  • 14:00 προημιτελικά 74κ ελευθέρας ανδρών - Γιώργος Κουγιουμτσίδης (εφόσον προκριθεί)
  • 19:15 ή 19:25 ημιτελικά 74κ ελευθέρας ανδρών - Γιώργος Κουγιουμτσίδης (εφόσον προκριθεί)
  • 21:05 ή 21:15 μικρός τελικός 86κ ελευθέρας ανδρών – Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (εφόσον αποκλειστεί)
  • 21:30 τελικός 86κ ελευθέρας ανδρών - Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (εφόσον προκριθεί)

Καλλιτεχνική κολύμβηση

  • 20:00 τεχνικό ντουέτο - Ευαγγελία Πλατανιώτη / Σοφία Μαλκογεώργου
Σάββατο 10 Αυγούστου

Καλλιτεχνική κολύμβηση

  • 20:00 ελεύθερο ντουέτο - Ευαγγελία Πλατανιώτη / Σοφία Μαλκογεώργου

Πάλη

  • 20:30 ή 20:40 μικρός τελικός 74κ ελευθέρας ανδρών - Γιώργος Κουγιουμτσίδης (εφόσον αποκλειστεί)
  • 20:30 ή 20:40 μικρός τελικός 74κ ελευθέρας ανδρών - Γιώργος Κουγιουμτσίδης (εφόσον αποκλειστεί)
  • 20:55 τελικός 74κ ελευθέρας ανδρών - Γιώργος Κουγιουμτσίδης (εφόσον προκριθεί)

Στίβος

  • 20:40 τελικός ακοντισμού - Ελίνα Τζένγκο (εφόσον προκριθεί)

Τι θα δούμε στην Τελετή έναρξης

Στις 26 Ιουλίου οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν και επισήμως στο Παρίσι μετά από 100 χρόνια, με τους Γάλλους να ετοιμάζουν μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, αποτελώντας το ορόσημο για τις μελλοντικές διοργανώσεις.

Για πρώτη φορά στα 128 χρόνια ζωής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου, με τη γαλλική πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε στάδιο και θέατρο μαζί.

Η παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών θα πραγματοποιηθεί με σκάφη κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Πόλης του Φωτός.

Ο Σηκουάνας, η κύρια υδάτινη αρτηρία της πόλης, θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό στίβο, ενώ οι προκυμαίες θα γίνουν κερκίδες θεατών, αναμένοντας να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 300.000 στις όχθες του ποταμού.

Αυτή η συνθήκη την καθιστά αυτομάτως τη μεγαλύτερη τελετή έναρξης από άποψη κοινού και γεωγραφικής κάλυψης.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 20:30 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1, ενώ αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να διαρκέσει περισσότερες από τρεις ώρες.

Η διαδρομή της παρέλασης κατά μήκος του Σηκουάνα είναι ένα οπτικό ταξίδι στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του Παρισιού. Η γέφυρα Austerlitz δίπλα στο Jardin des Plantes είναι το σημείο εκκίνησης.

Η διαδρομή θα συνεχιστεί δυτικά για 6 χιλιόμετρα κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας κάτω από ιστορικές γέφυρες κι από εμβληματικά ορόσημα, όπως η Παναγία των Παρισίων και το Λούβρο, καθώς κι από ορισμένους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων, όπως η Esplanade des Invalides και το Grand Palais.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες (11.000 τον αριθμό που θα επιβαίνουν σε περισσότερα από 100 σκάφη) θα φτάσουν τελικά απέναντι από το Τροκαντερό - την πλατεία πλησίον του Πύργου του Άιφελ - όπου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα πρωτόκολλα, θα ανάψει το καζάνι της ολυμπιακής φλόγας και θα κηρυχθεί επίσημα η έναρξη των Αγώνων.

Σε κάθε γέφυρα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης θα υπάρχουν χορευτές, ενώ 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να δουν μέρος ή ολόκληρη την τελετή.

Το Παρίσι σε αριθμούς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται προ των πυλών κι η αθλητική κι όχι μόνο επικαιρότητα κινείται σε αντίστοιχους ρυθμούς λίγο πριν την μεγάλη τελετή έναρξης στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου.

Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η αναφορά σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του παρελθόντος, αλλά και του σήμερα.

Περίπου 11.000 αθλητές και αθλήτριες από 206 έθνη θα λάβουν μέρος στη γιορτή του αθλητισμού.

Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει παρατηρηθεί στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ για πρώτη φορά το ποσοστό είναι σχεδόν το ίδιο για τις γυναίκες (49%) και τους άντρες (51%).

Για 17 ημέρες, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, θα αγωνιστούν για μια θέση στο βάθρο σε 32 διαφορετικά αθλήματα.

Συνολικά πρόκειται να διεκδικηθούν 329 χρυσά μετάλλια, καθώς τόσα είναι και τα διαφορετικά αγωνίσματα, 10 λιγότερα από ότι στη διοργάνωση του Τόκιο το 2021.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί, πως πέρα από του αθλητές που αντιπροσωπεύουν την εκάστοτε χώρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα δώσουν το παρών και 31 “Ουδέτεροι” αθλητές, οι οποίοι θα διεκδικήσουν δηλαδή μια σπουδαία διάκριση εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό τους.

Πρόκειται για τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, οι οποίοι μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 εξαιρέθηκαν αρχικά από τις διεθνείς διοργανώσεις με απόφαση της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Παρόλα αυτά, τον Ιανουάριο του 2023 επιτράπηκε η συμμετοχή τους εφόσον αυτή υφίσταται δίχως την εκπροσώπηση των δύο αυτών χωρών.

Ακόμη, για τρίτη σερί διοργάνωση παρών θα δηλώσει η εθνική Προσφύγων, κατεβάζοντας τη μεγαλύτερη αποστολή της μικρής διάρκειας ζωής της.

Συνολικά 38 αθλητές από 15 διαφορετικές χώρες θα λάβουν μέρος σε 12 αθλήματα.

Όσον αφορά το ιστορικό των μεταλλίων, συνολικά 156 χώρες έχουν κερδίσει δει τη σημαία τους να κυματίζει σε μία από τις τρεις θέσεις του βάθρου..

Οι ΗΠΑ διατηρούν τα ηνία, καθώς έχουν κατακτήσει συνολικά 2.629 μετάλλια -εκ των οποίων τα 1.061 είναι χρυσά.

Επιπλέον, κατέχουν μια σειρά από ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χρυσών, ασημένιων και χάλκινων μεταλλίων.

Η Ρωσία (συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης) είναι δεύτερη με 1.624 (608 χρυσά) και η Γερμανία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 1.386 συνολικά μετάλλια (438 χρυσά)

Την πεντάδα κλείνει η Μεγάλη Βρετανία με 950 παρουσίες στο βάθρο και η Κίνα με 713. Η Ελλάδα είναι 30η με 121 μετάλλια (35 χρυσά, 45 ασημένια και 41 χάλκινα).

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν πολλές χώρες, οι οποίες διαθέτουν μόνο ένα μετάλλιο, όπως το Ιράκ και το Σουδάν μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, το Ιράκ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, ενώ το Σουδάν κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα των 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Βέβαια, υπάρχουν περισσότερες από 76 χώρες που έχουν συμμετάσχει, αλλά δεν έχουν κερδίσει ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότερες που έχουν πάρει μετάλλιο, αλλά ποτέ χρυσό.

Το Μπαγκλαντές είναι η πολυπληθέστερη χώρα που δεν έχει κερδίσει ακόμη μετάλλιο σε καμία από τις 10 συνολικά παρουσίες της σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το Μονακό είναι η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές (21) χωρίς να ανέβει αθλητής ή αθλήτριά του στο βάθρο.

Τα νέα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο "Παρίσι 2024" θα δούμε τέσσερα νέα αθλήματα τα οποία ξεφεύγουν από τα συνήθη αγωνίσματα που έχουμε δει μέχρι τώρα και αποτελούν δυναμικές προσθήκες στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόκειται για το breaking, το σερφ, το σκέιτμπορντ και την αθλητική αναρρίχηση.

BREAKING

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το breaking θα αποτελέσει άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θα κάνει το ντεμπούτο του στο Παρίσι.

Αφορά ένα στυλ χορού που ξεκίνησε την δεκαετία του 70 από την Αμερική και το Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ενώ έχει τις ρίζες του στην κουλτούρα του χιπ χοπ.

Το breaking έχει ως χαρακτηριστικά τις ακροβατικές κινήσεις και την παρουσία κάποιου Dj και MC όταν διεξάγονται οι μάχες.

Οι διεθνείς διαγωνισμοί breaking ξεκίνησαν να διοργανώνονται στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ ως άθλημα συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων το 2018, στο Μπουένος Άιρες.

Στο "Παρίσι 2024" ουσιαστικά το breaking θα περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα, ένα για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες αντίστοιχα.

Σε αυτά, 16 αθλητές και 16 αθλήτριες θα αναμετρηθούν σε σόλο μάχες.

Οι αθλητές θα χρησιμοποιήσουν έναn συνδυασμό από δυναμικές κινήσεις.

Αυτές θα περιλαμβάνουν windmills, 6 steps και freezes, καθώς προσαρμόζουν το στυλ τους και εκτελούν την χορογραφία μέσα από τα κομμάτια που παίζει ο Dj.

Αυτή θα είναι η διαδικασία προκειμένου να λάβουν τους πόντους των κριτών και να κερδίσουν τα πρώτα μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία του αθλήματος.

ΣΕΡΦ

Το σερφ ως άθλημα θα υπάρξει για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το ντεμπούτο του στο Τόκιο το 2021, ενώ θα πραγματοποιηθεί στο νησί Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας.

Οι αγώνες για τα πολυπόθητα Ολυμπιακά μετάλλια θα δοθούν από τις 27 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου.

Ο νικητής των αναμετρήσεων θα αποφασιστεί μέσα από έξι γύρους.

Οι σέρφερ θα κληθούν να κάνουν ελιγμούς και κόλπα στο κύμα, ενώ θα κριθούν από 5 προπονητές βάσει της ποικιλίας, του τύπου και της δυσκολίας του προγράμματός τους.

Επίσης, θα κριθούν βάσει της ταχύτητάς τους, της δύναμης και της ροής (ο τρόπος που ένας σέρφερ απρόσκοπτα συνδέει τις κινήσεις του από την μια στην επόμενη φιγούρα).

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χρησιμοποιηθούν shortboard σανίδες που είναι γρηγορότερες και πιο εύκολες στο να πραγματοποιηθούν ελιγμοί και πιο εντυπωσιακά κόλπα συγκριτικά με τις longboards.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δεκαετία του 1920 οι λάτρεις του σερφ, μαζί με τον Ολυμπιονίκη, Ντιουκ Καχαναμόκου (σ.σ. Χαβανέζος, χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης), είχαν εκφράσει το αίτημά τους για να ενταχθεί το άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

SKATEBOARD

Το σκέιτμπορντ θα κάνει την δεύτερη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το ντεμπούτο στο Τόκιο το 2021.

Το συγκεκριμένο άθλημα αναπτύχθηκε την δεκαετία του 50 στην Αμερική, στα 80s έγινε κομμάτι της underground κουλτούρας, ενώ με την έλευση του 21ου αιώνα διαδόθηκε ραγδαία και ολοένα και περισσότερα άτομα μυήθηκαν σε αυτό.

Στο "Παρίσι 2024" το σκέιτμπορντ θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τεσσάρων events.

Το street ανδρών και γυναικών και το park ανδρών και γυναικών.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες στην προσπάθειά τους για την κατάκτηση των Ολυμπιακών μεταλλίων θα κριθούν από διάφορες παραμέτρους, όπως τον βαθμό δυσκολίας στο πρόγραμμα που εκτελούν, την ταχύτητα και την ποικιλία στις κινήσεις.

Σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η ικανότητα των αθλητών να αξιοποιήσουν ολόκληρη την επιφάνεια της πίστας και να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Οι σκέιτμπορντερς αγωνίζονται σε τρεις γύρους από 45 δευτερόλεπτα.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Η αθλητική αναρρίχηση επιστρέφει με μια νέα μορφή για το "Παρίσι 2024".

Το εν λόγω άθλημα, έκανε ντεμπούτο για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων στο Μπουένος Άιρες το 2018 μαζί με το breaking και στο "Τόκιο 2021" εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα μαζί με τα υπόλοιπα αθλήματα.

Στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, η αθλητική αναρρίχηση περιλαμβάνει τρία φορμάτ: bouldering, ταχύτητα και lead.

Στο lead οι αθλητές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια διαδρομή ύψους 15 μέτρων που δεν θα γνωρίζουν από πριν.

Η διαφορά με το Τόκιο, είναι ότι οι νικητές είχαν κριθεί μέσα από τα συνολικά αποτελέσματα των τριών φορμάτ, ενώ στο Παρίσι οι μεταλλιούχοι θα κριθούν μέσα από δύο αγωνίσματα.

Το πρώτο θα περιλαμβάνει συνδυαστικά το bouldering και το lead και το δεύτερο θα περιλαμβάνει την ταχύτητα.

Φρύγες: Ο συμβολισμός πίσω από τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Οι μασκότ ως είθισται αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο "Παρίσι 2024" την τιμητική τους έχουν οι Φρύγες, που κρύβουν ένα ιδιαίτερο συμβολισμό.

Πρόκειται για κόκκινους ανθρωπόμορφους σκούφους που στο κεφάλι φέρουν την σημαία της Γαλλίας, συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία της χώρας και αποτελούν σύμβολο ελευθερίας.

Την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, οι Γάλλοι φορούσαν τους συγκεκριμένους σκούφους ως ένδειξη απελευθέρωσης από τα δεσμά της μοναρχίας.

Η Μαριάν (σ.σ. η αλληγορική μορφή της Γαλλικής Δημοκρατίας) και η βάση του εμβλήματος για το "Παρίσι 2024" συχνά απεικονίζεται να φορά τον φρυγικό σκούφο, όπως στον πίνακα του Ντελακρουά η "Ελευθερία οδηγεί τον λαό".

Στο Παρίσι, οι Φρύγες ως μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων διαφοροποιούνται, αφού έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Η Φρύγη των Ολυμπιακών Αγώνων ενσαρκώνει την οξυδέρκεια και την στοχαστικότητα.

Μαζί με τους αθλητές στην Πολή του Φωτός, ζυγίζει όλες τις παραμέτρους πριν φτάσει στην επίτευξη των στόχων της.

Η μασκότ θα ηγηθεί όλων των συμμετεχόντων στη μεγαλειώδη τελετή έναρξης.

Από την άλλη, η Φρύγη των Παραολυμπιακών Αγώνων απεικονίζεται να φορά προσθετικό μέλος στο δεξί της πόδι.

Είναι ατρόμητη, δραστήρια και στέκεται δίπλα στο πλευρό όλων των αθλητών.

Η μασκότ πάντα είναι παρούσα για να γιορτάσει τις αξίες του αθλητισμού, να πανηγυρίσει τις νίκες και να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι ήττες.

To μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι το εξής:

"Μόνοι μας προχωράμε πιο γρήγορα, αλλά μαζί προχωράμε παρακάτω".

Η συγκεκριμένη φράση καταδεικνύει ότι όπως οι Φρύγες λειτουργούν μαζί, έτσι και οι άνθρωποι όταν συνεργάζονται μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ, δήλωσε σχετικά με την επιλογή των συγκεκριμένων μασκότ:

"Αποστασιοποιηθήκαμε από την επιλογή ενός ζώου για ένα ιδανικό και έτσι διαλέξαμε τον φρυγικό σκούφο, γιατί είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τη Γαλλική Δημοκρατία.

Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό αντικείμενο που φέρει το σύμβολο της ελευθερίας, ένα αντικείμενο που θα ενσαρκώσει τις μασκότ σε όλο τον κόσμο".

Οι ηχηρές απουσίες των Ολυμπιακών Αγώνων

Το Παρίσι θα "μετρήσει" πολλές απουσίες, καθώς αρκετά είναι τα πρόσωπα που δεν θα συμμετάσχουν, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και πολύ γνώριμες φυσιογνωμίες.

Πρόκειται για αθλητές και αθλήτριες από τον χώρο του στίβου, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και ποικίλων άλλων αγωνισμάτων.

Το SPORT24 επέλεξε το Top14, στο οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό στοιχείο.

Στίβος

1. Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ έμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, με συνέπεια να μην καταφέρει να συμμετάσχει στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός για τέταρτη διαδοχική φορά.

Ο αθλητής βάδην, σε πρόσφατη ανάρτησή του στα social media είχε αναφέρει ότι οι επιλογές του ΣΕΓΑΣ στα Εθνικά πρωταθλήματα του στέρησαν την πρόκριση.

2. Στο Παρίσι δεν θα βρίσκεται ούτε η Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Η αθλήτρια του βάδην κέρδισε στα 5.000μ στο Εθνικό Πρωτάθλημα και έτσι θα μπορούσε να κλειδώσει την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, ο ΣΕΓΑΣ δεν δήλωσε τα ονόματα των κριτών του αγώνα κατά την διαδικασία αποστολής των αποτελεσμάτων στην Παγκόσμια Ομοσπονδία κι έτσι, η επίδοση της 28χρονης δεν αναγνωρίστηκε για να περάσει στο ranking.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην λάβει μέρους στην κορυφαία διοργάνωση.

3. Η Γιουλιμάρ Ρόχας, χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο στο τριπλούν, δεν θα παραστεί στο Παρίσι για να υπερασπιστεί τον τίτλο της λόγω τραυματισμού που υπέστη στον αριστερό αχίλλειο τένοντα.

Η κορυφαία εκπρόσωπος του αθλήματος τα τελευταία χρόνια έχει στο παλμαρέ της και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Επιπλέον, η άλτρια από τη Βενεζουέλα έχει στεφθεί επτά φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχει κερδίσει τρία Diamond League, ενώ είναι κι η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ (15.74).

Η ίδια, πριν από λίγους μήνες γνωστοποίησε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση του τραυματισμού της και ενημέρωσε ότι δεν θα βρεθεί στην Πόλη του Φωτός.

4. Άτυχη στάθηκε και η Τζαμαϊκανή Ελέιν-Τόμπσον Έρα, η οποία υπέστη τραυματισμό, επίσης, στον αχίλλειο τένοντα, γεγονός που δεν της επιτρέπει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

H κορυφαία σπρίντερ αποτελεί την μοναδική αθλήτρια που έχει κερδίσει δύο διαδοχικές φορές το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (2016, 2021) στα 100 και στα 200 μέτρα.

Με την απουσία της έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα ιστορικό triple double.

5. Ο Κέλβιν Κίπτουμ είναι ο πλέον άτυχος της λίστας, αφού το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα σε θανατηφόρο δυστύχημα στις 11 Φεβρουαρίου του 2024.

Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων είχε όλα τα φόντα να γράψει ιστορία.

Λίγους μήνες πριν πεθάνει, στις 8 Οκτωβρίου του 2023, ο 24χρονος Κενυάτης κέρδισε τον μαραθώνιο του Σικάγο κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:00:35.

6. Μεγάλο πλήγμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το θέαμα που θα προσφέρουν είναι κι η απουσία της ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος στο Τόκιο το 2021, Μαρίγια Λασιτσκένε.

Η Ρωσίδα αθλήτρια επέλεξε να μην συμμετάσχει με τους "ουδέτερους" αθλητές, την εθνική ομάδα που κατεβάζουν όσοι αθλητές και αθλήτριες είναι από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς οι ομοσπονδίες των χωρών τους έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις μετά από απόφαση της ΔΟΕ για τον πόλεμο με την Ουκρανία.

7. Ακόμη ένας άλτης, αυτή τη φορά στο αγώνισμα του επί κοντώ, ο Ρενό Λαβιλνί δεν κατάφερε να προκριθεί στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.

Ο 38χρονος Γάλλος πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ και χρυσός ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2012 με προσπάθεια στα 5,97μ. δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στο “σπίτι” του.

Ξιφασκία

8. Η Δέσποινα Γεωργιάδου (Νo3 παγκόσμιας κατάταξης) δεν κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Παρίσι, αφού λόγω του άδικου συστήματος πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη μόλις μία θέση που δικαιούταν η Ελλάδα στο αγώνισμα της ξιφασκίας την κατέλαβε η Δώρα Γκουντούρα.

Ποδόσφαιρο

9. Ο νεοαποκτηθείς σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κιλιάν Εμπαπέ, δεν θα λάβεις μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από ρητή απόφαση των μερένγκες.

Η Βασίλισσα του ποδοσφαίρου απαγόρευσε στον 25χρονο την συμμετοχή του στην μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού για να αποφευχθεί το ρίσκο τραυματισμού.

Το πρόγραμμα του νεαρού επιθετικού ήταν ήδη επιβαρυμένο μετά από την συμμετοχή του και στο Euro 2024 με τη φανέλα των "μπλε", με αποτέλεσμα να παρθεί η απόφαση να μην ενισχύσει την προσπάθεια που θα κάνει η Γαλλία ως διοργανώτρια χώρα.

Μπάσκετ

10. Μια σημαντική απουσία μετρά στο ρόστερ της η Team USA, καθώς στο Παρίσι δεν θα βρεθεί ο Καουάι Λέοναρντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Αμερικής, συναποφασίστηκε με τους Κλίπερς ότι το καλύτερο για τον 33χρονο φόργουορντ θα είναι να προετοιμαστεί για την νέα σεζόν στο NBA κι όχι να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θυμίζουμε ότι στο τέλος της σεζόν ο Λέοναρντ αντιμετώπισε φλεγμονή στο δεξιό γόνατο, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορους τραυματισμούς.

Αντικαταστάτης του στη δωδεκάδα των ΗΠΑ θα είναι ο Ντέρικ Γουάιτ.

11. Το φαινόμενο του WNBA, Κέιτλιν Κλαρκ, δεν συμπεριλήφθηκε στο ρόστερ των ΗΠΑ για το Παρίσι.

Εκπρόσωποι της ομοσπονδίας είχαν γνωστοποιήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε καθαρά για λόγους εμπειρίας και έναντι της 22χρονης γκαρντ των Ιντιάνα επιλέχθηκαν μπασκετμπολίστριες που έχουν συμμετάσχει ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έχουν παραστάσεις από κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα.

Κολύμβηση

12. Η πιο ηχηρή απουσία στον υγρό στίβο ακούει στο όνομα, Εβγκένι Ρίλοφ.

Ο 27χρονος Ρώσος χρυσός ολυμπιονίκης στο Τόκιο στα 100μ. Και 200μ. ύπτιο απέρριψε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ως "ουδέτερος" στο Παρίσι, με συνέπεια οι πρώτες θέσεις του βάθρου στα εν λόγω αγωνίσματα να ψάχνουν νέο κάτοχο.

Τένις

13. Στη λίστα με τις ηχηρές απουσίες στο Παρίσι, θα βρεθεί και ο Γιανίκ Σίνερ. Το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης απέσυρε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή, καθώς ταλαιπωρείται από αμυγδαλίτιδα.

Αυτή μάλιστα θα είναι η δεύτερη διαδοχική φορά που ο 22χρονος τενίστας δεν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού δεν είχε βρεθεί ούτε στο Τόκιο το 2021.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο ο Σίνερ έγινε ο πρώτος Ιταλός που «σκαρφαλώνει» στην κορυφή του παγκόσμιου ranking, ενώ τον Ιανουαρίου κατέκτησε το πρώτο Grand Slam της καριέρας του, το θρυλικό Australian Open.

Ενόργανη Γυμναστική

14. Η Σόκο Μιγιάτα, αρχηγός της ομάδας ρυθμικής γυμναστικής της Ιαπωνίας, τέθηκε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί πιάστηκε να καπνίζει στο προπονητικό κέντρο της αποστολής στο Μονακό.

Οι Ιάπωνες πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία διαπιστώθηκε ότι η 19χρονη είχε καπνίσει και παράλληλα είχε προβεί και στην κατανάλωση αλκοόλ.

Η Ιαπωνική Ένωση Γυμναστικής ανακοίνωσε την αποβολή της αθλήτριας μετά από παραβίαση του "κώδικα συμπεριφοράς της ομάδας κατά του καπνίσματος".

Ποδηλασία

15. Τέλος, το Top14 με τους αθλητές και τις αθλήτριες που δεν θα πάρουν μέρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι κλείνει ο Ρίτσαρντ Καραπάζ.

Ο ολυμπιονίκης της ποδηλασίας δρόμου αποκλείσθηκε από την ομοσπονδία του Ισημερινού, με τη θέση του να παίρνει ο Τζόναταν Νάρβαεζ.

Τα ελληνικά μετάλλια

Η Ελλάδα είχε εκπροσώπηση και στους 29 προηγούμενους πριν το Παρίσι Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας κατακτήσει μέχρι σήμερα 121 μετάλλια, τα οποία ευελπιστεί στη Γαλλία να αυξήσει.

Αριθμός που την τοποθετεί στην 30η θέση της λίστας με τις χώρες που έχουν βρεθεί τις περισσότερες φορές στο βάθρο.

Από τα 121, λοιπόν, μετάλλια τα 35 είναι χρυσά, τα 45 ασημένια και τα 41 χάλκινα.

Όλα έχουν κατακτηθεί σε 15 διαφορετικά αθλήματα, με την τιμητική τους να έχουν ο στίβος με 30, η άρση βαρών με 15, η σκοποβολή με 13, η γυμναστική με 12 και την πεντάδα να κλείνει η πάλη με 11.

Καλύτερη συγκομιδή μέχρι σήμερα παραμένουν τα 47 μετάλλια (10 χρυσά, 18 ασημένια και 19 χάλκινα) στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1986, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ξανά η παρουσία των Ελλήνων αθλητών στην Αθήνα, το 2004 αυτή τη φορά, με 16 μετάλλια (έξι χρυσά, έξι ασημένια, τέσσερα χάλκινα).

Από αθλητές, στην κορυφή των ελληνικών μεταλλίων βρίσκεται ο Πύρρος Δήμας με τέσσερα (τρία χρυσά και ένα χάλκινο σε τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται επίσης με τέσσερα (ένα χρυσό, δύο ασημένια και ένα χάλκινο) ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, αλλά σε δύο διοργανώσεις (1908 και 1912), ενώ την τριάδα κλείνει ο Ιωάννης Φραγκούδης με τρία (ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο) στην μόνη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Η εξέλιξη των μεταλλίων

Οι Ολυμπιακοί κύκλοι, η φλόγα κι η Θεά Νίκη είναι σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ελλάδα και εύλογα εντοπίζονται στα έπαθλα των νικητών, δηλαδή τα μετάλλια.

Τα Ολυμπιακά μετάλλια έχουν περάσει ανά τις δεκαετίες από πολλές αλλαγές ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση, δίχως όμως να χάσουν την γενικότερη αισθητική που τα χαρακτηρίζει από το 1896.

Να σημειωθεί πως η οργανωτική επιτροπή της εκάστοτε διοργανώτριας πόλης είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των βραβείων.

Οι κανονισμοί της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής απαιτούν ο σχεδιασμός κάθε μεταλλίου να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Τη Νίκη -την ελληνική θεά της νίκης- μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, το επίσημο όνομα της αντίστοιχης διοργάνωσης και το σύμβολο των πέντε Ολυμπιακών δακτυλίων.

Αθήνα 1896

Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα το 1896, ξεκίνησε η παράδοση της απονομής μεταλλίων στους νικητές.

Συγκεκριμένα, τους προσέφεραν ένα κλαδί ελιάς και ένα ασημένιο μετάλλιο.

Αντιθέτως, σε όσους είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση δόθηκαν μετάλλια από μπρούτζο και χαλκό, καθώς και ένα κλαδί δάφνης.

Στο μετάλλιο των νικητών απεικονίζονταν το πρόσωπο του Δία, Βασιλιά όλων των θεών του Ολύμπου κι η φτερωτή θεά Νίκη.

Στην πίσω πλευρά του μεταλλίου υπάρχει η Ακρόπολη.

Παρίσι 1900

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 στο Παρίσι ήταν οι πρώτοι και μοναδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες με μη κυκλικά μετάλλια.

Στους νικητές απονεμήθηκε μια 42 επί 60 χιλιοστών επιχρυσωμένη, μία ασημένια και μία χάλκινη πλάκα για τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο νικητή αντίστοιχα.

Στην μπροστινή όψη του μεταλλίου απεικονίζεται μία φτερωτή θεά με κλαδιά δάφνης, ενώ στην πίσω ένας αθλητής που κρατά επίσης κλαδιά δάφνης, την ώρα που βρίσκεται στο βάθρο των νικητών.

Σεντ Λούις 1904

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1904, που διεξήχθησαν στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, σχεδιάστηκαν για να στερεώνονται σε μια χρωματιστή κορδέλα και να καρφιτσώνονται στο στήθος του νικητή.

Στο μπροστινό μέρος απεικονίζεται ένας αθλητής που κρατά ένα δάφνινο στέμμα, το σύμβολο της νίκης.

Στην πίσω όψη απεικονίζεται η Νίκη στην κορυφή μιας σφαίρας. Το μετάλλιο του Σεντ Λούις είναι εμπνευσμένο από σχέδια μεταλλίων από την Αθήνα και το Παρίσι.

Λονδίνο 1908

Τα μετάλλια που παρουσιάστηκαν στους Αγώνες του Λονδίνου το 1908 περιείχαν έναν αθλητή που λάμβανε ένα δάφνινο στεφάνι από δύο γυναίκες και, για πρώτη φορά, μια επιγραφή της διοργανώτριας πόλης και του έτους στην μπροστινή πλευρά του μεταλλίου.

Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος.

Στοκχόλμη 1912

Τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 ακολούθησαν το αντίστοιχο μπροστινό σχέδιο εκείνων του Λονδίνου, χωρίς όμως την επιγραφή της πόλης ή του έτους.

Στο πίσω μέρος του μεταλλίου απεικονίζεται ένας αγγελιοφόρος που κηρύττει την έναρξη των αγώνων, δίπλα από το άγαλμα του Βασιλιά Λινγκ.

Αμβέρσα 1920

Τα μετάλλια της Αμβέρσας το 1920 είχαν έναν αθλητή που κρατούσε το σύμβολο της νίκης - ένα δάφνινο στέμμα κι ένα φύλλο φοίνικα.

Στην οπίσθια όψη το μνημείο της Αμβέρσας αναπαριστά τον τοπικό θρύλο του Μπράμπο, που εμφανίζεται σε περίοπτη θέση μπροστά από τον καθεδρικό ναό και το λιμάνι της βελγικής πόλης.

Παρίσι 1924

Τα μετάλλια για τους Αγώνες του 1924 στο Παρίσι διέφεραν σημαντικά από τα εκείνα στην προηγούμενη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Πόλη του Φωτός το 1900.

Τα ορθογώνια μετάλλια αντικαταστάθηκαν από έναν κυκλικό δίσκο και στο μπροστινό μέρος τους υπήρχε η αναπαράσταση ενός αθλητή να πιάνει το χέρι ενός αντιπάλου και να σηκώνεται από το έδαφος.

Αυτό είναι, επίσης, το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο που περιλαμβάνει τους πέντε ολυμπιακούς δακτυλίους.

Στο πίσω μέρος του μεταλλίου απεικονίζεται μια άρπα και τόσο ο θερινός, όσο και ο χειμερινός αθλητικός εξοπλισμός που σχηματίζουν μια αψίδα πάνω από μια επιγραφή με το όνομα και το έτος της διοργανώτριας πόλης.

Άμστερνταμ 1928, Λος Άντζελες 1932, Βερολίνο 1936, Λονδίνο 1948, Ελσίνκι 1952, Μελβούρνη 1956, Ρώμη 1960, Τόκιο 1964 και Μεξικό 1968

Οι φιγούρες των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, μέχρι αυτούς του Μεξικού το 1968 ήταν επί της ουσίας πανομοιότυπες.

Σταθερή παρουσία είχε η θεά της Νίκης, κρατώντας φύλλα φοίνικα στο αριστερό χέρι και κότινο στο δεξί.

Στην πίσω μεριά, ένας Ολυμπιονίκης αποθεώνεται από το πλήθος που τον σηκώνει στα χέρια μετά την επιτυχία του.

Μόναχο 1972

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε μια νέα τάση στα σχέδια των μεταλλίων με τους Αγώνες της γερμανικής πόλης το 1972, καθώς η πίσω πλευρά των μεταλλίων έφερε ένα ιδιαίτερα στυλιζαρισμένο σχέδιο.

Στην μπροστινή απεικονίζονταν το γνωστό σχέδιο Cassioli, που χρησιμοποιείται από τους Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928.

Μόντρεαλ 1976

Η παραδοσιακή μπροστινή πλευρά διατηρήθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Καναδά, ενώ το πίσω μέρος κοσμούσε ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς κάτω από το έμβλημα της διοργάνωσης.

Μόσχα 1980

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μόσχας διατήρησε το παραδοσιακό σχέδιο με τη θεά Νίκη στο μπροστινό μέρος των μεταλλίων των νικητών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 1980.

Στην πίσω όψη απεικονίζεται το Ολυμπιακό κύπελλο με την αναμμένη φλόγα και την αρένα του σταδίου.

Λος Άντζελες 1984

Το Λος Άντζελες επέστρεψε σε μετάλλια παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα 40 χρόνια, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο στροφή στην παράδοση.

Σεούλ 1988

Στο μπροστινό μέρος του μεταλλίου εμφανίζεται και πάλι η χαρακτηριστική φιγούρα της Νίκης.

Όσον αφορά το πίσω μέρος, εκεί εικονίζεται ένα περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του κρατώντας ένα κλαδί δάφνης, ενώ πάνω του εμφανίζεται το σύμβολο της διοργάνωσης.

Βαρκελώνη 1992

Μια πιο μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού μεταλλίου έκανε την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ισπανία.

Στο πίσω μέρος υπάρχει μόνο το έμβλημα με τα πέντε δαχτυλίδια.

Ατλάντα 1996

Τα μετάλλια που απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Ατλάντα το 1996 διατήρησαν τη νέα τάση του Μονάχου να προσθέτουν ένα σχέδιο που αφορά τους Αγώνες στο πίσω μέρος του μεταλλίου.

Το σχέδιο του μεταλλίου περιείχε το έμβλημα της διοργάνωσης της αμερικανικής πόλης, καθώς και ένα "πάπλωμα από φύλλα".

Σίδνεϊ 2000

Τα Ολυμπιακά μετάλλια των Αγώνων του 2000 κράτησαν το παραδοσιακό σχέδιο με τη θεά της νίκης στο μπροστινό μέρος πάνω σε έναν υπερυψωμένο δίσκο.

Στην πίσω πλευρά απεικονίζονταν η ολυμπιακή δάδα, οι πέντε ολυμπιακοί δακτύλιοι και η φημισμένη Όπερα του Σίδνεϊ.

Αθήνα 2004

Για τους Αγώνες του 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα, 108 ολόκληρα χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς της σύγχρονης εποχής, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εισήγαγε νέα σχέδια της θεάς Νίκης, καθώς και ένα ανανεωμένο σχέδιο του Παναθηναϊκού σταδίου.

Και τα δύο καινούργια στοιχεία είχαν εισαχθεί για πρώτη φορά στους Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Νίκη είχε έναν πλήρη επανασχεδιασμό.

Στο πίσω μέρος του μεταλλίου απεικονίζονται η Ολυμπιακή φλόγα, το έμβλημα των Αγώνων της Αθήνας 2004 και οι πρώτες γραμμές της όγδοης Ολυμπιακής Ωδής.

Πεκίνο 2008

Τα μετάλλια που σχεδιάστηκαν για τους Θερινούς Αγώνες του Πεκίνου συνδύασαν για πρώτη φορά το μέταλλο με το νεφρίτη ως αντανάκλαση της διοργανώτριας κινεζικής πόλης.

Τα μετάλλια του Πεκίνου προορίζονταν να συμβολίζουν την ευγένεια και την αρετή.

Λονδίνο 2012

Στα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 απεικονίζεται η θεά της νίκης να πετάει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και μια επιγραφή της διοργανώτριας πόλης και του έτους της μεγάλης γιορτής.

Στο πίσω μέρος του μεταλλίου εμφανίζεται το επίσημο έμβλημα των Αγώνων της αγγλικής πρωτεύουσας, με στοιχεία που διασταυρώνονται με σκοπό να δείξουν τα επιτεύγματα όλων των αθλητών.

Η κορδέλα από την οποία κρέμονται τα μετάλλια αναπαριστά τον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου.

Ρίο 2016

Τα μετάλλια που κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες της βραζιλιάνικης πόλης το 2016 προορίζονταν να αποτελέσουν παράδειγμα περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης, αφού μέταλλα όπως ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός είτε εξορύχθηκαν χωρίς τη χρήση διαβρωτικών χημικών ουσιών όπως ο υδράργυρος, είτε ανακυκλώθηκαν από μεταλλικά απόβλητα.

Επιπλέον, το πλαστικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των κορδελών κατασκευάστηκε εν μέρει από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Τόκιο 2020

Τα ολυμπιακά μετάλλια του Τόκιο παρουσιάζουν εξίσου τον επανασχεδιασμό του 2004 με τη θεά Νίκη, καθώς και μια επιγραφή της πόλης υποδοχής και του έτους των Αγώνων.

Στο πίσω μέρος του μεταλλίου υπάρχει ένα κυκλικό σχέδιο γύρω από το επίσημο έμβλημα των Αγώνων του Τόκιο που έχει σκοπό να συμβολίζει τη φιλία, καθώς και την ενότητα στη διαφορετικότητα.

Συγχρόνως, η κορδέλα από την οποία κρέμονται τα μετάλλια έχει παραδοσιακά ιαπωνικά μοτίβα.

Παρίσι 2024

Για να σηματοδοτηθούν τα 100 χρόνια από τότε που το Παρίσι φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το μακρινό 1924, κάθε μετάλλιο του 2024 θα περιέχει ένα κομμάτι σίδερο από τον Πύργο του Άιφελ, το οποίο αφαιρέθηκε από την κατασκευή κατά τη διάρκεια ανακαίνισης και δωρήθηκε από τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη συντήρησή του.

Τα μετάλλια σχεδιάστηκαν από τον οίκο κοσμημάτων Chaumet, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων που ένας κοσμηματοπώλης δημιούργησε το σχέδιο.

Στην όψη υπάρχει ένα εξάγωνο από το υλικό του Πύργου, ενώ η μπροστινή απεικονίζει τη Νίκη να βγαίνει από το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον τόπο αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, ενώ στο βάθος εμφανίζεται ο ίδιος ο Πύργος του Άιφελ, σήμα κατατεθέν της Πόλης του Φωτός.

Για 18 μέρες, 26 Ιουλίου με 11 Αυγούστου, όλα τα βλέμματα παγκοσμίως θα είναι στραμμένα στην Πόλη του Φωτός και όχι μόνο, καθώς η "καρδιά" των αγώνων θα χτυπάει και σε Μπορντό, Λιόν, Λιλ, Νίκαια, Σεντ-Ετιέν, Σατουρού και φυσικά στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, εκεί που καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού θα διεξαχθεί το αγώνισμα του σερφ.

Συνολικά 35 θα είναι τα γήπεδα αι οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τα 329 διαφορετικά αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Eiffel Tower stadium

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 12.000
  • Εγκαίνια: 2024
  • Aθλήματα θα φιλοξενήσει: Μπιτς Βολεϊ

Pierre-Mauroy Stadium

  • Πόλη: Λιλ
  • Χωρητικότητα: 26.000
  • Εγκαίνια: 2009
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Μπάσκετ, Χάντμπολ
  • Έδρα ομάδας: Λιλ
  • Διεξαγωγή τελικού για: Χάντμπολ

Stade de France

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 77.083
  • Εγκαίνια: 1998
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ράγκμπι, Στίβος

Nice Stadium

  • Πόλη: Νίκαια
  • Χωρητικότητα: 36.178
  • Εγκαίνια: 2013
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ποδόσφαιρο
  • Έδρα ομάδας: Νις

Lyon Stadium

  • Πόλη: Λιόν
  • Χωρητικότητα: 59.186
  • Εγκαίνια: 2016
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ποδόσφαιρο
  • Έδρα ομάδας: Λιόν

Yves du Manoir Stadium

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 15.000
  • Εγκαίνια: 1907
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Χόκεϊ επί χόρτου

Marseille Stadium

  • Πόλη: Μασσαλία
  • Χωρητικότητα: 67.394
  • Εγκαίνια: 1937
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ποδόσφαιρο
  • Έδρα ομάδας: Μαρσέιγ

Geoffroy-Guichard Stadium

  • Πόλη: Σεντ Ετιέν
  • Χωρητικότητα: 41.965
  • Εγκαίνια: 1931
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ποδόσφαιρο
  • Έδρα ομάδας: Σεντ-Ετιέν

South Paris Arena

Πόλη: Παρίσι
Χωρητικότητα: 18.000
Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Χάντμπολ. Πινγκ Πονγκ, Βόλεϊ, Άρση Βαρών

Saint Quentin en Yvelines BMX Stadium

  • Περιοχή: Μοντινί-λε-Μπρετονέ
  • Χωρητικότητα: 5.000
  • Εγκαίνια: 2014
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Αγώνας δρόμου BMX

Aquatics Centre

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 5.000
  • Εγκαίνια: 2003
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Καλλιτεχνική κολύμβηση, Κατάδυση, Πόλο

Bercy Arena

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 20.300
  • Εγκαίνια: 1984
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ενόργανη γυμναστική, Τραμπολίνο, Μπάσκετ
  • Διεξαγωγή τελικού για: Μπάσκετ

Champ de Mars Arena

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 8.356
  • Εγκαίνια: 2021
  • Aθλήματα θα φιλοξενήσει: Τζούντο, Πάλη

Château de Versailles

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 15.000 - 40.000
  • Εγκαίνια: 2024
  • Aθλήματα θα φιλοξενήσει: Ιππασία, Μοντέρνο πένταθλο

Chateauroux Shooting Centre

  • Πόλη: Σατορού
  • Χωρητικότητα: 3.000
  • Εγκαίνια: 2018
  • Aθλήματα θα φιλοξενήσει: Σκοποβολή
  • Διεξαγωγή τελικού για: Σκοποβολή

Elancourt Hill

  • Περιοχή: Ελανκούρ
  • Χωρητικότητα: 25.000
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ορεινή ποδηλασία

Invalides

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 8.000
  • Εγκαίνια: 2024
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Τοξοβολία, Μαραθώνιος, Ποδηλασία

La Concorde

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 30.000
  • Εγκαίνια: 2024
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: 3on3 Μπάσκετ, BMX, Σκέιτμπορντ, Breaking

Golf National

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 35.000
  • Εγκαίνια: 1990
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Γκολφ

Marseille Marina

  • Πόλη: Μασσαλία
  • Χωρητικότητα: 14.000
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ιστιοπλοΐα

North Paris Arena

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 30.681
  • Εγκαίνια: 2017
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Μποξ, Πένταθλο

Parc des Princes

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 48.229
  • Εγκαίνια: 1972
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ποδόσφαιρο
  • Έδρα ομάδας: Παρί Σεν Ζερμέν
  • Διεξαγωγή τελικού για: Ποδόσφαιρο

Porte de la Chapelle Arena

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 8.000
  • Εγκαίνια: 2024
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Mπάντμιντον, Ρυθμική Γυμναστική

Stade Roland Garros

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 36.000
  • Εγκαίνια: 1928
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Τένις, Μποξ
  • Διεξαγωγή τελικού για: Μποξ

Saint Quentin en Yvelines Velodrome

  • Περιοχή: Μοντινί-λε-Μπρετονέ
  • Χωρητικότητα: 5.000
  • Εγκαίνια: 2014
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ποδηλασία

Vaires sur Marne Nautical Stadium

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 22.000
    Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Κωπηλασία, Κανό-Καγιάκ,

Teahupo’o, Tahiti

  • Περιοχή: Ταϊτή
  • Χωρητικότητα: 5.000
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Σερφ

Trocadero

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 13.000
  • Εγκαίνια: 1814
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Αγώνας Δρόμου

Grand Palais

  • Πόλη: Παρίσι
  • Χωρητικότητα: 9.000
  • Εγκαίνια: 1900
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ξιφασκία, Τάε κβον ντο

La Beaujoire Stadium

  • Πόλη: Ναντ
  • Χωρητικότητα: 35.322
  • Εγκαίνια: 1984
  • Aθλήματα που θα φιλοξενήσει: Ποδόσφαιρο
  • Έδρα ομάδας: Ναντ

Γενική επιμέλεια: Μαρία Κουβέλη
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Δημήτρης Μητσαράς, Βασιλική Καραμούζα, Κωνσταντίνος Μπούρμπουλας, Μαρία Φιοράντη
Art Director: Κωνσταντίνος Μπαντούνας
Γενικά Photo Credits: 24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS, Ed Sloane, Aurelien Morissard, Andreea Alexandru, Lee Jin-man, Kin Cheung, Andres Kudacki, Ben Thouard, Denes Erdos, Ng Han Guan, Alberto Pezzali, Matthias Schrader, Francisco Seco, Martin Meissner, Matt Slocum, Antonio Calanni, Bernat Armangue, Geert vanden Wijngaert, Ashley Landis, Alastair Grant, Matt Dunham, Pavel Golovkin / AP IMAGES, Georgia Panagopoulou / Tourette Photography, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS, EUROKINISSI SPORTS.
Φωτογραφικά credits για τα Ολυμπιακά μετάλλια: IOC MEDIA, PARIS2024 MEDIA CENTER | CLEMENT CAZOTTES/ALAMY/VISUALHELLAS.GR | ANGELA WEISS/AFP | SUSAN WALSH, RICK RYCROFT, PETROS GIANNAKOURIS, SANG TAN, FELIPE DANA, KOJI SASAHARA/AP PHOTO.
Φωτογραφικά credits για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις: PARIS 2024 MEDIA POOL: ARCHITECTES-VENHOEVENCS & ATELIERS, PH.GUIGNARD/AIR-IMAGES.NET, WILMOTTE & ASSOCIES, MAIRIE DE PARIS – SCAU/NP2F, MIRCO MAGLIOCCA, PAWEL GAUL/FLORIAN HULLEU, MIMPKI, PAUL THΕVENIN, GOLEM IMAGES, AREMA PHOTOS V.PAUL, FELIX FAYOLLE/NANTES METROPOLE, CΕDRIC LECOCQ/FFT, DAMIEN LE GALLO/VIPARIS, MACARY ZUBLENA ET REGEMBAL COSTANTINI - ARCHITECTES © ADAGP, MANEA FABISCH/TAHITI TOURISME, PHOTOTHΕQUE DE SAINT QUENTIN EN YVELINES.