Οι απόλυτοι

Η ανάλυση του πρώτου γύρου

Facts, not opinions. Γεγονότα, όχι απόψεις. Με αυτό το μότο το SPORT24 έκανε τη συνεργασία με την Opta, την κορυφαία εταιρεία στατιστικής αθλητικών γεγονότων στον κόσμο, για την κάλυψη της Super League Interwetten.

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα να δούμε αυτά τα γεγονότα, να αφήσουμε εκείνα να διαμορφώσουν τις απόψεις μας.

Θα δούμε πράγματα πέρα από τη βαθμολογία, τις νίκες και τις ήττες, τα γκολ υπέρ και κατά. Θα σας δείξουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης ο,τι αφορά την ομάδα σας και τους αντιπάλους της.

Την επιθετική της απειλή και την αμυντική της επίδοση. Την αποτελεσματικότητα στο να σκοράρει, αλλά και στο να αποτρέψει το γκολ.

Θα δούμε και τους παίκτες, από πάνω προς τα κάτω στο γήπεδο. Τους επιθετικούς, τους πιο απειλητικούς παίκτες του πρωταθλήματος. Τους μεσοεπιθετικούς, τους πιο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές, αυτούς που φτιάχνουν τα γκολ.

Τους μέσους που "καταστρέφουν" το παιχνίδι των αντιπάλων και το πως τα πηγαίνουν οι τερματοφύλακες κάτω από τα γκολπόστ.

Θα τα δείτε όλα με τη σειρά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το section που σας ενδιαφέρει από το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης. Ξεκινάμε με τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες και τη σύγκριση με την περσινή τους εικόνα.

Αυτή ήταν η εικόνα των ομάδων στην περσινή κανονική διάρκεια της Super League.

Ο ΠΑΟΚ ήταν 1ος στην επιθετική απειλή και 2ος στην αμυντική ασφάλεια, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη αμυντική λειτουργία κι ερχόταν 2ος στην επίθεση.

Η ΑΕΚ ήταν αρκετά μακριά τους, ο Παναθηναϊκός ήταν κάτω από τον μέσο όρο και στους δύο τομείς, ενώ ο Άρης ήταν στην 5η θέση και στην επίθεση και στην άμυνα.

Αυτή είναι η εικόνα μετά τον πρώτο γύρο φέτος. Ο Ολυμπιακός είναι μακράν πρώτος στην επιθετική απειλή και έχει και τη μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια.

Ο ΠΑΟΚ έχει βελτιωθεί αμυντικά σε σχέση με πέρυσι, αλλά έχασε μεγάλο κομμάτι από την απειλή στην επίθεση, ενώ η ΑΕΚ παρουσιάζει μικρή βελτίωση και στους δύο τομείς.

Ο Παναθηναϊκός με σημαντική βελτίωση στην επίθεση, αλλά μικρή πτώση στην άμυνα. Ο Άρης έχει τεράστια βελτίωση στην άμυνα, αλλά η μεταστροφή του έχει κοστίσει επιθετικά, αφού βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, μόλις στην 9η θέση της επιθετικής απειλής.

Ο ΟΦΗ έχει πτώση και στους δύο τομείς, ενώ ο Ατρόμητος έχει πορεία σαν κι αυτήν του Άρη: αμυντική βελτίωση, αλλά με μεγάλο κόστος στην επίθεση.

ΠΑΣ και Απόλλωνας είναι πολύ ευχάριστες εκπλήξεις, Βόλος, Λαμία και ΑΕΛ είναι πολύ κοντά στην περσινή τους εικόνα.

Η εικόνα με βάση τις τελικές

Η επικινδυνότητα των τελικών που κάνουν/δέχονται οι ομάδες είναι πιο σημαντική από την ποσότητα των τελικών


Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο πως απειλούν και απειλούνται οι ομάδες, στις τελικές που κάνουν και σε αυτές που δέχονται.

Η ποσότητα των τελικών από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Δύο σουτ από τα 30 μέτρα δεν είναι είναι το ίδιο με δύο σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η συνολική στατιστική τα βλέπει ίδια. Με τη βοήθεια των xGoals όμως γνωρίζουμε το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε τελική κι έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε και την ποιότητα των τελικών που κάνει κάθε ομάδα.

Έτσι, στο πρώτο γράφημα δεν βλέπουμε μόνο την ποσότητα των τελικών που κάνει κάθε ομάδα, αλλά και το πόσο επικίνδυνες είναι κατά μέσο όρο αυτές οι τελικές.

Όσο πιο δεξιά βρίσκεται μια ομάδα, τόσο περισσότερες τελικές κάνει και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο πιο επικίνδυνη είναι κατά μέσο όρο κάθε τελική της.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κάνουν σχεδόν τις ίδιες τελικές, αλλά οι ερυθρόλευκοι συνδυάζουν την ποσότητα με μεγάλη επικινδυνότητα, την ώρα που ο Δικέφαλος δυσκολεύεται να δημιουργήσει καλές ευκαιρίες.

Η ΑΕΚ είναι αρκετά πίσω στην ποσότητα των τελικών, αλλά ψηλά στην επικινδυνότητα. Ο Παναθηναϊκός κάνει κατά μέσο όρο τις πιο επικίνδυνες τελικές του πρωταθλήματος, αλλά αυτές είναι λίγες: μόνο τέσσερις ομάδες εκτελούν λιγότερο από τους πράσινους.

Ο Άρης βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο και στα δύο, απειλεί με λίγες και "ακίνδυνες" τελικές, ενώ στις επιδόσεις του ΠΑΣ και του Απόλλωνα φαίνεται πως οι δύο ομάδες που ανέβηκαν έχουν εκπλήξει ευχάριστα με την επιθετική τους διάθεση.

Τελευταία σημείωση: Με κάτω από έξι τελικές ανά αγώνα και μόλις 6% πιθανότητες να γίνει γκολ κάθε τελική, δεν είναι βέβαιο πως ο Παναιτωλικός μπορεί να θεωρείται κανονική ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Δέλλας έχει πολλή δουλειά.


Πάμε να ρίξουμε την ίδια ματιά στην άμυνα. Στις τελικές δηλαδή που δέχονται οι ομάδες και στο πόσο επικίνδυνες είναι αυτές.

Εδώ το γράφημα λειτουργεί αντίστροφα. Όσο πιο αριστερά βρίσκεται μια ομάδα, τόσο λιγότερες τελικές δέχεται ανά αγώνα. Κι όσο πιο χαμηλά βρίσκεται, τόσο πιο ακίνδυνες είναι κατά μέσο όρο αυτές οι τελικές.

Ο ΠΑΟΚ δέχεται τις λιγότερες τελικές, όμως ο Ολυμπιακός τις μακράν πιο ακίνδυνες. Από κοντά και ο Άρης, εκεί φαίνεται το μυστικό της αμυντικής του βελτίωσης, στο πόσο ακίνδυνες είναι οι τελικές των αντιπάλων του.

Η ΑΕΚ βρίσκεται λίγο πιο πάνω, ενώ καλή είναι και η επίδοση του ΠΑΣ.

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα ζήτημα εδώ, δέχεται λίγες τελικές, αλλά μόνο Λαμία και Βόλος δέχονται πιο επικίνδυνες τελικές από την ομάδα του Μπόλονι.

Ο Βόλος είναι η χαρά των αντιπάλων, αφού όχι μόνο δέχεται πολλές τελικές, αλλά ταυτόχρονα αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες του πρωταθλήματος.


Είδαμε την απόδοση των ομάδων σε άμυνα και επίθεση, ήρθε η ώρα της αποτελεσματικότητας. Άλλο πράγμα οι ευκαιρίες που είχες κι άλλο τα γκολ που έβαλες με αυτές. Με τον ίδιο τρόπο, άλλο πράγμα το πόσο απειλείσαι κι άλλο το πόσο συχνά μαζεύεις την μπάλα από τα δίχτυα σου.

Στα επόμενα γραφήματα θα δούμε αυτό ακριβώς, τα xGoals και τα γκολ. Αυτά δηλαδή που "έπρεπε" να βάλουν οι ομάδες του Top5 με βάση τις ευκαιρίες που είχαν κι αυτά που έβαλαν τελικά.

Δύο απαραίτητες σημειώσεις. Πρώτον, στα γκολ σε επίθεση και άμυνα δεν υπολογίζουμε αυτά που μπήκαν με πέναλτι/αυτογκόλ. Δεύτερον, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα του Top5 που έχει έναν αγώνα περισσοτερο. Οι υπόλοιπες τέσσερις έχουν να παίξουν το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και το Άρης - ΑΕΚ.

Ξεκινάμε από την επίθεση. Οι κόκκινες μπάρες δείχνουν το σύνολο των γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει κάθε ομάδα με βάση τις ευκαιρίες που είχε στον πρώτο γύρο της Super League.

Μακράν πιο απειλητικός ο Ολυμπιακός, ακολουθούν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός με μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Μόλις 10 γκολ "έπρεπε" να βάλει με βάση τις ευκαιρίες του ο Άρης. Ας δούμε και πόσα έβαλαν τελικά.

Ο Ολυμπιακός είχε ούτως ή άλλως τη μεγαλύτερη απειλή και η αποτελεσματικότητα των παικτών του Μαρτίνς εκτόξευσε τους ερυθρόλευκους στα 32 γκολ.

Με τον ίδιο τρόπο η ΑΕΚ ανέβηκε από τα 16 στα 22 γκολ και ο Άρης από τα 10 στα 14. Για την ομάδα του Μάντζιου τα +4 γκολ φαίνονται μικρό νούμερο, αλλά η ποσοστιαία αύξηση είναι τεράστια: 40% περισσότερα γκολ από τα προσδοκώμενα.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε παρόμοια αύξηση, αντιθέτως έχει ένα γκολ λιγότερο απ'αυτά που θα έπρεπε. Ο Παναθηναϊκός έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αναποτελεσματικότητας, με τέσσερα γκολ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, που του έχουν κοστίσει βαθμούς.

Πάμε να ρίξουμε την ίδια ματιά στην άμυνα. Εδώ οι κόκκινες μπάρες δείχνουν το σύνολο των γκολ που θα "έπρεπε" να δεχθεί κάθε ομάδα με βάση τις ευκαιρίες που είχαν οι αντίπαλοί της στον πρώτο γύρο της Super League.

Έστω και οριακά, ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει απειληθεί λιγότερο απ'όλες. Άρης, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν απέχουν πολύ, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει απειληθεί περισσότερο από όλους, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως έχει και έναν αγώνα περισσότερο.

Οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας έχουν δεχθεί λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Ο Ολυμπιακός "έπρεπε" να φάει επτά, έχει φάει τέσσερα, ο Άρης έπεσε από τα οκτώ στα πέντε και ο ΠΑΟΚ στα τέσσερα.

Ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί ακριβώς αυτά που θα "έπρεπε" και η ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Ένωση με τελικές για εννιά γκολ έχει φάει 13.

Στο ειδικό section για τους τερματοφύλακες θα δούμε κατά πόσο αυτές οι διακυμάνσεις οφείλονται στους γκολκίπερ των ομάδων ή στην τύχη που έστειλε εκτός εστίας τις τελικές των αντιπάλων.

Ο Ελ Αραμπί δεν θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστή αναφορά. Ο Μαροκινός με 11 γκολ (χωρίς πέναλτι) δεν είναι απλώς ο πρώτος σκόρερ, είναι ο απόλυτος εκτελεστής.

Αυτές είναι οι 30 τελικές του Ελ Αραμπί μέχρι στιγμής. Ένα shot map ενός πραγματικού φορ, με ελάχιστες τελικές εκτός περιοχής, με εκτελέσεις κεντρικά και κοντά στην εστία.

Όσο μεγαλύτεροι είναι οι κύκλοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Με αυτές τις 30 τελικές ο Μαροκινός είχε 7 xGoals, θα έπρεπε δηλαδή με "απλή" αποτελεσματικότητα να πετύχει επτά γκολ.

Κι αυτά είναι τα 11 γκολ που έχει πετύχει ο Ελ Αραμπί στον πρώτο γύρο. Ο Μαροκινός έχει τερματίσει τα κοντέρ.

Έχει βρει εστία με το 56% των τελικών του και δίχτυα με το 36%. Τα γκολ του δε είναι μοιρασμένα: έξι με το δεξί, τέσσερα με το αριστερό και ένα με το κεφάλι.

Οι πιο απειλητικοί παίκτες

Ο Ελ Αραμπί και οι ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στην επίθεση των ομάδων


Κανένας άλλος επιθετικός δεν μπορεί να πλησιάσει τον Ελ Αραμπί και την αποτελεσματικότητα του σέντερ φορ του Ολυμπιακού.

Όμως, ακόμα και χωρίς την αποτελεσματικότητα, ο Μαροκινός θα ήταν ούτως ή άλλως ο κορυφαίος επιθετικός του πρωταθλήματος.

Διότι ακόμα και χωρίς την έξτρα ευστοχία, ο Ελ Αραμπί είναι μακράν του δευτέρου ο πιο απειλητικός παίκτης της Super League.

Το γράφημα παρουσιάζει τους top15 παίκτες του πρωταθλήματος σε xGoals ανά αγώνα, χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε τα πέναλτι.

Το 0.84 του Ελ Αραμπί είναι ασύλληπτο, ο Μαροκινός έχει 84% να σκοράρει σε κάθε ματς. Το 0.67 του Ολιβέιρα είναι επίσης πολύ υψηλό: ίσως ο Πορτογάλος να έχει αδικηθεί που έχει παίξει μόλις 448' και ο Ανσαριφάρντ έχει αγωνιστεί σε 762', με το αρκετά χαμηλότερο 0.44.

Ο Σβιντέρσκι είναι σταθερά απειλητικός για τον ΠΑΟΚ, ενώ το 0.55 του Μασούρα δείχνει γιατί ο ακραίος του Ολυμπιακού δεν είναι κλασικός εξτρέμ, αλλά ένας wide forward που έρχεται κεντρικά για να εκτελεί.

Ο Μπερτόλιο είναι ο πιο απειλητικός παίκτης του Άρη, κερδίζει αρκετούς φορ και "γεμίζει" το κενό που έχουν οι Κίτρινοι στη θέση του επιθετικού. Ο Καρλίτος αφήνει πίσω του τον Μακέντα, ενώ το ίδιο κάνει και ο Αϊτόρ.

O Δουβίκας δείχνει στα 21 του πως είναι λογικό να τον κοιτάζουν οι μεγάλες ομάδες, ενώ το 0.28 του Τζόλη είναι πολύ μεγάλο νούμερο για 18χρονο που αγωνίζεται στο πλάι.


Αυτοί είναι οι κορυφαίοι δημιουργοί του πρωταθλήματος στην κανονική ροή και από στημένες φάσεις.

Όσο πιο δεξιά βρίσκεται ένας παίκτης, τόσο περισσότερες ευκαιρίες φτιάχνει στην κανονική ροή των αγώνων, στο open play.

Όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο περισσότερες ευκαιρίες δημιουργεί με εκτελέσεις στημένων, φάουλ και κόρνερ.

Ο Φορτούνης ασύγκριτος, στην "πινέζα" του γραφήματος, κορυφαίος και στις δυο κατηγορίες.

Κανένας άλλος παίκτης δεν πλησιάζει τις 2.4 ευκαιρίες που δημιουργεί για τους συμπαίκτες του ο άσος του Ολυμπιακού στην κανονική ροή των αγώνων, ούτε τις 1.8 που προσθέτει από τις στημένες φάσεις.

Βαλμπουενά και Μάνταλος είναι οι παίκτες που ακολουθούν, οι μοναδικοί μαζί με τον Φορτούνη που δημιουργούν πάνω από μία ευκαιρία και στις δυο κατηγορίες, και στο open και στο set play.

O αρχηγός της ΑΕΚ φτιάχνει 1.8 ευκαιρίες ανά αγώνα στην κανονική ροή και προσθέτει 1.1 από τις στημένες φάσεις, ενώ ο Γάλλος του Ολυμπιακού δημιουργεί 1.4 ευκαιρίες στο open play και έχει ίδια επίδοση στις στημένες φάσεις.

Πάνω αριστερά, μια έκπληξη. Ο Αργεντινός Ίσραελ Κολ του Απόλλωνα με 1.3 ευκαιρίες ανά αγώνα είναι ο δεύτερος παίκτης του πρώτου γύρου στη δημιουργία από στημένες φάσεις.

Κλείνουμε με τους παίκτες που δημιουργούν πολύ στο open play, χωρίς να προσθέτουν φάσεις από εκτελέσεις στημένων.

Ο Χριστοδουλόπουλος με 1.9 ευκαιρίες κερδίζει στο νήμα τη 2η θέση στη δημιουργία στο open play, οριακά μπροστά από Ζίβκοβιτς και Μασούρα, που βέβαια προσθέτουν και ευκαιρίες από στημένα.

Ο Μουργκ τα συνδυάζει με 1.5 open play και 0.7 set play, ενώ ο Γιαννούλης με 1.6 ευκαιρίες στην κανονική ροή είναι μακράν ο κορυφαίος αμυντικός στη δημιουργία και δείχνει πόσο σημαντικός είναι για τον ΠΑΟΚ.

Φορτούνης ο ασύγκριτος

Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και οι παίκτες που δημιουργούν περισσότερο


Κανείς δεν μπορεί να πιάσει τον Φορτούνη, είτε στο open είτε στο set play, ούτε φυσικά στο σύνολο των 4.2 ευκαιριών που φτιάχνει ανά 90' ο Τρικαλινός.

Όμως, πλέον μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο από το να μετράμε απλώς τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι παίκτες. Μπορούμε και να αξιολογήσουμε το πόσο καλές είναι αυτές οι ευκαιρίες.

Δεν είναι το ίδιο να εκτελείς ένα κόρνερ που φέρνει μια κεφαλιά εκτός μικρής περιοχής με το να περνάς μια κάθετη για τετ-α-τετ ή να πασάρεις για εκτέλεση για κενή εστία.

Γι'αυτή τη δουλειά υπάρχουν οι Expected Assists της Opta. Τι κάνουν; Κάτι πολύ απλό. Όπως τα xGoals μετράνε την ποιότητα των τελικών, έτσι οι xAssists μετράνε την ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργεί ένας παίκτης.

Αυτοί είναι οι 15 κορυφαίοι παίκτες του πρώτους γύρου στις xAssists ανά 90'.

Ούτε εδώ υπάρχει κάποιος που να πλησιάζει τον Φορτούνη και τις 0.48 xAssists που έχει ανά ματς. Τι σημαίνει το 0.48; Ότι σε κάθε ματς από τα πόδια του φτιάχνονται ευκαιρίες που αξιζούν μισό γκολ.

Ο Σιμόες κάνει την έκπληξη και παίρνει τη δεύτερη θέση από τον Βαλμπουενά, ο Χατζηγιοβάνης δείχνει την ποιότητά του και κερδίζει οριακά Μουργκ και Ζίβκοβιτς.

Ο Γιαννούλης είναι και εδώ ο κορυφαίος αμυντικός, ενώ Μασούρας και Τζόλης είναι οι μοναδικοί παίκτες που βρίσκονται στους κορυφαίους και των xGoals και των xAssists. Δεν είναι εξτρέμ, είναι wide forwards, κυνηγοί που έρχονται από το πλάι και προσφέρουν ισάξια σε απειλή και δημιουργία.

Ο Μάνταλος βρίσκεται χαμηλά, ενώ ο Ιωαννίδης του Απόλλωνα και ο Καρτάλης του ΠΑΣ είναι οι παίκτες των μικρών που αξίζουν την προσοχή μας.

Και ολοκληρώνουμε τη ματιά μας στη δημιουργία με τους παίκτες που έχουν φτιάξει για τους συμπαίκτες τους τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες.

Όχι πως η εικόνα στην κορυφή θα ήταν διαφορετική. Ο Φορτούνης έχει ήδη φτιάξει οκτώ μεγάλες ευκαιρίες σε 590', ενώ πέρυσι κορυφαίοι ήταν ο Μάνταλος και ο Μίσιτς, που είχαν φτιάξει από 10 μεγάλες ευκαιρίες σε 1.639 και 2.173 λεπτά αντίστοιχα.

Ο Μασούρας ξεχωρίζει ξανά με έξι μεγάλες ευκαιρίες σε 632', ενώ ο Χατζηγιοβάνης δεν φταίει εκείνος που έχει μόνο δύο ασίστ.

Ο Ιωαννίδης και ο Κολ του Απόλλωνα είναι και εδώ ψηλά, το ίδιο και οι αναμενομενοι "ύποπτοι", ο Μάνταλος με τον Βαλμπουενά.

Η ώρα των destroyers, των μέσων που βγαίνουν νικητές στη μάχη του κέντρου.

Όσο πιο δεξιά βρίσκεται ένας παίκτης, τόσο περισσότερα είναι τα τάκλιν που κερδίζει ανά αγώνα.

Όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο περισσότερα είναι τα κλεψίματα που έχει ανά 90'.

Η "πινέζα" στο γράφημα της "καταστροφής" ανήκει στον Τζέγκο. Ο Αυστραλός μέσος του Άρη έχει διπλή πρωτιά.

Αυτός κερδίζει τα περισσότερα τάκλιν, με 3.5 ανά αγώνα, αυτός κάνει και τα περισσότερα κλεψίματα, με 2.5 σε κάθε ματς.

Δεύτερος κυρίαρχος στις μάχες του κέντρου, ο Καμαρά. Εκτός του Τζέγκο, ο μέσος του Ολυμπιακού είναι ο μοναδικός άλλος μέσος που κερδίζει 2+ τάκλιν και κάνει 2+ κλεψίματα.

Ο Καμαρά τα κάνει απολύτως μοιρασμένα: 2.16 κερδισμένα τάκλιν, 2.16 κλεψίματα σε κάθε ματς.

Πάνω δεξιά, η τετράδα των πολλών κλεψιμάτων, όσοι κάνουν πάνω από δύο σε κάθε ματς.

Ο Αλεξανδρόπουλος κάνει δυναμικό "μπάσιμο" με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Φατιόν είναι σταθερή αξία των μικρομεσαίων ομάδων της λίγκας, ο Χαρίσης βρήκε "λιμάνι" στον Ατρόμητο και ο Βαλιέντε είναι κομβικός για τρίτη σερί σεζόν στον Αστέρα.

Κλείνουμε με την τριάδα που ακολουθεί πίσω από τον Τζέγκο στον τομέα των κερδισμένων τάκλιν.

Ιδού το κλειδί για τον "συντηρητικό" και σκληρό Άρη. Δεύτερος ο Σάσα, με 3.3 κερδισμένα τάκλιν ανά αγώνα. Όταν Τζέγκο και Σάσα παίζουν μαζί, η ομάδα του Μάντζιου έχει από αυτό το δίδυμο στο κέντρο σχεδόν επτά κερδισμένα τάκλιν.

Τρίτος μέσος με 3+ κερδισμένα τάκλιν ο Μεγιάδο του ΟΦΗ, ενώ ο Σιμόες συμπληρώνει το καρέ με 2.5 τάκλιν ανά παιχνίδι.

Η αξιολόγηση των τερματοφυλάκων είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν μπορείς να κοιτάξεις το σύνολο των αποκρούσεων, γιατί πάντα στις πρώτες θέσεις θα είναι οι γκολκίπερ των μικρών ομάδων, αυτοί που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες τελικώς.

Τα expected goals είναι ο κορυφαίος τρόπος αξιολόγησης των ομάδων και των επιθετικών, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους τερματοφύλακες, για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως μετράνε όλες τις τελικές, άρα κι αυτές που μπλοκαρίστηκαν ή έφυγαν έξω από την εστία και δεν απασχόλησαν τους τερματοφύλακες. Ο δεύτερος είναι πως η αξιολόγηση της κάθε τελικής αποτυπώνει το πόσο επικίνδυνη ήταν όταν έγινε, όχι όταν κατέληξε στην εστία. Ένα σουτ εκτός περιοχής πχ μπορεί να έχει μόνο 3% πιθανότητες να γίνει γκολ, αλλά αν η μπάλα πάει στο παραθυράκι το πράγμα αλλάζει: το έργο του τερματοφύλακα είναι πραγματικά δύσκολο, παρότι το σουτ δεν είναι μεγάλη ευκαιρία.

Τα Expected Goals on Target από την Opta κάνουν αυτό ακριβώς. Αξιολογούν τις τελικές που βρήκαν εστία σύμφωνα με το πόσο επικίνδυνες ήταν για τον τερματοφύλακα. Μετράει φυσικά η απόσταση, αλλά συνοπολογίζεται η δύναμη του σουτ και η στόχευση στην εστία, αν η μπάλα πχ πήγε δυνατά στη γωνία ή αδύναμα πάνω στον τερματοφύλακα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο μεγάλη απειλή αντιμετώπισε κάθε τερματοφύλακας και πως τη διαχειρίστηκε. Έτσι μπορούμε να δούμε τι έχουν κάνει οι γκολκίπερ των ομάδων στον πρώτο γύρο της Super League.

Χάρις στην Opta, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοι τερματοφύλακες έχουν δεχθεί λιγότερα γκολ απ'αυτά που θα έπρεπε με βάση τις τελικές που πήγαν στην εστία τους και ποιοι έχουν δεχθεί περισσότερα.

Αρχίζουμε με τις κόκκινες μπάρες, που δείχνουν πόσα γκολ λιγότερα από τα προσδοκώμενα έχουν δεχθεί οι γκολκίπερ που τα έχουν πάει καλά.

Σημειώνουμε ότι δεν υπολογίζονται τα πέναλτι.

Ο Βέρχουλστ στην κορυφή. Ο Βέλγος έχει αποδειχθεί λίρα εκατό για τον Απόλλωνα, αφού έχει δεχθεί τέσσερα γκολ λιγότερα απ'αυτά που θα έπρεπε, παρότι έχει νικηθεί από το απευθείας κόρνερ του Γκαρσία στον αγώνα με την ΑΕΚ.

Ακολουθεί ο Σα. Ο Πορτογάλος κίπερ του Ολυμπιακού μπορεί να είναι αυτός που απειλείται λιγότερο στο πρωτάθλημα, αλλά φροντίζει να μειώνει κι άλλο αυτήν την απειλή και έχει δεχθεί 2.4 γκολ λιγότερα.

Διούδης και Παπαδόπουλος είναι οριακά στα ίδια, Βάτερμαν, Γιαννιώτης και Επασί θα μπορούσαν να έχουν πάει καλύτερα.

Πραγματικό πρόβλημα υπάρχει στο τέρμα της ΑΕΚ και της ΑΕΛ. Ο Τσιντώτας στην πρώτη του σεζόν ως ξεκάθαρο Νο1 έχει ήδη δεχθεί 3.6 γκολ περισσότερα απ'αυτά που θα έπρεπε με βάση τις τελικές που πήγαν στην εστίας της Ένωσης.

Είδαμε στην αρχή πως η ΑΕΚ έχει φάει τέσσερα γκολ παραπάνω από τα expected και η ευθύνη του Τσιντώτα είναι ξεκάθαρη.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην ΑΕΛ, που και πέρυσι είχε κακό τερματοφύλακα, τον Κρίστινσον. Ο Νάγκι έχει προλάβει σε ένα γύρο να φάει 5.6 γκολ περισσότερα από τα προσδοκώμενα.


Photo Credits: Eurokinissi
Κείμενο - Infographics: Θέμης Καίσαρης
Art Director: Γιάννης Κατσίνης