Αλήθειες και ψέματα της Stoiximan Super League

Η απόλυτη ανάλυση του πρωταθλήματος

Τι έχει αλλάξει φέτος ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, που έκοψε πάλι πρώτος το νήμα στο τέλος του 1ου γύρου;

Τι κάνει διαφορετικά ο Αλμέιδα στη 2η σεζόν του στην ΑΕΚ και γιατί είναι δικαιολογημένο τα πλατύ χαμόγελο του Λουτσέσκου για τον φετινό ΠΑΟΚ;

Τι έδειξε ο Μαρτίνεθ πριν απολυθεί από τον Ολυμπιακό και πόση δουλειά έχει μπροστά του ο Μάντζιος για να βελτιώσει τον Άρη;

Τι έδειξε ο Μαρτίνεθ πριν απολυθεί από τον Ολυμπιακό και πόση δουλειά έχει μπροστά του ο Μάντζιος για να βελτιώσει τον Άρη;

Ποιοι παίκτες αξίζουν αποθέωση γι'αυτά που κάνουν στο χορτάρι; Ποιοι προσφέρουν εκτελέσεις, ποιοι φτιάχνουν ευκαιρίες και ποιοι χτίζουν τις επιθέσεις;

Ο καθένας έχει την άποψή του. Όμως, εκτός από τις απόψεις, υπάρχουν και τα γεγονότα. Κι αυτά θα δούμε στην απόλυτη ανάλυση του 1ου γύρου της Stoiximan Super League.

Γεγονότα, όχι απόψεις. Με αυτό το μότο άλλωστε το SPORT24 συνεργάζεται για τέταρτη σερί χρονιά με την Opta/Stats Perform, την κορυφαία εταιρεία στατιστικής αθλητικών γεγονότων στον κόσμο, για την κάλυψη του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι κορυφαίοι μας δίνουν τα αδιάσειστα στοιχεία και εμείς σας παρουσιάζουμε τις αλήθειες του πρωταθλήματος.

Πράγματα πέρα από τη βαθμολογία, τις νίκες και τις ήττες, τα γκολ υπέρ και κατά. Θα σας δείξουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης ο,τι αφορά την ομάδα σας και τους αντιπάλους της.

Την επιθετική της απειλή και την αμυντική της επίδοση. Το πόσο καλή ήταν στο γήπεδό της και την εικόνα μακριά από την έδρα της. Θα πάρουμε απαντήσεις σε κλασικά ερωτήματα που μέχρι σήμερα έμεναν στη θεωρία.

Ποια ομάδα πίεσε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά ψηλά στο γήπεδο; Ποια ομάδα κυκλοφόρησε πιο πολύ την μπάλα και ποια απείλησε άμεσα από το δικό της μισό;

Ποια ομάδα πάτησε περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και ποια δεν αφήνει τον αντίπαλο να μπει στην περιοχή της;

Θα τα δείτε όλα με τη σειρά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το section που σας ενδιαφέρει από το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης.

Πριν αρχίσουμε, κάποιες απαραίτητες σημειώσεις.

Τα στοιχεία για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αφορούν 12 ματς και όχι 13, αφού όσα έκαναν στα 50’ του ντέρμπι είναι ως μη γενόμενα, τόσο για τις ομάδες, όσο και για τους παίκτες.

Ναι, όλοι παίζουν με όλους, αλλά σ’αυτόν τον πρώτο γύρο έχουμε “ανισότητες”.

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει στο γήπεδό του επτά από τα 12 παιχνίδια του και έχει παίξει εκτός μόνο πέντε φορές, κάτι που δεν ισχύει για καμία άλλη ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης έχουν δώσει τρία ντέρμπι εκτός έδρας, κάτι που δεν ισχύει για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Ο Ατρόμητος έχει δώσει μόνο 5/12 παιχνίδια στο γήπεδό του και ο Πανσερραϊκός μόλις τέσσερα: οι επιδόσεις τους θα πρέπει να κριθούν με επιείκεια.

Ξεκινάμε με τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες και τη σύγκριση με την περσινή τους εικόνα.

Σ'αυτήν την εικόνα θα τα δούμε όλα. Στον οριζόντιο άξονα είναι η επίθεση, τα xGoals Υπέρ, και στον κάθετο η άμυνα, τα xGoals Κατά.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η η επιθετική της απειλή. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται, τόσο καλύτερη είναι η αμυντική της λειτουργία.

Οι “ουρές” στο σήμα κάθε ομάδας ξεκινούν από την περσινή της επίδοση.

Έτσι μπορείτε με μια ματιά να δείτε πώς τα πάει σε σχέση με την εικόνα που είχε στην περσινή κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Αρχίζουμε με τον Ολυμπιακό, που κόβει πρώτος το νήμα στην επίθεση, είναι η πιο απειλητική ομάδα του πρώτου γύρου.

Οι ερυθρόλευκοι αύξησαν κατά πολύ την απειλή τους, αλλά ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η αμυντική τους λειτουργία, που ούτως ή άλλως δεν ήταν υποδειγματική την προηγούμενη σεζόν.

Συνεχίζουμε με τον ΠΑΟΚ, που είναι η κορυφαία ομάδα του 1ου γύρου όσον αφορά την αμυντική λειτουργία.

Η ομάδα του Λουτσέσκου απειλεί περισσότερο από πέρυσι, χειροτέρευσε λίγο αμυντικά, αλλά πολύ λιγότερο από τους υπόλοιπους μεγάλους.

Να κι η ΑΕΚ. Η Ένωση πέρυσι ήταν πρώτη σε όλα, αυτή που απείλησε περισσότερο και ταυτόχρονα αυτή που απειλήθηκε λιγότερο.

Φέτος είναι 2η στην επίθεση, λίγο πίσω από τον Ολυμπιακό, και 2η και στην άμυνα, πίσω από τον ΠΑΟΚ.

Ιδού και ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει πολύ μεγάλη βελτίωση στην επίθεση, με άλμα προς τα εμπρός.

Όμως αυτό έχει έρθει με ένα κόστος στην αμυντική λειτουργία: οι πράσινοι πέρυσι είχαν τη 2η άμυνα πίσω από την ΑΕΚ και στον 1ο γύρο φέτος έχουν απειληθεί περισσότερο από τους άλλους τρεις.

Ο Άρης έχει απόσταση από τους άλλους τέσσερις, βελτιώθηκε λίγο στην επίθεση και έχει σοβαρό θέμα στην αμυντική του λειτουργία.

Εντυπωσιακός ο Παναιτωλικός του Πετράκη: από την περσινή τελευταία θέση της απειλής έχει βρεθεί φέτος πάνω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος, έχει φτάσει να απειλεί περισσότερο από τον Άρη κι αδικείται από τη βαθμολογική συγκομιδή μέχρι τώρα.

Κάτι παρόμοιο έχει επιχειρήσει ο ΟΦΗ, αλλά με μεγάλο κόστος στην άμυνα, αφού έχει τη 2η χειρότερη αμυντική επίδοση του 1ου γύρου.

Να κι οι υπόλοιποι. Η Λαμία του Βόκολου έχει επιχειρήσει παρόμοιο άλμα με του Παναιτωλικού, ο Αστέρας χρειάζεται βελτίωση στην άμυνα. 

Σχεδόν μια από τα ίδια ο Βόλος, κακός ο ΠΑΣ, ελπιδοφόρα εικόνα Πανσερραϊκού και Κηφισιάς, ο Ατρόμητος έχει θέμα στην άμυνα, αλλά και το άλλοθι του να έχει παίξει μόνο πέντε ματς στο γήπεδό του.

Η κατάταξη της απόδοσης

Πάμε να δούμε άμυνα και επίθεση μαζί.

Αν πρέπει να διαλέξουμε μόνο έναν αριθμό για να αξιολογήσουμε μια ομάδα, αυτός είναι η Expected Goals Difference.

Το νούμερο του xGoalsDifference προκύπτει όταν από τον μέσο όρο των xGoals Υπέρ κάθε ομάδας αφαιρέσουμε αυτόν των xGoals Κατά.

Η πράξη μας δίνει το xGoalsDifference κάθε ομάδας, δηλαδή το πόσο καλύτερη/χειρότερη ήταν κάτα μέσο όρο στα παιχνίδια της.

Οι ομάδες που κατά μέσο όρο απειλούν τον αντίπαλο περισσότερο απ'όσο απειλούνται θα έχουν θετικό xGoalsDifference, ενώ εκείνες που δεν πάνε καλά στο χορτάρι, θα έχουν αρνητικό xGoalsDifference.

Αυτή είναι η κατάταξη των 14 ομάδων με βάση την απόδοσή τους, δηλαδή το πόσο καλύτερες ή χειρότερες ήταν κατά μέσο όρο στα παιχνίδια τους στον πρώτο γύρο.

Με κόκκινες μπάρες θα δείτε τις ομάδες που είναι καλύτερες από τον αντίπαλο, με μπλε αυτές που είναι χειρότερες.

Ξεκινάμε με τις ομάδες που είχαν θετικό πρόσημο.

Η ΑΕΚ κόβει πρώτη το νήμα με 0.85, στους δεκαδικούς μπροστά από το 0.84 του Ολυμπιακού.

Ο ΠΑΟΚ είναι στην 3η θέση, με 0.74, μπροστά από το 0.66 του Παναθηναϊκού, εξαιρετική επίδοση αν υπολογίσει κανείς πως η ομάδα του Λουτσέσκου έδωσε τρία ντέρμπι εκτός έδρας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Άρη, που όμως με 0.14 είναι πολύ μακριά από τους άλλλους τέσσερις και στην ουσία απλώς συμπληρώνει την πεντάδα των ομάδων με θετικό πρόσημο.

Και πάμε σε αυτές με αρνητικό.

Παναιτωλικός και Λαμία έχουν την καλύτερη παρουσία , κοντά τους οι "συνήθεις ύποπτοι' Βόλος και Αστέρας.

Ο ΟΦΗ άρχισε καλά, αλλά ξεφούσκωσε, η Κηφισιά είναι κάτι παραπάνω από τίμια για νεοφώτιστη.

Ο ΠΑΣ είναι απογοητευτικός, αν υπολογίσει κανείς ότι Ατρόμητος και Πανσερραϊκός έχουν το ελαφρυντικό ότι έχουν δώσει εκτός έδρας οκτώ και εννιά παιχνίδια αντίστοιχα.

Πάμε τώρα να ρίξουμε την ίδια ματιά χωρίζοντας τους αγώνες σε εντός και εκτός.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε εικόνα από την παρουσία των ομάδων στο γήπεδό τους και τη δυναμική που είχαν στις εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Πρώτη και εδώ η ΑΕΚ, μπροστά από τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό που φλερτάρει κι αυτός με το 1.00 xG.

Ακολουθούν Ολυμπιακός και Άρης, με τους ερυθρόλευκους να "πληρώνουν" την συντριβή από τον ΠΑΟΚ, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν χαρίσει σε ματς όπως αυτό με την Κηφισιά και τον Παναιτωλικό.

Πρώτη φορά έχουμε τόσες ομάδες με θετικό πρόσημο στην έδρα τους, δείγμα μια τάσης για καλύτερη εικόνα, για επιθετικότητα, για ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας μπροστά στον κόσμο τους.

Το 0.45 του Παναιτωλικού είναι παράσημο για τη δουλειά του Πετράκη και φοβερό αν σκεφτεί κανείς ότι οι Αγρινιώτες έχουν κάνει 0-8 γκολ στα δύο ματς με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ενώ έχουν νικήσει μόνο δύο από τα έξι παιχνίδια στην έδρας τους.

Ολοκληρώνουμε με τη ματιά στα εκτός έδρας, εκεί που τα πράγματα είναι δύσκολα.

Αυτή ήταν η εικόνα των 14 ομάδων στους αγώνες μακριά από το γήπεδό τους.

Ο Ολυμπιακός έχει την πρωτιά εκτός έδρας, χάρις στα εμφατικά περάσματα του από Γιάννενα, Ηράκλειο και Τρίπολη, αλλά και στην αντίδραση στην OPAP Arena.

Ακολουθούν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, ενώ θυμίζουμε πάλι πως ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί σε "Καραϊσκάκης", Λεωφόρο και Φιλαδέλφεια.

Έτσι φτιάχτηκε η βαθμολογία

"Κι αφού αυτές είναι οι επιδόσεις των ομάδων, τότε πως φτιάχτηκε η βαθμολογία;

Καλή ερώτηση. Γιατί μέχρι στιγμής εξετάζουμε την απόδοση, αλλά υπάρχει και η αποτελεσματικότητα. Άλλο πράγμα το πόσο καλά παίζεις κι άλλο τι πετυχαίνεις στο χορτάρι, τι βαθμούς μαζεύεις.

Πάμε λοιπόν να δούμε πάρουμε απαντήσεις. Θα δούμε τι συνέβη στους αγώνες των ομάδων του Big-5. Μέσω των xGoals χωρίσαμε τα ματς που έδωσαν σε τρεις κατηγορίες.

Σε αυτά που θεωρούμε ότι μια ομάδα ήταν "ανώτερη" από τον αντίπαλό της, όταν δηλαδή είχε υπέρ της διαφορά τουλάχιστον 0.40 xGoals, ένα ματς πχ που τα xG ήταν 1.30 - 0.60.

Με τον ίδιο τρόπο, θεωρούμε πως ήταν "χειρότερη" όταν ο αντίπαλος είχε υπέρ του τέτοια διαφορά στα xG, ένα ματς του 0.60 - 1.10.

Τέλος, υπάρχουν και οι ισοδύναμοι αγώνες, τα ματς που τα xG ήταν σχετικά ισορροπημένα, ένας αγώνας πχ στο 0.70-0.90.

Τα αποτελέσματα των ομάδων σε κάθε κατηγορία θα μας δώσουν τις απαντήσεις που θέλουμε για την εικόνα της βαθμολογίας στις πρώτες θέσεις.

Αρχίζουμε με τους αγώνες που οι ομάδες του Big-5 ήταν "ανώτερες" από τον αντίπαλο.

Όταν δηλαδή τα xGoals υπέρ τους ήταν 0.40 και περισσότερο, ματς πχ που ήταν στο 1.10 - 0.50.

Στην πρώτη στήλη βλέπουμε τον αριθμό των αγώνων και μετά τα αποτέλεσμάτα κάθε ομάδας σε αυτούς, τους βαθμούς που πήρε, αλλά και τους βαθμούς που άφησε.

Θυμίζουμε ότι για τους δύο αιώνιους τα ματς είναι 12 και οχι 13.

Ιδού μια πρώτη απάντηση για το πως φτιάχτηκε η βαθμολογία.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήταν οι ομάδες με τα περισσότερα ως "ανώτερες" (10), αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν μόνο νίκες σε αυτά, αυτό δηλαδή που έκαναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός με 7/7 και το 100% των βαθμών.

Η Ένωση άφησε τέσσερις βαθμούς στις δύο ισοπαλίες με Πανσερραϊκό και Κηφισιά, ενώ η ομάδα του Λουτσέσκου είχε ευκαιρίες για διπλό με τον ΟΦΗ και όχι μόνο δεν πήρε τη νίκη, αλλά έχασε κιόλας.

Και ο Άρης δεν έχει έχει χάσει βαθμούς ως ανώτερος, αλλά τι να το κάνει όταν ήταν τέτοιος μόνο σε τέσσερα ματς, μακράν τα λιγότερα του Big-5.

Πάμε τώρα στους αγώνες που οι ομάδες του Big-5 ήταν "χειρότερες".

Τα ματς δηλαδή που τα xGoals ήταν πχ 0.70 - 1.20 υπέρ του αντιπάλου τους.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός ήταν χειρότερος σε τρία ματς, έχασε μέσα από την ΑΕΚ και έξω από τον Άρη, αλλά πήρε δύσκολη νίκη στη Λαμία με τον Σπόραρ στο τέλος.

Οι υπόλοιποι τέσσερις έχασαν κάθε φορά που ήταν χειρότεροι. Η ΑΕΚ από τον ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ, ο ΠΑΟΚ στην OPAP Arena, ο Ολυμπιακός όταν υποδέχθηκε τον Δικέφαλο και ο Άρης στο "Καραϊσκάκης" και στη Φιλαδέλφεια.

Κλείνουμε με τους ισοδύναμους αγώνες, αυτούς δηλαδή που καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε υπέρ της διαφορά άνω των 0.40 xGoals, ματς που ήταν στο 0.60 - 0.80.

Αρκετά από τα ματς είναι τα μεταξύ τους ντέρμπι, εκεί που δύσκολα υπάρχει ξεκάθαρα ανώτερη ομάδα.

Οι τρεις πρώτοι έχουν από δύο ισοδύναμα ματς. Ο Παναθηνα¨ϊκός νίκησε στα Γιάννενα και έφερε Χ μέσα με τον ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ νίκησε στον Βόλο κι έφερε Χ μέσα με τον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα χωρίς νίκη σε αμφίρροπο ματς, αφού έμεινε στο 0-0 με τον Άρη μέσα και ισοφαρίστηκε στο τέλος στη Λεωφόρο.

Ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα Κηφισιά και Παναιτωλικό και ήρθε ισόπαλος στην OPAP Arena και στον Βόλο.

Επτά από τα 13 ματς του Άρη είναι αμφίρροπα και η συγκομιδή κακή. Οι κίτρινοι έχουν νικήσει Αστέρα και Βόλο, έχουν φέρει Χ με ΠΑΟΚ και Κηφισιά κι έχουν χάσει από ΟΦΗ, Λαμία και Ατρόμητο.

Έτσι παίζουν με την μπάλα

Είδαμε την εικόνα των ομάδων σε άμυνα κι επίθεση, είδαμε και τι έκαναν οι ομάδα του Big-5 στους αγώνες τους.

Πάμε τώρα στο αγωνιστικό στιλ των ομάδων, αρχίζοντας με αυτά που κάνουν όταν έχουν την μπάλα.

Θα δούμε ποια ομάδα παίζει πιο ψηλά στο γήπεδο, ποια ομάδα κυκλοφορεί περισσότερο την μπάλα και επιτίθεται με πολλές πάσες ή ποια αρέσκεται στη γρήγορη μεταφορά μπάλας.

Ποια ομάδα πατάει περισσότερο στην περιοχή των αντιπάλων;

Το SPORT24 και η Opta σας έχουν τις απαντήσεις.

Αρχίζουμε το μέσο ύψος έναρξης κατοχών.

Το πόσο ψηλά στο γήπεδο αρχίζουν κατά μέσο όρο οι κατοχές κάθε ομάδας, που μας δείχνει το πόσο ψηλά της αρέσει να παίζει.

Δύο κόσμοι. Οι τέσσερις διεκδικητές πάνω από τα 43 μέτρα, όλες οι υπόλοιπες κάτω από τα 40 και κάτι.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ το τερματίζουν περνώντας κατά πολύ τα 44 μέτρα που αγγίζει και ο Παναθηναϊκός, πιο "ισορροπημένος" ο ΠΑΟΚ.

Πάμε στις κατοχές με 10+ πάσες ανά αγώνα.

Στις φάσεις δηλαδή που μια ομάδα αλλάζει 10 και περισσότερες πάσες στην κανονική ροή του παιχνιδιού, στο open play.

Μακράν πρώτος ο Παναθηναϊκός, που θέλει φέτος να κρατήσει και να κυκλοφορήσει περισσότερο από ποτέ επί Γιοβάνοβιτς, με τον ΠΑΟΚ να ακολουθεί ως η 2η ομάδα με 15+ τέτοιες κατοχές.

Η επίδοση του Ολυμπιακού είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή, ενώ η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν είναι ούτε φέτος ομάδα που ποντάρει πολλά στην κυκλοφορία, αφού θέλει να παίζει πιο άμεσα.

Πάμε στις επιθέσεις με build up.

Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα αλλάζει 10+ πάσες και μέσω αυτών φτάνει σε τελική ή έστω σε ενέργεια στην μεγάλη περιοχή.

Καλή η κυκλοφορία, αλλά το θέμα είναι να μετουσιώνεται σε απειλή.

Προσπέραση του ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός έχει τις περισσότερες κατοχές με 10+ πάσες, αλλά η ομάδα του Λουτσέσκου είναι εκείνη που τις βλέπει πιο συχνά να καταλήγουν σε απειλή, με 4.0 επιθέσεις με build up ανά αγώνα, μπροστά από το εξίσου εντυπωσιακό 3.7 των πράσινων.

Συνεχίζουμε με τις άμεσες επιθέσεις.

Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα ξεκινάει από το δικό της μισό του γηπέδου και κάθετα, με μακρινή πάσα ή γρήγορη εναλλαγή, φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Πρώτος στους δεκαδικούς ο Άρης, μπροστά από Κηφισιά και Παναθηναϊκό.

Οξύμωρο το υψηλό πλασάρισμα του Παναθηναϊκού, αφού είδαμε ήδη ότι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς κρατάει πολύ την μπάλα και ψάχνει το καλό χτίσιμο επιθέσεων: είναι σαφές πως σε κάποια διαστήματα οι πράσινοι παίζουν την κόντρα.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός ψάχνουν λιγότερο τον χώρο, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα του Big-5 με τη μικρότερη διάθεση για άμσες επιθέσεις.

Είδαμε πως παίζουν, πως κυκλοφορούν την μπάλα, πως επιτίθενται.

Πάμε να δούμε και το αποτέλεσμα, το πόσο συχνά δηλαδή πατάνε περιοχή, έχουν ενέργειες με την μπάλα στο "κουτί".

Εδώ βέβαια προσμετρώνται και οι στημένες φάσεις.

Η ΑΕΚ μακράν πρώτη, και φέτος.

Η Ένωση πέρυσι ήταν η μοναδική ομάδα που πέρασε τις 30 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, είχε 30.7.

Φέτος ο Παναθηναϊκός πέρασε κι αυτός τις 30, ο Ολυμπιακός τις αγγίζει με 29.7, ο ΠΑΟΚ έκανε άλμα στις 28.8, αλλά η ΑΕΚ εκτοξεύτηκε στο ασύλληπτο 35.2.

Αυτά κάνουν χωρίς την μπάλα

Είδαμε τι έκαναν οι ομάδες με την μπάλα, πάμε τώρα και στην άλλη πλευρά του παιχνιδιού.

Αφήνουμε την μπάλα στον αντίπαλο και χρησιμοποιούμε τα στοιχεία της Opta να δούμε τι έκαναν οι ομάδες χωρίς αυτήν.

Θα μάθουμε ποιες ομάδες πιέζουν περισσότερο την ανάπτυξη του αντιπάλου και ποιες περιμένουν πιο χαμηλά.

Ποιες εμποδίζουν την κυκλοφορία με πολλές πάσες και ποιες δεν επιτρέπουν τις άμεσες επιθέσεις.

Το SPORT24 και η Opta θα σας πουν ποια ομάδα δεν αφήνει τον αντίπαλο να μπαίνει στην περιοχή της και ποια έχει δεχθεί τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες.

Αρχίζουμε με το περίφημο PPDA, Passes Per Defensive Action. Τι είναι αυτό;

Το PPDA μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν μια ομάδα "παρέμβει" με αμυντική ενέργεια, κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.

Στην ουσία όσο πιο χαμηλό είναι το PPDA μιας ομάδας, τόσο περισσότερο πιέζει ψηλά στο γήπεδο.

Ένα wow για τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ ήταν πέρυσι η βασίλισσα του πρες, με το πάρα πολύ χαμηλό 7.7, μακράν την καλύτερη επίδοση που είχε ποτέ ομάδα στην Super League.

Ο φετινός Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου σπάει τα κοντέρ του πρες και την αφήνει πίσω, αφού επιτρέπει στους αντιπάλους του μόνο 7.5 πάσες πριν επέμβει.

Η ΑΕΚ υποχώρησε στην 3η θέση και στο 8.7, ενώ με το 8.6 ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην ένταση του πρες ψηλά που είχε το 2020-21, την προτελευταία σεζόν του Μαρτίνς.

Πάμε να δούμε τη συνολική αμυντική συμπεριφορά.

Τις φορές σε κάθε ματς που μια ομάδα "επιτρέπει" στον αντίπαλο να αλλάξει 10+ πάσες.

Κι ομώς, παρά το εξωφρενικό πρες ψηλά του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ παραμένει και φέτος η ομάδα που επιτρέπει στους αντιπάλους τις λιγότερες κατοχές με 10+ πάσες, η μοναδική με επίδοση κάτω από τρεις τέτοιες κατοχές

Όχι ότι είναι άσχημες οι επιδόσεις Ολυμπαικού και Παναθηναϊκού, ενώ είναι σαφές πως ΠΑΟΚ και Άρης δεν στοχεύουν σε τόσο έντονο πρες ψηλά στο γήπεδο.

Πάμε και στις επιθέσεις με build up που δέχονται οι ομάδες, στις φορές δηλαδή που ο αντίπαλος αλλάζει 10+ πάσες και φτάνει με αυτές σε τελική ή έστω σε ενέργεια μέσα στην περιοχή τους.

Σειρά του Ολυμπιακού να προσπεράσει.

Ο Παναθηναϊκός πιέζει περισσότερο ψηλά, η ΑΕΚ επιτρέπει τις λιγότερες κατοχές με 10+ πάσες, αλλά οι ερυθρόλευκοι είναι εκείνοι που έχουν δεχθεί τις λιγότερες επιθέσεις με build-up, μόλις πέντε.

Εξαιρετικές και οι επιδόσεις ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση δέχθηκε δέχθηκε πέντε επιθέσεις με build-up σε όλην την κανονική διάρκεια πέρυσι και ήδη στο φετινό πρώτο γύρο έχει δεχθεί έξι.

Συνεχίζουμε με τις άμεσες επιθέσεις. Τις φορές δηλαδή που οι αντίπαλοι φτάνουν σε τελική ή στην περιοχή σε φάση που έχει ξεκινήσει από το δικό τους μισό.

Στην κορυφή οι δύο νεοφώτιστοι, που προφανώς δέχονται πολύ λίγες άμεσες επιθέσεις γιατί περνούν το μεγαλύτερο διάστημα των αγώνων οργανωμένες στο δικό τους μισό του γηπέδου.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα του Big-5 που δέχεται τις λιγότερες άμεσες επιθέσεις, με τον Ολυμπιακό ακολουθεί.

Είναι ζήτημα για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό οι 1.7 και 1.8 άμεσες επιθέσεις που δέχονται ανά αγώνα.

Κλείνουμε με τις ενέργειες στην περιοχή που "επιτρέπει" κάθε ομάδα στον αντίπαλό της.

Πρώτη η ΑΕΚ με 12.4, από πολύ κοντά ο Παναθηναϊκός με 12.7.

Δεν είναι λίγες οι 14.1 ενέργειες στην περιοχή που "επιτρέπει" ο Ολυμπιακός και οι αντίστοιχες 14.8 για τον ΠΑΟΚ, ενώ είναι κάκιστο το 19.5 του Άρη.

Να σημειωθεί πως και οι τέσσερις πρώτες ομάδες δέχονται σημαντικά περισσότερες ενέργειες στην περιοχή τους σε σχέση με πέρυσι.

Ομάδες τέλος, πάμε και στους πρωταγωνιστές στους παίκτες.

Οι επιδόσεις του βέβαια επηρεάζονται από το αγωνιστικό στιλ κάθε ομάδας, αλλά από την άλλη τα δικά τους προσόντα είναι αυτά που υπηρετούν αυτό το στιλ.

Με τη βοήθεια της Opta θα δούμε πράγματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο σε αυτές τις αναλύσεις βλέπουμε τους παίκτες που απειλούν με τις τελικές τους και αυτούς που διαπρέπουν στο κομμάτι της δημιουργίας, που δίνουν την τελευταία πάσα.

Για πρώτη φορά φέτος θα προστεθούν στην κουβέντα κι αυτούς που βρίσκονται λίγο πιο πίσω.

Τους παίκτες που δεν κάνουν ούτε το σουτ, ούτε την τελευταία πάσα, αλλά έχουν συμμετοχή πιο πριν, στο χτίσιμο της φάσης στην κανονική ροή.

Για να αναδείξουμε έτσι κι άλλους πρωταγωνιστές εκτός από αυτούς με τα γκολ και τις ασίστ, αλλά και για να αποθεώσουμε αυτούς που τα κάνουν όλα: και σουτ και τελική πάσα και συμμετοχή στο χτίσιμο της φάσης.

Αρχίζουμε με τους 11 παίκτες που είχαν συνολικά τις περισσότερες συμμετοχές σε επιθέσεις στο open play.

Οι κόκκινες μπάρες δείχνουν τα σουτ κάθε παίκτη, οι μπλε τις τελικές πάσες που έχει δώσει και οι γκρι τις φορές που συμμετείχε πιο πριν, είχε πάσα δηλαδή στο χτίσιμο της επίθεσης.

Απόλυτος κυρίαρχος ο Φορτούνης, με φοβερή παρουσία σε όλα: εκτελεί όσο οι φορ, δημιουργεί περισσότερο από τον καθένα ως δεκάρι, χτίζει τις επιθέσεις πιο πίσω σαν κεντρικός μέσος.

Ο Νταρίντα παίρνει τη 2η θέση χάρις στη συμμετοχή στο χτίσιμοτ ων επιθέσεων, ενώ το ίδιο κάνει ο Πινέδα, αλλά και ο Ροντινέι, που είναι ο 2ος πόλος δημιουργίας του Ολυμπιακού μετά τον Φορτούνη.

Ο Άλεξιτς του Πανσερραϊκού είναι ο τοπ παίκτης εκτός του Big-5 και ο Μορόν είναι κι αυτός μηχανή παραγωγής τελικών προσπαθειών, χωρίς μεγάλη συμμετοχή στους άλλους τομείς.

Ισορροπημένη η παρουσία των Ελίασον - Ζίβκοβιτς, ο Μπερνάρ κάνει εξαιρετική σεζόν, ο Γκαγιέγος είναι σημαντικός στο build up για τον ΟΦΗ.

Όμως δεν έχουν πάρει όλοι οι παίκτες τον ίδιο χρόνο συμμετοχής.

Οπότε αφήνουμε το σύνολο κάθε παίκτη και πάμε να δούμε τον μέσο όρο, τις επιδόσεις ανά 90', για να δούμε ποιοι δεν ήταν ψηλά στο προηγούμενο γράφημα επειδή έχουν παίξει λιγότερο.

Ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι το 50% των αγώνων.

Αυτό του Φορτούνη δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που πηγαίνει σε τόσες εκτελέσεις και δημιουργεί όσο κανείς άλλος, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει χαμηλά νούμερα στο build up, να απουσιάζει από αυτόν τον τομέα.

Εκείνος τα κάνει όλα σε εξτρίμ βαθμό και αν προσθέσουμε όλους τους τομείς, η σούμα λέει πως ο Φορτούνης έχει 8.05 open play involvement ανά 90'. Ο περσινός MVP Αραούχο ήταν πρώτος με 6.72.

Τεράστιο το step up που έχουν κάνει Πινέδα και Τσούμπερ για να γεμίσουν το κενό που έχουν αφήσει Λιβάι, Αραούχο και Γκατσίνοβιτς που έχουν παίξει λίγο και δεν πιάνουν το όριο για να εμφανιστούν στο γράφημα.

Φοβερός ο Μπάκιτς του ΟΦΗ, ειδικά αν δούμε πως δεν οφείλει την παρουσία του ψηλά σε ένα πράγμα, αλλά διότι τα κάνει όλα σε ικανοποιητικό βαθμό.

Εξαιρετικός ο Σουλεϊμάοφ για τον Άρη, ο Μπερνάρ απόλυτος μπροστάρης του Παναθηναϊκού.

Πάμε να τα δούμε όλα αυτά υπό το πρίσμα των xGoals.

Είδαμε τι δίνουν οι παίκτες με τους τρεις τρόπους, αλλά μπορούμε να δούμε και πόσο απειλητική είναι η παρουσία τους, πόσο καλές είναι οι φάσεις που οι ίδιοι εκτελούν, πασάρουν ή χτίζουν από χαμηλά.

Το xGChain κάνει αυτό ακριβώς. Προσθέτει όλες τις τελικές που συμμετείχε ένας παίκτης (με όλους τους τρόπους) και του αποδίδει την απειλή την οποία "έφτιαξε".

Ιδού οι παίκτες με τη μεγαλύτερη απειλή, ενώ θυμίζουμε ότι ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι τα 1.170 λεπτά.

Φοβερός ο Μπάκιτς του ΟΦΗ, ειδικά αν δούμε πως δεν οφείλει την παρουσία του ψηλά σε ένα πράγμα, αλλά διότι τα κάνει όλα σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ λέει πολλά για την εικόνα των Κρητικών το γεγονός πως έχουν ψηλά και τον Ντίκο.

Εξαιρετικός ο Σουλεϊμάοφ για τον Άρη, ο Μπερνάρ απόλυτος μπροστάρης του Παναθηναϊκού.

Φοβερή η τριάδα του ΠΑΟΚ, που έχει τρεις παίκτες στις πρώτες έξι θέσεις: ο Μουργκ έχει αναστηθεί μετά από την περσινή σεζόν που ήταν άφαντος, ο Τάισον κάνει φέτος αυτά που περιμέναμε πέρυσι, ο Ζίβκοβιτς σταθερή αξία.

Για το κλείσιμο, πάμε να δούμε το εξής.

Αφαιρούμε την τελική και την πάσα, εξετάζουμε μόνο τη συμμετοχή των παικτών στο χτίσιμο των open play επιθέσεων.

Αυτό κάνει το xGBuildUp που μας λέει πόσα xG έχει προσθέσει κάθε παίκτης ανά 90' με τη συμμετοχή του στο χτίσιμο της φάσης, χωρίς τελική ή key pass.

Ο Ρέτσος μακράν πρώτος, δεν τον πλησιάζει κανείς. Ο,τι κι αν πιστεύει κανείς για την προσφορά του στην άμυνα, ο 25χρονος στόπερ είναι πολύτιμος στο χτίσιμο των επιθέσεων από χαμηλά.

Κάλενς και Γιόνσον είναι τα θεμέλια της ΑΕΚ, ενώ λέει πολλά για τον Μπάκιτς και τον Μπερνάρ το γεγονός πως βρίσκονται στους κορυφαίους ακόμα κι όταν αφαιρέσεις τις τελικές και τις πάσες για τελική.

Αφήνουμε τη συνολική ματιά σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος και πάμε στους μεγάλους του Big-5.

Τέρμα η σύγκριση με τους άλλους, τώρα θα δούμε τι έκαναν οι ομάδες σε σχέση με τις δικές τους επιδόσεις, με αυτά που έκαναν πέρυσι και πρόπερσι.

Αρχίζουμε με τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Είναι σαφές πως ο Ιβάν θέλει τον Παναθηναϊκό πολύ πιο επιθετικό από πέρυσι και πρόπερσι. Το έχει πετύχει, είναι εντυπωσιακό το άλμα από το περσινό 1.12 xGoals στο 1.49.

Υπάρχει όμως αμυντικό κόστος, αφού η απειλή που δέχεται ο Παναθηναϊκός έχει εκτοξευθεί στο 0.83. 

Κάπως έτσι, με βελτίωση στην επίθεση και επιδείνωση στην άμυνα, η εικόνα στη διαφορά των xGoals έχει μείνει ίδια, ο Παναθηναϊκός είναι και φέτος στο 0.66.

Πάμε να δούμε και τους άλλους δείκτες, αρχίζοντας με τις επιδόσεις με την μπάλα στα πόδια.

Έκρηξη σε όλα. Ο Γιοβάνοβιτς και φέτος παρουσιάζει μια ομάδα που ξεπερνάει την προηγούμενη εκδοχή της.

Ο Παναθηναϊκός είναι πιο ψηλά από ποτέ στο γήπεδο, κρατάει περισσότερο την μπάλα, φτάνει σε επιθέσεις με σωστό χτίσιμο και έχει εκτοξεύσει την παρουσία του στην αντίπαλη περιοχή στις 30 ενέργειες ανά αγώνα: στη θλιβερή σεζόν του Μπόλονι αυτό το νούμερο ήταν στις 14 ενέργειες.

Οι 16.7 κατοχές με 10+ πάσες είναι επίδοση που δεν είχε ποτέ καμία ομάδα από το 2019 που η Opta καλύπτει το ελληνικό πρωτάθλημα και είναι αξιοσημείωτο πως οι πράσινοι θέλουν και να κρατάνε την μπάλα, αλλά και να παίζουν στον χώρο, με 1.8 άμεσες επιθέσεις ανά αγώνα. 

Πάμε και στην εικόνα χωρίς την μπάλα. 

Το είπαμε ήδη, είναι ασύλληπτο από πλευράς Παναθηναϊκού το γεγονός πως στον 1ο γύρο έχει σπάσει το περσινό ρεκόρ της ΑΕΚ, με 7.5 στο PPDA. Φοβερό πρες ψηλά, “πνίξιμο” του αντιπάλου, αλλά να και τα δύο ζητήματα.

Ο Παναθηναϊκός φέτος δέχεται 1.8 άμεσες επιθέσεις, τις διπλάσιες από πέρυσι.

Ταυτόχρονα, οι ενέργειες των αντιπάλων στην περιοχή του έχουν ανέβει στις 12.7.

Ναι, προφανώς είναι πλήγμα ο τραυματισμός του Μάγκνουσον, οι πράσινοι είναι στην αγορά για στόπερ τον Ιανουάριο. Ναι, είναι λογικό να μην υπάρχει ο περσινός έλεγχος, όταν ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να μάθει να ζει χωρίς να παίζει πάντα ο Πέρεθ και δεν είναι εύκολο να ενσωματωθούν αμέσως ο Βιλένα με τον Αράο.

Νομίζω όμως πως είναι σαφές πως ο Παναθηναϊκός έχει γίνει πιο ευάλωτος στην προσπάθειά του να γίνει καλύτερος στην επίθεση και πιο aggressive στο παιχνίδι του.

Μπερνάρ και Παλάσιος είναι εξαιρετικοί, ο Ιωαννίδης πετάει και ο Γιοβάνοβιτς κάνει κάτι εκπληκτικό: παρουσιάζει για 3η σερί σεζόν μια ομάδα που είναι εμφανώς καλύτερη από την προηγούμενη εκδοχή της και φέτος το κάνει και με επιδόσεις ρεκόρ στο πρες ψηλά και στην κυκλοφορία της μπάλας.

Όμως, για πρώτη φορά επί Ιβάν υπάρχουν πράγματα που έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν: ο Παναθηναϊκός απειλείται περισσότερο, είναι πιο ευάλωτος στην κόντρα, δέχεται περισσότερες επισκέψεις στην περιοχή του.

Νούμερο ένα ζητούμενο στον 2ο γύρο το να κρατήσουν οι πράσινοι τη βελτίωση στην επίθεση και να επανακτήσουν έστω και λίγο την περσινή τους συμπαγή αμυντική λειτουργία.

Πού πας μετά από ένα νταμπλ που συνοδεύθηκε με εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και εικόνα που σπανίζει στα εγχώρια ντέρμπι; Πώς διαχειρίζεσαι το στιλ υψηλής έντασης όταν ταυτόχρονα πρέπει να παίζεις στην Ευρώπη και μάλιστα σε έναν πολύ απαιτητικό όμιλο;

Πάμε να δούμε την ΑΕΚ του πρώτου γύρου, αρχίζοντας με τη ματιά στα xGoals σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν της. 

Κι όμως, η Ένωση πάτησε γκάζι στην επίθεση, αλλά το σημαντικό της ζήτημα είναι πως έχει απειληθεί περισσότερο από πέρυσι και κάπως έτσι η ανωτερότητά της έπεσε από το περσινό 0.93 στο 0.85. 

Πάμε στους άλλους δείκτες, αρχίζοντας με τις επιδόσεις με την μπάλα στα πόδια.

Κάτι έχει αλλάξει. Η περσινή ΑΕΚ δεν νοιαζόταν τόσο να κυκλοφορεί και να χτίζει επιθέσεις, ήθελε πολύ περισσότερο να κλέβει και να παίζει γρήγορα.

Φέτος όχι μόνο κάνει περισσότερες κατοχές με 10+ πάσες και επιτίθεται με αυτές, αλλά έχει πέσει από το περσινό ρεκόρ των 2.3 άμεσων επιθέσεων ανά ματς στις φετινές 1.5.

Βέβαια η φοβερή περσινή επίδοση των 30 ενεργειών στην αντίπαλη περιοχή έχει πάει φέτος στο εξωπραγματικό 35.

Οι επιδόσεις χωρίς την μπάλα έχουν κι άλλες απαντήσεις.

Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι ομάδα που πιέζει έντονα ψηλά, που “πνίγει” την ανάπτυξη του αντιπάλου, που δεν τον αφήνει με τίποτα να κρατάει.

Όλα γίνονται και φέτος, αλλά γίνονται λιγότερο, όχι με το περσινό γκάζι. Οι αντίπαλοι μπορούν να κυκλοφορούν, να χτίζουν και να μπαίνουν στην περιοχή της Ένωσης περισσότερο από πέρυσι, έστω και λίγο.

Λογικά συμπτώματα της ανάγκης για εκτεταμένο ροτέισον που δεν υπήρχε πέρυσι, με τον Αλμέιδα να έχει την πολυτέλεια να κρατάει το πόδι στο γκάζι γνωρίζοντας πως ο κινητήρας ξεκουράζεται όταν πρέπει.

Φέτος οι απαιτήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες, χωρίς καν να υπολογίσει κανείς τους τραυματισμούς.

Ο Γκατσίνοβιτς έχει παίξει 318 λεπτά στο πρωτάθλημα, ο Αραούχο 414, ο Λιβάι μόλις 173. Από το περσινό καρέ μόνο ο Πινέδα είναι και φέτος φουλ παρών.

Με παιχνίδια στην Ευρώπη και τέτοιες απουσίες ίσως θα ήταν λογικό για την ΑΕΚ να έχει ακόμα μεγαλύτερη πτώση σε κάποιους τομείς, όμως και βάθος υπάρχει και εξαιρετικό σχέδιο στο χορτάρι.

Είναι λογική η σκέψη πως τώρα η ΑΕΚ θα ανεβάσει πάλι στροφές, στο διάστημα δηλαδή που δεν θα έχει Ευρώπη και ελπίζει πως θα ενσωματώσει υγιείς τους περσινούς μεγάλους πρωταγωνιστές της επίθεσής της.

Πλατιά χαμόγελα, καλό κλίμα, ωραίο ποδόσφαιρο και το αποτέλεσμα της χρονιάς μέχρι τώρα, την τεσσάρα στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού.

Αρχίζουμε τη ματιά στον ΠΑΟΚ με τα xGoals και τη σύγκριση με τον εαυτό του και τις δύο προηγούμενες σεζόν

Ίδια εικόνα με αυτήν των άλλων διεκδικητών: βελτίωση στην επίθεση, επιδείνωση στην άμυνα.

Το ταμείο όμως λέει πως ο ΠΑΟΚ ανέβασε τη συνολική ανωτερότητά του, από το περσινό 0.67 στο 0.74.

Κι εδώ πρέπει να επαναλάβουμε κάτι: ο ΠΑΟΚ έχει δώσει τρία ντέρμπι εκτός έδρας, σε Φάληρο, Λεωφόρο και Φιλαδέλφεια. Πρέπει να δούμε τους δείκτες του υπό αυτό, το απαιτητικό πρίσμα, που δεν ισχύει για τους άλλους τρεις διεκδικητές του τίτλου.

Πάμε και στην εικόνα με την μπάλα.

Εντυπωσιακή άνοδος στους δείκτες της κυκλοφορίας και του χτισίματος των επιθέσεων: 15.2 κατοχές με 10+ πάσες και 4.0 επιθέσεις με build up ανά αγώνα, επίδοση που δεν είναι μόνο η κορυφαία του 1ου γύρου, αλλά και η τοπ που έχει καταγραφεί από το 2019 που η Opta καλύπτει το πρωτάθλημα.

Πάμε και στην εικόνα χωρίς την μπάλα.

Όλα λίγο ή πολύ χειρότερα. Ο ΠΑΟΚ πιέζει σχεδόν το ίδιο ψηλά, αλλά οι αντίπαλοι κρατάνε περισσότερο την μπάλα, τον απειλούν περισσότερο στην κόντρα, πατάνε περισσότερο στην περιοχή του.

Και πάλι όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν: τρία ντέρμπι εκτός έδρας, απέναντι σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάθε λόγο να είναι πολύ ικανοποιημένος από τον 1ο γύρο ειδικά αν συνυπολογίσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την απόλυτη επιτυχία στον όμιλο.

Ο Μεϊτέ με τον Οζντόεφ δίνουν πράγματα που έλειπαν χρόνια από το κέντρο του ΠΑΟΚ. Τόμας και Σαμάτα δεν έχουν πείσει ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην κορυφή της επίθεσης, αλλά αυτό το έχουν αναλάβει οι παίκτες που παίζουν πίσω τους.

Τάισον και Ζίβκοβιτς είναι απόλυτοι ηγέτες, ο Μουργκ σαν μεταγραφή, ο Κωνσταντέλιας πλέον σταθερή αξία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις τώρα άρχισε να παίζει ο Μάρκος Αντόνιο.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μοναδικός διεκδικητής που μπήκε στη σεζόν με νέο προπονητή και πλέον είναι και ο μοναδικός με αλλαγή προπονητή, αφού ο Καρβαλιάλ έχει ήδη πάρει τη θέση του Μαρτίνεθ.

Πάμε να δούμε τι παρουσίασε ο Ισπανός και τι άφησε στον Πορτογάλο.

Εντυπωσιακή άνοδος στην επίθεση, που καθρεφτίζεται και στη διαφορά των xGoals, που ανέβηκε στο 0.84.
Όμως υπάρχουν δύο αλλά.

Το πρώτο λέει πως ο Ολυμπιακός είχε 7/12 παιχνίδια στην έδρα του, θα ήταν και παράλογο να μην έχει άνοδο στην απειλή του.

Το δεύτερο προθέτει πως το 0.59 που είχαν πέρυσι οι ερυθρόλευκοι στα xGoals Κατά ήταν η χειρότερη επίδοση της τετράδας των διεκδικητών.
Όλοι έχουν χειροτερεύσει φέτος στην άμυνα, αλλά είναι “κατόρθωμα” ότι χειροτέρευσε ο Ολυμπιακός παρότι είχε 7/12 ματς εντός και ήδη κακή αμυντική λειτουργία.

Πάμε στους δείκτες με την μπάλα.

Ο Ολυμπιακός κράτησε λίγο λιγότερο την μπάλα, αλλά εξακολούθησε να χτίζει τις ίδιες επιθέσεις με build-up, ενώ αγγίζει και τις 30 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Πριν πάμε στους δείκτες χωρίς την μπάλα, μια σημείωση: το 44.63 που έχει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός ως μέσο ύψος έναρξης των κατοχών του είναι η υψηλότερη επίδοση που έχει καταγράψει η Opta από το 2019.

Με λίγα λόγια, καμία ομάδα δεν έχει παίξει τόσο ψηλά κι ίσως εδώ να υπάρχει μια απάντηση για τα κενά στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων.

Περισσότερο πρες ψηλά, λιγότερη κυκλοφορία από τον αντίπαλο, ίδιες άμεσες επιθέσεις και με build up.

Αλλά είναι “κατόρθωμα” να ανέβουν οι ενέργειες στην περιοχή του Πασχαλάκη όταν ο Ολυμπιακός έχει δώσει 7/12 παιχνίδια στο γήπεδό του.

Η λέξη είναι ανισορροπία. Ανισορροπία ανάμεσα στην ικανοποίηση που μπορεί να έχουν οι ερυθρόλευκοι από την εικόνα τους στην επίθεση και στον προβληματισμό για την αμυντική τους λειτουργία.

Ανισορροπία και στο χορτάρι, εκεί που ο Ολυμπιακός βρίσκεται συχνά να κυνηγάει παίκτες που φτάνουν φάτσα με τον Πασχαλάκη, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας του αντιπάλου.

Απίστευτος πρώτος γύρος από τον Φορτούνη, ο Ελ Κααμπί σκοράρει, Ποντένσε και Μασούρας έχουν τις στιγμές τους, ο Ροντινέι είναι αέρας στα δεξιά.

Όμως όλα έμοιαζαν να γίνονται για την επίθεση, χωρίς σημαντική μέριμνα για το τι γίνεται όταν ο Ολυμπιακός δεν έχει την μπάλα.

Η επίδοση του Ρέτσου που είδαμε στο χτίσιμο ίσως να τα καθρεφτίζει όλα: ένας στόπερ που παίρνει καλύτερο βαθμό στο χτίσιμο των επιθέσεων παρά στα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο τίτλος για τον Άρη είναι “θα βελτιωθεί, γιατί δεν είναι κι εύκολο να πάει χειρότερα. Εναλλακτικός τίτλος, “Άκη Μάντζιο, έχεις πολλή δουλειά να κάνεις”.

Επιθετικά ο Άρης είχε τη μικρότερη άνοδο από τις ομάδες του Big-5, ενώ αμυντικά είχε τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

Το 0.14 στη διαφορά των xGoals καθρεφτίζει αυτό που είδαμε και στους αγώνες για τον Άρη: σπάνια είναι ανώτερος, σπάνια είναι χειρότερος, συνήθως είναι ισοδύναμος και αφήνει βαθμούς στις λεπτομέρειες.

Οι κίτρινοι είναι πάνω-κάτω στα ίδια στην κυκλοφορία της μπάλας και στο χτίσιμο επιθέσεων, ενώ είναι σωστό να αποδώσουμε την άνοδο στις άμεσες επιθέσεις και την πτώση στις ενέργειες στη μεγάλη περιοχή στο γεγονός πως ο Άρης έδωσε τρία ντέρμπι εκτός έδρας, σε Τούμπα, Φάληρο και Φιλαδέλφεια.

Όλα χειρότερα χωρίς την μπάλα. Οι αντίπαλοι κρατάνε περισσότερο την μπάλα, χτίζουν πιο άνετα επιθέσεις, ενώ ο Άρης είναι πιο ευάλωτος και στην κόντρα, κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί στα ντέρμπι εκτός έδρας.

Οι 19.5 ενέργειες είναι μακράν η χειρότερη επίδοση των κίτρινων από το 2019 μέχρι και σήμερα.

Το “χειρότερα δεν γίνεται” ακούγεται ως παρηγοριά, αλλά είναι πραγματικότητα. Ο Άρης διεκδικητής του τίτλου δεν είναι, αλλά οφείλει να έχει μια εικόνα που να είναι πιο κοντά στις τέσσερις ομάδες από πάνω του, όχι πιο κοντά στον Παναιτωλικό.

Παίκτες υπάρχουν. Το δίδυμο Μπράμπετς-Φαμπιάνο στην άμυνα, ο Αντομπάτζο, ο Νταρίντα, ο Σουλεϊμάνοφ, ο Μενέντες και ο Μορόν είναι παίκτες που ο Μάντζιος πρέπει να μετατρέψεις σε βάσεις για να παρουσιάσει έναν βελτιωμένο Άρη στον 2ο γύρο.

Data: Opta/Stats Perform
Data analysis, Infographics: Θέμης Καίσαρης
Art Director: Κωνσταντίνος Μπαντούνας
Photo credits: Eurokinissi, INTIME